Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fransa


_asi_

Önerilen İletiler

FRANSA

 

800px-Flag_of_France.svg.png

 

 

175px-Armoiries_r%C3%A9publique_fran%C3%A7aise.svg.png

 

 

Fransa Cumhuriyeti (République Française, okunuşu: UFA: /ʁepyblik fʁɑ̃sɛz/), anakara toprakları Batı Avrupa'da bulunan ancak dünyanın pek çok bölgesinde denizaşırı toprakları olan bir ülke.

 

Kıta Fransası, güneyde Akdeniz'den kuzeyde Manş Denizi ve Kuzey Denizi'ne, doğuda Ren Nehri'nden batıda Atlas Okyanusu'na kadar yayılan topraklarda yer alır. Fransızlar, ülkelerini topraklarının biçiminden ötürü Altıgen (Fransızca: L'Hexagone) olarak adlandırırlar.

 

Fransa, yönetimde yarı-başkanlık sisteminin uygulandığı üniter bir devlettir. Ülkenin başlıca ilke ve ülküleri İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nde açıklanmıştır.

 

Fransa'nın Avrupa kıtasındaki komşuları Belçika, Lüksemburg, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Monako ve Andorra'dır. Akdeniz'de İtalya'ya ait Sardinya adası'ndan sadece 12 km. uzaktaki Korsika adası da Fransa'ya aittir. Sahip olduğu denizaşırı illerde de, Fransız Guyanası aracılığıyla Brezilya ve Surinam'a, Saint Martin Adası aracılığıyla da Hollanda Antilleri'ne sınırı vardır. Fransa, Manş Denizi'nde deniz yüzeyinin altından geçen Manş Tüneli'yle Birleşik Krallık'a bağlanmaktadır.

 

Fransa, 17. yüzyılın ikinci yarısından bu yana dünya genelinde uluslararası ilişkiler alanında önde gelen ülkelerden olmuştur. 18. ve 19. yüzyıllar arasında, Fransa dönemin en büyük sömürge imparatorluklarından birini kurmuştur. Bu dönemlerde Fransa'nın sınırları batı Afrika'dan, güneydoğu Asya'ya kadar uzanmış, etki ettiği bölgelerdeki toplumların kültür ve siyasetlerinde belirgin izler bırakmıştır.

 

Dünya sıralamasında 6. sırada bulunan nominal gayrisafi yurtiçi hasılası ve 8. sırada yer alan satın alma gücü paritesi ile ileri bir ekonomiye sahiptir ve gelişmiş ülkeler sınıfında yer almaktadır.

 

İş gezileri için gelenler dâhil, ülkede yirmi dört saatten az kalanlar hariç tutulmak üzere, yıllık olarak ağırladığı yaklaşık 82 milyon turistle Fransa, dünyada en çok ziyaret edilen ülkedir.

 

Fransa, Avrupa Birliği adlı siyasi ve ekonomik örgütlenmenin kurucu üyelerinden biridir ve birlik üyesi ülkeler içinde yüzölçümü en büyük olanıdır. Ülke, bunun yanında Birleşmiş Milletler'in de kurucu üyelerinden, Frankofon'un, G8 Zirveleri'nin, Latin Birliği'nin ve NATO'nun da katılımcılarındandır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş sürekli üyesinden biridir. 360 etkin savaş başlığı ve 59 nükleer santraliyle tanınmış bir nükleer güçtür.

 

Fransa adının kökeni

 

"Fransa" adı, Frankların yurdu anlamına gelen Francia sözcüğüne dayanır. Ancak frank sözcüğünün kökeniyle ilgili pek çok farklı iddia vardır. Bunlardan biri, bu sözcüğün kökeninin ön Germen dillerinde cirit, kargı, mızrak gibi anlamlara gelen frankona dayandığı yönündedir.

 

Bir başka köken varsayımı da frank teriminin eski Cermen dillerinde özgür anlamına gelen frei sözcüğünden geldiğidir. Frank sözcüğü çağdaş Fransızcada franc biçiminde hâlâ yaşamaktadır ve 2000 yılında Euro Fransa'nın resmî para birimi olana dek Fransa'da kullanılan parayı adlandırmak için de kullanılmıştır. Çağdaş Almancada Fransa bugün bile Frankreich (Türkçe: Frank Krallığı) olarak adlandırılır. Ancak bunu Şarlman'ın Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'ndan ayırt edebilmek için eski olan krallığa Frankenreich denir.

 

Frank sözcüğü Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden Orta Çağa kadar daha az yaygın biçimde kullanılagelmiş ancak Hugh Capet'in Fransa Kralı olarak taç giymesinin ardından yaygın biçimde, gelecekte Fransa olarak anılacak Fransa Krallığı'nı anlatmak için kullanılmaya başlanmıştır.

 

Coğrafya

 

Metropolitan Fransa olarak adlandırılan, ülkenin Avrupa sınırları içinde bulunan bölümü, kıtanın batı bölümünde yer almaktadır. Ancak Fransa; Kuzey Amerika, Karayipler, Güney Amerika, Hint Okyanusu, Büyük Okyanus ve Antarktika'ya yayılan geniş bir coğrafyada çok sayıda il ve özel bölgeye de sahiptir. Bunlardan doğrudan Fransa'ya ait olanlar denizaşırı iller; kendi içlerinde bağımsız, savunma konusunda Fransa ile anlaşmalı olan ortak ülkeler ise Overseas collectivity kısaca COM (Türkçe: Denizaşırı Topluluklar) olarak adlandırılır.

 

Fransa'nın Avrupa kıtasındaki toprakları 547.030 kilometrekarelik, bir alan kaplar. Bu alanla Fransa, Avrupa Birliği içinde İspanya'dan biraz farkla toprak bakımından en büyük ülke sıfatını taşır. Fransa toprakları, batıda ve kuzeyde kıyı ovalarından, güneydoğuda Alp dağ zincirine, iç Fransa'da Massif Central olarak anılan yüksek bölgelere ve güneybatıda Pirenelere kadar uzanan değişik bölgelerde, değişik yer şekillerine sahiptir. Alplerde yer alan ve Batı Avrupa'yla Avrupa Birliği'nin en yüksek noktası olan 4807 metre Mont Blanc, Fransa ile İtalya sınırında yer almaktadır.[4] Kıta Fransası ayrıca Loire Nehri, Garonne Nehri, Seine Nehri ve Rhône Nehri gibi büyük ve karmaşık bir akarsu ağıyla örülmüştür. En alçak noktası deniz yüzeyinin iki metre altında bulunan Camargue deltası içinde yer almaktadır.

