Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yozgat - Şefaatli


_asi_

Önerilen İletiler

ŞEFAATLİ

 

İl topraklarının güneybatısında yer alan ilçenin kuzeydoğusunda merkez ilçe, güneydoğusunda Boğazlıyan, güney ve güneybatısında Nevşehir, batısında; Kırşehir ve kuzeybatısında ise Yerköy bulunmaktadır.

 

İlçe toprakları dalgalı düzlükler halindedir. Bu düzlükler Kanak Suyu ve kolları tarafından derin vadilerle parçalanmıştır. İlçenin en önemli vadisi Karanlıkdere Vadisi olup, Delice Irmağı tarafından oluşturulmuştur.

 

İlçe topraklarını Delice Irmağı ile onun kollarından Kanak Çayı ve küçük dereler sulamaktadır. Bu akarsular yaz aylarında kurumaktadır. Kanak Çayı ilçe merkezinde Karacaali Özü ile birleşerek Delice Irmağı’nı meydana getirmektedir. Deniz seviyesinden 907 m. yükseklikteki ilçenin yüzölçümü 1.600 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 30.013’tür.

 

İlçede Karasal iklim hüküm sürmekle beraber, kışları il merkezine göre daha yumuşaktır. Bu özellik Karanlıkdere Vadisinde daha da belirginleşmektedir. Yazların sıcak ve kurak, kışların soğuk ve sert geçtiği ilçede yağış mevsimi ilk ve sonbahardır. Şefaatli’nin bitki örtüsü step görünümündedir. Ormanları yok denilecek kadar azdır. Yalnızca kavaklıdere Vadisinde kavak, söğüt ve çeşitli meyve ağaçları bulunmaktadır.

 

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; arpa, buğday, nohut, mercimek, şeker pancarı, fasulye, soğan, fiğ, korunga, yonca ve patates gelmektedir. Ayrıca Kavaklıdere Vadisi’nde iklim daha ılıman olduğundan üzüm, elma ve ayva gibi meyveler yetiştirilir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmakta olup, sığır, koyun ve Ankara keçisi yetiştirilir. İlçe topraklarında flüorit içeren cevher yatakları bulunmaktadır.

 

İlçenin İlkçağ tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

 

XIX.yüzyılın sonlarında Ankara vilayeti Bozok (Yozgat) sancağının Merkez kazasına bağlı Kızılkoca Nahiyesi sınırları içerisinde bir köy idi. Cumhuriyetin ilanından sonra 1928’de Ankara-Kayseri demiryolunun geçtiği Şefaatli Köyü’nde tren istasyonu kurulmuştur. Bundan sonra İlçe merkezi Yassıağıl’dan Şefaatli’ye taşınmıştır. Şefaatli 1954 yılında ilçe konumuna getirilmiş, aynı yıl da Belediye teşkilatı kurulmuştur.

 

 

PICT0045.JPG

 

 

 

PICT0054.JPG

 

 

 

PICT0115.JPG

 

 

 

PICT0040.JPG

 

 

 

PICT0044.JPG

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.