Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Otomobilde Silecek Olmayacak


Misafir birce

Önerilen İletiler

82768.jpg

 

Türkiye'den büyük teknoloji atağı

 

Gelecekte otomobilde silecek olmayacak.

 

 

TeknoPark’larımızda su tutmayan camlar üretiliyor'Konya’da kendi kendine ısınan ayakkabı üretildi. Şarjlı ayakkabı 12 saate kadar ayakları sıcak tutuyor.

 

Kök hücre ile çalışmalarda büyük verim alınıyor. Tek bir saç teliden binlerce saç teli üretilebiliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün,

dün Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleri ile bir araya gelerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomik krizin etkileri hissedilmeye başladığından bu yana Türkiye’de önemli tedbirlerin alındığını söyleyen Ergün,

finansman, vergiler ve borçlarla ilgili bazı destekler sağlandığını hatırlattı.

 

GELECEKTE SİLECEK OLMAYACAK

 

Sanayi üniversite işbirliğini geliştirmek için San-Tez programını hayata geçirdiklerini vurgulayan Ergün şöyle devam etti:

“Bu kapsamda birçok değerli çalışma yapıldı ve yapılıyor. Muhtemelen geleceğin otomobillerinde silecek bulunmayacak. Tekno-Park’larımızda kir ve su tutmayan cam üretiliyor.

 

Bu otomobillere uygulandığında hep beraber göreceğiz. Kök hücre ile tek saç telinden binlerce saç teli üretiliyor. Gerçi henüz yönünü ayarlayamıyorlar, karma karışık çıkıyor saçlar.”

Daha önce sanayi-üniversite işbirliğinin bir türlü oturtulamadığından yakınan Bakan Ergün, “KOBİ ile üniversite işbirliğini sağladık. 3 yıl Ar-Ge çalışmasının yüzde 75’ini biz finanse ediyoruz. Böylece KOBİ’ler de Ar-Ge yapabiliyor.

 

Bu konuda en dikkat çeken kuşkusuz Konya’da bir ayakkabıcının kendi kendine ısınan ayakkabı üretmesi oldu. Bu sayede hem rekabet gücünü artırdı hem de tüketiciye tek şarjda 12 saat, ısı derecesini de kendisinin yapabileceği bir ürün sundu” dedi.

 

 

KOBİ’LERE 200 MİLYON LİRA

 

 

Ekonominin en can alıcı yerini KOBİ’lerin oluşturduğunu vurgulayan Ergün, KOSGEB’in desteklerini ve faaliyetlerini daha çok KOBİ’lere kaydıracaklarını, KOBİ’leri mutlaka dönüştürmek gerektiğini söyledi.

 

Ergün, KOSGEB bütçesinin 200 milyon liranın üzerinde olduğunu, bu bütçenin yüzde 80’ini KOBİ’lere destek olarak kullandıklarını, önümüzdeki yıl KOBİ’lere Ar-Ge, inovasyon, yönetimin güçlendirilmesi ve birleşmelere olan desteğe odaklanacaklarını vurguladı.

 

Orta ölçekli işletmeler için Kredi Garanti Fonu oluşturduklarını da anımsatan Ergün, “1 milyar Hazine koydu. Bankalar ortak oldu. 12-13 milyarlık kredi hacmi orada oluşturuldu” diye konuştu.

 

 

Avrupa ve Asya’nın üretim merkezi olacağız

 

 

Türkiye’nin yüksek teknolojili ürün üretiminde yüzde 20’leri aşması gerektiğini, bunu 2023 hedefi olarak gördüklerini ifade eden Ergün,

 

Türkiye’de 2000’li yılların başında üretimin yaklaşık yüzde 5’inin ileri teknolojili ürün olduğunun altını çizdi. 2008’e gelindiğinde üretimin artmasına rağmen yüksek teknolojili ürünün payının değişmediğine işaret eden Ergün, şunları söyledi: “AB’de ileri teknoloji ürünlerin üretimden aldığı pay yüzde 20’nin üzerinde.

 

Türkiye’nin de yüksek teknolojilerde yüzde 20’leri aşması lazım. Politikamızı da buna göre belirlememiz gerekiyor. Yüzde 20’lik hedefi 2023 hedefi olarak görüyoruz.

 

Buna göre, Türkiye 13 yıl içinde teknoloji ürünlerinde yüzde 20’lik hedefi yakalamalı. Bu konulardaki çalışmalarımız Türkiye’yi Avrupa ve Asya’nın üretim merkezi haline getirmek odaklı olacak.”

 

 

SANAYİCİ ÜZERİNDEKİ TRT PAYI DAHA DA AZALABİLİR

 

 

Otomobillerdeki teyp vergisiyle ilgili tartışmalara ilişkin olarak da bilgi veren Ergün, “TRT diye bir organınız var ve kamu yayıncılığı yapıyorsa,

bu kamu yayıncılığı devam edecekse eğer, bunun da finansmanı gerekiyor.

 

Sanayi elektriğinden yüzde 4 TRT payını yüzde 2’ye indirdik” dedi. Bandrol ücreti gelirleriyle ilgili düzenlemede ise bir iki sorun bulunduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti:

 

 

VERGİ ARTIŞI YOK

 

 

TRT’nin bir açıklaması oldu; otomobil fiyatı üzerinde vergilendirmek yerine, otomobil üzerindeki radyo teyp fiyatı neyse onun üzerinde bir vergilendirmeye, bandrole gitmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Uygun şartlar hazırlandığında TRT payının sanayi elektriği üzerinden kaldırılması da mümkün olabilir.” Ergün, başka bir soru üzerine ise orta vadeli programın yeni bir vergi artışı düşünülerek hazırlanmış bir program olmadığını ifade etti.

 

 

İŞSİZLİK STOĞU HEMEN ERİMEZ

 

Nihat Ergün, krizin en kalıcı etkisinin istihdam üzerindeki etki olacağını belirterek, “İstihdam’da zaten yüzde 10’lar civarında birikmiş stoku muz vardı.

 

Bu stokun üzerine 3 puan daha eklenmiş oldu. Bu 3 puanlık eklentinin stok gibi bir müddet sonra duracağını görüyoruz” dedi.

 

Görücez...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.