 

Denizaşırı iller ve ortak topraklar da işin içine katıldığında Fransa'nın toplam yüzölçümü 674.843 kilometrekaredir. (Antarktika, Adélie Bölgesi hariç) Bu hâliyle Fransa yeryüzünün %0.45'ini kaplar. 11 milyon kilometrekareyle Fransa, Amerika Birleşik Devletleri'nin ardından dünyanın en büyük ikinci münhasır ekonomik bölgesine de sahiptir.

 

Kıta Fransası, Avrupa anakarasının batısında, 41 ile 51 kuzey paralelleri arasında yer alır. Kuzey ve kuzeybatı kesimlerinde ılıman iklim egemendir ve denizelliğin etkisiyle iç bölgelerin de iklimlerini biçimlendirmektedir. Güneydoğuda ise Akdeniz iklimi egemendir. Batı kesimler okyanusal iklim etkisi altındadır ve yüksek miktarda yağış alır. Bu bölgelerde ılık kışlar ve serin yazlar geçer. İç kesimlerde sıcak, fırtınalı yazlar ve soğuk ama kurak kışlar görülür. Alplerde ve ülkenin diğer yüksek kesimlerinde Alp iklimi yaşanır. Bu soğuk bölgelerde yılıın belirli dönemlerinde sıcaklıklar sıfırın altında seyreder ve yağan karlar altı ay yerde kalır.

 

Yönetim

 

Fransa Cumhuriyeti, yarı başkanlık sistemiyle yönetilen, köklü bir demokrasi geçmişine sahip üniter bir devlettir. Beşinci Fransa Cumhuriyeti olan günümüz Fransasının anayasası 28 Eylül 1958 yılında yürütülen bir halkoylaması sonucu onaylanmıştır. Bu anayasa parlamentoya oranla devletbaşkanının yetkilerini arttıran yasalar içerir. Fransa'da devlet yönetiminin iki kanadı vardır: Fransa Cumhurbaşkanı ve Hükûmet. Ülkenin cumhurbaşkanı ülke çapında 18 yaşını doldurmuş ve oy kullanma hakkı olan tüm seçmenler tarafından beş yıllık dönem için (eskiden yedi yıl) seçilir. Hükûmet ise cumhurbaşkanı tarafından atanan bir başbakan tarafından yönetilir.

 

Fransız Parlamentosu iki meclisli bir yasama organıdır: Fransa Ulusal Meclisi (Assemblée Nationale) ve Senato (Sénat). Ulusal meclisteki milletvekilleri geldikleri yerel seçim bölgesini temsil ederler ulusal seçimlerde 5 yıllık süre için seçilirler. Seçilen 577 milletvekili Bourbon Sarayı'nda toplanır. Ulusal meclisin bakanlar kurulunu düşürme yetkisi vardır bu nedenle partilerarası koltuk dağılımı hükûmetin kararına doğrudan etki eder. 331 senatör ise tüm Fransa çapında halk tarafından seçilmiş olan belediye meclisi üyelerinden, il (département) yerel meclis üyelerinden, Bölge (Région) yerel meclis üyelerinden oluşan seçmenler tarafından dokuz yıllık bir süre için seçilir. Senato seçimleri her 3 yılda bir yapılır ve her seçimde senatonun üçte biri yenilenir. 2010'dan itibaren senatörler 6 yıllık bir süre için seçilecektir ve yine her üç yılda bir yapılan seçimlerde yarısı yenilenecektir. Senato Lüksemburg Sarayı'nda (Palais du Luxembourg) toplanır. Senato'nun yasama gücü sınırlıdır: Senato ile ulusal meclis arasında anlaşmazlık olması durumunda son söz ulusal meclis'e aittir. Meclisin gündemini belirlemede hükûmetin büyük etkisi vardır. Ulusal meclis ve senato birlikte, Versailles şatosunda toplanıp Fransa Parlamentosunu oluştururlar. Yalnızca anayasa değişikliğiyle ilgili olarak ve uluslararası bazı anlaşmaları onaylamak amacıyla toplanırlar.

 

Fransa politikaları iki ana politik görüş çevresinde şekillenir: sol görüşlü politikacılar Fransa Sosyalist Partisi etrafında, sağ görüşlü politikacılar Halk Hareketi Birliği partisi etrafında örgütlenmişlrdir. Meclisin yürütme kanadında Halk Hareketi'ne mensup vekiller çoğunluktadır.

 

Hukuk

 

Fransa, çoğunluğu yazılı hükümlerden oluşan bir medenî hukuk sistemi kullanır. Hukukun üstünlüğü olgusunun temel ilkeleri, I. Napoléon tarafından oluşturulan 1804 tarihli Fransız Medenî Hukuku'nda bulunur. İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi hükümlerince yasalar yalnızca topluma dokuncası bulunan eylemleri yasaklayabilir. Fransız hukukuna göre yasaklara yalnızca gereksinim duyulması hâlinde başvurulur.

 

Fransız hukuku; özel hukuk ve kamu hukuku olmak üzere iki temel alana ayrılır. Özel hukuk, özellikle medenî hukuk ve ceza hukukunu kapsar. Kamu hukuku ise idare hukuku ile anayasa hukuku konularıyla ilgilenir. Ancak Fransız hukuk sistemi uygulamada medenî hukuk, ceza hukuku ve anayasa hukuku olmak üzere üç birimden oluşur.

 

Fransa, dinî hukuk kurallarını tanımayan laik bir devlet yapılanmasına sahiptir. Bu bağlamda Fransız yasaları hazırlanırken herhangi bir dinî inanç ya da değere göre hareket edilmez. Fransa'da tanrıya ya da dinlere sövmenin ve 1791'de de cinsel eylemleri kısıtlayan yasaların kaldırılmasıyla Fransa hukukunda dinle ilintili herhangi bir yasa kalmamıştır. Ancak genel ahlâk kurallarına aykırı eylemler (contraires aux bonnes mœurs) ve kamu düzenini bozacak eylemler (trouble à l'ordre public) zaman zaman yaptırımlara tâbi tutulmaktadır.

