Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MURFATLAR ÜZÜM BAĞLARI’NIN HİKAYESİ (Romanya Tarihinde Türk İzleri -2)


Misafir Alina Callas

Önerilen İletiler

MURFATLAR ÜZÜM BAĞLARI’NIN HİKAYESİ

(Romanya Tarihinde Türk İzleri -2)

 

Eğer Dobruca’ya gelirseniz, buradaki Türkler’in hikayelerinden bir tanesi de Murfatlar üzüm bağlarına aittir. Türkler’in anlattığı bir hikayedir bu…

 

İyi ve Erdemli Mürüvetli’nin Hikayesi

 

Hikaye, Asya’dan gelen Mürvet adında bir Türk ile başlar. Topraklar’ın verimliliğini görünce, Dobruca’ya yerleşmeye karar verir. Mürvet, yerlilerle hemen kaynaştı, topraktan evini kaldırmaya yardımcı oldular. Eğer Türkler’e iyilik yaparsan, genelde bu iyiliğini yüz kat daha fazlasıyla öder.

Mürvet, kısa bir sürede yerlilerin en iyi dostu haline gelmişti. Daima onlara kapısını açar, sofrasında evde bulunan en iyi yeceklerini misafirlerine ikram eder ve özellikle de, dertlerini dinlermiş. Mürvet’le dertleşen misafir, evinden barışmış kalbiyle gidiyordu çünkü verdiği nasihatlar erdemle doluydu. Mürvet’in el açıklığı ve iyi kalbi etrafa da yayılmıştı. Bu yüzden bir sure sonra köylerine de Mürvet ismini verdiler.

Seneler sonra, yazılmamış bir yasayla, ‘Mürvet’ adı ağızdan ağıza, ‘Murfat’ olarak değişerek böyle kalmış.

O zamanlar Türkler’in adetenine göre olmasa da, Murfat, güzel bir Romen kızıyla evlenmiş. Aldığı kız bir oğlan doğurmuş ve büyük babası adını Radu diye koymuş.

Seneler sonra, Radu’nun anne ve babası, insanlarla herzaman paylaşmayı seven kişiler olduklarından bir gün geldi ve fakir kaldılar. Zenginler daha açık göz oldular ve bunlar fakirleri topraklarında çalıştırmaya, sahip olduğu topraklara, anılarıyla dokunmalarını istiyormuş. Hayat o kadar zor hale gelmişti ki, Murfat bile bu zavallılara nasihatlarıyla çare bulamaz hale gelmişti…

 

Birkaç bağ kökünden üzüm bağları

 

Murfat’ın oğlu Radu büyümüştü ve birkaç dostuyla, ormanda yol almışlardı. Deniz kenarındaki Comorova ormanında kendilerine yataklık yaptılar. Orada gizlenmeye başladılar.

Oradan, zenginleri takib edip, mallarına el koyuyorlar ve fakirlere dağıtıyorlardı.

Bütün insanlar bu kahraman haydutların haberini almışlar ve herkesin ağızındaydılar.

Birgün Radu’ya balıkçılar oradan zenginliklerle dolu bir gemi geçeğini haber etmişler.

Gece, ay ışığında, kahraman haydutlar, gemiye saldırmışlar ve orada buldukları zenginliklerle dolu çuvalları almışlar. Daha sonra, çuvalları açmışlar ve gözlerine inanamamışlar. Çuvallarda zenginlik değil, binlerce üzüm çubuğu kökleri bulunuyormuş.

Radu elinde taşıyabildiği kadar alarak, hemen babasına koşmuş. Murfat, onları ekmiş. Bağlar tutmuş ve oluşan üzümlerden Dobruca’da bulunmayan şarabı yapmışlar.

Seneler sonra haydutlar evlerine yerleştiler. Radu evlendi ve üç kız çocuğuna sahip oldu. Büyük kızı Tarnsilvanya’dan bir oğlan almış. Ortancası Moldova’dan birisiyle evlenmiş ve küçüğü de, Oltenya bölgesinden biriyle evlenmiş.

Her birisine de miras olarak Murtfalar’ın bağları kaybolmasın diye, birer üzüm bağı vermiş. Halk arasında, üzüm bağlarının ekildiği yerde, zenginlik ve neşe olduğu söyleniyor.

 

Yer adıyla ilgili, tarihçe

 

Yerin ilk adı Murfat. Bu kelime Türkçe Mürvet’ten geliyor. Zaman içerisinde bu yer Murfatlar adını aldı yani Murfat’ın nesli. 1855’ten sonra, burada bir Türk ordusu yaşadı daha sonra Kırım’dan gelen Tatarlar buraya yerleştiler. O dönemde burada sadece birkaç ev ve bir Camii vardı. Murfatlar adı 1921’e kadar dayanıyor çünkü bir yasa gereğince Dobruca’nın bütün yer adları değiştiriliyor. Murfatlar adı da Basarabi olarak değişiyor. 2007’de yerel otoriteler adı tekrar ‘Murfatlar’ diye değiştirmeye kara veriyor ve buna göre işlemler yapılıyor. Şu anki adı Murfatlar.

Not olarak eklemem gerekirse, Romanya’nın şu anki Cumhurbaşkanı, bu yerde doğdu ve büyüdü.

Zaman içerisinde Murfatlar dünyaca tanınan bir şarap markası haline gelmiş. Murfat’ın adını taşıyan bu marka dünyada övgülerden öte bir sürü ödül almış. Bu şaraplar hala endüstri halinde üretiliyor…

 

Kaynak: "Anayurt Gazetesi"[/i][/i]

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.