Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum - Oğuzlar


_asi_

Önerilen İletiler

OĞUZLAR

oguzlar%20(1).jpg

Oğuzlar İlçesi genel olarak Karadeniz Bölgesinin, Orta Karadeniz Bölümünde yer almaktadır. Çorum İlinin 63 Km kuzeybatısında yer alır. Rakımı 650 metredir. Oğuzlar güneydoğusunda Kızılırmak, doğusunda Dodurga İlçesi, batısında İskilip İlçesi toprakları ile çevrilidir. İle uzaklığı 68 Km. dir.

Oğuzlar ve çevresi genel olarak Karadeniz Bölgesinin nemli ve ılıman iklimi ile İç Anadolu Bölgesinin karasal iklimi arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Güneydoğusunda bulunan Kızılırmak'ın etkisiyle nem oranı yüksektir.

Geçiş ikliminin de etkisiyle, iklim şartlarına bağlı olarak çok çeşitli bitki türlerinin geliştiği görülmektedir. Karasal iklimin bitki türlerinden olan Geven, Sığırkuyruğu, diğer yandan yapraklarını döken ağaçlarla (meşe, fındık, kavak, ceviz), iğne yapraklı ağaç toplulukları (karaçam, sarıçam,ardıç) bulunur.

Ekonomik Durum

İlçenin il merkezine 68 Km uzaklıkta ve engebeli ulaşıma sahip olması, halkın İl merkezine geliş gidişini zorlaştırdığından ilçe ekonomisi oldukça küçük ölçekli olup genelde tarıma dayalı üretim söz konusudur.

Toplam yüzölçümü 10.282 hektar olan İlçe de 5.100 hektarlık kısım tarım arazisi olarak kullanılmaktadır.Yaklaşık 50 hektarlık alan içinde meyve veren yaşta 9.500 adet ceviz ağacı meyve vermeyen yaşta 7.000 adet ceviz ağacı mevcuttur.

İlçede üretilen belli başlı tarımsal ürünler; buğday, arpa, pirinç, fiğ, kavun, karpuz, ceviz, üzüm ve çeşitli sebzelerdir. Hayvancılık, meyve üreticiliği, örtü altı sebze üreticiliğinin yanında İlçe ekonomisinin en önemli gelir kaynağı ceviz üreticiliğidir. Yıllık toplam üretim miktarı 500 tonun üzerinde gerçekleşmektedir. Ülke ceviz üretiminin % 1,5 i ilçede üretilmekte olup, aynı zamanda çevre illerde üretilen cevizler de, İlçede işlenerek yurtiçi ve yurtdışı piyasaya arz edilmektedir. Merkez ve köylerde 3.000 adet büyükbaş hayvan, 700 adet küçükbaş hayvan ve 250 adet arı kovanı mevcuttur.

İlçe merkezinde içme suyu yeterlidir. Köylerde de; kaynak sularının depolarda biriktirilmesiyle karşılanmakta olup, su sıkıntısı çeken köy yoktur.Merkezde mevcut kanalizasyon yeterli olmamakla birlikte, arıtma tesisinin bulunmayışı, İlçenin alt kısmından akan Oğuzlar Çayının kirlenmesine yol açmakta ve halk sağlığını tehdit etmektedir. Aynı durum köylerde de söz konusudur.

İlçemizin ekonomik yapısı ziraata dayalıdır. İlçemizde büyük ve orta ölçekli çapta iş yerleri olmayıp, yeteri kadar esnaf bulunmaktadır. İlçe merkezi ve köylerimizin genellikle ADL linyit işletmelerinde çalışmakta iken maden ocağının kapanmasıyla iş sahası daralmış olup bunun dışında kiremit fabrikalarında işçilik, ceviz işçiliği ve ticareti yapılmaktadır.

İlçemizin yüz ölçümü 10.282 hektar olup, toplam tarım alanı 5.100 hektardır. Bunun 4969 hektarı tarla arazisi yaklaşık olarak 109 hektarı meyve ve sebze bahçesi, 38 hektarı bağ olarak kullanılmaktadır.

Tarla arazilerinde, yılda 2750 hektar buğday, 600 hektar arpa, 400 hektar fiğ, 72 hektar çeltik ekimi yapılmaktadır. Yaklaşık 1.500 hektarlık alan içinde yaklaşık olarak meyve veren 40000 adet ceviz ve meyve vermeyen 20000 adet ceviz ağacı mevcuttur. Son yıllarda aşılı ceviz yetiştiriciliği hızla gelişmektedir. Bu manada Kaymakamlığımızın aşılı ceviz fidancılık projesi kapsamında 5.000 adet fidanımız yetişmiş ve 200 adet aşılı fidanımız mevcut olup satılacak durumdadır.

Kızılırmak vadisinde çeltik ekim arazileri mevcut olup, halkın en verimli arazilerinin bulunduğu bu bölge Obruk Barajının tamamlanması sonucu sular altında kalacaktır.

İlçemiz merkez ve Köylerinde yaklaşık olarak 2.499 adet büyükbaş, 540 adet küçükbaş, 520 Adet tek tırnaklı hayvan ve 370 adet arı kovanı bulunmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvan varlığımız yerli sığır yönüne ağırlıklıdır. Son yıllarda bu ağırlığın melez ve kültür ırkları yönüne kaydırılmasına çalışılmaktadır.

