Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alman Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

ALMANYA YEMEKLERİ

 

KOLAY ALMAN PASTASI

 

MALZEMELER

2 YUMURTA

3/4 ÇAY BARDAĞI ERİMİŞ MARGARİN

1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT

3 ÇAY BARDAĞI UN

1,5 ÇAY BARDAĞI ŞEKER

1 PAKET KABARTMA TOZU

KREMASI:

1 YUMURTA SARISI

50 GR. MARGARİN

2,5 SU BARDAĞI SÜT

3 ÇORBA KAŞIĞI UN (TEPELEME)

1 ÇAY BARDAĞI ŞEKER

2 PAKET VANİLYA

PUDRA ŞEKERİ (ÜZERİ İÇİN)

 

Yumurtaları şeker ile birlikte beyazlaşıp köpürene dek çırpalım. Yoğurdu ve eritip soğuttuğumuz margarini ekleyip yarım dk. daha çırpalım. Elenmiş unu, kabartma tozunu ekleyerek mikserin düşük ayarı ile veya çırpma te-liyle karıştıralım. Kalıbı margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru kalıba boşaltıp 190° ısılı fırında pişirelim. Tencereye unu, sütü, şekeri ve çırpılmış yumurta sarısını alıp karıştıralım. Ağır ateşte ve sürekli karıştırarak üzeri göz göz olana dek pişirelim. Kremayı ateşten alıp soğutarak vanilyaları ve margarini eritmeden ekleyip mikserle yarım dk. çırpalım. Pastayı kalıbı içinde soğutup ikiye keselim. Kremayı pastanın alt parçasının üzerine yayalım. Üzerine pastanın üst katını oturtarak pudra şekeri eleyelim ve buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra servis yapalım.

 

BERLİN BULLERİ

 

1 bardak süt

4 yumurta

30 gr. maya

10 gr. tuz

500 gr. un

80 gr. tereyağı

40 gr. pudra şekeri

1 limon kabuğu rendesi

200 gr. marmelat

 

Mayayı süt ile ezerek bir miktar un ile karıştırınız.

Ilık bir yerde üretmeye bırakınız.

Geri kalan unu hamurr tahtası üzerinde ortasını havuz gibi açınız.

Üretilen mayayı, pudra şekeri, yumurta, tereyağı, tuz, limon kabuğu rendesi ilave ediniz.

Hepsini beraberce hamur yaınız.

Yuğurduğunuz hamuır 2 ceviz büyüklüğünde bezeler yaparak tepsiye diziniz.

Her bir bezeyi tepsi üzerinde el ile yassı bir biçime koyunuz.

Ortasına marmelat koyup kapatınız. Her bir bezeyi unlu bir beze sararak sıcak bir yerde bekletiniz.

Tekrar soğuk bir yerde bırakınız.

Tereyağı veya margarin yağında kızartınız, tarçınlı pudra şekerine bulayarak servis tabağına yerleştiriniz.

 

ALMAN SOSU

 

Malzemeler (1 lt. sos için):

800 mi tavuk velutesi (un ve yağı kavur, tavuk suyu ekle)

4 adet yumurta sarısı

50 gr. margarin

1 çay kaşığı tuz ve karabiber

400 mi tavuk suyu

50 gr. mantar bölünmüş

200 mi çiğ krema

1 adet limon (suyu)

 

Yapılışı:

Derin bir tavada tavuk velutesi, tavuk suyu, yumurta sarılarını ve mantarları iyice karıştırıp, bir taşım kaynatın. Ateşi kısın. Tavadaki karışımın 1/3'ü kalıncaya kadar dibini tutmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak, suyunu çektirin. Süzgeçte süzün. Sosa önce margarini, sonra kremayı ve tuz, karabiberi ekleyip kontrol edin. Limon suyunu ekleyerek sosu tamamlayın.

 

Not: Bu sos tavuk yemeklerinde kullanılır.

 

ALMAN USULÜ BRESER

 

Malzemesi:

5 kahve fincanı un

4 çorba kaşığı margarin

3/4 çorba kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı pudra şekeri

1 1/4 kahve fincanı süt

üstüne:

1 adet yumurta sarısı

1 çorba kaşığı ince kıyılmış badem

 

Hazırlanışı:

