Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Louisiana


_asi_

Önerilen İletiler

Louisiana

 

Louisiana_state_flag.png

 

Louisianastateseal.jpg

 

Louisiana, 8.806 km2'si iç deniz olmak üzere 123.682 km2'lik bir alanı kaplar. Louisiana'ya ait yaklaşık 2500 kıyı adası vardır. Louisiana, 3 ana bölgeye ayrılabilir: Doðu Gulf Kıyı Ovası, Mississippi Alüvyal Ovası ve Batı Gulf Kıyı Ovası. Doðu Gulf Kıyı Ovası eyaletin Mississippi'nin doðusu ve Lake Pontchartrain'in kuzey kısmında yer alan bölümünü kapsar. Mississippi Alüvyal Ovası aşağı Mississippi'nin büyük deltasını içine alır. Batı Gulf Kıyı Ovası Mississippi'nin batısını yani Louisiana'nın tamamını kapsamaktadır. Louisiana boyunca yaklaþık 965 km'lik bir yol kateden Mississippi nehri Meksika Körfezi'ne dökülür. New Orleans, Baton Rouge (başkent), Shreveport, Metaire ve Lafayette Louisiana'nın başlıca kentleridir.

 

Coğrafi Özellikler

Louisiana, 8.806 km2'si iç deniz olmak üzere 123.682 km2'lik bir alanı kaplar. Louisiana'ya ait yaklaþık 2500 kıyı adası vardır. Louisiana, 3 ana bölgeye ayrılabilir: Doğu Gulf Kıyı Ovası, Mississippi Alüvyal Ovası ve Batı Gulf Kıyı Ovası. Doğu Gulf Kıyı Ovası eyaletin Mississippi'nin doğusu ve Lake Pontchartrain'in kuzey kısmında yer alan bölümünü kapsar. Mississippi Alüvyal Ovası aşağı Mississippi'nin büyük deltasını içine alır. Batı Gulf Kıyı Ovası Mississippi'nin batısını yani Louisiana'nın tamamını içine alır. Louisiana boyunca yaklaşık 965 km'lik bir yol kateden Mississippi nehri Meksika Körfezi'ne dökülür. New Orleans, Baton Rouge (başkent), Shreveport, Metaire ve Lafayette Louisiana'nın başlıca kentleridir.

 

 

iklim

En çok yağış alan eyaletlerden biri olan Louisiana, sıcak, nemli ve yarı-tropikal bir iklime sahiptir. Eyaletin yıllık ortalama yağış miktarı 142 cm3'tür. Ocak ayı ortalama sıcaklıkları kuzeyde 9oC, güneyde 13oC kadardır. Temmuz sıcaklıkları ortalama 28oC'dır.

 

 

Kültürel Profil

New Orleans, caz kulüpleriyle meşhur olan bir kenttir. Louisiana'ya özgü Cajun müziği folk müziğinin popüler bir formudur. New Orleans, Baton Rouge, Alexandria ve Lake Charles'da senfoni orkestraları vardır. New Orleans, Shreveport ve Baton Rouge'de opera toplulukları bulunmaktadır. New Orleans'taki popüler tiyatrolar arasında Le Petit Theatre Du Vieux Carré, Tulane Üniversitesi Center Stage ve Dashiki Project Theater sayılabilir.

Louisiana'nın Müzeleri: New Orleans'ta Fransız Mahallesi'nde bulunan Louisiana State Müzesi, New Orleans Art Müzesi, R. W. Norton Art Gallery (Shreveport), Louisiana Arts and Science Center (Baton Rouge) ve Louisiana State Üniversitesi'nde bulunan the Museum of Natural Science'dır.

 

Yüksek Öğrenim

Louisiana'da 32 kolej ve üniversite, ayrıca 7 community kolej mevcuttur. Eyaletteki en büyük devlet üniversitesi olan Louisiana State Üniversitesi'nin, Baton Rouge, Alexandria, Eunice ve Shreveport'ta kampüsleri bulunmaktadır. Diğer kamu üniversiteleri: Louisiana Tech Üniversitesi (Ruston), Southern Üniversitesi (Baton Rouge; New Orleans ve Shreveport'ta da kampüsleri vardır), Southwestern Louisiana Üniversitesi (Lafayette), Grambling State Üniversitesi (Grambling), Southeastern Louisiana Üniversitesi (Hammond), Nortwestern State Üniversitesi (Natchitoches), Francis T. Nichols State Üniversitesi (Thibodaux), McNeese State Üniversitesi (St. Charles), Northeast Louisiana Üniversitesi (Monroe) ve Delgado Koleji'dir (New Orleans). Tulane Üniversitesi (New Orlaeans), Loyola New Orleans Üniversitesi, Xavier Louisiana Üniversitesi (New Orleans), Louisiana Koleji (Pineville) ve Centenary Louisiana Koleji (Shreveport) eyaletin özel enstitüleridir.

 

 

Louisiana 12 eyalet parkı, 17 mesire yeri ve 1 koruma alanına sahiptir. Mandeville yakınlarındaki Fountaineblau State Park, St. Bernard State Park, Lake Bruin State Park ve Grand Isle State Park eyaletteki ilgi çekici parklardan bazılarıdır. Eyaletin merkezi ve kuzeybatı kısmında yer alan 242.820 hektarlık Kisatche Ulusal Ormanı oldukça güzel bir koruma alanıdır. Louisiana, Many yakınlarındaki Hodges Garden, Jefferson adasındaki Live Oak Garden ve Avery Island Jungle Gardens gibi halka açık birçok bahçeye sahiptir. Balık tutma, sandal gezintileri ve kano en popüler açık hava etkinlikleridir.

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.