Ayrıca 2006 yılı ilk yarısı itibariyle Çiftçi Kayıt Sistemine 900 ve Doğrudan Gelir Desteği Projesi çerçevesinde 486 çiftçimiz müracaatta bulunmuştur.

İlçemiz merkezinde küçük esnaf ve sanatkarları destekleyen Kooperatif ile Tarım Kredi kooperatifi İlçemize bağlı 7 köy, İskilip ilçesine bağlı 4 köy olmak üzere 11 köyün zirai alet ve makine, zirai mücadele ilacı ve kredi taleplerini karşılamaktadır. Aynı zamanda gübre bayiliği olmadığından ihtiyaç Tarım Kredi Kooperatifi tarafından karşılanmaktadır.

İlçede faaliyette bulunan Oğuzlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yeniden yapılandırılmış, özellikle İlçe merkezi ve iki köyümüzün tarım arazilerinin tamamına yakınının, 2007 yılında faaliyete geçecek olan Obruk HES Barajının suları altında kalacak olması, İlçe tarımını önemli ölçüde sekteye uğratacağından, İlçede hayvancılığın geliştirilmesi yönündeki projeler uygulamaya konulmuş olup çalışmaların en kısa sürede tamamlanması için gerekli girişimler yapılmaktadır.


oguzlar%20(5).JPG

Tarım

İlçemiz Karadeniz iklimi ile iç Anadolu Bölgesinin karasal iklimi arasında geçiş iklimine sahiptir.
İlçemizde üretimi yapılan başlıca tarım ürünleri Buğday, ceviz, fiğ ve çeltiktir.
İlçemizin en önemli geçim kaynağı cevizdir.

Ceviz; İlçemize özgü Aliağa (Oğuzlar) cevizi olarak bilinen anaçtan aşılanarak üretimi yapılmaktadır. Oğuzlar cevizinin verimi ve kalitesi yüksek olup üreticilerimiz tamamen ticari amaçla yetiştiriciliğini yapmaktadırlar. İlçe ekonomisine önemli katkıları olan Oğuzlar cevizi tamamen kapama bahçe şeklinde ve modern meyve yetiştirme teknikleri uygulanarak yapılmaktadır. Ayrıca organik tarım kapsamında ceviz yetiştiriciliği ilçemizde son zamanlarda artmaktadır. Bunun yanında aşılı ceviz fidanı üretimi ilçemize artı bir ekonomi kazandırmaktadır. Ülke ceviz üretiminin yaklaşık %1.5 i ilçemizde üretilmekte olup ayrıca çevre il ve ilçelerde üretilen cevizler de ilçede işlenerek (İç ceviz olarak) piyasaya arz edilmektedir.

Tarihçesi

Oğuzlar İlçesi, tarihi 11. yüzyıla kadar dayanan bir yerleşim birimidir. Önü Kızılırmak, iki tarafı yüksek dağlarla çevrili Oğuzlar (Karaviran), tarihi adı ile Karabörk Divanı, Kızılırmak'a doğru uzanan bir vadi içinde, çıkışı olmayan bir cebi andırmaktadır. 1576 tarihinde divan olduğu ve 20 den fazla köyü olduğu kesindir.

İlçe, daha önceden İskilip İlçesine bağlı Karaveran adı ile bir köy iken 1950 lerde adı değiştirilerek Karaören oldu. 1964 yılında yine İskilip ilçesine bağlı Karaören adı ile Belediye statüsü kazandı. İlçe 1990 tarihinde çıkarılan bir kanun ile kurularak, Oğuzlar adını aldı.

Oğuzlar , tarihi adı ile Karabörk Divanı, İskilip'e bağlı Karaviran adlı bir köyken 1964'te adı Karaören olarak değiştirilerek bucak yapıldı. 9 Mayıs 1990'da Oğuzlar adı ile Çorum'a bağlı bir ilçe oldu. Çorum kent merkezine 84 km, ilçe merkez nüfusu 5828, köy nüfusu 5896'dır. Kızılırmak nehri Laçin ile sınırını oluşturur.
Oğuzlar'ın (Karaören) kurucusu olarak Karadonlu Can Baba kabul edilir. 13.yüzyılda yaşamıştır. Hacı Bektaşi Veli'nin halifelerindendir.
Belediyesi 1965 yılında kuruldu. Kent su dağıtım sistemi 1973
Oğuzlar ilçe halkı geçimini ceviz, fındık, tahıl çeşitlerı nar incir seker pancarı (v.s)lerden karşılamakla beraber genç nüfus kesiminin dışarı açılması ile çeşitli mesleklerde söz sahibi olmaya başlamıştır. Ustalık alanları aşçılık garsonluk inşaat ve toprak sanayı gibi degişik dallarda kendini göstemiştir.Oğuzlar ilçesi engebeli bir arazi yapısına sahip olup, rakım 650 metredir. İlçe sınırlarından geçen Kızılırmak ilçeye hayat vermektedir.Son Yıllarda ilçe dışına hızlı bir göç yaşanmaktadır.



oguzlar%20(12).JPG



oguzlar%20(31).jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.