Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yozgat - Saraykent


_asi_

Önerilen İletiler

SARAYKENT

 

Türk’lerin Anadolu’ya yerleşmesi ile,Türk boylarından Süleyman Paşazade Efendi ve kardeşi Sırrı Bey Saraykent’in sınırları içerisinde kalan Saraya-Avlular mevkiine gelerek buraya çadırlarını kurup hayvanlarını otlatmışlar.Türk boyları Saraykent-Kadışehri yolunun beşinci kilometresinde bulunan ve ilçemizin daha önce Karamağara adını aldığı mağaraları görmüşler ve kışı bu mağaralarda geçirmişlerdir.

 

İlkbahar gelip havalar ısınınca sürülerini güneye doğru otlatırken, şu anda ilçenin bulunduğu yere gelmişler ve ilçemiz Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’nin hemen kuzeyinde bulunan “Yılanlı Tepenin” eteklerini mekan tutmuşlardır.

 

Yılanlı Tepe mağaralarının içi geniş olduğundan kendilerini ve sürülerini dış etkenlerden koruyup burada birkaç sene kalmışlardır.İlk olarak ilçemizin kuzeydeki Büyük Cami ve Mareşal Fevzi Çakmak mahallelerinin bulunduğu yere yerleşerek Saraykent’in temellerini atmışlardır.

 

Selçuklu devleti yıkılıp, Anadolu’da Türk Beylikleri kurulunca ilçemiz Eratna Beyliği sınırları içinde kalmıştır. Daha sonra bu beylik Osmanlı topraklarında kalmıştır.

 

1402’de Yıldırım Beyazit ile Ankara savaşını yapan Timur ve ordularını Saraykent’in kuzeyinde bulunan, eski Roma Hamamı’nda ve Sarayında birkaç gün kaldıkları rivayet edilmektedir.

 

Tapu kayıtları bölge köylerinin “Çepni” Karahisar Behrem Şaha bağlı olduğunu göstermektedir.Karahisar Behrem Şah 1839 yılında ilçe olup Akdağmadeni bu ilçeye bağlanmış.Saraykent’te bu ilçeye bağlı bir köy olmuştur.

 

Akdağmadeni 1860 yılında ilçe olunca Karamağara bu ilçeye bağlı bir bucak haline gelmiştir.İlçe 1876 yılında Karamağaraya nakledilmiş ise de kısa bir zaman sonra ilçelik tekrar Akdağmadeni’ne devredilmiştir.Karamağara’da bu ilçeye bağlı bucak olarak kalmıştır.

 

1941 yılında Karamağara’da büyük bir deprem olmuş ve çok sayıda insan bu depremde hayatını kaybetmiş, hemen hemen evlerin tamamı yerle bir olmuştur. Depremin yaraları zamanın Cumhurbaşkanı İsmet İNÖNÜ’nün bizzat gelerek ilgilenmesi ile sarılmıştır.

 

Karamağara Haziran 1972 yılına kadar bucak iken bu tarihte çıkan bir Kanunla Belediye teşkilatı kurularak kasaba olmuştur.1970 yılında Karamağara’da büyük bir sel felaketi olmuş 5 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetmiştir.Bunun üzerine İş ve İşçi Bulma Kurumu tarafından felaketten zarar görenler yurtdışına işçi olarak gönderilmiş, halen ilçemizde 500 aile çeşitli Avrupa ülkelerinde işçi olarak çalışmakta ve ülkemize döviz kazandırmaktadır.halkın bir kısmı geçimini bununla temin etmekte büyük bir kısmı da tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır.

 

Karamağara’nın ismi 17/02/1975 tarih ve 79461 sayılı kanunla Saraykent olarak değiştirilmiştir. 18 yıl Kasaba olarak kalmış 2 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı Kanunla ilçe haline getirilmiştir.

 

İlçemizin 7 Km. kuzeyinde ve ilçemize bağlı Saray Mahallesi’nde bulunan Hamamın Roma’lılardan kaldığı bilinmektedir.Buranın hemen batısında bulunan Bademli Tepe’de han ve saray kalıntıları bulunmaktadır. Şöyle ki hanın duvarlarının yapımında su yerine süt kullanıldığı rivayet edilmektedir. “Ben bir Cimcimi Sultan idim kendi başıma, günde altmış batman tuz yetmez idi avcım ile kuşuma” taş üzerine yazılı kitabe Saraykent Büyük Cami’nin duvarında bulunmaktadır.

 

Bu kitabelerden anlaşıldığı gibi han ve Sarayın Cimcimi Sultan tarafından yapılıp işletildiği bilinmektedir.Cimcimi Sultan’dan sonra kimler tarafından işletildiği kesin olarak bilinmemektedir.1402 yılında Sivas’ı alan Timur ordularının Ankara’ya giderken burada uzun bir süre kaldıkları söylenmektedir.1908 yılına kadar han ve hamamda işletme sürmüş daha sonra sel felaketi altında kalan hamam özelliğini kaybetmiştir.Han ise tarihi özelliğini korumuştur.

 

COĞRAFİ YAPISI

 

İlçe merkezi Yozgat iline 70 km uzaklıkta olup E-23 Karayolu üzerine kurulmuştur.Doğuda Akdağmadeni batıda Sorgun güneyde Sarıkaya kuzeyde Kadışehri ilçeleri ile çevrilidir.Saraykent, Bozok platosu içinde yer almaktadır.E-23 karayolu ilçenin içerisinden geçmekte olup bu yol Avrupa ile Asya ülkelerini birleştiren, ulaştırma açısından oldukça öneme haizdir.Çekerek ırmağının kollarından biri olan Sarayözü suyu ilçemizin içerisinden geçmektedir.

 

İKLİMİ

 

İlçemizde Karasal iklim tipi görülmektedir.Bu iklim yazları sıcak ve kurak kışları çok soğuk ve kar yağışlıdır.Yıllık en fazla yağışlar ilkbahar mevsiminde meydana gelmektedir. Karasal iklimin belirgin özellileri yıllık sıcaklık farklarının fazla oluşu, insan hayatını oldukça etkilemekte ve yaşam şeklini belirlemektedir.Buna bağlı olarak, halk hayvancılık ve tarımı bir arada yapmaktadır.Türkiye’de özellikle İç Anadolu illerinde tarım büyük ölçüde iklime bağlıdır.Onun için halk hayvancılığı, tarımın bir emniyet sibobu olarak yapmakta ve böylece tarımda doğacak zararları önceden garanti altına almaktadır.İlçemizin bitki örtüsü Bozkır bitki örtüsüdür.

 

JEOLOJİSİ

 

Jeolojik olarak metaformik kayalar yani şist ve gnais Yozgat Bölgesin’ de yaygın olarak görülmektedir.Bunun yanında granit gibi eski volkanik kayalar dikkati çekmektedir.Yörede sıcak su kaynaklarının varlığı fay hatlarının olmasından kaynaklanmaktadır.

 

 

 

Saraykent.JPG

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.