Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Malakanlar


Önerilen İletiler

TÜRKİYE'DE SLAV GÖÇMENLERİ MALAKANLARIN TOPLUMSAL YAPISI

 

Bundan yklaşık olarak 40-45 yıl önce ülkemizde şu an mevcut olmayan ilginç sosyal gruplar barındırmaktaydı.Bunlardan biri,araştırmamıza esas teşkil eden Malakanlardır.Malakanlar,Kars ilinde yaşıyorlardı.Manys ve Akşehir Köylerinde yaşayan kazaklar da ilginç bir toplumsal grup sayılabilir. Her iki grubun ismi de,bölge sakinlerinin söylediği tarzda yazildi.Rusça asılları ise,Malakan'ın Molokan,Kazak'ın Kozak.Bu iki grubun ülkemize geliş sebepleri de çok enteresandı.Rus Çarı Deli Petro,1683 yılında kıyafetlerin değişmesi,yeni takvimin kabulü,saç ve sakalın kesimi,yeni kitaplara göre dua etme,yeni ayin şekli gibi sosyal hayatı değiştirmeye yönelik bir takım inkilaplara girmişti.Deli Petro'nun Slav örflerini değiştirme girişimine isyan eden bir grup Don Kazağı,Sultan 4.Mehmet zamanında,Bandırma'ya 20 Km.Gönen'e 25 Km.mesafede bulunan Manyas Gölü kenarındaki Kocagöl sahasına iskan edilmiştir.Yerleşmelerinin sebebi,Don nehri sahillerinde balıkçılıkla meşgul olmalarıdır..

 

Kars ilinin Yalınçayır,Atçılar,Çalkavur isimli üç köyünde 1876-77 ile 1962 yılları arasında toplam 86 yıl kadar yaşayan Malakanlar,bu sürenin yaklaşık 75 yılını Türk hakimiyeti altında yaşamıştır.Molokan,Molokani,Molokanye,Molokane,Molokaneh şeklinde telaffuz edilir.Kars halkı Malakan olarak seslendirirdi.Malakanlar kendilerine ait din ve adetlere malik bulunanbir kavmin adıdır.Malakanalrın 8 köyde yerleştiği biliniyor.40 yıl içerisinde bir miktar Malakanın tekrar Rusya'ya döndüğü veya Yalınçayır'da toplanmış olmaları da akla gelebilir.

 

Malakanların Tarihçesi

 

Molokanizm,Ortodoks Kilisesinden ayrılmış bir sekttir.Kars köylerindeki yaşlı Malakanların anlattıklarına göre28 Mart 1805 yılında başlayan bu ayrılış,22 Mart 1809 yılında tamamına eriyor.Saratof ve Dambuğ bölgelerinde yaşayan Malakanların atalarıyla Rus halkı arasındadinsel bir anlaşmazlık oluyor..O tarihte Rus halkının inancına göre,haftada 2 gün süt içme geleneği vardı.Oysaki Malakanlar böyle bir perhiz (oruç)inancına itiraz ederek haftanın her gününde süt içilebileceği kanaatinde idiler.Rusça'da Moloko kelimesi süt,Molokan ise süt içen,perhizi bozan anlamına geliyor..1682 yılı civarında Ortodoks Kilisesi'nden yukarıda anlatılan nedenden dolayı ayrılan grup,bu tarihten itibaren işkence ve ıstıraplarla dolu bir hayat sürmüştür.

 

Malakan Doktrini

 

Malakanlara göre peygamberleri Maksim;Tevrat,İncil ve Zebur'un esaslarına göre yeni bir din ortaya koymuştur.Aslında her türlü dini merasim ve devlet kilisesi fikrine karşı olan basit bir İncil Hıristiyanlığı'dır.Malakan ibadet ve doktrinleri;Tanrı iyidir,kötü bir varlığa sahip olamadığı gibi teslis de yoktur.Kutsal kitapları,Ruh ve Hayat'ta Semen Matjev,Ukle-İn,Matjev Semen Dalmatov Molokanizm'in gerçek yaratıcıları sayılır.Keza bu kişiler Malakan halkının hürriyetini sağlayan kişilerdir.

