Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hitler ve Olimpiyat


Önerilen İletiler

Hitler ve Olimpiyad..!

 

1936- Berlin Olimpiyatları, Hitler'in de katıldığı seremoniyle açıldı. Amerikalı siyahi atlet Jesse Owens, oyunlarda tüm rekorları alt üst ederek dört altın madalya kazandı.

 

Tarihin gelmis gecmis en politize olimpiyat oyunlarindan biridir.. Adolf Hitler, beklenecegi gibi, olimpiyatlari bir guc gosterisi ve III. Reich'in kudretini kanitlamak icin bir propaganda araci olarak gormus ve bunda da basarili olmustur..

 

Berlin olimpiyatları’nın uluslararası olimpiyat komitesi tarafından yapılan ilk açılış töreni Berlin’deki Bergama Zeus Sunağı’nın önünde gerçekleştirilmiştir. Olimpiyad kompleksi içinde yer alan bir açık hava tiyatrosunda George Frederic Handel’in Heracles Operası, şehirdeki bir salonda ise Aeschlus’un Oresteia oyunu sahnelenir. Leni Riefenstahl, Alman Ulusal Olimpiyat Komitesi başkanı Carl Diem tarafından kendisine sipariş edilen, Olimpiyad oyunlarına dair çektiği iki filmden biri “fest der völker”’in (ulusların festivali) açılış sahnesi olarak atina akropolisi’nden bir görüntüyü seçmiştir. Film Myron’un “disk atıcısı” heykelinden alman atlet Erwin Huber’e yapılan bir geçişle devam eder. i.Reich olimpiyatları düzenlerken her alanda eski Yunan ile Almanya arasında bağlantılar kurmaya çaba göstermiştir. Bu çabanın en somut göstergelerinden biri de Berlin Olimpiyad stadı’nın ve Olimpiyad kompleksi’nin dekorasyonudur. Spor konulu heykeller ve kabartmalar yapmaları için birçok heykel sanatçısına sipariş verilmiştir. Olimpiyad Stadı’na yerleştirilen heykellerden biri Karl Albiker’in “disk atıcıları” isimli taş malzemeli heykelidir. iki sporcunun ellerinde disk olmak suretiyle kaide üzerinde durdukları heykel oldukça anıtsaldır. Josef Wackerle’nin “atlı adam” isimli taş heykeli stadın hemen önünde yer almakta, seyircileri karşılamaktadır.

 

Oyunlarin en muhim olayi ise Amerikalı atlet Jesse Owens'in performansidir pek tabii ki.. Owens, 100 metre, 400 metre ve uzun atlama dallarinda efsanevi rekorlara imza atmis ve bu rekorlar uzun yillar kirilamamistir..

Yarışmalar berlin dışındaki Döberitz olimpiyat köyünde yapılmıştır

Aciliş konuşmasi Tv'den naklen yayinlanmiş ve geniş capli ilk tv yayini olmuştur.

 

Bu olimpiyatların hitler açısından en üzücü yanı, bir zencinin ari ırkın önüne geçmiş olmasıdır.. sen o kadar uğraş didin, üstün alman ırkının şovunu yapacam diye tepin sonra o aşağılık zencinin biri gelsin sollasın senin pür-ü pak alaman gençlerini.. pek koymuştur kendisine, hırsını çingenelerden almıştır, zira renkleri benzemektedir...Dil

Türkiye'yi temsil eden ekipte ilk kez kadın sporcuların da (her ikisi de eskrimci olan Suat Fetgeri ve Halet Çambel) yer aldığı olimpiyat oyunlarıdır..

Olimpiyada katılan Türk kafilesinin kıyafetlerinde Türk bayrağı ve Olimpiyad bayrağının yanı sıra chp'nin altı oku da bulunuyordu..

Basketbolun olimpiyat oyunlarına dahil edildiği organizasyondur..

 

Alman diktatörü Adolf Hitler'in direktifleriyle son derece titizlikle düzenlenen Berlin Olimpiyatları'nda tarihimizde ilk kez madalya kazanmıştık. Türkiye, olimpiyatlara 60 sporcu, 12 idareci, 2 antrenör ve 4 hakemden oluşan 78 kişilik bir kafile ile katıldı. Kafilemizdeki 60 sporcunun 2'si bayandı. Olimpiyat Oyunları tarihinde Şeref Kürsüsü'ne çıkan ilk Türk sporcusu serbest güreş 78 kiloda Mersinli Ahmet Kireççi olmuştu. Onun ardından grekoromen 61 kiloda Yaşar Erkan altın madalya kazanarak İstiklal Marşımızı binlerce kişiye dinletti.

 

Berlin Olimpiyatları'nda 8 Türk sporcusu da bir beşincilik, 2 altıncılık, bir yedincilik ve 3 sekizincilikle adlarını Olimpiyat Şeref Kütüğü'ne yazdırdılar. Bu sporcularımız arasında binici, bisikletçi ve yelkencilerimiz de bulunuyordu. Basketbol da bu tarihten itibaren olimpiyat programına alınmıştı. Milli Takımımız, Şili'ye 30-16, Mısır'a da 33-23 yenilerek elenmekten kurtulamadı. Futbol Milli Takımımız da Norveç'e 4-0 yenilerek olimpiyatlara veda etti.

Zenci bir sporcunun Jessie Owens'ın madalya üstüne madalya almasıyla Hitler'in kafayı yediği, sinirden köpürdüğü olimpiyat oyunları.

İşbu olimpiyatlarda jesse owens ve bir başka zenci atlet abd 4x100 m bayrak takımına son anda iki yahudi atletin yerine dahil olmuştur.

yahudi atletler Sam Stoller ve Marty Glickman. diğer zenci de Ralph Metcalfe. Bu iki kardeşimiz abd takımının tek yahudi sporcularıymış. şimdi düşünün bakalım Hitler mi yahudi düşmanı yoksa bayrak yarışında yahudi sporcularının altın madalya almasını engelleyen Abd 'mi ;)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hitler ve Nazi Propaganda faaliyetleri, daha doğrusu bugüne kadar yapılmış tüm politik propaganda faaliyetler adına en başarılı uluslararası etkinliktir.

 

Hitler, Alman savaş sanayiinin altındaki zayıflığı, iyi bir makyaj ve iyi bir sunumla kapatmayı hedefliyordu. Birinci dünya savaşının yorgunu Avrupa liderleri ve kamuoyunu korkutarak, Almanya'nın mutlak yenilgisiyle sonuçlanacak toplu bir saldırıyı engellemek istiyordu. Böylece, Hitler'in hayati derece ihtiyaç duyduğu petrol ve maden yataklarını ele geçirene kadar, Avrupa devletlerinin sessiz kalacağını hesaplıyordu. Zira dışarıdan ikame yoluyla ihtiyacı zar zor karşılayan maden ve petrolün kesilmesi 1945'te olduğu gibi Alman ordusunu ve savaş sanayiini olduğu yere çivileyecekti.

 

Tüm dünyanın gözünü kulağını verdiği olimpiyatlar, bu propaganda için en uygun ortamı oluşturuyordu. Goebbels ve ekibi bu fırsatı çok iyi kullandı. Hitler, Polonya'yı işgal edene kadar, dilediği gibi at koşturdu. 1936'da ya da 37'de gerçekleşecek bir müttefik saldırısıyla yerlebir olabilecekken, 39'a kadar ordusunu muazzam hale getirdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.