Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kırşehir - Mucur


_asi_

Önerilen İletiler

MUCUR

 

İç Anadolu Bölgesi’nde, Kırşehir İli’ne bağlı bir ilçe olan Mucur, doğusunda Nevşehir, batısında Kırşehir, kuzeyinde Boztepe, güneyinde ise Kızılırmak ile çevrilidir. İl merkezine 25 km uzaklıkta, Acı Su vadisinin yamaçlarında ve vadiyi çevreleyen tepeler üzerinde kurulmuştur. Kırşehir platosu üzerinde kurulan Mucur’un orta kesiminde Kervansaray Dağı’nın güneydoğu uzantıları bulunmaktadır. Kervansaray sıradağları üzerinde Armutlu Dağı (1.557 m.), Uyluk Dağı (1.356 m.), Kırlangıç Dağı (1.472 m.), Kızıldağı (1.341 m.), Köpekli Dağı (1.554 m.) yer almaktadır.

 

İlçeyi güneydoğuda doğal sınırı oluşturan Kızılırmak ile Acıöz Çayı sulamaktadır. İlçenin tek doğal gölü olan Seyfe (Malya) Gölü’nün doğu ve güneydoğusunda Seyfe Ovası uzanmaktadır. Seyfe Gölü Kuş Cennetinde 167 çeşit kuş barınmakta, bunlar arasında özellikle flamingolar dikkat çekmektedir.İl merkezine 24 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 1.068 km2 olup, deniz seviyesinden 1.050 m. yüksekliktedir. 2000 Yılı sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 25 375’tir.

 

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve halıcılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; buğday, şeker pancarı, arpa, baklagiller, elma, üzüm, patates, soğan ve kayısıdır. Hayvancılıkta koyun ve Ankara keçisi yetiştirilmektedir. Mucur ve çevresinde üretilen el dokuması ve yer yaygısı olan Mucur seccadeleri ilçenin ekonomisinde önemli bir yeri olup ihraç edilmektedir. Ayrıca ilçede 3 adet un ve 1 adet yem fabrikası bulunmaktadır. Mucur’un bir diğer önemli geliri ise akaryakıt istasyonları ve dinlenme tesislerinden oluşmaktadır.

 

Tarihçesi

 

 

Mucur’un tarihi ile ilgili kayıtlar bulunmamakla beraber, Mucur adı ile ilgili bazı söylentiler bulunmaktadır. Buna göre; günümüze ulaşan yer altı şehrinde suçlular yaşamakta imiş. Mücrim olarak tanımlanan bu kişilerden ötürü de mücrim sözcüğü zamanla değişerek Mucur’a dönüşmüştür.

 

Mucur’da en eski yerleşim Tunç Çağı’nda başlamıştır. Ardından yörede Hititler, Frigler ve Persler hüküm sürmüş, daha sonra Kapadokya Krallığı buraya egemen olmuştur. Roma döneminden sonra Kırşehir yöresi ile birlikte Mucur da Arap akınlarına uğramış, Malazgirt Savaşı’ndan 81071) sonra Selçukluların eline geçmiştir. Moğolların Köedağ Savaşı’nda Selçukluları yenmesinden sonra yöre, Moğol egemenliğine girmiştir. Eretna Beyliğinin hakimiyetinden sonra Osmanlı topraklarına katılmıştır.

 

XIX.yüzyılda Ankara Vilayeti, Kırşehir sancağı merkez kazasına bağlı bir nahiye idi. 1868 yılında bucak olan Mucur, 6 Nisan 1914 günü Harbiye Nazırı Enver Paşa, Şark Cephesi’ni teftişe giderken Mucur’a da uğramış, halkın ilçe olma isteği ile karşılaşmıştır. Bunun üzerine 1918’de ilçe konumuna getirilmiştir.

 

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında;

 

Aflak Kilisesi

Aksaklı Kilisesi

Kepez Yeraltı Şehri bulunmaktadır. Ayrıca ilçede;

Keişlik Mağarası

Aşılık Mağarası

Manastır ve Keşiş Sarayı Mağarası

Seyfe Gölü gibi doğal güzellikler bulunmaktadır.

 

 

 

 

MUCUR.JPG

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.