Hamur tahtasına unu eleyerek ortasını havuz gibi açın. Sonra da buraya, 4 kaşık margarini, 1 tatlı kaşığı pudra şekerini ve azar azar sütü ilâve ederek iyice yoğurun. Sıkı bir hamur yapın ve yarım saat dinlenmeye bırakın. Sonra dinlendirmiş olduğunuz bu hamuru 20 eşit parçaya kesin. Tek bir küçük parçanın üstüne önce bir, sonra da iki avuç ile bastırarak yuvarlamak suretiyle bu hamurları kurşun kalemden daha ince olmak üzere 15 santim kadar uzatın. Sonra da bunlara çifte simit biçiminde şekil verdikten sonra hafifçe ıslatılmış bir fırın tepsisine sıralayın. Sonra tepsideki bu hamurların üstlerine çırpılmış 1 yumurta sarısını bir fırça ile sürün. Sonra yumurtaların üstlerine 1 çorba kaşığı da ince kıyılmış badem serpin. Bunları orta ısıdaki fırına sürerek, breserlerin üstleri nar gibi pembe bir renk alana kadar 20 dakika kadar pişirin. Fırından alarak servis yapın.

 

PALAÇİNKA (ALMANYA)

 

3 adet yumurta

2 çorba kaşığı un

1 çay bardağısüt

1 tutam tuz

1 çorba kaşığı sıvıyağ

İçi için:

1 su bardağı kayısı marmelatı

Üzeri için:

2 çorba kaşığı pudra şekeri

 

Hamur malzemesi biraraya getirilir, mikserle karıştırılarak cıvık bir hamur yapılır. Az yağlanmış ve ısınmış teflon tavaya krep gibi dökülür ve yayılır. Bir yüzü pembe renkte pişince çevrilir, diğer yüzü pişirilir. Sonra yüzeyine kayısı marmelatı sürülür, rulo yapılır. Ortadan ikiye kesilir. Üzerine pudra şekeri serpilir. Kızdırılmış demir parçasıyla üzerine ara ara bastırarak dağlanır.

 

SAUERBRATEN

 

(Alman Usulü Sığır Yahnisi)

 

1 kg sığır eti (yağları alındıktan sonra, gerekirse sarılarak, rosto biçiminde bağlanmış)

10 diş karanfil

12,5 cl. (1/2 su bardağı) sirke

1 soğan (rendelenmiş)

2 tatlı kaşığı tozşeker

1 tatlı kaşığı toz hardal

6 tane karabiber

2 defne yaprağı

1/2 tatlı kaşığı yenibahar

1 çorba kaşığı natürel zeytinyağı

30 cl.(1 1/5 su bardağı) esmer et suyu

1,5 kg karışık kök sebze (şalgam, havuç, patates, vb.; kabukları soyulup bütün bırakılmış ya da iri parçalar halinde kesilmiş)

3 çorba kaşığı kuruüzüm

2 tatlı kaşığı ararot

bir tutam karabiber (taze çekilmiş)

bir tutam tuz

2 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)

 

Karanfilleri ete batırıp, eti bir güvece ya da bir cam kaba koyarak bir kenara bırakın. Küçük bir tencereye sirke, rendelenmiş soğanlar, tozşeker, hardal, karabiberler, defne yaprakları ve yenibaharı koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak karışımı ısıtın. Isınınca tencereyi ateşten alıp, baharatlı karışımı etin üstüne boşaltarak, bir kenarda soğumaya bırakın. Soğuyunca güvecin (ya da kabın) üstünü örtüp, buzdolabına kaldırın ve ara sıra eti altüst ederek, 3 gün bekletin.

Bekletme süresinin bitimine 30 dakika kala, eti içinde beklediği baharatlı karışımdan çıkarıp, kâğıt mutfak havlusuyla kurulayarak, bir kenara bırakın. Fırınınızı 150 °C'a (2'ye) ısıtın.

Bir fırın kabına zeytinyağını koyup, kabı ateşe oturtarak, yağı kızdırın. Yağ kızınca eti koyup, her yanı altın sarısı bir renk alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) altüst ederek kızartın. Etin içinde beklediği baharatlı karışımı tel süzgeçten bir kâseye süzerek, etin üstüne boşaltın. Sonra et suyunu ekleyip, bir taşım kaynatın. Kaynayınca kabı ateşten alıp, üstünü örterek, fırına verin ve heryanının iyice pişmesi için sık sık altüst ederek 1 saat 15 dakika pişirin. Bu arada, kök sebzeleri büyük bir tencereye koyup, üstlerini örtecek kadar su ekleyerek, tencereyi orta ateşe oturtun ve bir taşım kaynatın. Kaynayınca tencereyi ateşten alıp, sebzeleri hemen süzerek, bir kenara bırakın.

Pişme süresi dolunca kabı fırından alıp, kök sebzeleri etin üstüne yerleştirin ve kabın üstünü örtüp, yeniden fırına vererek, et ve sebzeler yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin.

