Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Oregon


_asi_

Önerilen İletiler

Oregon

 

750px-Flag_of_Oregon.svg.png

 

 

336px-Seal_of_Oregon.svg.png

 

 

Oregon_State_Capitol.jpg

Oregon'un başkenti Salem'deki meclis binası

 

 

Oregon, ABD'nin eyâletlerinden birisidir. Pasifik kıyısında yer alan eyâlet, kuzeyde Washington, güneyde Kaliforniya ve Nevada, doğuda ise Idaho ile komşudur. Columbia nehri kuzey, Snake nehri ise doğu sınırlarının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Willamette nehri vadisi, eyâletin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip olan ve en yüksek tarımsal üretimin yapıldığı bölgesidir.

 

251.419 km2 alanıyla Oregon, Amerika'nın 10. büyük eyaletidir. Cascade dağları şehri iki parçaya böler. Cascadeların doğusunda toprak kuru ve bitki örtüsü seyrektir. Fakat Pacific Okyanusuna kadar uzanan Cascadeların batısı oldukça verimlidir. Range sahilleri Klamath Dağları, Wilamette Nehri Vadisi ve Pasific sahilleri Batı Cascadelarda yer alır. Batı Bölgesi birçok dağ, vadi, akarsu, zengin mineral depoları ve gür ormanlar içerir. Batı Cascadelerden Kuzeydoğu Oregona doğru genişleyen kısımda Kolombia Platosu yer alır. Burası çok kayalık ve pürüzlü bir alandır ve derin kanyonlarla kesilir. Oregon'un en büyük nehirleri doğuda Snake ve batıda Kolombia Nehirleridir. Önemli şehirleri; Portland, Eugene, Salem (baþkent), Gresham ve Beavertondur. Eyaletin nüfusu yaklaşık 3.2 milyondur.

 

Portland'da bulunan müzeler, Portland Sanat Müzesi, Portland Görsel Sanatlar Merkezi, Oregon Tarih Merkezi, Çoçuk Müzesi, Portland Bilim ve Teknik Müzesi, Reklamcılık Müzesi, Oregon Denizcilik Müzesi ve Tarihi Polis Müzesi'dir. Oregon'daki diğer müzeler Oregon Üniversitesi Sanat Müzesi, Bend yakınındaki Çöl Müzesi, Klamath Þelalesindeki Flavell Müzesi, John Day'deki Kam Vah Chung Müzesi ve Jacksonville'de Jacksonville Müzesidir. Oregon birçok sanat organizasyonunun gerçekleşmesine ev sahipliği yapar. Bu organizasyonlardan bazıları Oregon SenfoniOrkestrası, Portland Opera Birliği, Portland Gençler Filarmoni Orkestrası, Portland Oda Orkestrası, Oregon Baletleri, Pacific Bale Tiyatrosu ve Oregon Dans Grubu şeklinde sıralanılabilir. Eyalette gerçekleştirilen diğer organizasyonlar, Ashland'da Oregon Shakespeare Festivali ve Eugene Balesi'dir.

 

Oregon'da 340 eyalet parkı ve dinlenme alanı ile 14 ormanlık alan vardır. Bu parkların içerisinde 'Krater Gölü Ulusal Park'ı en ünlüsüdür. Popüler olarak balıkçılık, yüzme, tekne, golf, dağcılık, kayak, paten ve kartopu gibi etkinlikler yapılmaktadır. ilgi çekici diğer mekanlar arasında Bonneville Barajı, Hells Kanyonu, Lava Bölgeleri, Mount Hood ve Pittock Konağı gösterilebilir.

 

Oregon'da 34 kolej ve üniversitenin yanı sıra 18 iki-yıllık community kolej vardır. şehrin en büyük üniversitesi, Eugene da bulunan Oregon Üniversitesidir. Diğer üniversiteler ise; Oregon State Üniversitesi de dahil olmak üzere Portland State, East Oregon State, West Oregon State Üniversiteleridir. Bunların yanında özel üniversiteler de şunlardır; Portland Üniversitesi, McMinnville de bulunan Linfield Koleji, Portland'de Reed, Lewis ve Clark Koleji ve Forest Grove da bulunan Pasific Üniversitesi.

 

 

Krater Gölü; Oregon.

Crater_lake_oregon.jpg

 

 

Hood Dağı ve Trillium Gölü'ne yansıması; Oregon.

755px-MtHood_TrilliumLake.jpg

 

 

286px-Map_of_USA_OR.svg.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.