Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Freyja

Önerilen İletiler

  • Admin--

İMECE EVİ Doğal yaşam Okulu

 

 

İmece Ekoköyünün amacı; insanların, ekolojik, sürdürülebilir, sosyal ve ekonomik eşitliği benimsemiş, uzlaşı ve dayanışma içinde, “ortak karar, ortak kasa ve ortak kazan” ilkesiyle yaşadığı, kendi kendine yetmeyi hedef alan, sade ve doğayla uyumlu örnek bir yaşam oluşturmaktır.Bu temel amaç çerçevesinde İmece Ekoköyü'nün hedefleri;İmece Ekoköyü, İmece Evi Deniz ve İmece Evi Şehir yerleşimlerini hayata geçirip çoğalmanın yolunu açmaktır.

 

 

 

İLKELER VE DEĞERLER

 

Ortak karar, ortak kasa ve ortak kazan

 

Topluluğun dününü, bugününü ve geleceğini ilgilendiren konularda ve her ihtiyaç-istek belirtildiğinde ortak karar alınır. Kar amacı gütmeden oluşturulan ekonomi, ortak olup her bilgi gibi ekonomi ile ilgili bilgilerde üyelerin her zaman ulaşabilecekleri şekilde düzenlenir.Genellikle yemekler birlikte yenir. Yemek, grubumuzun aitlik duygusunu ve keyfini paylaştığı alanlardır.

 

Ekonomik Bağımsızlık

 

Her fırsatta takas mekanizmasını çalıştırarak, doğal tarım, hayvancılık ve diğer üretimler ile mümkün olduğunca kendine yeten bir işleyişin oluşturulması benimsenir. Diğer ihtiyaçların giderilmesi için ise şehirdeki dostlarla oluşturulan ürün paylaşım ağı ile kapalı ekonomi yaratılarak bağımsız bir sistem sürdürülür.

 

Doğa ile Uyum

 

Tüm faaliyetlerde, tüketimi en aza indirerek, yerel ve doğal ürünleri tercih ederek, atıkları doğal olarak dönüştürerek, çevreye zararlı kimyasal ve endüstriyel ürün ve ambalajları kullanmadan, doğal ve sade bir yaşam biçimi benimsenir. İhtiyaçlar, tüketime yönelik alışkanlıklarla değil, bilinçle, ekolojik çözümlerle belirlenir.Yerel ve geleneksel değerler ile uyuma önem verilir.

 

Diğerlerine Saygı

 

Diğer insanlara (farklı kişilik yapılarına, etnik ve kültürel kökenlerine, dini ve siyasi görüşlerine, geçmişlerine ve sorunlarına), başkalarının mülküne ve ortak mülke, tüm canlı türlerine gönülden saygı duyulur. Tüm nesillerin, kişisel ve sosyal potansiyellerini yaratıcı bir şekilde geliştirip, ifade edebilmeleri için gerekli koşullar hazırlanır ve desteklenir.

 

 

 

Toplumsal Cinsiyet ve Dezavantajlı Gruplar

 

Cinsiyet eşitsizliği ve psikolojik, sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı kişi ve gruplara duyarlılık esastır. Ekoköy yerleşimi, kişilerin onurlu, eşit ve saygın bir yaşam düzeni içinde olmalarını benimser.

 

Birey Olmak ve Özgürlük

 

Ekoköy yerleşimcileri birey olmaya ve topluluk yaşamına aynı hassasiyet ile yaklaşır. Topluluk yaşamı bireylerin, duyguları, düşünceleri ve davranışları ile bütünlük içinde kendilerini var etmelerini destekler. Gönüllülük temelinde bir araya gelmiş bireylerden oluşan topluluk da, kendi sosyal işleyişini, topluluğu gözetecek ve birliğini koruyacak biçimde sürdürür.

 

Duygusal Olgunluk ve Kişisel Bütünlük

 

Özünde, sözünde ve davranışlarında, uyum içinde olunması benimsenir. Ekoköy yerleşimcisi olma kararının, kişisel ve sosyal bir farkındalıkla ve sorumluluk duygusuyla alınmış, özerk bir karar olması beklenir.

 

Doğrudan İletişim

 

Duygu ve düşüncelerin, açık, net ve dürüstçe ifade edilmesi ve başkalarını kalpten dinlemek, içtenlikle anlamaya çalışmak; aleni veya özel konuşmalarda, başkalarını yeren, karalayan ifadeler kullanmamak, insanlarla doğrudan yüz yüze konuşmak kabul edilir.

