Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çorum - Laçin


_asi_

Önerilen İletiler

LAÇİN

 

lacin.jpg

 

İç Anadolu Bölgesi’nde, Çorum İli’ne bağlı bir ilçe olan Laçin’in doğusunda Amasya iline bağlı Hamamözü, batısında Dodurga, kuzeyinde Osmancık, güneyinde de Çorum ili bulunmaktadır. Oldukça engebeli bir arazi yapısına sahip olan Laçin’in güneyinde Kösedağı ile Eğerci Dağı bulunmaktadır. Engebeler kuzeyden doğuya ve batıya gidildikçe azalmaktadır. İlçenin güneyindeki Kırkdilim Vadisi, sarp dağlar arasında oldukça derindir. İlçenin kuzeybatısından Kızılırmak geçer ve bu ırmak üzerinde Obruk Barajı yapılmaktadır. İlçe topraklarını Kızılırmak dışında, göletler sulamaktadır. Laçin’in yüksek kesimlerindeki ormanlar tahrip edildiğinden bitki örtüsü yok denecek kadar azdır.İlçe toprakları bozkırlar halindedir. İlçenin yüzölçümü 209 km2 olup, toplam nüfusu 12.584’tür.

 

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Akarsu boylarındaki alanlarda tarım yapılmaktadır. Buralarda kavak, söğüt ve meyve ağaçları yetiştirilir.

 

5516814.jpg

kapılı kaya

 

 

Tarihçesi

 

İlçenin tarihi, yörede arkeolojik araştırmalar yapılmadığından kesinlik kazanamamıştır. Ancak Kırkdilim Vadisinde kayalara oyulmuş Frig mezarları yörede bu dönemden itibaren yerleşim olduğunu göstermektedir. Tarihi kaynaklarda Abbasoğlu Hacı Ömer Paşa, Mekke dolaylarından askerleri ile birlikte Amasya’ya bağlı Gümüş kasabasında konuk edilmiş, o sırada Çorum’da çıkan bir isyanı bastırmış ve ardından da Gümüş’e yerleşmiştir. Daha sonra Laçin’e yerleşmiş, çevre köylerinden topraksız köylüleri buraya getirerek onları ortakçı yapmıştır. Sonraki yıllarda Ömer Paşa’nın (ö.1835) iki oğlu kendi aralarında anlaşmazlığa düşmüşler, biri Büyük Laçin’e, diğeri de Küçük Laçin’e yerleşmişlerdir. Bu nedenle de Laçin ilçe olmadan önce Büyük ve Küçük Laçin olmak üzere iki bölümden oluşan bir nahiye idi. Her ikisi 1990 yılında birleştirilerek Çorum iline bağlı ilçe durumuna getirilmiştir.

 

Laçin’de günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; MÖ.II.yüzyılda yapıldığı sanılan kaya mezarları bulunmaktadır. İlçe merkezinin 5 km. kuzeyinde Kırkdilim'de sarp, tabanında akarsu bulunan kayalık bir arazi üzerinde çam ormanları ile kaplı olan Laçin Köşk Evi Mesiresi vardır.

 

 

13867974.jpg

 

 

 

13867937.jpg

 

 

 

13867910.jpg

 

 

 

 

-764-ilce_lacin_2.jpg

 

 

 

 

13867986.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.