Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

EVRENİN GERÇEK FOTOĞRAFLARI


AED

Önerilen İletiler

m83_hst.jpg

 

Yenilenmiş Hubble'dan M83'ün Merkezi

Açıklama : Sarmal gökada M83'ün merkezinde neler oluyor acaba? Görünüşe bakılırsa, hemen hemen her şey oluyor. M83, en yakın sarmal gökadalardan biridir ve 15 milyon ışıkyıllık bir mesafeden nispeten normalmiş gibi görünmektedir. Halbuki, en son teknolojiye sahip teleskoplarla M83'ün çekirdeğine yakından bakıldığında, bu bölgenin enerji yüklü ve faal bir yer olduğu görülmektedir. Kısa bir süre önce yenilenen Hubble Uzay Teleskobu'na yeni monte edilmiş olan Geniş Açı Kamerası 3 ile çekilen yukarıdaki görüntüde, yeni oluşmuş parlak yıldızlar ve koyu renkli tozlardan oluşan devasa şeritler görülebilmektedir. Chandra X-Işını Gözlemevi ile benzer bir bakış açısından çekilmiş bir diğer görüntü ise, bölgenin çok sıcak gaz ve küçük parlak kaynaklar bakımından da zengin olduğunu göstermektedir. Yukarıdaki görüntüde yaklaşık 60 adet üstnova patlamasının kalıntıları bulunabilir.

 

Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA) ve Hubble Miras Takımı (STScI / AURA); Teşekkür : R. O'Connell (Virginia Üniversitesi)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ring_hst.jpg

 

M57 : Halka Bulutsusu

Açıklama : Bulutsu, gökyüzündeki bir halka gibi görünüyor. Yüzyıllarca önce, gökbilimciler çok tuhaf bir biçime sahip bir bulutsunun farkına vardılar. Günümüzde M57 veya NGC 6720 olarak bilinen bu gaz bulutu, yaygın ismiyle Halka Bulutsusu olarak bilinir oldu. Güneş benzeri bir yıldızın ömrünün sonunda salınan bu gaz bulutları, günümüzde gezegenimsi bulutsu olarak bilinmektedir. Gökyüzündeki en parlak gezegenimsi bulutsulardan biri olan Halka Bulutsusu, küçük bir teleskopla Çalgı Takımyıldızı içerisinde görülebilmektedir. Halka Bulutsusu, yaklaşık 4000 ışıkyılı uzaklıkta yer almakta olup, güneş sistemimizin kabaca 500 katı büyüklüğünde bir çapa sahiptir. Hubble Uzay Teleskobu tarafından 1998 yılında çekilen bu görüntüde, merkez yıldızdan çok uzakta yer alan toz lifleri ve kürecikler görülebilmektedir. Bunlar, Halka Bulutsusu'nun küresel değil de silindirik yapıda olduğunu belirlemeye yardımcı olmaktadır.

Katkı Sağlayanlar : H. Bond ve diğerleri, Hubble Miras Takımı (STScI / AURA), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

enceladus12_cassini.jpg

 

Cassini'nin Yakın Geçişi Enceladus'un Uzaya Gaz Sızdırdığını Gösteriyor

Açıklama : Satürn'ün uydusu Enceladus'un yüzeyinde neler oluyor acaba? Muazzam büyüklükteki buz fıskiyeleri patlıyor. Robot uzay aracı Cassini'nin geçtiğimiz hafta sonu Satürn'ün uydusu Enceladus'a yaptığı yakın geçiş sırasında etkileyici görünüme sahip devasa buz bulutları görüntülendi. Yukarıdaki görüntüde, Enceladus'un sarp yüzeyi boyunca uzanan uzun kaplan desenli derin vadilerden yükselen çok sayıda bulut görülebiliyor. Güneş ışığını saçabilecek kadar yükseğe ulaştıklarından, hilâl evresindeki Enceladus'un gölgede kalan bölgelerinde dahi birkaç buz fıskiyesi görülebiliyor. Diğer bulutlar ise görüntünün üst kenarında, uydunun güneş ışığı ile aydınlanmış kenarı üzerinde görülebiliyorlar. Enceladus'un buz fıskiyeleri yoluyla gaz kaçırdığı ilk defa 2005 yılında Cassini görüntülerinde keşfedilmiş olup, o zamandan beri dikkatli inceleme altındadır. Buz bulutları üzerinde yapılan sürekli incelemeler, bu uzak buz dünyası üzerinde yaşam içermeye aday yeraltı okyanusları olup olmadığı konusunda daha fazla ipucu sağlayabilecektir.