 

Sorumluluk

 

Eylemlerin ve hataların sorumluluğunun üstlenilmesi, yapıcı eleştirileri dinlemeye açık olup başkalarına uygun dille ve saygılı bir şekilde yapıcı eleştiriler sunarak, kişisel gelişime katkıda bulunulması beklenir.

 

Şiddetsizlik

 

Tavır ve isteklerin başkalarına dayatılmaması; baskıcı, şiddet içeren (fiziksel, sözlü ve psikolojik) eylemlerin durdurulması ve bu eylemler gerçekleştiğinde yapılan müdahalelerin kabul edilmesi beklenir.Sorunların çözümünde diyalog, etkililik, kalıcılık ve uzlaşma benimsenir.

 

Dayanışma

 

Bir ekoköyde birlikte yaşamak, herkesin gönüllü dayanışmasına ve açık iletişimine dayanır. Bu yüzden bütün üyelerin elinden geldiğince, ortak ihtiyaçların karşılanması için çalışması, katkıda bulunması beklenir.

 

Bilgi Paylaşımı

 

Bilgi ve deneyimler, sosyal ve eğitsel bir merkez olma perspektifiyle ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılır.Bilgi ve deneyimlerin, yerel, ulusal ve uluslar arası sorunların çözümünde etkili bir şekilde kullanıldığı yaşam alanları yaratılır.

 

Toplumsal sorumluluk

 

Başta Ekoköy ve yakın çevresi olmak üzere halka halka genişleyerek, gezegenin tümünde yaşayan canlı ve cansız varlıkların evvel zamandan beri oluşturdukları dengenin, ekosistemin korunması çalışmalarına etkin olarak katılıp, kamuoyu oluşturarak, tehdidin ortadan kalkması için çaba gösterilir,

 

Anlaşmalara Sadakat

 

Üyelerin yaptıkları tüm anlaşmalarda, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeleri, yasaların, yönetmeliklerin, devlet kurumlarının, ekoköyde yaşarken imzalanan sözleşmelerin gerektirdiği tüm sorumlulukları üstlenmeleri, herhangi bir kamusal cezaya (trafik, maliye, çevre, vs) ya da hasara neden olduklarında, bunu şahsen ödemeleri beklenir.

 

Adanmışlık

 

Üyeler tüm eylemlerinde bu ortak zeminde belirtilen değerlere uygun davranmayı kabul ederler.

 

www.imeceevi.org 'dan alıntıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin--

PROJELER

 

 

İmece Evi Topluluğu kuruluş amacı, hedefleri ve belirtilen değerlere uygun olarak, farklı yerlerde farklı projeler üstlenebilir. Projeler, sorumluluğunu üstlenmeye gönüllü insanlar ortaya çıktıkça, olanaklar elverdiği ölçüde hayata geçirilir. Ve her biri birbirinden bağımsız, özerk yapıya, tüzel kişiliğe sahip olur. Bütün projelerde birleştirici unsur ortak vizyondur. 2007 den beri İmece Evi Deniz projesi yürütülmektedir. İmece Ekoköyü ve İmece Evi Şehir’ de gerçekleştirilmesi planlanan projelerdir.

 

 

İmece Evi - Deniz; İmece Evi Denizde; çok yakında kurulacak ekököyün küçük bir modeli oluşturulmuştur. Burada; ekolojik tarım ve hayvancılık, doğal ürünler (zeytinyağı, peynir,sabun, deterjan,boya, pekmez, sirke,şarap,salç a, vb) ve bu ürünlerin üretimleri ile ilgili atölye çalışmaları, seminerler düzenlenmektedir. İmece Evi Deniz, ekoköy için, faaliyetlerin yönetileceği geçici bir üs, ekolojik yaşam için deneme merkezi, bir buluşma ve sosyal kaynaşma noktası ve ekoköy kurulumunu maddi olarak destekleyecek işi, ekonomiyi oluşturan bir eko-kamp işletmesidir. İnternet sitesinde ve haberleşme ağımızda şu an içinde yaşadığımız ve İmece Evi-Deniz adıyla yürüttüğümüz proje detayları paylaşımdadır. www.imeceevi. org veya www.imeceevi. comKira sözleşmesi 5 yıl daha uzatılıp yaz aylarında buluşmalarımıza ev sahipliği yapmaya devam edecektir.

