Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Willem de Kooning (1904- 1997)


Legendary

Önerilen İletiler

29638072.jpg

 

Willem de Kooning (1904- 1997)

Bir şarap tüccarıyla bir bar kadınının oğlu olarak Rotterdam da doğdu. Çocuk beş yaşındayken annesiyle babası boşandılar ve Willem annesinin yanında büyüdü. 1916 da bir reklam ve dekorasyon şirketine çırak olarak girdi. Arkasından 1evha boyamak ve mağaza vitrinlerine dekor yapmakla geçimini sağladı. Bu işleri yanısıra Rotterdam Güzel Sanatlar Akademisinde akşam kurslarına 1924 e kadar devam etti.

 

1926: Göç Etmesi Hollanda da ressamlıkla hayatını kazanamayacağını anlayınca, De Kooning 1926 da bir gemiye saklanarak ABD ye gitti. New York a yerleşerek bir ayakkabı mağaza zincirinde badanacı ve vitrin dekoratörü olarak çalıştı. 20 li yılların sonuna doğru tanıştığı avantgard sanatçı Arshile Gorky ile çok iyi bir arkadaşlık kurdu. 1935 den sonra De Kooning tamamen resme yoğunlaşarak ABD hükümetinin finanse ettiği bir federal sanat projesine katıldı. Ne var ki Amerikan uyruklu olmadığından, bu projeden birkaç ay sonra çekilmek zorunda kaldı.

 

98139908.jpg

 

1938-44: Erkek ve Kadın Tabloları

30 lu yılların sonunda gerçekleştirdiği bir dizi erkek resminde sadece işçileri canlandırdı. Bu karamsar tablolara iktisadi buhran damgasını vurmuştu. 1938 yılında tanıştığı sanat eleştirmeni Elaine Fried ile beş yıl sonra evlendi. Karısı 1940 tan sonra sayısız kadın tablosuna modellik yaptı. Kadın bedeninin kimi bölümleri silinmiş olup, kimi uzuvları yer değiştirmiştir. Zaman geçtikçe resimleri daha ekspresif ve soyut bir hal aldılar. Böylelikle Pink Lady de (Pembe Hanım) (1944) dinamik, jestik bir resim tarzı kullanarak parlak renk lekelerine ve deformasyonlara yer verdi.

 

1948/49 Siyah/Beyaz Resimler

De Kooning 40 lı yılların sonunda kimi resimlerinde biçimi tümüyle, ritmik, renkli bir desene bağımlı kıldı. Tabloları sadece siyah ve beyazdı. Bu yapıtları ABD de yayılmakta olan soyut ekspresyonizm (sponton bir çalışma süreci içinde rengin kendi değerinin vurgulanması) akımına yakın olmakla beraber parmak, bina, şapka ya da fallus gibi nesnel öğeler ayırt edile bilmekte. De Kooning ayrıca harfleri, kimi zaman rasgele, kimi zaman sözcükler oluşturmak üzere, entegre etti. (örn. Zo! ta olduğu gibi.)

 

94272729.jpg

 

5O li Yıllar: Kadın Manzaraları

1950 yılında ülkesini Venedik bienalinde temsil eden De Kooning, yapıtları arasında soyut ekspresyonizmin bir anahtar yapıtı sayılan Excavation (Kazı) (1950) adlı resmini de sergiledi. Bu tablosunda soyutlamayla manzara ve figürlerin çağrıştırılması dengeyi kurmak tadır. Sanatçı aynı yıl içinde bir dizi dışavurumcu, figüratif kadın resmi üzerinde çalışmaya koyuldu. Hareketli renkli bir düzlemden kadın gövdesinin önden görünüşlerini çıkarttı. Şeytansı ve saldırgan bir izlenim bırakan bu kadın figürleri (örn. Kadın 1950-52), seven evkadını ve anne klişesini yaraladıkları için, bir başkaldırı fırtınası estirdiler. DeKooning in kendisi bu yapıtlarına kadın manzaraları (womanscapı) gözüyle bakıyor ve resim tarzıyla yeniden nonfigüratif (soyut) stile yaklaşıyordu (örn.Manzara Olarak Kadın 1955). Bunun mantıklı sonucu olarak 50 li yılların ikinci yarısında sanatçı soyut peysaj resmine yöneldi.

 

Long lsland de parlak renkli Abstract Urban Landscapes (1955-58) Abstract Parkway Landscapes (1957-61) ve Abstract Pastoral Landscapes (1960-63) resim dizilerini gerçekleştirdi.

 

84817109.jpg

 

1963: Long Island e Taşınması

De Kooning 60 lı yılların ortasında Long Island e yerleşti. Konu olarak nü kadınlara döndü. Yağlıboyanın Bulunuş Nedeni Ettir diyordu. 1962 de ABD uyruğuna geçen De Kooning büyük boyutlu, ince kadınları, sert yüzeyi nedeniyle akıcı biçimlere olanak sağlayan parşömen kağıdı üzerine çizdi. Kullandığı yağlı boya, ayçiçeği yağı ve su karışımı da bunu kolaylaştırıyordu.

 

1989: Kısıt Altına Alınması

Sanatçı 1973/74 yıllarında tümüyle heykeltraşlığa yoğunlaştıktan sonra, 1975 de birkaç ay içinde 20 tane büyük boyutlu deniz manzarası yaptı.

 

50296349.jpg

 

80 li yıllarda giderek renkli düzlemlerden uzaklaştı. Filigran (telk renk şeritleri parlak bir fon önünde görülmekte. 1986 da De Kooning de Alzheimer hastalığının ilk belirtileri görülmeye başladı. Bundan üç yıl sonra kızının başvurusu üzerine hacir altına alındı.

Yüzyılın 100 Ressamı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.