 

Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)/Jet İtiş Gücü Laboratuvarı (JPL)/Uzay Bilim Enstitüsü (SSI); Mozaik : Emily Lakdawalla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

filaments_iac.jpg

 

NGC 6992 : Peçe Bulutsusu'nun İplikçikleri

 

Açıklama : Yukarıda görülen bir tutam tel, bir Samanyolu yıldızından görünür olarak geriye kalmış olan tek şeydir. Söz konusu bu yıldız, yaklaşık 7500 yıl önce bir üstnova biçiminde patlayarak geriye Kuğu İlmiği olarak da bilinen Peçe Bulutsusu'nu bırakmıştır. Patlama sonrası genişlemekte olan bulut, kayıtlı tarihin şafağında yaşayan o zamanki insanlar için büyük bir ihtimalle hilal evresindeki Ay kadar parlayarak, haftalarca görünür kalmıştır. Sonuçta ortaya çıkan üstnova kalıntısı, günümüzde iyice soluklaşmış ve Kuğu Takımyıldızı yönünde küçük bir teleskopla görülebilir hale gelmiştir. Geriye kalan Peçe Bulutsusu ise fiziksel olarak devasa büyüklüktedir ve yaklaşık 1400 ışıkyılı uzaklıkta yer almasına rağmen, gökyüzünde dolunayın beş katından daha büyük bir alanı kaplamaktadır. Dikkatli okuyucular, yukarıdaki iplikçikleri Peçe Bulutsusu'nun tamamını kapsayan bir görüntüsünde sol alt tarafta tanıyabilecektir. Yukarıdaki görüntü, Kanarya Adaları'ndaki Roque de los Muchachos Gözlemevi'nde yer alan 2,5 metrelik Isac Newton Teleskobu kullanılarak elde edilmiş bir mozaik görüntüdür.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Daniel Lopez (Teide Gözlemevi)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

neptunetriton_vg2.jpg

Hilal Evresindeki Neptün ve Triton

Açıklama : Voyager (Gezgin) 2 uzay aracı 1989 yılında dış güneş sisteminde sessizce süzülürken, aracın kamerası hem Neptün hem de Triton'u birlikte hilal evresinde yakaladı. Gaz devi gezegen ve bulutlu uydusunun yukarıdaki görüntüsü, en yakın geçişin hemen sonrasında, arkadan çekildi. Bu resim Dünya'dan çekilemezdi; çünkü Neptün Güneş yönündeki Dünya'dan asla hilal evresinde görülemez. Bu olağanüstü bakış açısı Neptün'ü bilinen o mavi renginden yoksun bırakmakta ve buradan görülen güneş ışığı ileriye doğru saçıldığından gezegen batan güneş gibi kızıllaşmaktadır. Neptün, Uranüs'ten daha küçük ama daha ağır olup, birkaç karanlık halkaya sahiptir ve Güneş'ten aldığından daha fazla ışık saçar.

 

Katkı Sağlayanlar : Voyager 2, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

IC1795NBWeb4_goldman_c900.jpg

 

IC 1795'in Renkleri

 

Açıklama : Bu renkli uzay portresi, kuzey yarımküre takımyıldızlarından Kraliçe (Cassiopeia) içerisinde bir yıldız oluşum bölgesi olan IC 1795'in ışıltılı gazlarını ve koyu renkli toz bulutlarını gözler önüne seriyor. Bulutsunun renkleri, oksijen, hidrojen ve kükürt atomlarından gelen dar salımları haritalandırmak amacıyla Hubble'ın yapay renk paleti uyarlanarak elde edilmiş, daha sonra eldeki bu veriler bölgenin geniş bant süzgeçlerle çekilmiş görüntüleriyle de karıştırılmıştır. Gökyüzünde, Kahraman Takımyıldızı'nın meşhur çift yıldız kümesinden pek de uzak olmayan IC 1795, büyük bir molekül bulutunun kenarında yer alan karmaşık bir yıldız oluşum bölgesinin bir parçası olarak IC 1805 Kalp Bulutsusu'nun hemen yanında yer almaktadır. 6000 ışıkyılının biraz üzerinde bir mesafede bulunan bahse konu bu büyük yıldız oluşum bölgesi ise Samanyolu Gökadamızın Kahraman sarmal kolu boyunca uzanmaktadır. Yukarıdaki resim, bu mesafede IC 1795'in bir ucundan diğerine yaklaşık 70 ışıkyıllık bir alanı kapsıyor olmalı.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Don Goldman