 

 

İmece Ekoköyü; Doğal yaşam, doğal tarım, hayvancılık faaliyetleri, üretim ve işlenmesinin yanısıra bir arada uyum içinde yaşama yöntemlerinin deneyimlenmesine olanak sağlayacak iklime, fiziksel ve psikososyal koşullara sahip dağlık bir alanda ekoköyü gerçekleştirme projesidir. Vizyonun temel hedefi; dünyadaki benzer yaşam örneklerini de sentezleyerek, kendi coğrafyamız için uygun bir örnek yaşam modelini İmece Ekoköyü ile gerçekleştirmektir. İmece Evi Topluluğu ekoköyün kurulması için Ege Bölgesinde uzlaşmış ilk arazileri almıştır.

 

 

İmece Evi Şehir; İmece Evi İstanbul, İmece Evi Ankara, İmece Evi İzmir gibi projeler ile şehirlerdeki ekoloji hassasiyeti yüksek insanlar için sosyal buluşma noktası kurulacak, süreç içinde şehirlerde kollektif yaşam modellerinin oluşturulması sağlanacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin--

TAKVİM

 

 

2009- Eylül, EKOKÖYDEYİZ

Kışı geçirmek üzere İmece Eko-Köyüne taşınılması. Tarlaların kışlık tarıma hazırlanması.Kışlık gıdanın üretimine devam...Bağ bozumu,İnşaatlara devam…

 

 

2009- Ekim; PERMAKÜLTÜR & ZEYTİN HASADI

ermakültür kursu (2-11 Ekim) Zeytin hasadı 1. Aşama. (hem köyde hem de denizde) İnşaatlara devam…

 

 

2009- Kasım; Zeytinyağı üretiminin gerçekleştirilmesi.

Şehirlerde İmece Evleri kurulması için bir dizi toplantı düzenlenmesi.İnşaatlara devam…

 

 

2010-Ocak; Yeni Takvim.

Ekoköyde üretilmiş pek çok bilgiyi insanların deneyimlemesi için atölye çalışmaları takviminin açıklanması. İnşaatlara devam…

 

 

2015-Ocak; 5 yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığımız hedefler:

 

1. Ekoköyde yaşayanların ve hayvanların beslenmesinin tamamının ekoköyde ve çevredeki yerleşimler ile yapılan takas ağı üzerinden karşılanması.

 

2.Şehirlerde yaşayan imece dostları ile “ürün dayanışma ağı” nın oluşturulması. Bu kapalı ekonomi ağı sayesinde kolektifin devamlılığının sağlanması ve örnek bir modelin yaratılması.

 

3. Okul öncesi ve ilköğretim eğitiminin köyde gerçekleştirilmesi.

 

4. Ekoköyün; ekolojik yaşam için bir eğitim ve deneyim merkezi olması.

 

5. Ulusal ve uluslararası iletişimler, eğitimler ve seyahatler ile bilgi ve deneyimlerin paylaşılması.

 

6.TBMM’ nin İmece Ekoköyüne dünyadaki diğer ekoköylerde olduğu gibi özerk yapı yasası çıkarması, böylece imece evlerinin, ekoköylerin çoğalmasının önünün açılması.

 

7.İmece Evi Deniz Projeleri,Eko- kamp işletmelerinin çoğaltılıp sürdürülmesi.

 

8.İmece Evi Şehir Projesinin İstanbul ve İzmir’den sonra Ankara’da da açılması.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin--

İmece Evinde Yaşayanların Durumları

 

 

Kurucu-yaşayan-çalışan:

Ekoköyde sürekli yaşar. Kooperatif üyesidir. Ekoköydeki yapılacak günlük işlerin nöbet sırasına girer, üretimlere katılır. Emeğinin karşılığı olarak asgari ücret alır. Barınma ve beslenme için ücret ödemez.

 

Kurucu-yaşayan-çalışmayan:

Ekoköyde sürekli yaşar. Kooperatif üyesidir. Ortak işlerin nöbet sırasına girer. Beslenme için ücret öder (Destekçiler için belirlenmiş oranın %50si).

 

Kurucu-yaşamayan:

Ekoköyde sürekli yaşamaz. Kooperatif üyesidir. İmecede bulunduğu zamanlarda ortak işlerin nöbet sırasına girer. Barınma ve beslenme için ücret öder (%50).

