Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Lyonel Feininger (1871-1956)


Legendary

Önerilen İletiler

73947999.jpg

 

Lyonel Feininger (1871-1956)

New York ta Alman göçmeni, müziğe meraklı bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Babası bir konser kemancısı, annesiyse piyanist ve şantözdü. Feininger henüz on iki yaşındayken keman konserleri vermeye başladı. 1887 de Leipzig de müzik eğitimi almak üzere Almanya ya gönderildi. Ne var ki bunun yerine Hamburg Uygulamalı Sanatlar Okulunda Resim Bölümüne yazıldı.

 

14914557.jpg

 

1887 den Sonra: Sanat Eğitimi

 

1893 ten sonra Berlin de yaşamaya başlayan Feininger, hayatını karakalem resim ve karikatür yaparak sağladı. Önceleri geleneksel olan resimleri, sonraları Arnuvo ve Japonların renkli tahta oymalarından etkilenerek groteski deforme bir stile dönüştü. Birlikte iki çocuk sahibi oldukları ikinci eşi Julia Berg ile (ilk evliliğini Clara Fürst ile yapıp iki çocuk sahibi olmuştu) 1906 da iki yıllığına Paris e yerleşti. Aynı yıl içinde Chicago Tribune adlı Amerikan gazetesiyle bir çizgi roman dizisi yapmak üzere bir anlaşma imzaladı. Feininger bundan bir yıl sonra karakalem çalışmalarına son verip yağlıboya resme yöneldi. İlk dönem yapıtlarında karakalem döne minin etkisi kuvvetle görülmektedir. Aşırı mekân perspektifleri, uzatılmış figürler ve çoğu kez fantastik bir mimari (örn. Strasse im Daemmern(Alacakaranlıkta Bir Sokak, 1910) gibi) göze çarpmaktadır.

 

15714498.jpg

 

1913:İlk Prizmatik Resimleri Kübizm sanat akıınıyla temas etmesi ve Robert Delaunay ile karşılaşması üzerine, Feininger in resim stili değişikliğe uğradı. Resim yüzeyini geometrik bir biçimde parçalara ayırınca resmin çok sayıda prizmaya ayrıldığı izlenimi doğuyordu.

 

Çalışmalarında her zaman göze prizmaların içinde bir izlenim veren, somut bir motif esas alınmıştır. Feininger diğer bir sinyal noktası olarak çoğu kez bir insan figürünü resmin odak noktasına oturtuyordu (örn. Leuhtbake (1913) adlı yapıtında olduğu gibi). Franz Marc ın daveti üzerine Blauer Reiter (Mavi Atlı) sanatçı topluluğunun Berlin deki 1913 sergisine katıldı. Bundan dört yıl sonra da Der Sturm adlı galeri, Feininger in ilk kişisel sergisine yer verdi. Tablolarına egemen olan, Thüringen ve Kuzey Almanya nın Gotik stildeki kent mimarileridir (örn. DorfAlI-Sallenthin (Alt-Sallenthin Köyü, 1913; Gelemroda IV, 1915 adlı tabloları gibi).

 

18194813.jpg

 

1919 dan Sonra: Bauhaus da Feininger 1919 da Bauhaus un kuruluş manifestosu için Die Kathedrale des Sozialismus (Sosyalizmin Katedrali) adlı sembolik tahta oymayı gerçekleştirdi. Birçok dışavurumc sanatçı gibi, Feininger de yüksek kilise kulesini daha huzurlu bir dünya için beslenen umutların Sembolü olarak görüyordu. Aynı yıl içinde Walter Gropius tarafından Weimar da Bauhaus Grafik Atölyelerinin başına getirildi.

 

58724592.jpg

 

Feininger resimlerini karmaşık bir biçimde içiçe girmiş kutulardan oluşturuyordu. Bunu yaparken Delaunay tarafından kurulmuş olan orfizme (ışık algılanmasın parçalanması) da yandığından, motifleri Çoğu zaman ışık içinde yüzüyor izlenimi bırakıyor lardı. Pomeranya nın Baltık Denizi kıyılarında geçirdiği yaz tatillerinde öncelikle kıyı manzarasının genişliği-ni yansıtan, çoğu zaman yelkenli ge milere de yer veren deniz tabloları yaptı (örn. Jachtrennen (Yat Yarışı, 1925). Kübik biçimlerle çahştığı kent resimlerinin aksine, Feininger kıyı manzaralarında düzlemi farklı büyük lükte diktörtgenlere bölüyordu. 20 li yılların ortasından sonra gerçekleştirdiği köy manzaralarında da aynı yöntemi uyguluyordu

 

69730072.jpg

 

1926 dan Sonra: Die Blauen Vier (Mavi Dörtlü) Feininger l926 da Alexei Javlensky, Wassily Kandinsky ve Paul Klee adlı üç arkadaşıyla birlikte Mavi Dörtlü adlı sorgu düzenleme topluluğunu kurdu. Aynı yıl içinde Bauhaus ile birlikte Dessau a taşınmakla beraber öğretmenlik görevi üstlenmedi 1929 da Hale kentinin tablosu için bir sipariş aldı. İzleyen zamanda Marktkirche in Halle (Hale Pazar Kilisesi, 1929) ve Derrote Turm in Halle (Halle nin Kırmızı Kulesi, 1930) gibi çok ünlü yapıtlarını da içeren Halle resim dizisini gerçekleştirdi.

 

29261878.jpg

 

1937; ABD ye Dönüşü Nasyonal Sosyalistlerın iktidarı ele geçirmeleri üzerine, yozlaşmış sanatçılar arasında sayılan Feininger, 1935 de Devlet Kültür Odasına, Aryen ırka mensup olduğunu belgelemek zorunda kaldı. Bundan bir yıl sonra OakLand/Kaliforniya daki Milis College e öğretim üyesi olarak atandı ve 1937 de ABD ye kesin dönüş yaptı. New York a yerleşen sanatçı, buraya yeni den alışmakta bir hayli zorlandı. İki yıl sonra da New York Dünya Sergisi için iki duvar panosu tasarladı. 40 lı yılların başında yaptığı gökdelen tablolarında Manhattan siluetinjn (Skyline) atmosferik ışık oyunlarını işledi (Manhattan Dizisi).

Museum of Modern Art (Çağdaş Sanat Müzesi) 1944 Feininger için büyük bir retrospektif sergi düzenledi. 1956 da, 84 yaşında New York ta hayatını noktaladı.

 

Felsefe ekibi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.