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ak5.jpg

 

ABDULLAH KIZILIRMAK

(16 Şubat 1925 - 4 Aralık 1983)

 

Değerli gökyüzü tutkunları,

 

Yaklaşık 3,5 yıldır, aralıksız olarak her gün "APOD - Astronomy Picture of the Day" sitesinin çevirisini yaparak "GGG - Günün Gökbilim Görüntüsü" adı altında sizlere ulaştırmaya çalışıyoruz. Daha öncesinde yine bir çeviri çalışması olan "Evrenin Haritası"nı gökyüzü tutkunlarının beğenisine sunmuştuk. Bu yılın başlarında ise güneş sitemi dışında yer alan gezegenleri konu alan "Gezegen Avı"nı devreye aldık. Gönüllü olarak üstlendiğimiz ve severek yürüttüğümüz bu çalışmaları elimizden geldiğince sürdürmeye çalışacağız.

 

Bu çeviri çalışmaları sırasında karşımıza çıkan İngilizce terimler için doğal olarak bir terimler sözlüğüne gereksinim duyuyoruz ve bu konuda yardımına başvurabileceğimiz önemli bir kaynağa sahibiz; ülkemizin ilk ve tek gökbilim sözlüğü olan, 1969 yılı basımı "Gökbilim Terimleri Sözlüğü". 40 yıl öncesinin diliyle ve o yılların bilimsel gelişim seviyesine göre hazırlanmış olan sözlük, bizler için halen vazgeçilmez bir başucu kaynağı.

 

Ancak bu süreç boyunca, hazırladığımız metinlerde karşımıza çıkan yeni terimleri temel başvuru kaynağımızın üzerine ekleyerek, "Gökbilim Terimleri Karşılıklar Kılavuzu" adı altında bir araya getirmeye çalıştığımızı da belirtmek istiyoruz. Kılavuz; rahmetli hocamız Abdullah KIZILIRMAK'ın hazırladığı "Gökbilim Terimleri Sözlüğü"nde bulunan tüm terimlerle birlikte çeşitli kurumlardan değerli hocalarımızın ve siz değerli gökyüzü tutkunlarının katkılarını ve kendi önerilerimizi içermekte. Bu kaynak tabii ki bir sözlük değil; ancak kılavuzun güncel bir "Gökbilim Terimleri Sözlüğü"nün temellerini oluşturabileceğine inanıyor ve ortak bir dil oluşturabilmek için KIZILIRMAK Hocamızın 26. ölüm yıl dönümü olan bugün sizleri de kılavuza katkıda bulunmaya davet ediyoruz.

 

Ayrıca, Ege Üniversitesi tarafından Abdullah KIZILIRMAK anısına bugün bir etkinlik düzenleniyor; "Gökbilim Terimlerinde Dil Birliği Sempozyumu". Birçok gökbilimcinin katıldığı etkinliğin içeriğine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

 

Türkçeye ve gökbilim dünyamıza yaptığı eşsiz katkılarından dolayı hocamıza şükranlarımızı sunuyor, kendisini saygıyla anıyoruz...

 

Saygı ve sevgilerimizle,

Murat TUNÇAY / Tahir ŞİŞMAN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

EVET ARKADAŞLAR NASA VE DESTEK EKİPLERİNİN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜLERİNİN EN

 

ÖNEMLİLERİ BİTMİŞTİR.ARTIK İSTEYEN ARKADAŞ KONUYA KATKI SUNABİLİR.

BAZI GÖKBİLİM TERİMLERİ

 

GÖKBİLİM : ASTRONOMİ

 

GÖKADA : GALAKASİ

 

BULUTSU : NEBULA

Nebula, yıldızlar arasında giderek küçülerek ve ısınarak dönen, beyaz ve büyük bir gaz ve katı madde bulutudur. Gaz bulutu ufaldıkça dışarı gaz halkaları fırlatır. Bu halkaların her biri daha sonra yıldıza dönüşmek üzere soğumaya başlar. Görünümlerine göre nebulalar iki ana sınıfa bölünebilir:Koyu nebula ve parlaknebula. Koyu nebulalar gökyüzündeki düzensiz siyah parçalar olarak ortaya çıkar ve çevrelerindeki yıldızların ışıklarının lekelerler. Parlak nebula ise ışıklı ve parlayan yüzeyşlerde ortaya çıkar;ya başka yerden ışk alır ya da kendi ışığını yapar.