Kabı fırından alıp, eti ısıtılmış bir servis tabağına çıkarın. Sebzeleri delikli kaşıkla, etin çevresine döşeyin. Kabı orta ateşe oturtup, kuruüzümleri ekleyin. Ararotu bir kâsede 1 çorba kaşığı suyla ezerek, pürüzsüz hamur haline getirdikten sonra, kaba ekleyin ve karışımı sürekli karıştırarak, 2 - 3 dakika pişirin. Tuz ve karabiberi serpip, kabı ateşten alarak, sosu bir kâseye aktarın.

Tabaktaki eti dilimleyip, üstüne kâsedeki sostan biraz gezdirin. Sebzelerin üstüne maydanozları serpip, yahniyi yanında kalan sosla servis yapın.

 

NOT:ALMAN MUTFAĞININ BU GELENEKSEL TARİFİNDE, ETİN ÜÇ GÜN SÜREYLE SİRKE VE BAHARAT KARIŞIMI İÇİNDE YATIRILMASI İLİK GİBİ YUMUŞAMASINI SAĞLAR.

 

ALMAN PASTASI

 

MALZEMELER:

3 yumurta

3 kahve fincanı toz şeker

4 kahve fincanı un

1 kahve fincanı su

2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

1 çay kaşığı kabartma tozu

KREMA İÇİN:

1 yumurta

3 çorba kaşığı toz şeker

3 çorba kaşığı un

2 su bardağı süt

1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi

 

YAPILIŞI:

1- 20 cm çapında yuvarlak kalıp yağlanıp unlanır.

2- 3 yumurta, 3 kahve fincanı şeker, limon kabuğu rendesi, alüminyum olmayan bir tencerede çarpılıp iyice koyulaştırılır.

3- Kabartma tozu katılmış un elenir, çarpılmadan hafifçe karıştırılır.

4- 1 kahve fincanı su konur. 1- 2 defa daha karıştırılıp kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 30- 35 dakika pişirilir.

 

KREMANIN YAPILIŞI:

1- Alüminyum olmayan bir tencerede 1 yumurta, 3 kaşık şeker, 3 kaşık un azar azar süt ilavesiyle ezilir. Limon kabuğu rendesi ile sütün tamamı konup karıştırarak pişirilir.

2- Kaymak tutmaması için çarpılarak soğutulur.

3- Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılan kek enine iki parçaya kesilir. Alt parçaya kremanın tamamı konup yayılır. Diğer parça üzerine kapatılır, hafifçe bastırılır.

4- Servis tabağına alınıp üzerine bolca Pudra şeker elenir.

 

ALMAN BİSKÜVİSİ

 

MALZEME:

300 gr. un

200 gr. tereyağı

200 gr, kaşar peyniri rendesi

2 adet yumurta

yarım kahve kaşığı tuz.

 

HAZIRLANIŞI:

Unun ortası açılır. Tereyağı elle krema haline gelinceye kadar ezilir. Rendelenmiş kaşar peyniri ilâve edilir, gene karıştırılır. Yavaş yavaş un alınıp hamur haline getirilir. Yarım santim kalınlığında açılır. Kalıpla kesilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür, istenirse ortalarına susam veya çerekotu konulur. Kalıp yoksa kaşıkla veya elle muntazamca şekiller verilir. Hazırlanan bu küçük bisküiler dibi yağlanmış bir tepsiye birbirine değmeyecek şekilde aralıklı olarak dizilir. Orta hararetle bir fırında 20-25 dakika pişirilir. Pişen bisküviler son derece gevrek olur, çok çabuk dağılır.

 

ALMAN BİFTEĞİ

 

MALZEME:

750 gram sığır kıyması

3 adet yumurta

3 kahve kaşığı karabiber

1 çorba kaşığı un

2 bardak galeta tozu

1 bardak zeytinyağı

 

hazırlanışı:

Köftelik Kıyma bu tepsiye konur. Ortası çukurlaştırılır içine iki yumurta sarısı karabiberin hepsi, tuz konur ve en az on dakika yoğrulur. Sonra bu kıyma parçalara ayrılır avuç içinde eze eze yassı birer köfte haline getirilir. Bir tabak içinde bir yumurta çatalla kurula kurula iyice karıştırılır bir kâğıda un diğer kâğıda galeta tozu konur. Köfte halindeki etler evvelâ una sonra yumurtaya sonra da gatela tozuna batınlır. Bu iş yapılırken, bir tavaya konan zeytınyağı iyice kızdırılır hazırlanan köfteler ikişer üçer tane. içine atlır iki tarafı da iyice kızarınca çıkarılıp tabağa alınır etrafı süslenip öylece servis yapılır.