 

Malakanalr kendi aralarında dini bakımdan 2 gruba ayrılırlar.Bastiynlar ve Prigonlardır.Aralarında en önemli fark ilkinin Maksim ve Maksimist görüşleri kabul etmeyişleridir..

 

Malakan cemiyetinde statü farklılaşması sert değildir.Dini liderler,yaşlılar ve kadınlar büyük saygı görürler.Grup içinde 4 ayrı sosyal statü,fark edilebilir

1-Gelir Grupları

2-Dini Liderler

3-Nüfus Sahipleri

4-Resmi Memurlar..

 

Evlenme

 

Malakanların evlilik törenleri,bir çeşitlilik arz eder.Evlilik öncesini pragolga denen eğlence adetleri belirler.Tamamen serbest seçime dayanır.yerli halktan ayrılırlar.Genç kız ve delikanlıların,eş seçmek amacıyla,yazın kırlarda,kışın belirli evlerde yaptıkları eğlencelere pragolga denir.Pazar günü ayinden sonra yapılır.Evliler bu toplantıya katılamazlar.Evlilik yaşı kızlarda 15-24 iken,delikanlılarda askerliğini bitirmiş iş güç sahibi olmayı beklerler.Seçme hakkı kız ve erkeğindir. Boşanma on emrin yasakladığı zina kadar cemaat kurallarının tasvip etmediği bir olaydır.temel motif dindir..Dini nikah yeterli sayılır..

 

Eğitim

 

Malakanların yaşadığı üç köydede okul vardı.En geniş Malakan kolonisinin bulunduğu Yalınçayır'da ilkokul ancak 1951 yılındafaaliyete geçmişti.Okulun Malakan köylerinin oluşumundan takriben 70 yıl sonra tesisi,bu grubun kültürümüze uymasında okulun üzerine düşen görevi yapmamasının sebebi olmuştur.Okul devamlılığı çocukların devam etmesi yönünden büyük bir artış göstermektedir..

 

Uyum Sorunu

 

Malakan Kozakları üzerinde yapılan araştırmaya göre:

 

1-Rus cemaatlerinin çevrelerinde bulunan teknolojik durum iptidai olduğundan basit aletlerle sürdürülmektedir.Temini ve bakımı için şehre gitmeye gerek yoktur.

 

2-Yolların azlığı ve yaşanılan coğrafyanın biraz sapa kalması ileri sürülüyor.

 

3-Köyün çevresi Müslüman olduğu için kendi aralarında temas halinde,kapalı Kazak toplumuyla daha az temas halindedir.

 

4-Cumhuriyet zamanında laik devlet oluşu münasebetiyle,milli hudutlar içinde unsurların dinlerinde serbest bırakılmıştır.

 

5-Kazaklar kendi memleketlerini sakallarını kesmemek için bırakıp yabancı bir diyara gelmişlerdir.Esasen iyi bir karaktere sahip değillerdi..

 

6-Bu halka karşı bilinçli bir eğitim politikası oluşturamamak.

 

7-Yerel mülki amirlerin şikayetlerinden bıkması,yerli halkın ırklarından dolayı onlara karşı olumsuz rezervler bulundurmaları..

 

 

Malakan toplumu,yarım yüzyılı aşkın bir süre içinde ülkemizde istikrarlı yapısını koruyamamış ve sarsıntı geçirmeye başlamıştır..Grup normlarının özelliğini yitirmesi,şehrin etkisi ve yerli halkla olan toplumsal ilişkiler göç etmelerinde önemli rol oynamıştır.

Malakanalrın göçleri dış basında büyük ilgi gördü.Çoğunun mali durumları iyi olsaydı Rusya yerine Amerika'ya gitmeyi düşünürlerdi..Sadece bir kısmı Rusya yerine Amerika'ya gitmiştir..

 

Kaynak:

Türkiye'de İslav Muhacirleri İçin Kaynaklar

Molokanların Tarihçesi ve Türk Kültürü İçerisinde Molokanlar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.