 

Süpernova (üstnova patlaması) : süpernova, enerjisi biten Büyük Yıldızların şiddetle patlaması durumuna verilen addır. Bir süpernovanın parlaklığı Güneş'in parlaklığının yüz milyon katına varabilir.

 

KARA DELİK: Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin bir kara deliğin çekim alanına kapılmış maddenin kara delikçe yutulmadan önce müthiş bir ısı derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda x ışınları yaydığı saptanmıştır. Böylece bir kara delik kendisi ışık yaymasa da, çevresinde bu tür bir icraat yarattığı için varlığı saptanabilmektedir. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) bilimsel topluluğun hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.

 

BİR IŞIKYILI : Bir ışık-yılı demek, ışığın bir yılda katettiği mesafe demektir.

Teleskoplarla gökyüzünü inceleyen bilginler evrenin uçsuz, bucaksız genişliği karşısında yapacakları hesaplarda yanılmamak için ışık-yılı denen bir mesafe birimi kullanırlar. Bir yılda 31.536.000 saniye vardır. Işığın saniyede 300.000 kilometre katettiği ölçülmüştür. Bu hesaba göre ışık bir yıl boyunca 9.460.800.000.000 kilometre katediyor demetir. Yani yaklaşık olarak 10.000 milyar kilometre! Gökyüzünün en parlak yıldızı Köpek Yıldızı "Sirus" bizden 8 ışık yılı uzaklıktadır demek, aradaki uzaklığı kilometre olarak vermekten, herhalde çok daha basit olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Resimler oldukca guzel emeginize saglik yanliz benide oraya yollasaniz olmazmi sikildim buralardan artik, kasmaya basladi bu dunya beni daha huzurlu sessiz sakin bir mekana yollasaniz olmazmi ne is olsay yaparim abi. :)

 

sizinle aynı görüşteyim, daha huzurlu bir yer benim de özlemim.

 

insanoğlu hep tarih boyunca ütopyalar kurmuş,huzur ve güven aramış..

 

ama vahşi kapitalizmde yaşıyoruz ya, bakın ne olmuş..

 

parası olan uzaya gitmiş, olmayanda hayal kurmuş..

 

aşağıda ayrıntlıarı verilen olayda 30 milyon dolar ödenerek uzaya gitmiş

 

Richard Garriott adlı amerikalı..

 

haberi veriyorum: alıntılar ntvmsnbc.com ve tüm gazateler.com dan

 

 

tümgazeteler.com

 

Global kriz dinlemedi, 30 milyona uzaya gitti

 

Astronot babası Owen Garriott`tan etkilenen Richard Garriott uzaya çıkan altıncı turist oldu.

Garriott bu seyahat için tam 30 milyon dolar ödedi.

Richard`ı uzaya uğurlamak için Kazakistan`daki Baykonur uzay istasyonuna gelen baba Garriott,

oğlunu şampanya patlatarak yolcu etti..

 

NTV-MSNBC

Güncelleme: 17:46 TSİ 15 Ekim 2008 Çarşamba

 

Richard Garriott muradına erdi

Amerikalı oyun tasarımcısı Richard Garriot uluslararası uzay istasyonunda.

İSTANBUL - Amerikalı uzay turisti Richard Garriott ve iki mürettebatı taşıyan

Rus uzay mekiği Soyuz TMA-13, uluslararası uzay istasyonuna bağlandı.

Haberin devamı

 

293374.jpg

 

 

Oyun dünyasına yeni bir soluk getiren Ultima evrenini tasarlayan Amerikalı

oyun tasarımcısını Kazakistan’dakifırlatma rampasından alarak iki günlük

bir yolculuğun ardından uluslararası uzay istasyonuna bağlayan Soyuz TMA-13

adlı Rus uzay mekiği görevini başarıyla tamamladı.

 

10 gün boyunca uzay istasyonunda kalacak olan Garriott’un emekli astronot

olan babası Owen Garriott, oğlunu taşıyan Soyuz’un uzay istasyonuna

kenetlenişini alkışlarla kutladı. Amerikalı oyun tasarımcısının uzay hevesinin

çocukluğundan beri olduğun belirten baba Garriott çok mutlu olduğunu ifade etti.

 

Richard Garriott ile birlikte uzay istasyonuna ulaşan Rus kozmonot Yuri Lonchakov

ve Amerikalı astronot Michael Fincke, uzay istasyonunda bulunan mürettebat ile yer

değişimi yaparak yörüngede birkaç ay kalacaklar.