 

ALMAN USULÜ BİFTEK

 

750 gr. kemiksiz sığır kıyması,

1 çorba kaşığı un,

2 yumurta sarısı,

1 yumurta,

3 kahve kaşığı karabiber, tuz,

2 bardak galeta unu.

 

Makinadan iki defa geçmiş kıymayla iki yumurtanın sarısını bir miktar da karabiber ve tuz koyarak iyice yoğurun ve bunları parçalara ayırarak yarım parmak inceliğinde yassı birer köfte şekli verin. Diğer tarafta tabakların birine bir çorba kaşığı un, diğerine iki bardak galeta unu ve üçüncü tabağa da bir yumurtayla tuzu koyarak yumurtayı çırpın ve sonra da yaptığınız köfteleri birer birer önce una, sonra da sırayla yumurtaya ve galeta ununa her tarafını batırıp, bunları kızgın yağda kızartın. Sıcak servis yapın.

 

ALMAN KEKİ

 

MALZEMELER:

 

-4 yumurta

-3 kahve fincanı şeker

-1,5 su bardağı un

-1 su bardağı patates nişastası

-2 limon kabuğu rendesi

-1 çorba kaşığı limon suyu (varsa 1- 2 damla limon esansı)

-2 çay kaşığı kabartma tozu

-1 paket vanilya

-1 büyük paket margarin (250 gram, yumuşak)

 

YAPILIŞI:

 

1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın ısıtılır.

2- Cam kasede yağ ile şeker krem haline getirilir. Yumurta sarıları, limon kabuğu rendesi ve limon suyu konur.

3- Yumurta akları çarpılıp kar haline getirilir; şekerli yağa katılır.

4- Un, patates nişastası, kabartma tozu, vanilya karıştırılıp elenerek ilave edilir.

5- Kaşıkla karıştırılıp kalıba boşaltılır. Orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir.

 

ÜZERİNE:

 

Bir kasede 1 su bardağı pudra şeker 2- 3 çorba kaşığı sıcak su azar azar konup karıştırılır. Ezilmiş yoğurt kıvamına gelince, kalıptan çıkarılmış soğuk kekin üzerine dökülüp bıçakla yayılır.

 

MUZLU ALMAN PASTASI

 

Malzeme:

3 adet yumurta

1/2 kg. muz

100 gr. margarin

1,5 su bardağı süt

Aldığı kadar un

3 kaşık pak maya

1/2 su bardağı şeker

Kreması:

2 adet yumurta

1 çay bardağı süt

4 kaşık pudra şekeri

100 gr. margarin

100 gr. sütsüz çikolata

1 paket vanilya

 

Yapılışı:

Yağı eritip içine, maya, ılık süt, şeker, yumurta ve biraz da un katıp mayalandırın. Kabarınca kalan unu katıp, biraz yoğurun. Yumuşakça hafif sulu bir hamur olacak. Yağlı tepsiye (büyük yuvarlak) şekil vererek koyun. Tekrar kabarmasını bekleyin. Kızgın fırına verip, pişirin. Çıkınca enlemesine ortadan ikiye ayırın.

Kremayı hazırlamak için yumurtaya margarini koyup çırpın. Pudra şekerini ilâve edin. Sıcak süte çikolataları kırıp eritin. Bu karışım ılınınca yumurtalı karışıma ilâve edin. Son olarak vanilyayı karıştırın. Kestiğiniz pastanın arasına sürün ve muzları üzerine dilimleyin. Diğer parçayı kapatın. Üzerine pudra şekeri serpin.

 

ALMAN TURTASI

 

Kullanılacak malzeme (12 kişilik):

250 gr pürelik patates,

1 su bardağı süt,

125 gr tereyağı,

1+4/5 su bardağı tozşeker,

100 gr toz çikolata,

1+1/5 su bardağı un,

2 yumurta,

4 tatlı kaşığı kabartma tozu,

125 gr ceviz içi,

1 tatlı kaşığı vanilya,

2 su bardağı krem şanti,

100 gr rendelenmiş sütlü çikolata.

