Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Montana Başkent Helena


_asi_

Önerilen İletiler

Helena

 

Helena, ABD'de Montana eyaletinin başkenti.

 

Tarih

Bölgeye, ilk kez 1805'te Meriwether Lewis ile William Clark'ın keşif gezisi sırasında ayak basıldı. Last Chance Çukuru'nda Temmuz 1864'te altın bulundu (buradan bugün kentin ana caddesi geçmektedir). Adını Minnesota'daki Helena'dan alan kent 30 Ekim 1864'te kuruldu. 1875'te bölge, 1889'da da eyalet başkenti oldu. Altın, gümüş ve kurşuna dayalı madencilik patlaması 1893'e gelindiğinde dinmişti. Daha sonra 1900-10 arasında Missouri Irmağı üzerinde Canyon Ferry. Hauser ve Holter barajlarının kurulmasıyla yeni bir zenginleşme dönemi başladı. I. Dünya Savaşı'nda değişik madenlere yönelik talebin artmasıyla birlikte bölgede madencilik alanında yeni bir canlanma görüldü. Yörede çıkan doğalgazı taşıyacak boru hattının kurulması da buna katkıda bulundu. 1935, 1936 ve 1937'deki depremlerin yol açtığı zararlar hızla giderildi.

 

Coğrafya- İklim

Missouri Irmağı yakınında, Kıta Bölümü'nün doğu ayağında (1.205 m), engebeli tepeler ve yüksek dağlarla çevrili verimli bir bölge olan Prickly Pear Vadisinde yer alır. Helena (1820 m) ve Ascension (1.785 m) dağları yöreye pitoresk bir görünüm kazandırır.

 

Ekonomi

Eyalet hükümetinin etkinliklerinin yanı sıra Helena bir tarım ve büyükbaş hayvan ticareti merkezidir; kentte ayrıca hafif sanayi ürünleri üretilmektedir. Kent Helena Ulusal Ormanı'nın yönetim merkezidir. Turizm de ek bir gelir kaynağıdır. Yakındaki East Helena'da maden ergitme ve petrol arıtma etkinlikleri yürütülmektedir.

 

Katolik Carroll College'ın (1909) merkezi ile bir müze ve sanat galerisinin bulunduğu Montana Tarih Derneği'nin merkezi de buradadır. Eyalet Meclisi Binası'nın bakır kaplı bir kubbesi vardır. Bu kubbenin üzerinde Özgürlük Heykeli'nin bir tıpkıyapımı yer alır. Çevrede eyalet denetiminde bulunan birçok dinlenme alanı vardır.

 

Eyalet Meclisi Binası

Helena_capitol.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.