Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hakiki Türk işletim sistemi: PARDUS


wherthus

Önerilen İletiler

Bilmeyenler duysun, artık bizim de nur topu gibi bir işletim sistemimiz var. Adı Pardus...

 

 

Pardus, Anadolu Parsı'ndan, Panthera Pardus Tulliana'dan geliyor. Türk mühendislerinin, yazılımcılarının gece gündüz çalışması ve TÜBİTAK'ın girişimiyle inşa edilen "Ulusal İşletim Sistemi Pardus", açık kaynağın ve Linux'un bayrağını Türkiye'de yükseltecek. Onu kullanmanız için pek çok neden var. İlk üçünü ben sayayım: Pardus tamamen Türkçe, tamamen bedava ve tamamen bizden.

 

Biz Avrupa Birliği tantanasını, Bill Gates'in bir hışımla gelip geçişini, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere dizüstü kampanyasını, ADSL'deki değişiklikleri ve benzer klasik meseleleri konuşurken, bizim mühendisimizin, yazılımcımızın geliştirdiği Ulusal İşletim Sistemi Pardus sessiz sedasız çıktı ve kullanılmaya başlandı. Projeyi geliştiren ekip TÜBİTAK'a bağlı Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) çatısı altında çalışıyor. Yani devletin mühendisleri. Devlet kurumunda devletin mühendislerinin hazırladığı bir işletim sisteminde devletin bakanlıkları haberdar mı? Bence değil. (Bkz: Önceki yazımda değindiğim öğretmen bilgisayarı kampanyası)

 

Hemen indir, hemen kullan

 

Öncelikle biraz yakından tanıyalım işletim sistemimizi. "Pardus Çalışan CD" adlı Ulusal İşletim Sistemi, tamamen CD üzerinden çalışan, kurulum gerektirmeyen ve çalışmak için sabit diskinize veri yazılmasına gerek bırakmayan, Linux çekirdeği ve bu çekirdek üzerinde çalışan bir ürün. İşletim sistemine dahil olarak çoğu açık kaynak kodlu özgür yazılımlar ile proje ekibi tarafından geliştirilmiş yazılımlar bulunuyor. Aslanlar gibi çalışan bu işletim sistemi bilgisayarınızda yüklü diğer işletim sistemlerine ve verilere zarar vermiyor. Uslu, aklı başında bir pars yani sizin anlayacağınız.

 

Pardus Ulusal İşletim Sistemi ilk aşamada bilgisayar okur-yazarı olmanın gerektirdiği temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede dizayn edilmiş. Projenin devamında ise çok daha geniş ihtiyaçları karşılacayak ve farklı kullanıcı profillerini tatmin edebilecek düzeye eriştirilecek. İşletim sisteminin CD üzerinde çalışan sürümünde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı, vb.), İnternet araçları (tarayıcı, e.posta, sohbet, vb.), çokluortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar, vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut.

 

Türkiye'nin işletim sistemi

 

Pardus öncelikle bilgisayar kullanıcılarının temel masaüstü ihtiyaçlarını karşılayabilmek, mevcut Linux dağıtımlarının üstün yönlerini kullanarak, sahip olduğu araçlarla kurulum, yapılandırma ve kullanım kolaylığı sağlamak üzere geliştirilen bir GNU/Linux dağıtımı olarak dikkate ve ilgiye değer bir işletim sistemi. Fakat sadece böyle basit bir tanım yetmez onu anlatmaya. Kullanır kullanmaz nasıl da bize özgü olduğunu anlayacaksınız. Bir defa tamamen Türkçe ve zorlama tercümeler yok. Yeni başlayanlar için de çok pratik ve kolay. Temel ofis uygulamaları için rahatlıkla işinizi görebilecek dünyaca ünlü "OpenOffice" adlı açık kaynak yazılımı emirlerinize amade.

 

İşletim sistemi içindeki araçların isimleri de bir harika. Örneğin yapılandırma yöneticisinin adı "Tasma". "Çomar" ve "Pisi" gibi araç isimleri de var. Sözü fazla uzatmadan sizi Pardus'la tanışmaya davet ediyorum. Detaylı bilgilere ve yükleme dosyasına http://www.uludag.org.tr ana sayfasından ulaşabilirsiniz. (Projenin adı Uludağ, tabi Uludağ Üniversitesi ile alakası olmadığını da belirtelim.)

 

Pardus özel etkinliklerde ve üniversitelerde CD ortamında ücretsiz olarak dağıtılıyor. Fakat üşenmeyin, indirin İnternet'ten ve CD'ye yazarak çalıştırın. Ulusal İşletim Sistemi'mizin gelişmesi için desteğimizi esirgemeyelim. Son sözüm de şudur ki, "Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı".

 

 

Erdal KAPLANSEREN

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin bunu başlık sabitlikten çıkardı

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.