 

Fransa'da makabline şamil yasalar yasaktır ve hazırlanan yasaların yürürlüğe girmesi için Fransa Resmî Gazetesi'nde (Fransızca: Journal Officiel de la République Française) yayınlanmış gerekmektedir.

 

Dış ilişkiler

 

Fransa, Birleşmiş Milletler'in kurucu üyelerindendir ve elinde bulundurduğu koşulsuz veto hakkıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de kalıcı üyelerinden biri konumundadır. Dünya Ticaret Örgütü, Pasifik Topluluğu ve Hint Okyanusu Komisyonu'nun da üyesidir. Karayip Ülkeleri Birliği'nin işbirlikçi üyesi ve tümüyle ya da kısmen Fransızca konuşan ülkelerin oluşturduğu Uluslararası Frankofoni Örgütü'nün başta gelen katılımcılarındandır.

 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD), UNESCO'nun, Interpol'ün, Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu'nun genel merkezlerine ev sahipliği yapar. Fransa 1953 yılında Birleşmiş Milletler'den ülkeyi uluslararası düzeyde simgeleyecek bir arma seçmesi için bir talep almış bunun üzerine günümüzde de Fransız pasaportlarının üstünde kullanılmakta olan simge kabul edilmiştir.

 

Fransa'nın dış ilişkileri büyük ölçüde kurucu üyesi olduğu Avrupa Birliği politikalarınca yürütülmektedir. Avrupa'da her zaman etkili bir güç olan Fransa, 1960'larda Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'ne girmemesi için politika gütmüş, 1990'larda ise yeniden birleşen Almanya'yla yakın ilişkiler geliştirme yoluna gitmiştir. NATO üyesi de olan Fransa, cumhurbaşkanı Charles de Gaulle döneminde alınan kararla NATO'nun askerî kanadına ise katılmamayı yeğlemiştir. Yine 1990'larda Fransız Polinezyası'nda yaptığı yeraltı nükleer denemelerden ötürü uluslararası alanda büyük eleştirilere maruz kalmıştır. Ülke, 2003 yılında Irak'ın Amerika Birleşik Devletleri'nce işgâl edilmesine şiddetle karşı çıkmıştır. Geçmiş dönemde Afrika'da bulunan sömürgeleri üzerinde günümüzde de çok büyük etkisi bulunmaktadır ve Fildişi Sahilleri ile Çad'a barışgücü askerleri de göndermiştir.

 

 

Askeriye

 

Fransa askeriye konusunda dünyanın ve Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerindendir. II. Dünya Savaşı'ndan önce askeri gücünün doruğunda olan Fransa, Nazi işgaline girdikten sonra askeri gücünü kaybetmiş ve bir dönem dünyanın en güçlü ülkesi gözüyle bakılan Fransa, 6 haftalık bir mücadeleden sonra düşmüştür. Aynı zamanda bu olay Fransa'nın müttefiklerini de korkutmuştur. Günümüzde Fransa; A.B.D., Rusya Federasyonu ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra dünyanın en büyük dördüncü nükleer gücünü elinde bulundurmaktadır. Fransa, 350 bin kişilik bir askeri personele sahiptir. Cumhurbaşkanı Sarkozy orduda reform planlamaktadır.

 

Ulaşım

 

31.840 kilometrelik uzunluğuyla Fransa demiryolu ağı, Batı Avrupa'nın en gelişmişidir. Fransa'da demiryolları Fransa Ulusal Demiryolları Kurumu (Fransızca: Société Nationale des Chemins de fer français, SNCF) tarafından işletilir. Fransız yüksek hızlı trenleri Thalys, Eurostar ve 320 kilometre hıza çıkabilen TGV'dir. Eurotunnel Shuttle ile birlikte Eurostar, Manş Tüneli'nde işleyerek Fransa ile Birleşik Krallık'ı birbirine bağlar. Bunun yanısıra Franda, Andorra dışında tüm komşularına demiryolu ağıyla bağlanmaktadır. Şehiriçi ve şehirlerarası ulaşımda da yeraltı demiryolu sistemleri ve otobüs hatlarını tamamlayan tramvay hatları oldukça gelişmiştir. Demiryollarının bu denli gelişmiş olmasının başlıca nedeni şehirlerarası yolcu taşımacılığının SNCF'in tekelinde olması, yani özel otobüs firmalarının olmamasıdır.

 

Fransa'da ayrıca uzunluğu toplamda 893.300 kilometreyi bulan bir karayolu ağı da bulunmaktadır. Başkent Paris ve çevresi en yoğun yol ve otoyol ağıyla örülmüş durumdadır ve ülkenin hemen her köşesiyle doğrudan bağlantısı bulunmaktadır. Fransa'daki yollarda ayrıca komşu ülkeler Belçika, İspanya, Andorra, Monako, İsviçre, Almanya ve İtalya'daki kentlerden gelen yoğun bir de uluslararası trafik vardır. Araçlar için yıllık kayır ücreti ya da yol vergisi alınmamaktadır ancak otoyollara girişlerde gişeler aracılığıyla ücret toplanmaktadır. Yeni araba pazarı büyük ölçüde yerli markaların egemenliğindedir: Renault %23 (Fransa'da 2003 yılında satılan arabalara oranı), Peugeot (%20.1) ve Citroën (%13.5). Fransa dünyanın en uzun köprüsü olan Millau Viyadüğü'ne ev sahipliği yapmaktadır ve ülkede Normandiya Köprüsü gibi pek çok önemli köprü daha bulunur.

