Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Arizona Colorado Nehri


_asi_

Önerilen İletiler

Colorado Nehri

 

ABD'nin batısındaki bu büyük ırmak, derin vadisi boyunca yer alan olağanüstü güzellikteki doğa görünümle­riyle ünlüdür. Kuzey Colorado'daki bol yağış alan Kayalık Dağlardan doğan Colorado Irmağı batıya ve güneye doğru 2.333 km bo­yunca akarak California Körfezi'ne dökülür.

Utah'ı güneydoğudan keserek, Arizona' nin kuzeyinden güneye doğru akar; Arizona' yı California'dan ayırır ve güneyde Meksika' ya girer. Colorado Irmağı 632.000 km² genişli­ğinde bir bölgeyi akaçlar.

Colorado Irmağı'nın Colorado Yaylası bo­yunca toprağı derinlemesine oyarak oluştur­duğu kanyonun en derin yeri Arizona'nın ku­zeybatısındaki Büyük Kanyon'dur. Colorado Irmağı, Büyük Kanyon'un batısında kurak Büyük Havza'ya girip güneye yönelir ve dağ sıralarını Siyah Kanyon'la keserek California Körfezi'ne doğru akışını sürdürür. Colorado Irmağı'nın yüzyıl­lar boyunca yüksek dağ ve tepelerden sürük­leyerek taşıdığı birikintilerden oluşan büyük delta California'daki Imperial Vadisi'ni de­nizden ayırır.

İspanyol denizci Francisco de Ulloa 1539' da California Körfezi'ne büyük bir ırmağın boşaldığına ilişkin belirtilere rastladı. Son­raki yıl, Hernando de Alarcon ırmak boyunca yukarıya doğru yelken açtıysa da, dört bir ya­nında çölden başka bir şey göremedi. Aynı yıl Garcîa Löpez de Cârdenas Büyük Kanyon'a ulaştı. 1869'da Binbaşı John Wesley Powell başkanlığındaki bir grup, teknelerle ır­makta akıntı yönünde giderek, bütün vadiyi geçti. Irmağın hızlı akan bölümlerinde çok tehlikeli olan bu yolculuk daha sonra birçok kez yinelendi.

Imperial Vadisi ilk kez 1900'de Colorado Irmağı'ndan yararlanılarak sulandı. Böylece, kıraç çöl bir tarım alanı oldu. Ama 1905'te, sulama sistemindeki bir çatlak nedeniyle Colo­rado Irmağı Imperial Vadisi'nde taşarak çiftlik­leri ve Güney Pasifik Demiryolu'nu sular altın­da bıraktı. İki yıl süren onarım çalışmaları sonucunda ırmak yeniden kendi yatağına döndü­rüldü. Sularla kaplı alanın Salton Gölü dışında­ki bölümü çok geçmeden kurudu.

Taşkınların denetlenmesi, sulama ve elek­trik enerjisi üretimi amacıyla, ABD yönetimi Siyah Kanyon'da Boulder Barajı'nı yaptı. 1936'da tamamlanan ve günümüzdeki adı Hoover Barajı olan 221 metre yükseklikte, 379 metre boyundaki bu barajın arkasında oluşan Mead Gölü 185 km uzunluğundadır. Baraj­dan elde edilen elektrikenerjisi Los Angeles'a kadar iletilir. Glen Kanyon Barajı ve Par­ker Barajı Colorado Irmağı üzerindeki öteki dev barajlardır.

 

800px-Colorado_River_edit.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.