Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dev Balıklar


luxor

Önerilen İletiler

Gezegenimizdeki pek çok farklı balık türünün okyanuslarda olduğu bilinir. Fakat kullandığımız arabalar kadar büyük olan ve yeteri kadar aç olduğu zaman bir insanı bile tek hamlede yutabilecek büyüklükteki canavarların tatlı sularda cirit attığından büyük ihtimalle bihaberiz.

 

Amerika ve Çin başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde denize dökülen bazı nehirlerde, derin göllerde, kimi bataklıklarda ve millerce uzunlukta olan derelerde pusuya yatmış olan bir hayli büyük tatlısu balıkları vardır. Şükür ki bugüne dek hiç biriyle yüzyüze bakmadık

 

Arapaima

 

080326arapaima2_1.jpg

 

Arapaima (paiche olarak da bilinir) en büyük tatlısu balıklarından biridir ve boyları 5 metreye, kiloları da 200kg'a yaklaşabilir. Amazonların yerlisidir ve genellikle ticari çiftlik göllerinde avlanırlar. Lezzetli eti ve proteininden dolayı amazonlardaki yoksul kırsal bölgelerde sık olarak avlanır.

 

Mekong Giant Catfish

 

giantcatfish_1.jpg

 

Güneydoğu Asya'da yaşamı en fazla tehlikeye girmiş olan balıktır. The World Conservation Union (dünya koruma birliği) soyu neredeyse tükenmekte olan bu balığın avlanmasını bir suç olarak görmüş ve bir nevi son dakikada yetişmiştir denilebilir. Adını Kamboçya'daki Mekong nehrinden alır, çünkü bu nehir havzalarında yaşar ve 300kg'dan daha ağır olabilirler. Fotoda da görüldüğü gibi bir Volkswagen uzunluğundadırlar.

 

Giant White Sturgeon

 

fish_1.jpg

 

İsmini dev beyaz mersinbalığı diye çevirebileceğimiz bu hayvan, dünyanın birçok yerinde yenen tatlı bir ete sahip tarih öncesi bir tatlısu balığıdır. Çoğunlukla Çin'in Yangtze nehrinde bulunan dev balık, 4 metreye ve 430 kiloya ulaşabiliyor. Bazı dokümanlarda bu balıkların 5 metreyi geçtiği ve 500 kiloya ulaştığı da yazılmıştır.

 

Chinese Paddlefish

 

theworld039slargestriverfishcouldbeextinct2_1.jpg

 

Dünya üzerindeki en büyük balık olarak düşünülen balıklardan biri olan bu yaratık Çin'in Yangtze nehrinde yaşar. Çok hızlı bir şekilde ortadan kaybolup ortalığı kısa süre içinde sakin bir nehre çevirebiliyorlar. Bilim adamları bunun sebebini öğrenmek için kafalarını kaşıyor ama ticari balıkçılık ile kirlilik en başta gelen iki neden olsa gerek. 450 kg'ı aşabilirler ve 8 metreye yakın bir boya sahip olabilirler. Zaten Çinde herşey daha büyüktür

 

Giant Stingray

 

giantcreaturesray_1.jpg

 

Dev iğneli vatoz, çoğunlukla Kamboçya ve Çin'in nehir havzalarında bulunur ama Asya boyunca diğer tatlısularda da görülebilir. 5 metreye ve 500 kiloya kadar büyüyebilirler. Diğer iğneli vatozlar gibi kuyruğunda çengelli keskin bir uç vardır ve bu sayede sahip olduğu potansiyel bir katil imajıyla kendini düşmanlarından savunur.

 

Bull Shark

 

bull-shark.jpg

 

Boğa köpekbalığı, dünyadaki en tehlikeli köpekbalıklarından biridir. Çünkü o hem okyanusların tuzlu sularında, hem de hafif tuzlu veya iç bölgelerdeki tatlısu nehirlerinde gezinebilir. 230kg'a kadar büyüyebilirler ve boyları da 4 metreye kadar uzayabilirler. İnsanlara saldırdıkları ve öldürdükleri biliniyor. Hindistan'ın Ganges, Peru'nun amazon nehirleri ve merkez amerikadaki nikaragua gölü, bu köpekbalığı türünün bulunduğu sulardır.

 

Northern River Shark (Glyphis sp. C.)

 

 

shark20northern_1.jpg

Kuzey nehir köpekbalığı, Kuzey Avustralya bölgesindeki Adelaide ve timsah nehir sistemlerinde yaşadığı bilinen bir balıktır. Fakat sayıları, yoğun balıkçılık ve çevresel toksinler yüzünden azalmaktadır. 2-3 metre civarında bir boya ve tabiki tuzlu sulardaki kuzenleri gibi tıraş bıçağı kadar keskin dişlere sahiptirler.

 

Alligator Gar

 

broken-bow-gar3.jpg

 

Timsah zarganası diye çevrilebilecek bu balık, 140kg'a yakındır. Kuzey Amerika'daki Mississippi nehri havzalarında bulunur ancak nehrin bağlandığı göllere ve diğer nehirlere de yüzebilir. Boyları 2 metreyi geçebilir ve insanlara saldırdıkları tespit edilimiş balıklardandır. Fakat normalde insan yemeyen bu balığın, su yüzeyindeki el ve ayakları yiyecek sanmasından dolayı saldırdığı düşünülmektedir. Balık, savunmasını vücudunu kaplayan sivri ve keskin pullarla yapmaktadır.

 

Blue Catfish

 

bluecatfish_1.jpg

 

Mavi kedi balığı. Channel (kanal) kedi balığına yakın bir türdür ve nehirlerde yaşar. Tüm Kuzey Amerika boyunca ve Appalachians'ın doğusu kuzey Guatemala'da bulunurlar. 70kg'a yaklaştıkları bazı kaynaklarda yer eder fakat kimi efsanelere göre 160 kilo olanları vardır. Ancak bu büyüklük bilimsel olarak hiç kanıtlanmadı.

 

Giant Carp

 

120kggiantcarp06_1.jpg

 

Dev sazan, çoğunlukla Asya sularında görülür ve eti için bolca avlanır. 300 kg'a kadar tartıldıkları olmuştur. Boyları ise 2.5 metreye kadar uzayabilir.

 

Kaynak -http://www.balikta.com/-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.