Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Antarktika


_asi_

Önerilen İletiler

ANTARTİKA

 

Antarktika, Güney Yarımküre'nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu'nu içeren kıtadır. Afrika ve Okyanusya'nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta.

 

“Güneydeki efsanevi kıtanın bulunması 200 yıllık bir arayıştan sonra, ancak 1840'ta başarıyla sonuçlanmıştır. Yelkenlisiyle kıyılar boyunca yaklaşık 2.000 km yol alan Charles Wilkes, denizlerden oluşan Kuzey Kutbu'nun tersine, Güney Kutbu'nun olduğu yerde gerçekten büyük bir kıta bulunduğunu kanıtlamıştır. 14,4 milyon km²'lik yüzölçümüyle bu kıta neredeyse Afrika’nın yarısı büyüklüğündedir. Bu bölgenin içinde Güney Shetland, Güney Georgia gibi birkaç takımada da yer alır.

 

Adı, “Arktika'nın karşısındaki” (Yunanca: Antarktikos) anlamına gelen Antarktika'yı ortalama 2.000 m kalınlığında büyük bir buz katmanı zırh gibi örter. Bir zamanlar “ulaşılamaz” diye adlandırılan kutup noktasında buzun kalınlığı 4.335 m’yi bulur. Bu buz kütlesi 24 milyon km³'lük hacmi ile yeryüzündeki bütün buzların yüzde 92’sini oluşturmaktadır. Kıyılarından kopan 350-600 m kalınlığındaki buz parçaları günde 1-3 m hızla ilerler ve birbiri üstüne yığılır. Bu tür yüzen yığınlardan biri olan Ross Buzlası 540.000 km'yi bulan alanıyla neredeyse Fransa büyüklüğündedir. Gelgit olayının buzladan kopardığı büyük parçalar yüzerek çevreye dağılır. Bu tür buzdağları arasında 20.000 km² büyüklüğe ulaşanlar olur.

 

Güney Kutbu'nda yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi egemendir. Ortalama sıcaklık yaz aylarında -20° C’dir ve bu, güneyden fırtınalar estiğinde -70 °C'ye kadar düşebilir. Coğrafi Güney Kutbu noktasında bulunan ABD gözlem istasyonunda yapılmış ölçümlerde sıcaklığın yıllık ortalamasının -50° C olduğu, en sıcak ayda ancak -29° C'ye yükseldiği belirlenmiştir. Yani yeryüzünün bu en büyük buzdolabının sıcaklığı Kuzey Kutbu'ndan ortalama 22 derece daha düşüktür. Bu durum doğal olarak yaşam koşullarını etkilemektedir. Kuzey Kutbu'nda 400'e yakın çiçek açan bitki türü sayılabilirken, Güney Kutbu'nda bir tane bile olmaması bunun bir belirtisidir. Buna karşılık kıtanın kıyılarında ve açık denizlerinde çok sayıda hayvan yaşar. Penguenler, martılar, foklar ve balinalar soğuk, ama besin maddesi açısından zengin Güney Kutbu denizlerindeki planktonları ve balıkları yiyerek yaşamlarını sürdürürler.

 

 

 

 

Uydu görüntüsü

 

600px-Antarctica_6400px_from_Blue_Marble.jpg

 

 

 

 

 

Antarktika'da hak sahibi olan ülkelerin paylaşım haritası

 

481px-Antarctica.jpg

 

 

 

 

Dünya haritasında Antarktika

800px-LocationAntarctica.png

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ANTARKTİKA YARIMADASI

 

Antarktika Yarımadası, Antarktika kıtasının en kuzey uzantısıdır. Kıtanın Güney Kutup Dairesi dışına çıkan tek uzantısı olan yarımada, aynı zamanda Antarktika'nın Amerika Kıtası'na en yaklaştığı yerdir. Yarımadanın ilk kez görülmesi 1820'li yılların başlarında gerçekleşmiştir. Yarımada, yükseklikleri yer yer 2,800 metreye ulaşan dik dağlar ile kaplıdır. Bu bölgedeki dağlar, Güney Amerika'daki And Dağları'nın devamı olarak kabul görür. Yarımadanın paylaşılması konusunda Şili ve Arjantin arasında bazı politik problemler vardır. Antarktika Kıtası'nın en yumuşak iklimi sahip olan bölgesi olduğundan, bölge ile ilgili araştırma yapan merkezlerin birçoğunun istasyonu burada konuşlandırılmıştır.

 

 

 

800px-Chenal_Peltier_%28Antarctique%29.jpg

 

 

 

 

800px-%C3%8Ele_Booth.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ROSS BUZ ŞELFİ

 

Ross_Schelfeis.jpg

 

 

Ross Buz Şelfi, (81 °30`G 175 °00`B ) Antarktika'daki Ross Denizi'nin yarısını örten, birkaç yüz metre kalınlıkta sürekli bir buz tabakası. Buz şelfi, 525.000 km²'lik alanıyla (Kaynak: Alfred Wegener Institut, diğer kaynaklar 487.800 km² kabul eder) Fransa'dan biraz küçük olup böylelikle Antarktika'nın en büyük buz şelfi bölgesidir. Alman kutup araştırma istayonu Neumayer'in verilerine göre 5.000 km² alanı olan (Diğer kaynaklar 8.000 km² üzerinde verir) Ekström Buz Şelfi ile karşılaştırıldığında, Ekström Buz Şelfi adeta ufacık kalır.