 

Yapılışı:

Patatesler iyice haşlandıktan sonra kabukları soyulur, ezilerek püre haline getirilir. Büyük porselen bir kâseye yumuşatılmış tereyağı konur, iyice karıştırılır, yumuşatılır. Çırpmaya ara vermeden tozşeker ve toz çikolata azar azar katılır, karışıma yedirilir. Çırpmaya devam edilerek, karışıma sırasıyla püre haline getirilmiş patates, kabartma tozu katılmış un, yumurta şansı, vanilya ve iyice dövülmüş ceviz içi azar azar katılır, iyice yedirilir. Karışıma süt de ilave edildikten sonra çok yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar karıştırılır. Diğer tarafta yumurta akları köpük haline gelinceye kadar çırpılır ve karışıma azar azar katılır. Hamurun karıştırılması ve içindekilerin birbirlerine iyice yedirilmesi tamamlanınca karışım yağa bulanmış turta kalıbına boşaltılır. Bir spatulayla düzeltildikten sonra kalıp fırına sürülür. Orta ısılı fırında 40-50 dakika kadar pişirilen turta, içine batırılacak bir kibrit çöpü kupkuru çıkıncaya kadar fırında tutulur. Piştikten sonra fırından çıkarılır. Turta ılıyınca ince kenarlı bir bıçakla turtanın kalıba yapışıp yapışmadığı kontrol edilir ve önce bir ızgaraya baş aşağı edilerek aktarılır. İyice soğuyunca servis tabağına alınır. Turta iyice soğuyunca krem şanti sıkma torbasına veya pasta enjektörüne konur, turtanın üzeri ve yanları süslenir. Rendelenmiş çikolatalar krem şantinin üzerine serpiştirildikten sonra servis yapılır.

 

JAMBONLU PATATESLİ KUŞKONMAZ (ALMANYA)

 

4 kişilik

MALZEME:

1'er kilo beyaz ve yeşil kuşkonmaz,

1 kilo taze patates,

150'şer gr. dilimlenmiş jambon çeşitleri.

 

1. Kuşkonmazları tarife göre haşlayın.

2. Patatesleri soyarak, tuzlu suda 10-12 dakika haşlayın. Suyunu dökün, patatesleri sıcak tutun.

3. Jambon dilimlerini bir servis tabağına dizin.

4. Kuşkonmazları sıcak bir servis tabağına koyun. Jambon, çeşitli sos ve patates ile servis yapın. Servis tabaklarını bir ısıtıcının üstünde bekletin

 

KIZARMIŞ KUŞKONMAZLI ENGİNAR (ALMANYA)

 

4 kişilik

MALZEME:

4 küçük enginar,

3 yemek kaşığı limon suyu,

tuz,

1 kilo kuşkonmaz,

4 dilim Alman usulü kepekli, taneli ekmek,

150 gr. yeşil soğan,

200 gr. kabak,

10 yemek kaşığı ayçiçeği yağı,

2 büyük diş sarmısak,

2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz,

karabiber,

2 avokado,

2 yemek kaşığı limon suyu

 

1. Enginarları ayıklayarak, dörde bölün, hemen limon damlatın ve tuzlu suda 20 dakika haşlayın. Kuşkonmazları tarife göre haşlayın.

2. Ekmeği küp halinde doğrayın. Soğanları ayıklayarak şeritleyin. Kabakları dilimleyin.

3. Bir tavada 5 yemek kaşığı yağ kızdırın, ekmeği kızartın. Sarmısağı ezip, ilave edin. Kıtırları sıcak bir yerde bekletin.

4. Kuşkonmazları ve enginarı damlamaya bırakın. Kuşkonmazları kesin.

5. Kalan yağı kızdırın, soğanları ve kabak dilimlerini kızartın, enginarları, yeşilliği ve kuşkonmazları ilave edin, 3 dakika daha kızartın.

6. Avokadoları ortadan kesin, çekirdeklerini çıkartın, içini çıkartın, limon suyu, tuz ve biber ile ezin. Sebzeleri, avokado ve kıtır ekmek ile servis yapın.

 

PATATES ÇORBASI (ALMANYA)

 

4 kişilik malzeme

600 g. patates,

2 pırasa,

2 büyük demet maydanoz,

2 yemek kaşığı tereyağı,

1 litre et suyu,

6 yemek kaşığı krema,

2 yumurta sarısı,

tuz,

beyaz biber,

küçük hindistancevizi rendesi.

 

Patatesleri soyarak yıkayın ve minik küp halinde doğrayın. Pırasaları ayıklayarak yıkayın ve dilimleyin. Maydanozu ince kıyın.

Tereyağını büyükçe bir tencerede eritin. Garnitür için biraz maydanoz saklayın, gerisini tereyağının içinde sote edin. Et suyunu dökün. Patates küplerini atın. Orta ateşte 20 dakika pişirin.

Çorbayı mikserle halledin. Yumurta sarısı ve krema ile terbiye yapın.

Tuzunu, biberini ayarlayın. Hindistancevizini ilave edin. Maydanoz ile garnitür yapın.

