Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Misafir ali0_1

Önerilen İletiler

Bildiğimiz forumdan bahsediyorum. Şu an başlık açıyor olduğum forumdan. Forum kavramının bir tarihsel anlamı olabilir, hatta günümüzde kullandığımız anlam da buradan geliyor olabilir. Ama görülmesi kolaydır ki bahsettiğimiz forum tarihten bildiğimiz forumdan farklıdır. Üzerinde durduğumuz, forum felsefesinin konusu olan forum internet ortamındaki forumdur.

 

Bunun anlaşılabilmesi için doğal olarak tarihsel süreç de önem ifade etmektedir.

 

Öncelikle sözlük anlamına bağlantı verelim:

 

Forum(TDK):

 

Yukarıdaki bağlantıda verilen anlamlar bize açıkça forum sözcüğünün "genel bir toplanma halinde yapılan tartışma" olduğunu göstermekte. Burada genel "herkes" anlamından çok belirli bir kesim için bile olsa "özel","kişisel" karşıtı bir ifade. Yani iki ya da üç kişi öylece özel bir sohbet yaptığında aslında tam anlamıyla forumu karşılamıyor yapılan eylem. Zaten aynı TDK'nın sitesinden yapılan bir "terim" aramasında "güzel sanatlar terimleri sözlüğü" bünyesinde forumun mimari açıdan "Eski Romalıların pazar yerine verdikleri ad" olarak tanımlandığını görebiliriz. Yunan ve Roma tarihine gidip forumun kökenine iyice bir inmek de mümkündür. Bu konuda yapılacak katkılar "forum felsefesi" için önemlidir. Ama ben burada "önemsenmediğini" gördüğüm "önemli" bir konuda felsefeye giriş yapmaya çalışıyorum doğrusu.

 

Sayın Cyrano bir talebini dile getirirken foruma dair önemli tespitlerde bulunmuştu; aktarmak isterim:

 

İlgili iletiye bağlantı:

 

Sayın Cyrano'nun iletisi:

 

Konumuzla ilgili alıntı:

 

Tartışma nasıl olur ? Birden fazla kişi fikirlerini ortaya koyar ve diğerlerinin fikirlerini eleştirir(olumlu veya olumsuz eleştiri), değerlendirir. Forum, diğer tartışma türlerinden farklı bir tartışma biçimidir. Tartışacak kişilerin önceden belirlendiği programlı bir tartışma değildir. Bazı kişilerin soru sorduğu, bazı kişilerin cevap verdiği bir tartışma türüde değildir. Orada bulunan ve tartışmaya katılmak isteyen herkes tartışmacıdır, herkes soru sorar, herkes cevap verir, herkes eleştirir vs. Tartışmacı katılımcı, soru soran katılımcı, izleyici gibi ayrımlar yoktur. Oldukça güzel bir tartışma türüdür. Roma'da bu tartışmalar "Forum" adlı meydanda yapıldığı için, bu tartışma türüne "forum" denilmektedir internet ortamında.

 

Daha önce üniversitelerde yapılırdı forumlar. Öğrencilere x konusunda forum düzenleneceği duyurulur, boş bir anfide forum düzenlenir, anfinin kapısı tartışma boyunca açık kalır, isteyen gelir tartışmaya katılırdı.

 

Birde okul panoları vardır. Oralarda öğrenciler beğendikleri ve diğer öğrencilerin okumasını istedikleri gazete haberlerini kesip asarlardı.

 

Kendisine teşekkür ederiz.

 

Sanırım yüzeysel de olsa bir şeyler oluşmuştur zihinlerde forum kavramına dair. Forumun ne olduğuna dair verilen tarihsel ve sözlük anlamlarıyla birlikte internet ortamında karşılaştığımız forumun ayrıca tanımlanması da önemlidir.

 

İleride bunun üzerinde durmaya çalışacağız.

Tarih: Düzenleyen: Deluge
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.