 

 

 

yalnız bu kadar umutsuzluğa kapılmamak gerek çünki buna ilişkin

 

kurulmuş bir şirketi vikipedia konu yapmış, ordan öğreniyoruz ki bu iş 20.000

 

dolara kadar düşecekmiş..

 

işte bu işi yapan Virgin Galactic adlı şirketin vikipedia tanıtımı:

 

 

 

<Virgin Galactic Sir Richard Branson tarafından kurulmuş, Virgin grubuna dahil şirkettir.

Şirket ticari uzay yolculuğu seferleri düzenlemek için kurulmuştur.

Virgin Galactic'in amacı profesyonel olmayan astronotları uzaya,

100 kilometre yüksekliğe, atmosferin dışarsına çıkararak uzay gezisi

yapmalarını sağlamaktır. Bu sayede yerçekimsiz ortamı altı dakikaya

kadar deneyimleyip, dünyayı uzaydan izleyebileceklerdir. Her koltuk 200.000

dolara sahip bulacaktır. Şirket başkanı Will Whitehorn'a göre, 2007 kasım'ına

kadar 200 koltuk satılmıştır. Plananan ilk uçuş 2009 yılında yapılacaktır.

 

793px-Spaceship_One_in_flight_1.jpg

 

Bu yeni sektörde, ilk özel uçuşlar Rus Uzay ajansı tarafından yapılmıştır.

Fakat alt yörünge uçuşu yapabilen ilk taşıt, şirketin SpaceShipOne isimli

uzay gemisidir. Burt Rutan tarafından bunun daha gelişmiş bir sürümü

tasarlanmıştır, SpaceShipTwo. SpaceShipTwo, 2'si teknik ekip olmak üzere, 8 kişi taşıyabilir.

Rezervasyonlar ve fiyatlar ]

 

İlk 100 biletin ön ödemesi 200.000 dolar olarak belirlense de sonraki

400 bilet için bu rakam 100.000 - 175.000 dolar aralığında olacaktır.

Bu aşamadan sonra her biletin ön ödeme ücreti 20.000 dolar olacaktır.

 

Sir Branson'a katılma niyetlerini söyleyenler arasında aktör William Shatner,

tasarımcı Philippe Starck, müzisyen Dave Navarro ve Moby, Paris Hilton,

Sigourney Weaver, yönetmen Bryan Singer ve Stephen Hawking bulunmaktadır.

İlk uçuş Branson ve yakınındaki kişiler için ayırtılmıştır.>

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif16 aralık 2009 tarihli günün gökbilim görüntüsü

 

hyakutake_zubenel_big.jpg

 

 

Hyakutake Kuyruklu Yıldızı Dünya'nın Yanından Geçip Gitti

 

Açıklama : Beklenmedik ölçüde parlak bir kuyruklu yıldız, 1996 yılında Dünya gezegeninin yanından geçti gitti. Yalnızca iki ay önce keşfedilmiş olan C/1996 B2 Hyakutake Kuyruklu Yıldızı, Mart ayının sonlarında Dünya'ya Güneş-Dünya uzaklığının yalnızca 1/10'u mesafeye kadar yaklaşmıştı. 1996 yılının büyük kuyruklu yıldızı olarak adlandırılan Hyakutake Kuyruklu Yıldızı, o tarihlerde son 20 yıl içerisinde Dünya göklerini süsleyen en parlak kuyruklu yıldız haline gelmişti. Hyakutake Kuyruklu Yıldızı, taş devrinde gerçekleşen bir önceki ziyaretinde yani bundan 17 bin yıl önce muhtemelen hem obalarda hem de mağaralarda yaşayan ilk insanlar arasında yer alan Magdalenian Kültürü tarafından da görülmüş olabilir. Hyakutake Kuyruklu Yıldızı'nın iyon ve tozdan oluşan uzun kuyruğu, yukarıdaki resimde en yakın geçişine yakın bir tarih olan 26 Mart 1996'daki haliyle, aralarında Büyük ve Küçük Ayı'nın da bulunduğu uzak bir yıldız tarlasının önünde sola doğru süzülürken görülüyor. Resmin en sol tarafında, mavi iyon kuyruk kısa bir süre önce manyetik ayrılma olayına maruz kalmış gibi görünüyor. En sağ tarafta ise, kuyruklu yıldızın yeşil tonlardaki saçı yaklaşık 5 kilometre genişlikte olduğu tahmin edilen erimiş kirli buzdan meydana gelmiş yoğun çekirdeği örtmüş vaziyette. Bu ziyaretten birkaç ay sonra, Hyakutake Kuyruklu Yıldızı dış güneş sistemine olan yolculuğuna tekrar başladı. Büyük kütleli gezegenler tarafından kütleçekimsel olarak yönü değiştirilen Hyakutake Kuyruklu Yıldızı'nın yaklaşık 100.000 yıl geri dönmesi beklenmiyor.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Doug Zubenel (Geceleyin Dünya - TWAN)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif17 ARALIK TARİHLİ GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