 

Fransa'da yaklaşık olarak 478 adet havaalanı bulunmaktadır. Paris dolaylarındaki Charles de Gaulle Uluslararası Havalimanı ülkedeki en işlek ve en önemli hava ulaşım merkezidir. Bu havalimanı ülkenin ticaret ve ulaşım alanında en çok görev üstlenen yeridir ve Paris'i dünyanın hemen hemen tüm büyük kentlerine bağlar. Air France, ülkenin ulusal ve resmî havayolu kurumu olmasına karşın ülkede pek çok sayıda yerli yabancı ulaşım firması da faaliyet gösterir. 10 adet büyük ölçekli limana sahip olan Fransa'nın en büyük limanı Marsilya'da bulunur ve bu liman aynı zamanda Akdeniz'deki en büyük liman olma özelliğini taşır. 14.932 kilometre uzunluğundaki suyolu ağı Fransa'da ulaşımın bir başka türüdür. Midi Kanalı aracılığıyla Akdeniz ve Atlas Okyanusu, Garonne Nehri'nden birbirine bağlanır.

 

Yönetimsel birimler

 

 

France_departements_regions_narrow.jpg

Fransa'nın 22 bölgesi ve 96 departmanı. Korsika dâhil ve Paris ayrıntılandırılmış.

 

 

Fransa, toplamda 26 yönetimsel bölgeye ayrılmıştır. Bunlardan 22'si metropolitan Fransa olarak anılan, Fransa'nın Avrupa'da kalan toprakları içinde yer alır. 22 bölgeden anakara dışında kalan tek bölge Korsika Adası'dır. Geri kalan 4 bölge Fransa'nın denizaşırı topraklarındadır. Fransa'da yer alan tüm bu bölgeler ayrıca illere ayrılmıştır. Bu iller genelde alfabetik sıraya göre numaralandırılmıştır. Bu numaralar posta kodlarında ve araç plakalarında kullanılır. Fransa'da département adı verilen 100 il vardır ve bu illerde toplam sayıları 342'yi bulan ilçelere (arrondissement), bunlar da sayıları 4.032 olan kantonlara ayrılmıştır. Fransa'nın en küçük ölçekteki yönetimsel birimi seçilmiş birer başkanca yönetilen ve köy olarak adlandırılabilecek olan komünlerdir. Komünler hiyerarşide kantonların ardından gelirler. Fransa'da yer alan komünlerin sayısı 36.680'dir.

 

Bu bölgeler, iller ve komünler birer yerel meclise sahiplerdir ve bir yönetici tarafından yönetilirler. Arrondissement adı verilen ilçeler ve kantonlar ise yalnızca belediye çapında yönetilmektedir. Ancak durum geçmişte böyle değildi. 1940'a dek ilçelerin de bir meclisi oluyordu ancak bu uygulama Vichy rejiminde askıya alındı ve Dördüncü Cumhuriyet'in kurulmasıyla 1946 yılında tümüyle ortadan kaldırıldı.

 

Denizaşırı topraklar

 

Fransa'nın 100 ili arasından 4'ü; Fransız Guyanası, Guadeloupe, Martinique ve Réunion denizaşırı topraklardır ve hepsi birlikte Fransa Cumhuriyeti'nin ve aynı zamanda Avrupa Birliği'nin birer parçasıdır. Kıta Fransasında yer alan iller ile eşit durumdadırlar.

 

26 bölge ve 100 ilin yanısıra, Fransa Cumhuriyeti'nin 6 adet daha denizaşırı aidiyeti vardır. Bunlar, Fransız Polinezyası, Mayotte, Saint Barthélemy, Saint Martin, Saint Pierre ve Miquelon ile Wallis ve Futuna'dır. Bağımsız bir ülke ile Fransa toprağı arası bir durumda bulunan ve dünyada örneği bulunmayan (sui generis) Yeni Kaledonya, Fransa Güney ve Antarktika Toprakları ve Büyük Okyanus'taki Clipperton Adası da büyük Fransa'yı oluşturan topraklardır. Bu yerler Fransa'nın toprakları olmasına karşın, Fransa'nın üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin dışında yer alırlar. Fransa'nın Büyük Okyanus'taki topraklarında para birimi olarak frank kullanımı sürmektedir ve değeri avronunkine göre ayarlanmaktadır. Ancak Avrupa Birliği içine dâhil olan 4 denizaşırı il, frank yerine avro kullanmaya geçmiştir.

 

Nüfus bilgileri

 

Tahminî 65.1 milyonluk nüfusuyla Fransa, dünyada en yüksek nüfusa sahip on dokuzuncu ülke ve Avrupa Birliği içinde Almanya'dan sonra ikinci kalabalık ülkedir. Ülkenin en büyük kentleri, Paris, Marsilya, Lyon, Lille, Toulouse, Nice ve Nantes'dır.

 

2004 yılında Fransa için yıllık nüfus artış hızı %0.68 olarak belirlenmiş ve 2005 yılında da doğum ve kadın başına düşen çocuk sayısı oranları artmayı sürdürmüştür. 2006 yılında, toplam ölümlere karşın 300 bin yeni doğum olmuştur. 2002 yılında kadın başına düşen çocuk sayısı 1.88 iken, 2008 yılında bu sayı 2.02'ye yükselmiştir

 

2004 yılında, toplamda 140.033 kişi dış ülkelerden Fransa'ya göç etmiştir. Bunlardan 90.250'si Afrika ülkelerinden, 13.710'u ise Avrupa ülkelerinden gelmiştir.Daha sonraki yıl, 2005'te, dışarıdan alınan göç 135.890'a gerileyerek ufak bir azalma göstermiştir.

 

Fransa, etnik olarak oldukça karmaşık bir ülkedir. Ülkede yaklaşık 6 milyon Mağripli ve tahminî 2.5 milyon kadar da siyahî yaşamaktadır.Günümüzde, Fransa nüfusunun yaklaşık olarak %40'ının tarihin çeşitli dönemlerinde yaşanan göç dalgarıyla ülkeye gelenlerden oluştuğu düşünülmektedir.Fransa Ulusal Ekonomik Çalışmalar ve İstatistik Enstitüsü (kısaca) INSEE'nin yaptığı anketlere göre Fransa'da 4.9 milyon yabancı ülkelerde doğmuş göçmen vardır ve bunların 2 milyonu Fransız vatandaşlık hakkı almışlardır.Fransa ayrıca Batı Avrupa'da en çok sığınma hakkı veren ülkedir. 2005 yılında Fransa'ya yaklaşık 50 bin sığınma isteminde bulunulmuştur.Fransa'nın üyesi olduğu Avrupa Birliği diğer üye ülkeler arasında olduğu gibi Fransa'yla da serbest dolaşım özgürlüğü verir ancak Fransa birlik üyesi Doğu Avrupa ülkelerden gelecek göçü frenlemek için birtakım girişimlerde bulunmuştur.

