Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Paul HINDEMITH


Legendary

Önerilen İletiler

hindemith.jpg

 

Paul HINDEMITH

 

 

 

(16 Kasım 1895 yılında Hanau da doğmuş, 1963 yılında Frankfurt da ölmüştür).

 

 

 

Henüz ne olacağı belli olmayan ve buna rağmen gelecekteki önemi anlaşılan Paul Hindemith, Plön şehrinde yatılı okul öğrencileri için bir Spielmusik (1) bestelemişti. Eski devirlerin üstadları hakkında söylenen hikayeler onun için de söyleniyordu: Müzisyenler sazlarını akord ederken, o hemen oracıkta onlar için bir parça besteleyiveriyormuş.

 

Hindemith in gençlik hareketi ile ilgi kurması, çağdaş müziğin tarihinde önemli tesirler husule getirmiştir. Bunun yanında, değerli bir hazine olan tarihi müziğe nüfuz etmesi de iyi sonuçlar doğurmuştur. Tarihi gelişmenin merkezi olan Bach tan başlayarak gotik stil çağına kadar derin incelemelerde bulunan ve büyük bir müzikçi tabiatı yaşayan Hindemith, bir iç düzene erişmiş, böylece üstün bir öğretmen olmuştu.

 

Önce orkestra üyesi olan Hindemith, besteci olarak Reger in ve Puccini nin tesir sahası dışına çıkmıştır. Sonra gençlere has bir taşkınlıkla bütün engellerden atlı***********, artık her müziğin sonunun geldiğini sanan burjuva ları bir hayli şaşırtmıştır. Onlar Hindemith I sadece iyi bir müzikçi olarak görüyorlardı. Fakat bu kaygusuz ve alaycı müzikçi içe doğru yönelerek, üstünlükle hakim olduğu kontrpuvan tekniğinden yeni bir stil yaratan bilgin bir müzisyen oldu ( Cardillac operası).

 

Doğultan sahip olduğu şekillendirme kabiliyeti ona bu gelişmede yardım etti. Ritmin öz unsurundan hareket ederek yeni bir melodi tarzına doğru yürüdü. Bu gidişte Marienleben (Meryem Ana nın Hayatı) adlı eseri büyük bir dönüm noktası teşkil etti. Takriben 20 yıl sonra çıkan bu eserin ikinci şekli Hindemith in yeni armoni fikrini katiyetle göstermektedir. Bu devre esnasında yazdığı eserlerin sayısı çok kabarıktır. Aralarında oda müziği eserleriyle konçertolar, öğretici piyesler ve Spielmusik karakterinde eserlerle Bir şehir kuralım adlı çocuk oyunu da bulunan bu eserlerin ortasında, tarihi önemi olan iki eser daha vardır: Das Unaufhörliche adlı oratoryo ve Ressam Mathis adlı sahne eseri. Bu son eserde geçen senfonik kısımlar Hindemith in şimdiye kadar verdiği eserlerin özü sayılabilir.

 

Son zamanlarda yazdığı ve Kainatın armonisi adını taşıyan senfoni, orta çağın ahlaki ve felsefi prensiplerine bütün varlığı ile bağlanan Hindemith in fikir düzenini göstermektedir. Bu senfoninin muvmanları, musica instrumentalis , musica humana ve musica mundana gibi çok manalı başlıklar taşımaktadır. ( aletlerin müziği , insanların müziği , kainatın müziği ). Eskilerin tabi olduğu kanun Hindemith in de kanunu oldu.

 

Fakat yenilenen bu kanun ne bir kitabı mukaddes ne de bir doktrin olmak iddiasında değildir. O sadece ataların müzikte yerle gök arasında tasavvur ettiği ahengi temsil eden bu eski ordo nun (Latnc. Nizamın) dolgun sesler halinde gerçekleşmesidir. Yaşayışında, yaratıcılığında, araştırıcılığında ve müzik icrasında her şeyin iç yüzünü arayan Hindemith, çok zengin olan bütün faaliyetinin özünü teşkil eden iki eser meydana getirmiştir: öğretici bir sanat eseri olan Ludus Tonalis ve takip ettiği yolu ilmi bir şekilde gösteren Unterweisung im Tonzats (seslerin tertiplenişi öğretimi) adlı kitap.

 

Nihai tesirine bakılırsa bu yol güvenle hedefine doğru giden bir bütündür denilebilir. İcracı olarak, hakim olduğu viyola ve viyola d amore den başka enstrümanlar da çalan Hindemith in müzik yapma hevesi kendisini yaratıcılığın kaynağına kadar sevketti. Zamanındaki fikir ve sanat cereyanları onu çeşitli problemlerle karşılaştırdı ve bu problemlerle meşgul olmaya teşvik etti. Bunlar arasında Bach ve Stawinsky, halk türküleri ve orta çağın yüce polifonik sanatı, barok devri ve kalisizm, hatta romantizmin temelleri de vardır.

 

Içten gelen bir mantığa göre eksiksiz olarak devam eden bu yolda kendisini bir araştırmacının ve kurallara sahip bir öğretmenin seviyesine yükselten geniş anlayışını elde etti. Hindemith Amerika da yaşamakta, fakat konser vermek ve öğretmek gayesiyle sık sık Almanya ya gelmektedir. Çalışmalarına Frankfurt ta başlamıştı. (Ailesi aslen Silezya lıdır; Haydn zamanında bu ailenin bir mensubu, o devirde tanınmış bir besteci olan Johann Heinrich Rolle nin oratoryolarına abone olmuştu). Berlin de kompozisyon öğretmeni olarak gençleri etrafına topladı. Bunun ardında Ankara ve Londra da kaldıktan sonra okyanus ötesinde yeni bir hayat sahası buldu. Fakat Batı Avrupa ya mensup olduğunu hiç bir zaman unutmadı.

 

 

 

1) SPIELMUSIK: Bilhassa ikinci dünya savaşından sonra meydana gelen, ekseriya amatör icracılara zevkli malzeme temin gayesiyle güçlük derecesi ve ifade bakımından bu gayeye uygun çağdaş, fakat kontrpuvan tekniği ile barok devrinin konçerto grosso ruhna yakın bir stilde yazılmış eseridir.

 

Müzik öğretimi ve teorisi için eserleri

* Unterweisung im Tonsatz, 3 cilt. (Mainz: Schott, 1937–70) (Almanca)

 

Bu eserin Ingilizce çevirimi The Craft of Musical Composition olarak basılmıştır.

 

*

o Cilt 1: Theoretical Part, çev. Arthur Mendel (New York: Associated Music Publishers; London: Schott, 1942

o Cilt 2: Exercises in Two-Part Writing çev. Otto Ortmann (New York: Associated Music Publishers; London: Schott, 1941)]

* A Concentrated Course in Traditional Harmony (1943) (İngilizce)

* Elementary training for Musicians (1946) (İngilizce)

* (çev. Yavuz Oymak) (2007) Ses İşçiliği

 

Klasik Müzik Sitesi

vikipedi

 

12868734.jpg

 

51583005.jpg

 

49924722.jpg

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.