Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Jean Honoré Fragonard (1732-1806)


Legendary

Önerilen İletiler

33234068.jpg

 

Jean Honoré Fragonard (1732-1806)

 

Ömrünün sonuna kadar başarılı bir hayat süren Rokoko ressamlarından biri de Jean Honoré Fragonard dır. Fragonard, Boucher in önemli öğrencilerinden olduğu halde daha çok Watteau tarzında çalışmıştır.

 

59887044.jpg

 

Provence lıdır. Genç yaşta Paris e gitmiş, kısa bir müddet için Chardin le çalıştıktan sonra Boucher nin öğrencisi olmuştur. 1752 de Prix de Rome u kazanmış ise de İtalya ya ancak 1756 da gitmiştir.

 

33945789.jpg

 

Bu tarihe kadar Carle van Loo nun yanında tarihi ressamlıkta uzmanlaşmakta idi. İtalya ya giderken epeyce gezip gördüğü bahçe ve abidelerin birçok resim çizmiştir.

 

1761 de Paris e döndükten sonra Boucher hastalanınca ustasının siparişlerini yapmış, bir müddet dini resimler çalıştıktan sonra daha hafif konulara dönmüştür.

 

Yıkananlar (c. 1765, Louvre, Paris) adlı eseri Fragonard ın yumuşak tonlu renklerle hafif figürlerini, figürlerin tabiatın içine nasıl ayrılmaz bir bütün haline gelecek şekilde karıştıklarını, eridiklerini göstermektedir. Saray çevrelerinden de epeyce siparişler alan Fragonard, 1770 den sonra artık hemen hemen sadece dekorasyon ressamı olarak çalışmıştır.

 

69134121.jpg

 

1772 de kuzeye seyahat eden Fragonard orada Rubens ve Rembrandt a büyük bir hayranlık duymuştur. Bu seyahatinden sonra onların etkilerini eserlerinde izlemek kabildir.

 

1772 de tekrar İtalya ya giden Fragonard ın sanat hayatı Fransız İhtilâli ile sona ermiştir. Önce kaçmış, sonra Paris e geri dönmüştür, fakat artık onu sıkıntılı günler beklemektedir. 1806 da yoksulluk içinde ölmüştür. Geniş fırça darbeleri ile çalışan Fragonard Fransız Rokoko sunun son büyük ressamıdır.

 

Nurhan Atasoy, Avrupa Sanatı

 

Felsefe Sanatı

 

61900978.jpg

 

54463078.jpg

 

86288822.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.