 

Geminid2009_pacholka850wp.jpg

 

Mojave Çölü'nde Ateştopu

 

Açıklama : Aşırı derecede parlak olan ateştopu biçimindeki bu göktaşı, bu yılki etkileyici İkizler Göktaşı Yağmuru'nun bir parçası olarak geçtiğimiz Pazartesi sabahı Mojave Çölü semalarını aydınlattı. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Victorville yakınlarındaki kaya oluşumları üzerinden güneybatı yönünde görülen tanıdık bir gökyüzü manzarası, bu göktaşının parlak ışığıyla bir anlığına yıkanmış durumda. Arka plandaki gökyüzü manzarası, sol tarafta parlak Akyıldız (α CMa - Sirius)'ı, sağ tarafta Eldeberan (α Tau - Aldebaran) ile Ülker (Pleaides) yıldız kümesini içeriyor. Göktaşının kendisi ise Avcı Takımyıldızı içerisinden alev alev akıp giderken görülmekte. Ateştopunun yeşilimsi kuyruğu, sarı bir tonda görülen İkizlerevi (α Ori - Betelgeuse)'nin hemen yanından başlıyor ve de yağmurun resmin üst tarafında karenin hemen dışında kalan İkizler Takımyıldızı içerisindeki saçılma noktasına işaret ediyor. Fotoğrafçı Wally Pacholka için değerli bir poz olan bu olağanüstü görüntü, çoğu soluk 48 İkizler göktaşı yakaladığını bildirdiği 1500'ün üzerinde kareden yalnızca biri.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Wally Pacholka (AstroPics.com, Geceleyin Dünya - TWAN)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif18 ARALIK 2009 TARİHLİ Günün Gökbilim Görüntüsü

 

GeminidAurora_Hansen1.jpg

 

Kuzey Işıklarının Yumuşak Parıltısı, Göktaşının Ani Işıltısı

Açıklama : 13 Aralık gecesi, Tromso / Norveç yakınlarında bulunan Kvaloya Adası semalarını kuzey ışıkları (aurora borealis) kapladı. 30 saniye uzunluğundaki bu poz, kuzey ışıklarının kıyıdaki kış manzarasını hafif bir şekilde aydınlatan yumuşak parıltılarını kaydetmiş. Tezatlıkları gösteren bir çalışma olarak, aynı poz Aralık ayının o mükemmel İkizler Göktaşı Yağmuru'na dahil olan ateştopu biçimindeki bir göktaşının ani ışıltısını da yakalamış. Büyük Kepçe'nin sapındaki tanıdık yıldızların arasından hızla geçerken bıraktığı çizgi, geriye doğru takip edildiğinde manzaranın üst kenarı dışında kalan İkizler Takımyıldızı'na işaret ediyor. Hem kuzey ışıkları, hem de göktaşlarının yanışı Dünya havaküresinin üst katmanlarında, yaklaşık 100 kilometre yükseklikte gerçekleşir. Ancak, kuzey ışıklarına manyetikyuvardan gelen enerji yüklü parçacıklar neden olurken, göktaşları uzay tozlarının bıraktığı izlerdir.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Bjørnar G. Hansen

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif20 ARALIK 2009 tarihli Günün Gökbilim Görüntüsü

 

 

tutulemma_tezel_big.jpg

 

