Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Uruguay Başkent Montevideo


_asi_

Önerilen İletiler

Montevideo

 

Montevideo, bir Güney Amerika ülkesi olan Uruguay'ın başkenti, en önemli limanı ve en büyük kentidir , aynı zamanda en gelişmiş ve modern yönetim otoritelerinin var olduğu yerdir.Ülkenin parlamentosu bu kentte bulunmaktadır.

 

Montevideo kelimesi Portekizce'de "bir dağ görüyorum" anlamına gelir. Bu bölgeye gelen Portekiz gemicilerinden biri, körfezin ardındaki dağı gördüğünde bu kelimeyi kullandı. Şehrin adı buradan gelmektedir.

 

Montevideo; ülkenin güneyinde, Uruguay ırmağı ile Prana ırmağının birleşerek denize döküldüğü geniş Rio de la Plata ("gümüş ırmak") koyunun kuzeyinde yeralır. Aynı koyun güneyindeki Buenos Aires'den yaklaşık 193 kilometre uzaktadır.

 

İklimi ılıman, ortalama sıcaklık yaklaşık 15 santigrat derecedir.

 

İspanya ile aralarındaki Tordesillas antlaşmasına karşın, 17. yüzyılda Portekizliler Colonia del Sacramento'u kurunca, 1724'de İspanyollar gelip Portekizlileri bölgeden çıkarmışlar ve önlem olarak da 1725'de kenti kurmuşlardır.

 

Kent 1828'de Uruguay'ın başkenti olmuştur.

 

'Montevideo' adının anlamını açıklayan en az iki değişik sav vardır: Birincisi Portekizce "Monte vide eu" ("bir dağ görüyorum") dan geldiği, ikincisi de İspanyolca "Monte VI De Este a Oeste" ("doğudan batıya altıncı dağ")'dan geldiğidir. Kentin tam adı San Felipe y Santiago de Montevideo'dur.

 

19. Yüzyıl boyunca ve 20. yüzyıl başlarında, Arjantin ve Brezilya'nın artan etkisinden kurtulma çabaları İngiltere'nin etkisinin artması sonucunu doğurmuştur. Kent 1838 ile 1851 yılları arasında ard arda Arjantin diktatörü Juan Manuel de Rosas tarafından ele geçirilmiş; 1860 ile 1911 Yılları arasında İngiltere kenti çevresine bağlayan geniş demiryolu ağı kurmuştur

 

Küçük bir yerleşim olarak başlayan Montevideo'da yaşayan kişi sayısı 1860'da ancak 37.787'ydi. Göçmenlerin de etkisiyle bu sayı 1884'de 104.472'ye yükseldi. Bu arada, kent tecimsel (ticari) açıdan Buenos Aires'e rakip olmuştu. 20. Yüzyıl başlarında Avrupa'dan birçok göçmenin gelmesiyle, 1908'de yabancı bir ülkede doğmuş Montevideo'luların oranı %30'lara dek çıktı.

 

20. Yüzyıl ortalarında askeri diktatörlükler ve iktisadi bunalımlar kentte bugün de etkileri görülen gerileme dönemini başlattı. Köyden kente göçün sonuçları özellikle Ciudad Vieja'da (Eski Şehir) görülür. Son yıllarda ekonomide görülen iyileşme ve komşu ülkelerle daha sıkı tecimsel ilişkiler tarımsal üretimde gelişmelere yolaçarak, ilerisi için umud vermektedir.Ancak günümüzde Uruguay Pesosu'nun Arjantin Pesosu ve Amerikan Doları karşısında devamlı değer kaybetmesi ülke halkının gelir seviyesini ciddi şekilde etkilemiştir. Ortalama kişi başı yılık gelir hacmi 1500 Amerikan Doları civarında olan ülkede eğitim durumu da lise seviyesini çok fazla geçmemektedir.Ülkenin en büyük diğer özelliği olan futbola olan yoğun ilgidir. İlk dünya kupasının oynandığı stadyuma sahip olsa bile maddi zorluklar futbolun da çok gelişememesine sebep olmuştur.

 

2007 Yılındaki sayıma göre, Uruguay'daki 15 .5 milyon kişiden 2.8 milyonu Montevideo'da yaşamaktadır.

 

montevideo.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.