 

HAVUÇLU PATETESLİ SOSLU BONFİLE (ALMANYA)

 

6 kişilik,

12 büyük patates (yaklaşık 1.8 kilo),

900 g sığır bonfilesi, parçalar yaklaşık 7 cm çapında,

6 dilim pastırma,

2 m pamuk ipliği,

2 çorba kaşığı sıvı yağ,

tuz,

karabiber,

500 g havuç,

2 yumurta sarısı,

75 g taze krema,

2 çorba kaşığı nişasta,

35 g galete unu,

hindistancevizi rendesi,

2 yeşil soğandan kalan beyaz kısımlar,

yarım bağ dereotu,

yarım bağ maydanoz,

250 g tereyağı,

iri tuz,

1-2 tatlı kaşığı limon suyu.

 

Hazırlanması:

1. Patatesleri yıkayarak soyun ve yelpaze şeklinde kesin ve soğuk suda bekletin.

2. Eti yıkayarak kurulayın. Bonfileyi 6'ya bölün, her dilim 3 cm kalınlığında ve 7 cm çapında olmalı. pastırmaya sarın, iplikle bağlayın.

3. Sıvı yağı tavada kızdırın. Bonfileyi altlı üstlü birer dakika kızartın. Eti tavadan çıkartın ve bir tabağın üstüne koyun, tuz ve biber ekin. Tabağın üstünü örtün, serin bir yere bırakın.

4. Havuçları soyup dilimleyin, tuzlu suda yaklaşık 20 dakika haşlayın. Suyu dökün, havuçları mikserde püre haline getirin. Yumurta sarıları, taze krema, galete unu ve nişasta ile karıştırın. Hindistan cevizini, tuz ve biberini ayarlayın.

5. Soğanları, dereotu ve maydanozu yıkayarak kurulayın. Soğanı ve maydanozu kıyın, dereotunun yapraklarını koparın.

6. Fırını 200 derecede ısıtın. Tereyağın yarısını eritin, patatesleri bir fırın kabına oturtun, fırça ile tereyağı sürün, iri tuz serpiştirin. Kabı fırının orta rayına sürün, patatesleri yaklaşık 70-80 dakika pişirin. Bir tepsinin yarısını hafif yağlayın, öbür yarısına yaldız folyo döşeyin. Havuç püresini sıkma torbasına doldurun, tepsinin yağlı tarafına 12 uzun şerit sıkın. Etleri folyonun üstüne koyun, üzerine 40 g tereyağı parçaları oturtun.

7. Fırını 175 dereceye getirin. Tepsiyi patatesli tepsinin üstündeki raya oturtun, eti 12 dakika süre ile kızartın, içi pembe olmalı. Bu arada kalan tereyağını eritin, soğanları sote edin, yeşilliği ilave edin, limon suyu damlatın. İpliği sökün. Havuç püresi, patates, sos ve taze yeşil fasulye ile servis yapın.

 

ALMAN USULÜ TAVUK PAKETİ

 

1 Tavuk

1 Su bardağı bezelye

2 Olgun domates

2 Çorba kaşığı sade yağ

2 Orta boy soğan

2 Kahve kaşığı tuz

14 Brüksel lahanası

 

Tavuğu suyla iyice çalkalayıp kurulayın. Soğanları soyup, rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Rende soğanı sıkıp çıkan suyunu alın. Domateslerin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkrararak iri iri doğrayın. İki yağlı kağıdı üst üste koyun.

Tavuğun içine ve dışına soğan suyuyla tuzu iyice sürün. İçine biber, yarım domates, brüksel lahanasını kağıda yerleştirin. Ortalarına da tavuğu koyun. Kağıdı bükerek paket edin. Bir tepsiye kağıdı yerleştirip orta sıcaklıktaki fırına sürün. Bir, bir buçuk saat pişirin. Tepsiyi fırından alıp kağıdı açın ve sebzelerle tavuğu servis tabağına geçirin sıcak servis yapınız.

 

BİSMARK BİBER DOLMASI

 

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):

8 irice dolmalık biber,

1 baş soğan,

1 sosis,

25 gram salam,

1 tavuk göğsü,

50 gram jambon,

1 çorba kaşığı kırık pirinç,

1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,

1 kaşık kıyılmış dereotu,

2 çorba kaşığı zeytinyağı,

50 gram margarin yağı,

25 gram rendelenmiş parmesan peyniri veya tulum peyniri,

yeteri kadar et suyu ve tuz.