Tutulemma: Güneş Tutulmasının Günizi

Açıklama : Her gün aynı saatte dışarı çıksanız ve Güneş'i de kapsayacak şekilde bir fotoğraf çekseniz, acaba Güneş nasıl hareket ediyormuş gibi görünürdü? Mükemmel bir planlama ve çabayla, böyle bir dizi görüntü çekilebilir. Güneş'in bir yıl boyunca izlediği yolda çizdiği 8 şekli, günizi (analemma) olarak adlandırılır. Önümüzdeki Salı günü, yani Dünya'nın kuzey yarımküresinin kış gündönümünde Güneş bu günizinin en alt noktasında olacak. Dünya'nın değişik enlemlerinde elde edilen günizleri kadar, günün farklı saatlerinde elde edilen günizleri de en azından bir miktar farklı gözükecektir. Daha da mükemmel bir planlama ve çaba ile; bu dizinin görüntülerinden biri, bir tam güneş tutulmasını gösterebilir. Yukarıdaki görüntü, işte böyle bir tam güneş tutulmasının günizi veya tutulma sözcüğünün Türkçe karşılığı esas alınarak fotoğrafçıları tarafından türetilen bir terimle "tutulemma"dır. Bu birleşik görüntü dizisi 2005 yılından başlayarak Türkiye'den çekilmiştir. Bir güneş tutulmasının tam tutulma evresini gösteren esas kare ise, Side / Türkiye'de 29 Mart 2006 tarihinde görüntülenmiştir. Ayrıca, tam tutulma sırasında Venüs de sağ altta görülebilmektedir.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Tunç Tezel (Geceleyin Dünya - TWAN) ve Cenk E. Tezel

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif21 ARALIK 2009 TARİHLİ GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

 

30dor_hst_big.jpg

 

Yıldız Kümesi R136 Dolup Taşıyor

 

Açıklama : Yıldız oluşum bölgesi 30 Kılıçbalığı'nın merkezinde, bilinen en büyük, en sıcak, en kocaman kütleli yıldızlardan meydana gelmiş olan devasa ölçeklerde bir küme yer almaktadır. R136 yıldız kümesi olarak bilinen bu yıldızlar, yukarıdaki görüntüde kısa bir süre önce yenilenen Hubble Uzay Teleskobu üzerine yeni yerleştirilmiş olan Geniş Açı Kamerası ile görünür ışık dalga boyunda kaydedilmiştir. 30 Kılıçbalığı'nda yer alan ve Tarantula Bulutsusu olarak da bilinen gaz ve toz bulutları, bu sıcak küme yıldızlarından esen güçlü rüzgârlar ve mor ötesi ışıma ile uzatılmış biçimler halinde şekillendirilmiştir. 30 Kılıçbalığı (Doradus) Bulutsusu, Büyük Macellan Bulutu olarak da bilinen komşu bir gökada içerisinde yer almakta olup, yalnızca 170.000 ışıkyılı mesafede bulunmaktadır.

 

Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA), F. Paresce (İtalyan Ulusal Gök Fiziği Enstitüsü - INAF/IASF), R. O'Connell (Virginia Üniversitesi), Hubble Uzay Teleskobu - Geniş Açı Kamerası 3 Bilim Gözetim Kurulu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

59387385.jpg

 

2 dünyayı birden yutabiliyor !

 

Uzayda tespit edilen bu esrarengiz altıgen, dünyanın tam 2 katı büyüklüğünde...

 

Satürn'ün kuzey kutbunda esrarengiz bir altıgen şekil tespit edildi. NASA'nın 30 yıl sonra keşfettiği altıgen dünyanın iki katı büyüklüğünde. Kuzey kutbu keşif yapıldıktan sonra 15 yıl karanlığa gömülmüştü.

 

Esrarengiz altıgen ilk olarak 1980 yılında, kuzey kutbu aydınlıkta iken Voyager uzay aracı tarafından keşfedilmişti.

 

California Teknoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, altıgenin uzunluğu bakımından farklı bir özelliğe sahip olduğu ve dünyadakine nazaran çok farklı hava koşulları ile oluştuğu belirtilirken, aynı durumun Jüpiter’in dev kırmızı noktası içinde geçerli olduğu ifade edildi.

 

Dünyanın yaklaşık iki katı çapında olan esrarengiz altıgenin etrafında 350 km hızla dönmekte olan bir hava akımı bulunuyor. Bilim insanları altıgen bulutsal yapının bu akımın etkisiyle oluştuğu görüşünde.

 

AYDINLIK İLE GELEN YENİ GÖRÜNTÜLER

 

Cassini uzay aracı karanlıkta kalan kuzey kutbundaki sıcaklık noktalarını tespit ederek sabit bir konuma sahip olan altıgen şekli ortaya çıkardı. Geçtiğimiz Ocak ayında Satürn kış mevsiminden çıktı ve kuzey kutbu aydınlığa büründü.

 

Bilim insanları elde edilen 55 görüntü üzerinde çalışılarak, bulutsal düzenin nasıl bunca yıldır yok olmadığını ve enerjisini nereden aldığını araştırmaya başladılar. Ayrıca altıgenin çevresinden yayılan radyasyon dalgaları ile köşelerindeki çok katmanlı yapıların sırrını çözmeye çalışacaklar.

