Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Loreena Mckennit’in İlham Perileri


Legendary

Önerilen İletiler

Loreena Mckennit’in İlham Perileri

 

“An Ancient Muse” isimli son albümünde Osmanlı coğrafyasının ezgilerine ve doğu enstrumanlarına öncelik veren Loreena Mckennit’in albümüyle ilgili yazımı aşağıda okuyabilirsiniz. Bu yazım aynı zamanda Milliyet gazetesinin Blog ve Toyota ile Keşfet sayfalarında da yayınlanmıştır.

 

Açık kızıl rengindeki uzun, dalgalı saçları ve gizemli görünümüyle mitolojik öykülerden günümüze ışınlanmış bir Kelt Tanrıçasını anımsatıyor bana Loreena Mckennit. Onun sesini dinlemeye başlayınca kayıp masallar diyarına doğru bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyorum kendimi ve “Kelt Tanrıçası” şeklindeki benzetmemin ne kadar yerinde olduğuna her seferinde yeniden ikna oluyorum.

 

Loreena Mckennit’in tüm albümlerini dinledim ve hepsi de bende hoş tatlar bıraktı. Onun yumuşak sesi, kendine özgü tarzı ve müziğindeki gizem tüm çalışmalarında ortak olan şeyler. Ortak olmayan şey ise; her albümünün ayrı bir tat ve renk içermesi.

 

Loreena Mckennit, kendi dünyasını ve müziğini zenginleştirmeyi çok iyi başarıyor. Kendi kalıplarının içinde kalmayıp dünya müziklerini dinliyor, değişik kültürleri tanıyor ve edindiklerini kendi tarzıyla harmanlayarak gerçekten güzel çalışmalar ortaya çıkarıyor.

 

Sanatçının son albümü An Ancient Muse’da böyle bir kültürel yolculuğun ürünü: Türkçe’ye “eski bir ilham” şeklinde çevrilebilecek olan An Ancient Muse’da hepsi birbirinden güzel dokuz şarkı var. Mitolojiyle özellikle de Yunan mitolojisiyle ilgilenenler bilirler: Benim ilham olarak çevirdiğim “muse” ya da “musa” kelimesi aynı zamanda Yunan mitolojisindeki ilham perilerine verilen isimdir.

 

Güzel genç kızlar olarak tasvir edilen musaların her biri sanatın farklı bir dalında ilham vermekle yükümlüdürler. Müzik, şiir, tragedya, komedya, tarih, pantomim, flüt, dans ve gök biliminden sorumlu dokuz tane musa vardır. Loreena Mckennit’in albümünde dokuz parça olduğunu görünce aklıma Yunan mitolojisindeki bu musalar geldi. Loreena Mckennit’de olasılıkla bu ilham perilerini düşünerek dokuz parça koymuştur albümüne diye düşündüm.

 

An Ancient Muse, kesinlikle dinlenmesi gereken bir albüm. Ayrıca müziklerde bize hiç yabancı değil, zira şarkılarda doğu ve Osmanlı müziğinin etkisi rahatlıkla hissedilebiliyor.

 

Albümün yedinci şarkısı olan “Sacred Shabbat”, eski İstanbul türküsü Katibim’in farklı bir yorumu. İkinci parça olan The gates of Istanbul (İstanbul’un kapıları) ise ut ve klarnet nağmeleriyle insanı Osmanlı devri İstanbul’unun semalarında yolculuğa çıkarıyor.

 

Caravanserai (Kervansaray) isimli üçüncü parça, adeta ipek yolunda doğunun en gizli köşelerine doğru yolculuk yapan kervanların arasında hissetmemizi sağlıyor kendimizi. Penelope’s song ise yıllardır denizlerde evine dönmenin bir yolunu arayan kocası Odysseus’a duyduğu özlemi dillendiren Penelope’nin acı ve hüzün dolu dünyasına davet ediyor dinleyiciyi. “The English Ladye and The Knight”, doğunun yıldızlı gecelerinden Kral Arthur dönemi İngilteresine uzanmanın yolunu gösteriyor.

 

Kısacası albümdeki tüm parçalar ayrı bir renk, ayrı bir duygu ve tat barındırıyorlar.Kanadalı müzisyen Loreena Mckennit, antik çağlardan çıkıp gelmiş ilham perileriyle birlikte müzikal bir yolculuğa çıkmış. Yolculuğunun ürünlerini de dokuz parçadan oluşan bir albümde toplamış. An Ancient Muse, yolculuk anılarını anlatmak için müzik marketlerde dinleyicilerini bekliyor. Dinleyin ve siz de Loreena Mckennit’in ilham perileriyle yaptığı yolculuğa katılma imkanını yakalayın.

 

Özlem Ertan (Garod)

 

Milliyet

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.