Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aileleriyle Yatan Çocukların Kişilik Gelişimi Tehlike Altında


Ufuk_efe

Önerilen İletiler

Aileleriyle Yatan Çocukların Kişilik Gelişimi Tehlike Altında

 

Anne babayla uyumanın çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilediği bildirildi. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocukların anne babalarıyla uyumalarının sebeplerini belirleyerek, ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekti.

 

 

Anne babayla uyumanın çocukların kişilik gelişimini olumsuz etkilediği bildirildi. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocukların anne babalarıyla uyumalarının sebeplerini belirleyerek, ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekti.

 

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, çocukların anne babalarıyla uyumaları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Atasoy, çocuklarının kişilik gelişiminin olumsuz etkilenebileceğinin altını çizerken, "Anne baba ve çocuklar çeşitli sebeplerle bir arada yatabiliyor. Bebeğin ihtiyaçlarının daha kolay karşılanmasından kültürel alışkanlıklara kadar çeşitli faktörler çocukların anne babayla birlikte yatmasına yol açabiliyor. Bu durum özellikle çocukluğun ilerleyen dönemlerinde bazı sorunları beraberinde getirebiliyor. Çocukların anne ve babaları ile birlikte yatmalarının sebepleri belirlenerek ortadan kaldırılmalıdır" dedi.

 

Çocukların anne babaları ile uyumasının ülkemizde sık görülen bir durum olduğunu ifade eden Atasoy, "Erken bebeklikten başlayarak, çocukluğun ilerleyen dönemlerine kadar devam edebilen bu alışkanlığın, gelişim üzerinde olumsuz etkileri olabiliyor. Anne baba ile birlikte yatmanın çok çeşitli sebepleri var. Bazı ebeveynler çocukla birlikte yatmayı çok normal bir davranış olarak görüyor. Ancak büyümesine rağmen çocuğun annesiyle ya da babasıyla yatması bir sorundur. Bu durumu gözden geçirirken öncelikle ebeveynlerin birlikte yatmayı sorun olarak görüp görmediğinin değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.

 

Çocukların ebeveynleriyle birlikte yatmasının en büyük faktörünün annelerin duyguları olduğunu ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Zafer Atasoy, "Birçok anne bebeğin ihtiyaçlarını daha kolay sağlamak için bebeği ile aynı yatağa giriyor. İlerleyen zamanlarda bu tutum bebek için bir alışkanlık haline gelebiliyor. Bebeklik süresi içinde anneden ayrı yatma alışkanlığı kazandırılmamış bir çocuğun ilerleyen yaşlarda anne ile birlikte yatmak istemesi, çocuğun bir huzursuzluk içinde olduğunu aklımıza getirmeli. Huzursuzluk çocuğa ait olabileceği gibi anneye, aileye, hatta daha geniş anlamda sosyal çevreye ait olabilir. Birlikte yatma erken bebeklik dönemlerinde başlayabileceği gibi okul çağındaki çocuklarda da görülebilen bir davranıştır. Erken bebeklik döneminde başlayan birlikte yatma davranışında anne baba tutumları rol oynarken, daha ileri yaşlarda çocuğun huzursuz olduğu etkenler karşımıza çıkıyor" şeklinde konuştu.

 

Bu olaylarla karşı karşıya gelen ailelerin çocuğa öncelikle neden birlikte yatmak istediğini sormaları gerektiğini söyleyen Atasoy, "Eğer çocuktan birlikte yatma teklifi geldiyse, hemen kabul ya da reddetmeden hangi sebeple birlikte yatmak istediğini soruşturulup aydınlatılmalı. Sonra bu sebebin ortadan kaldırılması için çaba gösterilmeli. Sık sık korkan çocuklarının korkularını yenmeleri için kendilerini öne süren anne babaların bu tutumları birlikte yatma alışkanlığını başlatabilir. Korku gidermek için birlikte yatmak yerine korkuyu ele almak ve konuşmak daha sağlıklı sonuç verecektir. Geçici olarak korku ile baş etmekte yardımcı olabilen birlikte yatma davranışı, korkuyu gidermeyeceği gibi pekişmesine de yol açacaktır. Bu süreçte çocuğun güven duygusu zedelenecek, kendisini güçsüz ve yetersiz hissetmesine yol açacaktır. Birlikte yatma davranışı çocuğun kişilik gelişimine olumsuz etki edebilir, ailenin dengesini bozabilir; anne babanın ilişkilerinde sorunlar ortaya çıkmasına, cinsel sorunların doğmasına sebep olabilir. Buna kısa sürede çözüm bulunamazsa bir uzmandan yardım almanın zamanı gelmiş demektir" dedi.

 

....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 yıl sonra...

Oğlum 9 yaşında ikinci çocuğum olduktan sonra benimle yatmaya başladı odasında yatması gerektiğini söylediğimizde ağlıyor ne yapacağımızı şaşırdık

Hiç üstüne gitmeyin hatta onunla yatmak konusunda siz ısrarcı olun..:)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 2 hafta sonra...

14 yaşında oğlum kendi odasında annesi olmadan uyumuyor. gece arasında uyandığında mutlaka onu uyandırıyor ve annesi tekrar onu yatağa götürüp uyutuyor. Doğduğundan beri süreç böyle diyebilirim ve şu an ergenlik döneminde belki geç kalmış olabiliriz. Böyle bir durumda onu tek başına uyuması gerektiğini  nasıl anlatabiliriz. Bunun hakkında konuştuğumuzda artık ergenliğinde verdiği sinirle uyuyamadığını defalarca denediğini olmadığını söylüyor hatta bazen de tartışıyoruz.  Artık iş çığrından çıktı ne yapacağımızı bilemiyoruz. Bu konuda tavsiyesi olan varmı acaba?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.