 

California’da bulunan NASA Jet İtiş Gücü Laboratuarı bilim insanları, altıgen de su kabarcıkları yerine titreşim ve dairesel hareketler görüldüğünü, bu hareketlerin ne olduğunun anlaşılması ile güneş sistemimiz hakkında birçok bilinmeyen sorunun cevaplanabileceğini belirttiler.

 

haber3 com

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

konuya katkın ve ilgine teşekür ederim sevgili @Aries,

 

keşke evrenin en önemli olaylarından biri olan <kara delik>

olayı ile ilgili kapsamlı bir çalışma

 

yapıp sunsan ne iyi edersin biliyormusun?

 

ben sınırlı bilgi verebildim.

 

bu konuya ilgin olmasından dolayı bu ricada bulundum..

 

sevgiler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif23 ARALIK 2009 tarihli günün gökbilim görüntüsü

 

SSunriseAyiomamitis_850.jpg

 

Aralık'ta Gün Doğumu, Saunion Burnu

Açıklama : Güneş hareketli bir hedeftir. Dünya gezegeni göklerindeki yıllık devinimi, gündönümünden gündönümüne mevsimler değiştikçe kuzey ve güney arasında bir yol izler. Kuzey yarımkürede kışın ilk gününü, güneyde ise yazı belirleyen 21 Aralık gündönümünde Güneş doğu ufkunda en güneydeki konumundan doğar. Bu ayın başlarında, Sounion Burnu / Yunanistan'da Ege denizine bakan gayet iyi seçilmiş bir noktadan çekilen bu etkileyici manzarada da doğarken görülüyor. Görüntünün ön planında ise 2400 yıllık Poseidon Tapınağı yer almakta.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Anthony Ayiomamitis (Geceleyin Dünya - TWAN)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif 24 ARALIK 2009 TARİHLİ GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

 

GammaCass_GregNoel_APOD900.jpg

 

 

Gama Kraliçe ve Arkadaşları

 

Açıklama : Gama Kraliçe, sonbahar geceleri kuzey yarımküre göklerinde yüksekte ışıldar. Yıldız bakımından zengin ve rengârenk görünen bu Samanyolu görüntüsündeki sivri uçlu en parlak yıldız olan mavimsi Gama Kraliçe, "W" biçimindeki Kraliçe Takımyıldızı'nın ortasında yer alan zirveyi oluşturur. Sıcak, değişken ve hızla dönen bir yıldız olup, yaklaşık 600 ışıkyılı mesafede bulunan Gama Kraliçe, aynı zamanda çevresinde yer alan ve aralarında ufacık IC 63 (solda) ile IC 59 salma ve yansıma bulutsularının da bulunduğu yıldızlararası malzemeyi de iyonlaştırmaktadır. Soluk renkli bu iki bulutsu, Gama Kraliçe'ye fiziksel olarak çok yakın olup, yıldızdan yalnızca birkaç ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Bölgeyi gayet güzel düzenlenmiş bir sunumla gözler önüne seren geniş açılı bu görüntü, gökyüzünde neredeyse 2 derecelik bir alanı kapsamaktadır.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Görüntü İşleme - Noel Carboni, Görüntüleme - Greg Parker, New Forest Gözlemevi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif25 ARALIK 2009 TARİHLİ GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

 

ArcMW_hallas_alt445h.jpg

 

Zarif Bir Kemer

Açıklama : Samanyolu'nun o zarif kemeri, bu muhteşem gece göğü panoramasında bir dağın zirvesinden başlayıp diğerinde sona eriyor. Dünya'nın ve gökyüzünün ayrı ayrı pozlarda takip edildiği 24 karelik bir mozaikten yaratılan bu görüntüde, ABD'de Kaliforniya'nın kuzeyinde yer alan Lassen dağı (sol tarafta) ve Shasta dağı (sağ tarafta) gökada merkezinin yıldız ve toz bulutlarının hemen altında görülebiliyorlar. Lassen ve Shasta dağları, volkanik özelliklere sahip Büyük Okyanus Ateş Çemberi'nin bir yayı olarak Kuzey Amerika'daki Cascade Sıradağları üzerinde yer alan iki yanardağdır. Dünya gezegeni, Samanyolu'nun bir bütün halindeki soluk yıldız ışığından ileri gelen ve hemen göze çarpmayan ışıltısını, karla kaplı belli belirsiz zirvelerinden yansıtıyormuş gibi görünmekte.

 

Katkı ve Telif Hakkı : Tony Hallas

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.