Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Jean de Schelander ( 1584-1635)


Legendary

Önerilen İletiler

Jean de Schelandre

 

Fransız şairi (muhtemelen Lorraine’de 1584-Soumazannes şatosu 1635). Soylu bir Alman Protestan ailesinin çocuğudur. Hayatı geziler yapmak, savaşlara katılmak ve şiir yazmakla geçti.

 

En önemli eseri olan Tyr et Sidon ou les Funestes Amours de Beliar et Melie (Sur ve Sayda veya Belier ile Melie’nin Uğursuz Aşkları) ve buna ek olarak Melanges Poetiques (Çeşitli Şiirler) 1608′de yayımlandı. Bu son eser Daniel D’ancheres imzasıyla çıktı. «Trajedi» başlığını taşıyan bu piyes, o zamanlar, yazarların, hümanist trajedi kurallarıyla halkın edebiyatını bağdaştırmaya çalışarak yazdıkları «düzensiz trajedi»nin örneklerinden biriydi. Schelandre, yirmi yıl sonra eserini yeniden elden geçirerek, iki «günlü» bir «trajikomedi» haline getirdi.

 

Komik sahneler, kabalıklar ve en yüce heyecanlar bu eserde yan yana bulunuyordu. F. Ogier, bu ikinci baskıya yazdığı manifesto niteliğindeki önsözde, Aristoteles’in tiyatro üstündeki teorilerini iyice tenkit etmişti. Bu yazarın Fransız tiyatro tarihi bakımından büyük önemi vardır.

 

Bütün eserleri aynı değeri taşımayan fakat çok canlı bir hayal gücüne sahip, atılgan bir yazar olan Schelandre, yukarıda anılanlardan başka James I’e armağan ettiği Stuartide (1611) adlı şiiri ve baş tarafı 1609′da, bütünü ise 1639′da yayımlanan Les Sept Excellents Travaux de la Penitence de Saint Pierre’i (Aziz Petrus’un Yedi Eşsiz Kefareti) yazdı.

 

kitap özetleri

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.