Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

EVRENİN GERÇEK FOTOĞRAFLARI


AED

Önerilen İletiler

apod.gif27 ARALIK 2009 GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

 

catseye3_hst.jpg

 

Kedi Gözü Bulutsusu

Açıklama : Üç bin ışıkyılı ötede ölmekte olan bir yıldız, ışıldayan gaz kabuklarını üzerinden atıyor. Hubble Uzay Teleskobu'ndan alınan bu görüntü, Kedi Gözü Bulutsusu'nun bilinen en karmaşık gezegenimsi bulutsulardan biri olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Gerçekten de Kedi Gözü'nün görünen özellikleri öylesine karmaşıktır ki; gökbilimciler merkezdeki parlak nesnenin aslında bir ikili yıldız sistemi olabileceğinden şüphelenmektedirler. Bu tür nesnelerin genel sınıfını tanımlamak için kullanılan gezegenimsi bulutsu terimi aslında yanıltıcıdır. Bu nesneler küçük teleskoplarda yuvarlak ve gezegen benzeri görünseler de, yüksek çözünürlüklü görüntüler, bunların yıldız evriminin sonlarına doğru fırlatılmış gaz kozalarıyla çevrelenmiş yıldızlar olduğunu ortaya çıkarmaktadır.

 

Katkı Sağlayanlar : J. P. Harrington (Maryland Üniversitesi) ve K. J. Borkowski (Nikolas Kopernik Üniversitesi) Hubble Uzay Teleskobu (HST), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

apod.gif28 ARALIK 2009 TARİHLİ GÜNÜN GÖKBİLİM GÖRÜNTÜSÜ

ngc6217_hst.jpg

 

Çubuklu Sarmal Gökada NGC 6217

Açıklama : Birçok sarmal gökada, merkezleri boyunca uzanan çubuklara sahiptir. Hatta kendi gökadamız Samanyolu'nun da gösterişsiz bir merkez çubuğunun olduğu düşünülmektedir. Belirgin bir çubuğa sahip olan sarmal gökada NGC 6217, yukarıda, yörüngedeki Hubble Uzay Teleskobu'nun yeni onarılan Gelişmiş Araştırma Kamerası tarafından çekilen ve kısa süre önce yayımlanan muhteşem ayrıntılara sahip bir fotoğrafta görülüyor. Görüntüde yer alanlar arasında; koyu renkli lifler halinde toz şeritleri, parlak mavi renkli genç yıldız kümeleri, ışıldayan hidrojen gazından meydana gelen kırmızı salma bulutsuları, merkez boyunca uzanan ve yıldızlardan oluşan parlak uzun bir çubuk ile büyük bir olasılıkla çok büyük kütleli bir kara deliğe ev sahipliği yapan parlak ve canlı bir çekirdek sayılabilir. Işığın, Küçükayı Takımyıldızı yönünde yer alan ve yaklaşık 30.000 ışıkyılı genişlikte olan NGC 6217'den bize ulaşması yaklaşık 60 milyon yıl sürmektedir.

 

Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA) ve Hubble Bakım Seferi 4 Takımı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 5 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.