 

Yapımı: Biberlerin saplarının çevresini keserek birer kapak açmalı ve bu kapaklardan yararlanarak içlerindeki çekirdeklerle çekirdek yataklarını çıkarıp atmalı. Bir tavaya zeytinyağıyle rendelenmiş soğanı koyup karıştırarak bunu kavurmalı. Soğan pembeleşince küçük parçalara doğranmış tavuk göğsünü katmalı ve karıştırarak nar gibi oluncaya kadar bunları da kızartmalı. Sonra tavayı ateşten indirip bir kenarda soğumaya bırakmalı. Bu işler oluncaya kadar pirinci tuzlu kaynar suda hafifçe haşlama!ı. Soğanlı ve yağlı tavuk göğüsleri soğuyunca bunları jambon, maydanoz, sosis, salam, peynir ve dereotuyla birlikte makineden iki defa geçirerek kıymalı. Kıymanın içine tuz ve haşlanmış pirinci katıp birkaç defa daha karıştırarak pirinci kıymaya yedirince bu harçla biberlerin içlerini doldurmalı.

Doldurulmuş biberleri bir güvece yerleş, tirmeli. Bunların üstüne yeteri kadar et suyu dökmeli ve kabı ateşe koyup biberleri pişirmeli.

Dolmalar pişince bunları servis tabağına alıp sıcak sıcak servis yapmalı.

 

BAVYERA USULÜ SOSİS FIRINDA (ALMANYA)

 

Kullanılacak melzeme (4 kişi için):

12 sosis,

16 küçük dilim gravyer veya provolone peyniri,

12 defne yaprağı,

4 biberiye dalı,

4 iri salatalık domates,

1 kahve fincanı rendelenmiş kaşer peyniri veya gravyer peyniri,

1 kahve fincanı kurutulmuş ekmek tozu,

1 kahve fincanı kıyılmış maydanoz,

2 çorba kaşığı zeytinyağı,

yeteri kadar tuz ve karabiber.

 

Yapımı: Şişe önce bir dilim gravyer peyniri geçirmeli. Ondan sonra sırasıyle bir sosis, 1 defne yaprağı, 1 dilim peynir, 1 sosis. 1 defne yaprağı olmak üzere 4 gravyer veya provolone peyniri dilimini, 3 sosisi ve 3 defne yaprağını geçirmeli. Böylece dört şişi de hazırladıktan sonra bunları, fırın tepsisine konmuş biberiye dallarının üstüne yerleştirmeli.

Domatesleri ortadan ikiye bölmeli. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra bu yarım ve içi hafifçe oyuk domatesleri dış tarafları tepsiye gelecek biçimde fırın tepsisinin türlü yerlerine yerleştirmeli. Rendelenmiş peynirle ekmek tozunu ve maydanozu tuzlayıp biberledikten sonra iyice karıştırmalı ve bu harçla domateslerin içlerini doldurmalı.

Domateslerin içlerine zeytinyağını serpiştirerek böldükten sonra tepsiyi fırına sürmeli ve sosislerin her yanını iyice pişirmek için vakit vakit şişleri çevirmeli. Sosislerle domatesler pişince tepsiyi fırından çıkarmalı ve şişlerle domatesleri servis tabağına aktardıktan sonra servis yapmalı.

 

DÜĞÜN ROSTOSU (ALMANYA)

 

Kullanılacak malzeme (6 kişi için):

Süt danasının kuyruğuna yakın bölümünden 1,5 kilo et,

100 gram pançeta,

25 gram sadeyağ,

1 baş soğan,

2 defne yaprağı,

4 baş karanfil,

1 tutam rendelenmiş cevzi bevva,

1 bardak üzüm sirkesi,

yeteri kadar et suyu,

2 kaşık zeytinyağı,

yeteri kadar tuz ve karabiber.

 

Yapımı: Eti iyice yıkayın, suyunu süzün. Sonra geniş bir kabın İçine (kabın çini veya porselen olması tercih edilir) koyarak tuz ve karabiberle iyice ovun. Üzerine havanda dövülmüş karanfili, cevz-i bevvayı, rendelenmiş yarım baş soğanı, sirkeyi ve defne yapraklarını kattıktan sonra kapağını kapatın ve eti bu marinatla 2-3 gün buzdolabında dinlendirin. Et gereği kadar dinlendirildikten sonra sadeyağla zeytinyağını geniş bir tencerenin içine koyarak ateşe oturtun. Yağ kızdıktan sonra kalan rendelenmiş yarım baş soğanı tavla zarı ufaklığında doğranmış pançetayı içine katarak tahta bir kaşığın yardımıyla 5-6 dakika kadar kavurun. Sonra marinatta dinlenmiş olan eti suyundan çıkartın, süzün ve sararak bağladıktan sonra tencerenin içine koyun. Vakit vakit çevirerek etin her tarafını kızartın. Et iyice kızardıktan sonra içinde dinlenmiş olduğu marinat suyundan yarım bardak kadarını etin üstüne dökün, bir fincan da sıcak et suyu kattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve hafif ateşte 3 saat kadar pişirin. Et, suyunu çekeceği için vakit vakit kapağını açarak sıcak et suyu katın.

