Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Wyoming


_asi_

Önerilen İletiler

Wyoming

 

800px-Flag_of_Wyoming.svg.png

 

 

337px-Seal_of_Wyoming.svg.png

 

 

Wyoming, ABD'nin eyâletlerinden birisidir. Başkenti Cheyenne'dir. Wyoming'in yıllık ekonomik üretimi 3 dolardır. (2006 verileri) Bölgenin dağlık olmasına karşın tarım faliyetleri geçmişten bugüne dek sürmektedir. Ayrıca doğalgaz, uranyum, kömür gibi doğal kaynakları mevcuttur.

 

 

Wyoming eyaletinin yüzölçümü 253,596 km2'dir. Eyaletin batısında yer alan Rocky Dağları ve doğusunda yer alan Great Plains, Kuzey Amerika'nın iki büyük bölgesidir. Kuzey Amerika'nın bir diğer bölgesi, Great Basin, güneybatı Wyoming'in sınırları içersidindedir. Teton, Gros Ventre, Snake River, Salt River, Wyoming, Absaroka ve Wind River dağları Wyoming'tedir. Wyoming'in Great Plains bölgesi, büyükbaş hayvancılık ve koyunculuğa müsaittir; sulama sistemi mevcut olan topraklarda mısır, fasulye, şeker pancarı, kuru ot, arpa ve başka hububatlar yetiştirilir. Güneybatı Wyoming'teki Büyük Havza, tozlu, aðaçsız bir bölgedir ve Amerika kıtasını ortadan bölmektedir. Amerika'nın en büyük üç nehri Missouri, Colorado ve Columbia, kaynağını Wyoming'ten alır. Yellowstone, Bighorn, North Platte, Green ve Snake nehirleri eyaletin diğer önemli nehirleridir. Cheyenne (başkent), Casper, Laramie ve Rock Springs, bölgenin önemli şehirlerindendir. Wyoming'in nüfusu 480,000 civarındadır.

 

Wyoming'in iklimi, kuru ve serindir. Eyalette ortalama hava sıcaklıkları Ocak'ta -7°C, Temmuz'da 19°C'dir. Dağlık Yellowstone Milli Parkı'nda ortalama hava sıcaklıkları Ocak'ta -11°C, Temmuzda ise 15°C'dir. Ova içinde yer alan Casper'da Ocak ayı ortalama sıcaklığı -6°C, Temmuz ayı hava sıcaklığıysa 22°C olarak gözlemlenir. Eyalet boyunca yıllık yağış miktarı ortalama 37cm3'tür. Kar yağışı ise bölgenin denize yüksekliğine göre değiştiği için, kuzeydeki dağlarda yıllık 660 cm3'e karşın Bighorn Havzası'nda yıllık ancak 38 cm3 ile 1 cm3 arasında seyretmektedir.

 

Wyoming'in başlıca müzeleri şunlardır: Cheyenne'de Wyoming State Müzesi ve Cheyenne Frontier Days Old West Müzesi, Pine Bluffs'ta Texas Yolu Müzesi, Laramie'de Wyoming Üniversitesi'nin Jeoloji Müzesi ve Laramie Ovası Müzesi, Rock Springs'te Batı Wyoming Yüksek Okulu'nda Doğal Tarih Müzesi, Fort Bridger'da Fort Bridger State Müzesi, Casper'da Nicolaysen Sanat Müzesi ve Werner Yabanıl Hayat Müzesi, Douglas'ta Wyoming Pioneers' Memorial Müzesi, Cody'de Buffalo Bill Tarih Merkezi, Jackson'da Jackson Hole Müzesi, Grand Teton Milli Parkı'nda Colter Körfezi Kızılderili Sanat Müzesi. Bunlara ek olarak Cinler Kalesi Milli Anıtı ve Yellowstone Milli Parkı'nda Doğal Tarih Müzesi vardır.

Cheyenne Senfoni Orkestrası, Casper Milli Senfoni Orkestrası ve Wyoming Üniversitesi'nin müzik bölümü, düzenli olarak müzik konserleri organize eder. Her yıl, Grand Teton Müzik Festivali'nde, tüm dünyadan ünlü besteciler, orkestra şefleri ve müzisyenler, konserlerini, konferanslarını vermek ve deneyimlerini paylaşmak üzere burada toplanırlar. Üstelik, eyaletin farklı bölgelerinde polka, caz, bluegrass ve çeşitli halk oyunları festivalleri yapılır. Devlet tiyatro grupları faaliyetlerini Casper, Cody, Sheridan, Cheyenne ve başka şehirlerde sürdürmektedirler.

 

Yellowstone ve Grand Teton Milli parkları, Wyoming'in en fazla ilgi çeken yerleridir. Wyoming'in Bighorn Kanyonu Milli Dinlenme Bölgesi, Flaming Geçidi Milli Dinlenme Bölgesi, Cinler Kalesi ile Fossil Butte Milli Anıtları ve Fort Laramie Milli Tarih Alanı da koruma altına alınan özel bölgelerdir. Bunların haricinde, Wyoming'te dokuz milli orman ve oniki eyalet parkı vardır. Gezilecek yerlerden Casper'ın güneybatısında Rock tarihi alanı, Lovell tarafında Medicine Wheel ve Shoshoni ile Thermopolis arasındaki Wind Nehri Kanyonu görülmeye deðer ilgi çekici yerler arasındadır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.