 

Fransa'da uzun yıllardan beri tartışılagelen bir konu da ülke içinde kırsal bölgelerden büyük kentlere yapılan göçlerdir. 1960-1999 yılları arasındaki süreçte kırsal kesim illerinden on beşi nüfus kaybı yaşamıştır. Bunun en çarpıcı örneği nüfusunun %24'ünü iç göçle yitiren Creuse ili olmuştur.

 

1992 yılında alınan kararla, Fransa Cumhuriyeti anayasasının 2. maddesi uyarınca, Fransızca Fransa'nın tek resmî dilidir. Bu durumda Fransa Batı Avrupa'da yalnızca bir resmî dili olan tek ülkedir. (Mikrodevletler hariç) Ancak toplam sayıları 77'yi bulan pek çok yöresel dil, lehçe ve azınlık dili Kıta Fransasında ve denizaşırı illerde konuşulmaktadır. Yakın zamana dek Fransız hükûmeti ve ulusal eğitim sistemi bu dillerin öğrenimine olanak vermiyordu ancak günümüzde bu diller çeşitli düzeylerde kimi okullarda öğretilmektedir.Portekizce, İtalyanca, Mağrip Arapçası ve Berber dilleri en çok konuşulan azınlık dillerindendir.

 

İnançlar

 

Fransa, inanç özgürlüğünün anayasal olarak güvence altına alındığı laik bir ülkedir. Ocak 2007'de yürütülen bir anket çalışmasının sonuçlarına göre Fransızların %51'i kendilerini Hıristiyanlığın Katolik mezhebi ile ilişkilendirmiş, %31'i agnostik ya da ateist olduğunu belirtmiş, %10 başka dinlere inandığını dile getirmiş, %4'ü İslam inancına mensup olduğunu, %3'ü Protestan mezhebinden geldiğini, %1'i Yahudi, %1'i de Budist olduğunu söylemiştir.

 

Avrupa ülkelerinde istatistiksel araştırmalar Avrobarometre adlı kuruluşun yürüttüğü daha günel bir çalışmaya göre, Fransız halkının %34'ü bir tanrının varlığına inandığını,%27'si bir tür yaşam gücü ya da kutsal varlığa inandığını, %33ü ise herhangi bir tanrının varlığına inanmadığını ortaya koymuştur.

 

Fransa'da yaşayan müslümanların sayısı konusundaki varsayımlar oldukça çeşitlidir. 1999 yılında yapılan nüfus sayımı verilerine göre Fransa'da yaşayan ve müslüman olması olası kişilerin sayısı 3.7 milyon olarak hesaplanmıştır. (O dönemki nüfusun %6.3'ü) Ancak 2003 yılında Fransa İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı ülkedeki tahminî müslüman sayısı 5-6 milyon olarak açıklanmıştır. (Nüfusun %8 ilâ 10'u) Fransa'da yaşayan yahudilerin toplam sayısı ise 600 bindir ve Avrupa'daki en büyük yahudi diasporasıdır.

 

Fransa'daki laiklik olgusu 1905 yılından bu yana Fransız hükûmetinin herhangi bir dini tanımasına engel olmaktadır. Bunun yerine Fransız hükûmeti yalnızca dinî kurum, dernek ve örgütlenmeleri tanır ve mevcut yasalar uyarınca bu oluşumların politikaya müdahale etmesine engel olur.

 

Scientology, Tanrı'nın Çocuğu, Moon tarikatı ve Güneş Tapınağı gibi dinî akımlar Fransa'da tarikat olarak görülür ve diğer dinler ile aynı eşit statüye sahip değillerdir.Tarikatlar ise Fransa'da hoş karşılanmayan oluşumlardır

 

 

 

721px-Location_France_EU_Europe.png

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 ay sonra...

Yaşam kalitesi en yüksek ülke Fransa

 

International Living dergisinin yaptığı araştırmaya göre, yaşam kalitesi en yüksek ülke Fransa.

 

Hayat pahalılığı, kültür, eğlence, ekonomi, çevre, özgürlük, sağlık, alt yapı, güvenlik ve iklim konularının değerlendilidiği ankette Fransa 194 ülkeyi geride bırakıp zirveye yerleşti.

 

International Living dergisinin son sayısındaki yaşam kalitesi endeksinde Fransa, arka arkaya 5. kez birinci oldu.

 

Ulusal ve uluslararası istatistiklere göre gerçekleşitirilen ve derginin abonelerinin değerlendirilmesine göre hazırlanan bu sıralamada Türkiye 65. sırada yer alırken, sonuncu ülke ise Somali oldu.

 

İşte yaşam kalitesi en iyi olan 10 ülke:

1- Fransa

2- İsviçre

3- Amerika

4- Lüksemburg

5- Avustralya

6- Belçika

7- İtalya

8- Almanya

9- Yeni Zellanda

10- Danimarka

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fransa hakkında:

 

Çok zengin ve gelişmiş bir ülke olan Fransa, dünyadaki en çok ziyaret edilen ülkelerin başında geliyor.

 

Fransa, tarihî yapıtlarla dolu şehirlere, kumsallara, tatil merkezlerine, kayak alanlarına ve kırsal bölgelere ev sahipliği yapıyor.

 

Bunların yanısıra Fransa ayrıca inanç turizmi ile de ön plana çıkar. Hautes-Pyrénées ilinde yer alan Lourdes kenti her yıl milyonlarca turist ağırlar.

 

Fransa’da en çok turist çeken yapı ve yerler:Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi, Versay Sarayı, Musée d’Orsay, Arc de Triomphe, Pompidou Merkezi, Mont-Saint-Michel, Chambord Şatosu, Sainte-Chapelle, Haut-Kœnigsbourg Şatosu, Puy de Dôme, Musée Picasso, Carcassonne’dur.

 

Fransa’da o kadar güzel alışveriş merkezleri ve dünyaca tanınmış o kadar mağaza var ki alışveriş yaparak da gezebilirsiniz.

