Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fiji


_asi_

Önerilen İletiler

FİJİ

 

800px-Flag_of_Fiji.svg.png

 

Coat_of_arms_of_Fiji.png

 

Fiji (Fiji dili: Matanitu ko Viti; Hintçe: फ़िजी, فِجی) Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesidir. Fiji Adaları Cumhuriyeti, Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşur. Ülkenin 106'sı ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin 87%sini oluşturur.

 

Tarih

 

Fiji’de 17. yüzyılda Avrupalı kaşiflerden uzun sure öncede insanlar vardı. Fiji’de yapilan kazilarda küçük yerlesimlerde çanak çömlek türünde eski kalıntılar bulunmustur. Fiji yerlesim yerlerinde yapılan kazılar sonucu İÖ 1000 yıllına ulaşan buluntulara rastlanmıştır.. Ancak büyük Pasifik göçünün sorusuna hala cevap bulunanamamıştır. 1643’de Hollanda’li kaşif Abel Tasman'ın, büyük güney kıtasını aramaya giderken Fiji'yi ziyaret ettiği biliniyor.

 

XIX. yüzyıla kadar Avrupalı yerleşimciler, yerleşimlerine devam etmistir. Adalar, 1874'de bir sömürge olarak İngiliz kontrolünün altında girdi. İngilizler tarafından adalara hintli işçiler getirildi. 1970’de demokratik cumhuriyet bağımsızlığını ilan etti. Fiji, Hint-Fiji’li (Hindistan'dan gettirilen hintlilere verilen ad) toplumu tarafından egemendi. 1987'de başarılı iki askeri darbe gercekleştirildi. Fiji'nin hakimiyetinde Hint ve Fiji ortaklığı bitmisti. Cünkü Hint kökenliler İngiliz egemenligi altinda kalmak isterken.Fiji’li yerli halk bağımsızlık taraftarıydı. Bu yüzden askeri darbeler olmuştur.Daha sonra Hint kökenliler Hindistana göç etmek zorunda kalmıştır. Yine de ülkede kalan Hint kökenliler vardır. Bu göç insan kaybına ve ekonomik durgunluğa neden olmuştur.

 

Köken

 

Fiji'nin ana adası, Viti Levu olarak bilinir. Tonga'ya komşu ve aynı ırktandırlar. Fiji ilk olarak, Tonga'da onları karşılayan kaptan James Cook üyelerini kendilerine hayran bırakmıştır. Denizciler tarafından korkunç savaşçılar ve şiddetli yamyamlar olarak, Pacific'de en iyi kapların yapıcıları olarak tanımlanmıştır., ama iyi denizciler değillerdi.

 

Siyasî Hayat

 

Fiji parlamenter cumhuriyettir. 1 Eylül 2009'da İngiliz Uluslar Topluluğu'ndan çıkarılmıştır.

 

Coğrafya

 

Fiji, ( 106'sı ıssız) 322 adadan ve 522 küçük adacıktan oluşur. En önemli adaları, Viti Levu ve Vanua Levu'dur. Adalar, tropikal ormanlarla çevrilidir. Yükseklik (4,250 ft) 1,300 metreye kadar ulaşır. Viti Levu, başkent Suva'ya ev sahipliği yapar. Diğer önemli şehirler, (Uluslararası havaalanının bulunduğu yer) Nadi ve büyük bir şeker değirmenine sahip bir liman kenti olan Lautoka'dır. Vanua Levu'da ana şehirler, Labasa ve Savusavu'dur. Diğer önemli adalar, Taveuni ve Kadavu, (Nadi'nin sadece dışında) Mamanuca grubunu ve popüler turist varış yerleri olan Yasawa grubunu kapsar. En yakın komşusu Tonga'dır. Fiji'de tropikal iklim hakimdir.

 

Konum: Okyanusya, Güney Pasifik Okyanusunda ada.

Coğrafî konumu: 18 00 Güney derecesi, 175 00 Doğu boylamı

Haritadaki konumu: Okyanusya

Yüzölçümü: 18,270 km²

Sınırları: 0 km

Sahil şeridi: 1,129 km

İklim: Tropikal deniz

Arazi yapısı: Volkanik aktiviteli dağlar çoğunluktadır.

Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Pasifik Okyanusu 0 m; en yüksek noktası: Tomanivi 1,324 m

 

 

Doğal kaynakları: Kereste, balık, altın, bakır, amonyak, gümüş, denizde petrol kaynakları, hidro enerji

Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar: %10

Sürekli ekinler: %4

Otlaklar: %10

Ormanlık arazi: %65

Diğer: %11 (1993 verileri)

Sulanan arazi: 10 km² (1993 verileri)

Doğal afetler: Kasım - Ocak ayları arasında siklonik kasırgalar

 

Ekonomi

 

Fiji, ormanlar, mineral ve balık kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Pasifik adaları arasında ekonomisi en çok gelişmiş adalardan biridir. Şeker ihracatı ve turizm endüstrisi ülkeye döviz getiren başlıca sektörlerdir. Şeker üretimi sanayi etkinliğinin 3'te 1'ini kapsamaktadır. Her yıl içlerinde Amerikalıların da bulunduğu yaklaşık 300,000 turist ülkeyi ziyaret etmektedir. Fiji, 1960 ve 1970'lerde hızlı bir büyüme periodu geçirmesine rağmen 1980 lerde durgunlaşma görülmüştür. Başlıca gelir kaynağı turizm ve şeker endüstrisidir. Fiji'deki en yüksek bina, on dört katlı Rezerv Bankası binasıdır

 

Başkent Suva

 

Suva; Fiji'nin başkenti ve en büyük şehridir.Viti Levu adasının güneydoğu kısmındadır.1877 yılında Fiji'nin başkenti oldu.2007 nüfus sayımında Suva şehir merkezinin, 85,691 nüfusu vardır. Şehrin genel nüfusu ise 172.399'dur.

 

Suva bir liman şehridir.Suva çok yağış alan bir şehirdir.Suva şehrinde bir tane uluslararası havaalanı vardır.

 

Suva

800px-Suva.jpg

 

Fiji_map.png

 

Vikipedi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.