Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kentucky


_asi_

Önerilen İletiler

Kentucky

 

750px-Flag_of_Kentucky.svg.png

 

 

Kentucky'nin yüzölçümü 104,623 km2'dir. Eyalet, coğrafi olarak 6 bölgeye ayrılabilir: Eastern Kentucky Coal Field, Bluegrass Region, Knobs, Pennyroyal Plateau, Western Kentucky Coal Field ve Jackson Purchase. Eastern Kentucky Coal Field birçok ormanı ve akarsuyu olan daðlık ve engebeli bir alandır. Eyaletin kuzey - merkez kısmını oluşturan Bluegrass bölgesi inişli çıkışlı arazisiyle göze çarpar. Bluegrass'ın güneyinde alçak tepeler dizisinden oluşan Knobs bulunur. Diðer bir hafif engebeli bölge ise eyaletin güneybatı kısmının büyük çoğunluğunu kaplayan Pennyroyal Plateau'dur. Western Kentucky Coal Field eyaletin batı kısmında yer alan dağlık bir bölgedir. Eyaletin en batısında bulunan Jackson Purchase ise alçak bir ovadır. Kentucky'nin batı, kuzey ve kuzeydoğu sınırlarını Mississippi, Ohio, Big Sandy ve Tug Fork nehirleri oluþturur. Eyaletin nehirlerinden bazıları Cumberland, Green ve Kentucky nehirleridir. Louisville, Lexington, Owensboro, Covington ve Bowling Green eyaletin baþlıca kentleridir. Nüfusu yaklaşık 3.7 milyon olan Kentucky'nin başkenti Frankfort'tur.

 

 

iklim

Kentucky ılıman bir iklime sahiptir. Sıcaklıklar yıl boyunca orta seviyede seyretmektedir. Eyaletin Ocak ayı ortalama sıcaklığı 30oC, Temmuz ayı ortalama sıcaklığı ise 25.3oC'dır. Louisville'deki yıllık ortalama yağış miktarı 109 cm3'tür. Kentucky dağlık bölgeleri hariç kış mevsiminde genellikle az miktarda kar yağışı alır.

 

 

Kültürel Profil

Louisville, Louisville Orchestrası, Kentucky Operası, Louisville Ballet, Broadway Series ve Stage One: Children's Theater'a ev sahipliði yapmaktadır. Lexington ve Owensboro yerel senfoni orkestralarına sahiptir. Her yaz Lexington'da Bluegrass Festivali düzenlenir. Ayrıca Bardstown ve Harrodsburg'ta her yaz açık hava drama gösterileri sunulur. Eyaletin bazı müzeleri: Jean Thomas Müzesi (Ashland), Appalachian Müzesi (Berea), Mountain Life Müzesi (London), Sheaker Müzesi (South Union), Museum of History and Science ve J. B. Speed Art Müzesi (Louisville), Kentucky State Historical Müzesi (Frankfort) ve John James Audubon Memorial Müzesi'dir (Henderson).

 

 

Dinlenme

Kentucky'de su sporları, en az kır yürüyüşleri ve daða tırmanma kadar popülerdir. Dünyanın en büyük mağara sistemi olan ve Bowling Green'in yakınlarında bulunan Mammoth Mağarası Ulusal Parkı'na günlük turlar düzenlenir. Natural Bridge State Park (Slade), Cumberland Gap National Historical Park, Old Fort Harrod State Park, Plaesant Hill'de Shaker Village, Ballard Country Wildlife Management Area ve Lexington yakınlarındaki Kentucky Horse Park Kentucky'nin diğer popüler eğlence alanlarından bazılarıdır.

 

Yüksek Öğrenim

Kentucky'de yaklaşık 25 kolej ve üniversite, bunlara ek olarak 18 community kolej bulunmaktadır. Eyaletin en büyük üniversiteleri: Kentucky Üniversitesi (Lexington), Louisville Üniversitesi (Louisville), Eastern Kentucky Üniversitesi (Richmond) ve Western Kentucky Üniversitesi'dir (Bowling Green). Transylvania Üniversitesi (Lexington), Berea Koleji (Berea) ve Centre Koleji (Danville) Kentucky'nin en ünlü özel üniversitelerinden bazılarıdır.

 

Ekonomi

Ekomonisi tarıma dayalıdır. At, sığır, tütün, süt ürünleri, domuz, soya, ve mısır ticarette büyük rol oynar. Kömür, demir ve petrol çıkarılır.

 

Araba üretiminde öncü olan Kentucky'de; Chevrolet Corvette, Ford Expedition, Ford Explorer, bütün Ford F-serisi, Toyota Camry, Toyota Avalon, ve Toyota Sienna markalarının Kentucky de fabrikaları vardır

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.