 

Buz şelfi, deniz üzerinde yüzen büyük bir buz tabakası olarak tanımlanır. Bu tabaka kendisini aralıksız besleyen bir buzul üzerinden karaya bağlanır. Kara tarafındaki tabanında, buz şelfleri 800 den 1500 metreye kadar bir yüksekliğe sahipken ön kısımlarda sadece 100 ile 200 metre kalınlıktadır. Tabakanın azalan kalınlığının sebebi, sürekli kütle kaybına yol açan, alt kısımlarındaki erime süreci ve buz içindeki akış sürecidir.

 

Ross Buz Şelfi'nin dikey cephesi (Kırılma kenarı) 800 kilometreden daha büyük bir uzunluğa sahiptir ve deniz üzerinde 15 ile 50 m arasında yükselir. Yani serbest olarak deniz üstünde yüzen buzun, yaklaşık %90'ı deniz seviyesinin altındadır.

 

Ross Buz Şelfi, 28 Ocak 1841'de onu keşfeden İngiliz kaşif ve denizci James Clark Ross'ın adıyla anılır. Ross ön cephenin kartografisini doğuya doğru yaklaşık 160ºB noktasına kadar yapmıştır. Ross Buz Şelfi'nin büyük kısmı, hakları Yeni Zelanda'ya ait olan Ross Dependency'dedir.

 

Ross Buz Şelfi, 1912 yılında kutup araştırmacısı Robert Falcon Scott ve onun keşif gezisine katılanların son istirahatgahı olmasıyla üzücü bir üne sahiptir. Öncesinde, Scott'ın gezisi, Ross Denizi'ni geçen ve Ross Buz Şelfi'ne ulaşan ilk keşif gezisiydi.

 

 

 

 

800px-Ross_Ice_Shelf_1997.jpg

 

 

 

 

800px-Ross_Ice-Shelf.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

MCMURDO KURU VADİLERİ

 

800px-Landsat7_dry_valley_lrg.jpg

 

 

McMurdo Kuru Vadileri Antarktika'da, McMurdo Boğazı'nın batısında Victoria Topraklarında yer alan bir dizi vadidir. Bu bölgede Vida Gölü ve Antarktika'nın en uzun nehri olan Onyx Nehri gibi birçok ilgi çekici coğrafi oluşum bulunur. Aynı zamanda dünyanın en uç noktadaki çöllerinden biridir. Kuzeyden güneye doğru üç ana vadi Victoria Vadisi, Wright Vadisi ve Taylor Vadisi'dir.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ROSS DENİZİ

 

Ross Denizi, Güney Okyanusu'nda Antarktika'nın önünde Victorialand ile Marie Byrd Land arasında kalan bir kenar denizi.

 

Ross Denizi'nin yarısı, sürekli, sıkı kalın ve 500.000 km² lik bie buz örtüsü ile kaplıdır-Ross Buz Şelfi. Adını 1841'de burayı keşfeden James Clark Ross'dan alır.

 

Ross Denizi'nin batısında, halen faal bir volkan olan Erebus Dağı'nın ve Antarktika yazında alışılmış olarak buzdan arınmış doğal bir liman oluşturan McMurdo Boğazı'ın (McMurdo Sound) bulunduğu Ross Adası yer alır. Bu boğazın doğusunda Franklin Adası, onun kuzeydoğusunda da Coulman Adası bulunur.

 

Tüm adelie penguenilerinin yaklaşık üçte biri burada yaşar. Kuvvetli fırtınalar, buzu kenarlara iterek polynya adı verilen, dağınık olarak bulunan ve birkaç kilometrekare büyüklüğünde, buzdan arınmış su alanları oluşturur. Bunlar, penguenlerin temel yaşam esaslarını oluşturur. Güneşin suyun üzerinde parıldamasıyla, kril denen küçük deniz canlılarının temel besin kaynağı olan mikroalgler yetişir. Minyatür karideslere benzeye krilller de aynı şekilde penguenlerin en sevdikleri besinleri ve avlarıdır.

 

 

 

NOAA_Ross_sea.jpg

 

 

 

 

Rossmeer.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

JAMES CLARK ROSS

 

 

464px-James_Clark_Ross.jpg

John R. Wildman'den Ross'un potresi, Sir James Clark Ross,

1833–34, National Maritime Museum, London

 

 

Sir James Clark Ross (d. 15 Nisan 1800, London; ö. 3 Nisan 1862, Aylesbury), Britanyalı deniz subayı.

 

1829 yılında Sir John Ross ve Sir William Parry ile beraber Kuzey Kutbu'nu keşfetti. 1839'da Güney Kutbu'na yaptığı seferde Ross Adası'nı keşfetti ve adaya kendi ismini verdi. Güney Kutbun'da kefettiği iki yanardağına ise HMS Erebus ve HMS Terror adlı gemilerinin ismini verdi (Erebus Dağı ve Terör Dağı).

 

Ayrıca, Antarktika'da bulunan Ross Buz Şelfi ve Ross Denizi gibi coğrafik bölgeler de Ross'un ismini taşımakta.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 6 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.