 

Müzeleri gezebilir ve müze çıkışı müthiş Fransız yemeklerini tadabilirsiniz.

 

Yaklaşık 2000 yıllık bir tarihe sahip olan başkent Paris’ de eğlencenin doruklarına çıkmak için Le Lido, Crazy Horse Saloon, Bal du Moulin Rouge ve Les Folies Bergere giderek görkemli şovlara dahil olabilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

AB'nin, obeziteyle mücadele kapsamında hazırladığı bir çalışmaya göre, birliğe üye ülkeler arasında en zayıf kadınlar Fransa'da yaşıyor

 

Avrupa Birliği obeziteyle mücadele kapsamında bir istatistik çalışması yaptı. Şişmanlığın ölçüldüğü Beden Kitle İndeksi'ne (BKİ) göre yapılan istatistikte, Fransız kadınlarının sadece yüzde 35'inde BKİ değerinin 25'ten fazla olduğu saptandı. BKİ'ye göre 25 ve üzerinde bir değere sahip olanlar şişman kabul ediliyor.

 

AB Sağlık Komisyonu'nun bugün açıklayacağı rapora göre, Fransızları sırasıyla İtalyan (yüzde 35.7), Danimarka (yüzde 37.2) ve Hollandalı (yüzde 38.6) kadınlar izliyor. AB'nin en şişman erkekleri ise, Yunanistan ile Almanya'da yaşıyor. Yunan erkeklerinin yüzde 78.6'sının BKİ değeri 25'in üzerinde.

Beden Kitle İndeksi, boy uzunluğunun kendisiyle çarpılıp kişinin kilosunun, bu sayıya bölünmesiyle elde ediliyor. 60 kiloysanız ve boyunuz 1.60 ise...

 

1.60x1.60=2.56

 

60/2.56=23.4

 

BKİ'niz 25'ten az olduğu için zayıf oluyorsunuz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

0,,685354_1,00.jpg

 

Uzun yaşamın sırrı Fransa’da

 

 

“Dünyanın en yaşlı insanı” yine bir Fransız vatandaşı, 114 yaşındaki Eugenie Blanchard oldu. Uzun yaşam rekorunun sahibi olan ve 122 yıl yaşayan Jeanne Calment de Fransız’dı.

 

Japon vatandaşı Kama Chinenn’in 2 Mayıs tarihinde 115 yaşında hayata veda etmesinin ardından, tartışmalı unvan 114 yaşındaki Fransız Eugenie Blanchard’a geçti.

 

Blanchard, Fransa’nın Karayipler’deki Guadeloupe takımadalarında yaşıyor. Nüfus kütüğünde 16 Şubat 1896 yılında Fransa’nın Karayipler’deki Saint-Barthelemy’de doğduğu yazılı.

 

Toplam 13 çocuklu bir ailenin 6'ncı çocuğu. Hayatının büyük bölümünü Curaçao adasında rahibelik yaparak geçirdiği belirtilen Blanchard’ın doktorları, mevcut sağlık durumunun pekiyi olmadığını ve gözlerinin görmediğini söylüyorlar.

 

Japon Kama Chinnen’in ölümü ve Blanchard’ın “dünyanın en yaşlı insanı” unvanını devralması insanoğlunun ne kadar uzun yaşayabileceği tartışmalarını yeniden alevlendirmiş durumda. Chinnen 115 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kendisinden önce dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip ABD vatandaşı Gertrude Baines ile ondan önce unvanı elinde bulunduran Portekizli Maria de Jesus de 115 yaşında vefat etmişlerdi.

 

0,,680691_1,00.jpg

 

En uzun yaşam rekoru

 

Bugüne kadar en uzun yaşayan insan olarak Guinness Rekorlar kitabı kayıtlarına geçen isim ise Fransız Jeanne Calment. Uzun ömrüyle tıp dünyasında yakından tanınan Calment, 1997 yılında 122 yaşındayken öldü. Fransa’nın güneyindeki Arles kentinde doğup büyüyen Calment’in doğum tarihi Fransız nüfus kayıtlarında 21 Şubat 1875 olarak görünüyor.

 

Başta Los Angeles merkezli Jerontoloji Araştırma Gurbu (GRG) ve Guinness Rekorlar Kitabı olmak üzere dünya genelinde birçok kuruluş yaşam süresi hakkında veriler toplamakta. Ancak bir ülke bu konuda diğerlerinden çok iddialı konuşuyor: Küba.

 

100 yaşın üstünde 1500 kişi

 

Fidel Castro’nun ülkesi tüm zamanların en uzun ömür süresinin kendi vatandaşlarından birine, 124 yaşında olduğu ileri sürülen Juana Rodriguez’e ait olduğunu söylüyor. Rodriguez’in doğum belgesinin gerçek olduğunu belirten Küba makamlarına göre, ülkede 100 yaşının üstünde bin beş yüz kişi yaşıyor.

 

Erkekler uzun yaşam konusunda kadınları bir türlü yakalayamıyor. Şu anda dünyanın en yaşlı erkeği, Henry Allingham adlı bir İngiliz ve 113 yaşında. Allingham, hayattaki en yaşlı Birinci Dünya Savaşı gazisi unvanına da sahip.

 

Gelişmişlik düzeyi ve uzun yaşam

 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü’nün (PNUD) araştırmaları dünya genelinde insanların yaşam süresini ülkelerin kalkınmışlık oranına bağlıyor. PNUD’un verilerine göre, AB genelinde ortalama yaşam süresi 79,5 yıl.

 

Bu oran Sahra çölümün güneyindeki Afrika ülkelerinde 51,5’i geçmiyor. PNUD, Afganistan’da 43,6 yıl, Zambiya’da ise 44,5 yıl olan kadın-erkek karışık ortalama yaşam süresini Fransa için 81 yıl, Japonya için de 82,7 yıl olarak bildiriyor.

