Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fischer von Erlach (1656-1723)


Legendary

Önerilen İletiler

37924183.jpg

Fischer von Erlach (1656-1723)

Barok un en ünlü mimarlarından Avusturya lı Fischer von Erlach Graz yakınında doğmuş, önceleri heykel, stük çalışmış, sonra da Roma ya gitmiş ve Carlo Fontana nın yanında mimarlık tahsili yapmıştır. Viyana ya gelip yerleştiğinde 1704 de saray mimarı olarak tayin edilmiştir. Almanya ve Hollanda da da geziler yapmış olan Fischer, mimari üzerine 1721 de yayınladığı bir de araştırma kitabı yazmıştır.

 

91976331.jpg

 

1690 da Viyana yakınlarında Habsburg hükümdarlarına Schönbrun da büyük bir saray projesi için patronunu razı etti. Bu projeye göre saray Versailles la boy ölçüşecekti. Fischer in çizdiği proje Bernini nin Louvre için çizdiğine ve İtalyan ların teraslandırılmış alçak çatılı saraylarına benzeyecekti. Ayrıca, son derece büyük ve muhteşem merasimlere de uygun olacaktı. Fakat bu proje hiçbir zaman gerçekleşemedi ve Fischer von Erlach, tatbik edilmiş olan daha sade bir proje çizdi.

 

94957691.jpg

 

Böylece saray da bu yeni projeye göre yapıldı. Bütün katlar boyunca uzanan bir nizam kullanılışı bu saraya Hardouin Mansart ın Versailles ından daha büyük bir derinliği olan daha çok çeşitliliğe sahip ve cazip bir cepheyi kazandırdı.

 

F. von Erlach ın yaptığı ilk kilisede, Salzburg daki Drei Kilisesi nde (1694-1702) Borromini nin, bilhassa Roma da Piazza Navona daki S. Agnese Kilisesinin tesiri görülür. Burada von Erlach içbükey cepheye karşılık dışbükey kubbeyi kullanmıştır.

 

77573893.jpg

 

Erlach, Andreas Schlüter in (c. 1660-1714) mimari faaliyetleriyle hakim bulunduğu Berlin e gitti. 1701 de Friedrich ilk Prusya kralı olarak tahta çıkmıştı. 1704 de F. von Erlach imparatorun tavsiye mektubu ile yeni hükümdara, Versailles da olduğu gibi kralın kudretini temsil edecek bir eğlence sarayı için hazırlamış olduğu desenleri ve proje teklifini sunmaya gitti. Hazırladığı saray projesi Schönbrun için yaptığı ilk projenin bir varyasyonu idi. Ne yazık ki Berlin lilerin zevkine uygun bulunmadı. Fakat Erlach Prag da Clam Gaİlas Sarayı (1707-12), Viyana daki Schwarzenberg Saray, (1705-20) gibi başka saraylar inşa etme imkânına sahip oldu.

 

51591685.jpg

 

Clam Gallas da, portalde Schlüter in motiflerini kullandı. Schlüter mimar olmadan önce heykeltraş idi ve heykelleri birer mimari unsur gibi kullanıp mimari ve heykeli birleştirirdi. Erlach da kuvvetle Schlüter in tesiri altında kalmış ve portalde onun motiflerini, kemerli girişin iki yanında canlı atlanta gruplarını kullanmıştır.

 

Fischer von Erlach ın eserleri arasında şaheseri hangisidir diye sorulsa, hiç şüphe yoktur ki cevap Viyana daki Karlskirche (1716-37) olacaktır. Ancak ölümünden sonra mimarın Oğlu tarafından tamamlanabilmiş olan bu kilise bazı taraflarıyla Roma daki S. Agnese Kilisesi ne benzer. Portikosu da Panteon ile yakınlık gösterir. Ayrıca cephenin iki yanına Roma daki Trajan sütununun birer varyasyonunu dikmiştir.

 

Avrupa Sanatı, Nurhan Atasoy

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.