Rosto piştikten sonra tencereden çıkartarak servis tabağına yerleştirin ve tencerede kalan etin suyunu ince delikli süzgeçten geçirerek süzün ve dilimlenmiş rostonun üstüne dökerek servis yapın. Eğer salça fazla suluysa buna bir fincan et suyunda eritilmiş bir kaşık un katın ve hafif ateşin üstünde birkaç dakika kaynatıp koyulaştırın.

Almanlar bu rostoyu aşağıda tarifini vereceğimiz sosla servis yapıyorlar:

Bir çorba kaşığı unu ve yarım çorba kaşığı fırınlanmış bayat ekmek tozunu, bir kaşık sadeyağda kavurun. Un pembeleştikten sonra karıştırmaya ara vermeden bir fincan ılık su veya et suyu katın. Karışım kaynamaya başlayınca etin suyunu da katın. Salçayı 5 dakika kaynattıktan sonra bir kaşık rendelenmiş limon kabuğu, bir tatlı kaşığı tarçın, 1 tutam cevz-i bevva, ayıklanmış sultani üzüm, fırınlanmış ve dövülmüş badem içi katarak salçayı onbeş dakika daha hafif ateşte kaynatın. Sonra bu sosu dilimlenmiş sıcak rostonun üzerine dökerek servis yapın.

 

ADELAIDE KÖFTESİ

 

Kullanılacak malzeme (4 kişi için) :

600 gram patates,

50 gram margarin yağı,

4 yumurta,

2 sosis,

2 kaşık un,

3 kaşık fırınlanmış bayat ekmek tozu,

1 demet maydanoz,

zeytinyağı,

1 tutam cevz-i bevva,

yeteri kadar tuz ve karabiber.

 

Yapımı :

Patatesleri yıkadıktan sonra haşlayın ve kabuklarını soyup pompresten geçirerek püre durumuna getirin. Püreyi bir güvece koyun. Buna tuzla biberini serptikten sonra 30 gram margarin yağım ve cevz-i bevvayı katıp güveci ateşe oturtun. Püreyi koyulaşıncaya kadar karıştırın. Sonra ateşten indirip soğumaya bırakın. Beri yanda 1 yumurtayı haşladıktan sonra kıyın. Sonra bunu ince doğranmış maydanoz ve kıyılmış sosislerle birlikte pürenin içine katın. Bunlara 1 yumurta akıyle, 2 yumurtanın şansını da kattıktan sonra iyice karıştırarak hepsini birbirine yedirin. Bu karışımdan ufak ufak parçalar kopararak ıslak iki avucunuzun içinde top gibi yuvarlayın. Yalnız sarısını kullandığınız yumurtanın akıyla kalan yumurtayı iyice çırpın. Hazırladığınız köfteleri sırasıyle una, çırpılmış yumurtaya ve fırınlanmış bayat ekmek tozuna bulayarak bol ve kızgın zeytinyağının içine atın. Köfteler nar gibi kızarınca bunları servis tabağına koyup yanında bir garnitür olduğu halde sıcak sıcak servis yapın.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ALMAN KURABİYESİ

 

Malzemeler

 

500 gr. un

30gr. maya

1 su bardağı ılık süt

60 gr. margarin (bir fincan)

60 gr.şeker (bir fincan)

2 yumurta

1 tutam tuz

Üzeri için pudra şekeri

1 paket SCHWARTAU (marmelatlanmış haşhaş..biz çeşitli marmelatlarla yapabiliriz)

 

Yapılışı

 

Ilık süt ile maya özleştirilir,un ilave edilir.Karışım 15 dakika dinlenmeye bırakılır.Sonra diğer malzemeler ilave edilip yoğurulur.Bu hamur da 20 dakika bekletilir.

 

İkişekilde şekillendirilir.

1-Hamur düz zeminde 1cm.kalınlığında dikdörtken yayılır,üzerine marmelat döşenip rulo yapılır,175 dereceli orta ısılı fırında açıkpembe pişirilir..

2-hamurdan yumurya büyüklüğünde parçalar koparılıp elde açılır içine marmelat koyup bohça gibi katlanır..

 

piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpilir..

 

devamlı yaptığım kurabiye,çok güzel oluyr..tavsiye ederim..

 

Afiyet olsun..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.