 

0,,956751_1,00.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fransa aile birleşimi ve uyum yasası

Fransa Göçmenlik ve Ulusal Kimlik Bakanı Brice Hortefeux tarafından hazırlanan yeni “Aile Birleşimi ve Uyum Yasa’sı ” Fransa Ulusal Meclisine sabaha karşı kabul edilerek incelenip kabul edilmesi için senato’ya gönderildi. Yeni tasarısıyla yurtdışında gelecek aile bireylerine gerektiği anda AND testi uygulanacak. Fransa’ya gelmek isteyen aile bireyleri, gelmeden önce ülkesinde düzenlenecek 2 aylık uyum ve 400 saatlik Fransızca dil kursuna katılacak. Kurslara katılmayan ve başarısız olanlara Fransa’ya giriş vizesi verilmeyecek.

 

Fransa Göçmenlik ve Ulusal Kimlik Bakanı Hortefeux’un hazırlayıp Fransa Ulusal Meclisine sunduğu 14 maddelik yeni yasa’nın mecliste kabul edilerek Fransa Senatosu’na kabul edilmesi için gönderildi. Daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Devlet Konseyi tarafından imzalandıktan hemen sonra yürürlüğe girecek yeni “Aile Birleşimi ve Uyum Yasa’sı” artik kabul edilmiş durumda.

 

Kabul edilen yeni yasa’ya göre, şimdiye kadar ülkeye gelen göçmenlere şart koşulan uyum ve dil kurslarına katılım, artik Fransa’ya gelmeden önce yaşadıkları ülkede zorunlu hale getirilecek. Fransa’da aile ve bireylerini davet eden kişiden istenilen şartlarda yeni yasa ile oldukça ağırlaştırıldı. Fransa’da ailesini ağırlayacak olan kişide “Aile görev ve hakları” adıyla açılacak mecburi bilgilendirme kurslarına katılacak. Fransa’ya gelmeden önce yeterli derecede Fransızca bilen kişiler dil kurslarından muaf tutulacak.

 

Türkiye’de evlenen veya Türkiye’deki eşini ve aile bireylerini Fransa’ya getirmek isteyen Türkler ve yabancılar Fransa’nın Ain, Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Côte-d’Or, Haute-Garonne, Gironde, Hérault, Ille-et-Vilaine, Isère, Loire, Loire-Atlantique, Meurthe-et-Moselle, Moselle, Nord, Bas-Rhin, Haut-Rhin, Rhône, Paris, Savoie, Haute-Savoie, Somme, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d’Oise et Guyane Bölgesindeki Fransa İçişleri Bakanlığı’na bağlı Göçmen ve Yabancıları Ağırlama Dairesi (ANAEM) Bürolarına veya bulundukları yerdeki Sosyal ve Sağlık İşleri Bölge Dairesine (DDASS) bizzat başvuracaklardır.

Fransa’da Yasayan Aile ve Bireylerini Getirmek İsteyen Kişiden İstenilen Şartlar

 

Fransa’da davet eden kişinin en az 18 ay Fransa’da düzenli ikametgâh etmesi ve oturum kartının müracaat tarihinde en az 1 yıl geçerli olması gerekiyor.

 

Fransa’da davet eden kişinin aylık gelirinin Aile Yardım Kasası -CAF dışındaki gelirinin asgari ücrette eşit olması gerekiyor. 6 kişiden fazla aile bireyini getiren bir kişinin asgari ücretin en az 1,33 kati fazlasını kazanması gerekiyor.(Fransa’da asgari ücret 900 Euro)

 

Fransa’da çalışan kişinin 12 tane aylık maaş bordrosu

 

İkametgâh edilecek evin gelecek aile ve bireylerin yasam şartlarına uygun ve elverişli olması. Belirtilen ikametgâh adresi ANAEM sorumlusu tarafından bizzat kontrol edilip karar verilecek. Müracaat eden kişilerden ayrıca 265 Euro harç ücreti alınacak. Valilik tarafından yapılan araştırma sonunda olumlu cevap alan kişinin gelmesine izin verilecek.

 

Yeni Yasaya Göre

 

Aile Birleşimi yasasından faydalanarak dosyaları kabul edilen kişiler sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Fransa’ya gelmeden önce yaşı 16′dan büyük kişiler için mecburi olan “Fransızca dil kursu” ve “Fransa Cumhuriyeti’nin Değerleri ve Fransa’da Yaşamak” adı altında sunulan “Uyum Kurslarına” katılacak. Yaşı 65′den büyük olan yabancılar Fransızca dil kurslarından muaf tutulacak. 2 ay süren Fransızca ve uyum kurslarında başarılı olan yabancılara sertifika verilecek. Sertifikayı alan yabancı daha sonra ülkesindeki Fransız konsolosluğuna vize almak için başvuracak. Gelecek aile bireyleri içinde kimliği konusunda şüphe uyandıran veya nüfus kayıt örneği vermeyen kişi veya çocuklara mecburi ADN testi uygulanacak.

 

Ailesini Fransa’ya getirmek isteyen kişide “Aile görev ve hakları” adi altında düzenlenecek olan bilgilendirme kurslarında gelen kişinin ülkeye uyum sağlaması için neler yapması gerektiği konusunda çeşitli bilgiler verilecek. Okula gidecek olan çocukların eğitimlerinden sorumlu olacak anne ve babanın çocuklarının düzenli olarak okula gitmemesi halinde Aile Yardım Kasası ve Çocuk Parası CAF tarafından kesilecek. ANAEM tarafından yetkili kılınan bir kişi ödenen yardımın çocuk ve aile fertlerinin ihtiyacı için kullanılmasında yol gösterici olup gereken ödeme ve harcamaları bizzat yapacak.

 

Uyum Kursunda İşlenen Konular

 

Fransa’ya aile birleşimi yoluyla gelenlerin katılmaları zorunla hale getirilecek iki günlük uyum kursunda, şu konular işleniyor: Fransa tarihi, Cumhuriyet ilkeleri, Demokratik ve laik Cumhuriyet, vicdan, düşünce, ifade, dolaşım, mülkiyet, toplanma ve dernekleşme ve bireysel özgürlükler tanıtılıyor. Ayrıca Fransa’daki erkek-kadın eşitliği, insan hakları, sosyal haklar, dayanışma ve aile hayatinin yani sıra güvenlik konularında bilgiler veriliyor. “Fransa’yı tanıyalım” konu başlığı altında, belediye, valilik, mahkemeler, sendika, dernek, siyasi partiler ve buna benzer kurum ve kuruluşların çalışmaları, fonksiyonları anlatılıyor. Fransa’nın Avrupa’daki yeri, bayrağı, milli marşının da tanıtıldığı kursları bitiren ve 2 katılım belgesi alan kişiler daha sonra ücretsiz 400 saatlik Fransızca kurslarına katılıp Fransızcayı öğrenmek zorundalar.