 

Gönüllü:

Ekoköyde en çok 15 gün kalabilir. Kooperatif üyesi değildir. Ortak işlerin nöbet sırasına girer. Ekoköydeki üretimlere katılır. Düzenli geliri olmayanlardan ve öğrencilerden oluşur. Barınma ve beslenme için ücret ödemez.

 

Çalışan:

Ekoköyde yaşamayabilir. Kooperatif üyesi değildir. Ortak işlerin nöbet sırasına girmez. Ekoköydeki üretimlere katılır. İş yoğunluğuna bağlı olarak uzlaşma ile çalıştırılmasına karar verilen kişidir. Barınma ve beslenme için ücret ödemez.

 

Destekçi:

Ekoköyde 30 günden kısa süre yaşar. Kooperatif üyesi değildir. Ortak işlerin nöbet sırasına girmez. Ekoköydeki üretimlere katılmaz. Barınma ve beslenme için ücret öder (%100).

 

Kiracı:

Ekoköyde 30 günden uzun süre yaşar. Kooperatif üyesi değildir. Ortak işlerin nöbet sırasına girer. Ekoköydeki üretimlere isterse katılabilir. Beslenme ve barınma için ücret öder (%50).

 

Misafir:

Ekoköyde yaşamaz. Kooperatif üyesi değildir. Ortak işlerin sırasına girmez. Ekoköydeki üretimlere isterse katılabilir. Kurucuların yakınlarından oluşur. Barınma ve beslenme ücreti ödemez. Ziyaret 15 günü aşarsa %50 ile beslenme ücreti öder. Misafirin ekoköye uyum sorumluluğu, davet eden Kooperatif Üyesine aittir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin--

Ekoköye Katılım ve Ayrılma Süreçleri

 

 

Katılım süreci:

 

Katılımcı adayı, İmece Evi'ne gelen, tanışma süreci yaşanmış, ekoköye katılma isteğini belirten, ya da Kooperatif üyelerinin önerdiği kişilerdir. Bu kişilerin katılım sürecinin başlatılıp başlatılmayacağı na, ekoköyde yaşayan Kooperatif üyeleri uzlaşma ile karar verir. Katılım süreci başlatılan adaylar İmece Evi Anketi’ ni yanıtlarlar. Tanışma ve anket sonrası ilk değerlendirmeler olumlu ise, adaylar 10 günlük birlikte yaşam sürecine davet edilir. Bu sürede aday, kurucu-yaşamayan konumundadır. Eğer ekonomik durumu uygun değilse, gönüllü olarak kalıp kalamayacağına ekoköyde yaşayanlar karar verirler. 10 günün sonunda, değerlendirmeler olumlu ise, aday bir yıllık deneme üyeliğine başlayabilir. Bu bir yıl boyunca aday, ekoköyde yaşayabilir, çalışmalara ve toplantılara katılabilir, ancak veto hakkı yoktur. Bir yıl içinde, aday uzlaşma , karar alma yöntemi dahil, ekoköydeki süreçler ile ilgili pratik eğitimlerini de tamamlar. Eğer bir yıl bir imecede yaşadıktan sonra hem topluluk adaydan, hem aday ekoköydeki yaşamdan memnunsa, ekoköyde yaşayanların uzlaşma ile alacağı karar sonucunda aday, tam üye olabilir. Bir yılın içerisinde aday istediği an ayrılabilir veya ekoköy yaşayanlarının uzlaşma sonucu alacağı bir karar ile ayrılması istenebilir. Ekoköy yaşayanları uzlaşma kararı ile adayın tam üyeliğini bir yıldan önce de onaylayabilir. Tam üyelik, kooperatif üyeliği ile eşanlamlıdır. Tam üye olmadan kooperatif üyeliği ve katılım payı istenmez. Kurucu üyelerin, ekoköyde yaşama hemen katılması gerekmez. Aynı şekilde adayların da ekoköyde yaşamaya hemen başlaması gerekmez. Ancak ekoköyde hiçbir şekilde yaşama planı olmayanlar kooperatifin üyesi olamaz.

 

 

Ayrılma süreci:

 

Her üye kendi isteği ile istediği zaman ayrılabilir. Ayrılan üyenin kooperatif üyeliğinde ödediği katılım payını geri alması, kooperatifler yasası uyarınca belirlenir. Ekoköyden, tam üye olduktan sonra çıkarılma kararı, çıkarılması söz konusu üyenin dışındaki üyelerin uzlaşması ile alınır.

 

 

Benden bu kadar arkadaşlar, daha fazla ayrıntı istiyorsanız; Bkz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.