 

Fransız Bakan Brice Hortefeux tarafından dün Fransa Ulusal Meclisine sunulan ve kabul edilen yeni yasa 26 Kasım 2003 ve 24 Temmuz 2006 tarihlerinde kabul edilen Göçmen yasası kanunlarında aranan şartları olduğu gibi değiştirmiş oldu. Yeni yasayı Fransa Ulusal Meclisine sunan Fransız bakan Brice Hortefeux Fransa’daki girişlerin kontrol altına alınabilmesi için bir yıl sonra gene yeni bir göçmen yasasının çıkartılacağını da şimdiden belirtti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fransa' ya Göç Etmek Kolay Değil

 

Fransa, çok zor göçmen kabul ediyor. Ancak, bu ülkede yüksek öğrenim yaparsanız, gelecekte yerleşme ve çalışma şansına da sahip oluyorsunuz.

 

Genellikle eski sömürgelerinden göçmen kabul eden Fransa'da 250 bin Türk yaşıyor. 1970'lerde Fransa'yı yurt edinen Türkler başlarda Fransızca'yı öğrenmede zorluk çektilerse de bugün kendi işinin patronu olanların sayısı oldukça fazla. 30 yıl önce Fransa'ya aileye bağlı göçmenlikten yararlanarak giden Türkler, ülkeye eskisi gibi girememekten şikayetçi. Ancak bir Fransız firmasından iş teklifi aldıysanız ya da eğitim amaçlı Fransa'ya gitmek isterseniz, Fransa'da oturma ve çalışma izni alabiliyorsunuz.

 

Kalifiye göçmen ihtiyacını dil avantajından dolayı eski sömürgelerinden karşılayan Fransa, özellikle çok iyi derecede Fransızca bilen, üniversite mezunu hatta yüksek lisans yapmış gençlere kapılarını açıyor. Fransa'da yaşayan Türkler'in, yoğunlaştığı sektörlerin başında restoran işletmeciliği, inşaat ve tekstil geliyor. İnşaat sektöründe çalışan iş gücü açısından Türkler birinci sırada. Fransız yetkililer, inşaat sektöründe çalışanların % 70'ini Türkler'in oluşturduğunu söylüyor.

 

Fransız firmalarının Çin ve Taiwan gibi ucuz üretim ülkeleriyle bağlantı kurması Fransa'da konfeksiyon işiyle uğraşan Türk vatandaşlarını olumsuz etkiliyor.

 

Fransa'da çok sayıda Türk öğrenci eğitim görüyor. Özellikle güzel sanatlar, hukuk, sosyal bilimlerde Fransız üniversiteleri dünyanın en iyileri arasında. Sorbonne gibi köklü Fransız eğitim kurumlarından mezun olduğunuzda işiniz de hazır. Türkiye'yle iş yapan birçok Fransız şirketi Fransızca bilen işletme ve iktisat uzmanlarına zengin kariyer fırsatları sunuyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fransa'da yeni göçmen politikalarını yürürlüğe koymak amacıyla Fransa Devlet Başkanı Nicholas Sarkozy tarafından kurulan Göç, Entegrasyon, Ulusal Kimlik ve Dayanışma Bakanlığı'nın başında bulunan Brice Hortefeux, Fransızca bilmeyi , ülkeye gelecek yabancılar için ön koşul haline getirdi.

 

Fransa'da uygulanmaya başlanacak yeni uygulamaya göre , Fransa'ya göç başvurusunda bulunacak olan yabancılar, henüz kendi ülkelerindeyken Fransızca testine tabi tutulacak ve bu testi geçemeyenlerin basvuruları kabul edilmeyecek.

 

Fransa'ya gelmek isteyen göçmen adayları, dil testinin yanı sıra kültür ve uygarlık testine de girecek. Fransa , Göç , Entegrasyon, Ulusal Kimlik ve Dayanışma Bakanı Brice Hortefeux tarafından halen Fransa'da uygulanan " Uyum ve entegrasyon, Fransızca Dili " kurslarına katılan Türkler yeni kanun çıkmadan Fransa'ya giriş yaptıkları için " bizler şanslıyız" dediler.

 

Fransa'nın Metz kentinde ANAEM Göçmenler Bürosuna bağlı olarak çalışan AEFTI Derneği'nin düzenlediği " Uyum ve Entegrasyon, Fransızca dil kurslarına " katılan Türk'ler şunları söyledi" Yeni çıkan Göçmenler Kanununa göre Fransa'ya gelmek isteyen yabancılar artık şu anda bizlerin katılması mecburi olan bu kurslara Türkiye'de katılacaklar. Bir ülke'yi tanıtmak, dilini konuşmak ve yaşantısına uyum sağlamak ancak gelmek istediğiniz ülke içinde yaşanarak daha kolay sağlanır. Fransa'daki eş dost ve arkadaşlarımız ve hatta Fransızlar bize daha çabuk uyum sağlamamız için destek oluyorlar. Aynı kurslara katılacak Türkiye'deki Türk'lerin durumu daha da zorlaşacak. Zira Türkiye'de yaşayıp Fransızca öğrenmek ve Ülkeye uyum sağlamak çok zor. Kurslar sonunda yapılacak testlerde başarılı olup Fransa vizesi alacak kişi sayısı da oldukça azalacak. Fransa'nın asıl amacı yabancıların ülkeye gelişlerini önlemek ve bunu o ülke içinde frenlemek. Zira buraya gelme hakkını elde eden kişiyi geri göndermek imkansiz hale geldigi için Fransa bu şekilde bir kanun değişikliği yaparak göçmenlerin ülkeye girişini azaltmak istedi. Bizler gerçekten bu konuda oldukça şanslıyız. Şu anda belki bu uyum ve dil kurslarına katılan çoğu arkadaşımız eğer Türkiye'de olsaydı belki elde ettikleri Fransız vizesine sahip olamayacaktı. " dediler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.