Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Montana


_asi_

Önerilen İletiler

Montana

 

Montana_state_flag.png

 

 

Montanastateseal.jpg

 

 

380,849 km2'lik yüzölçümüyle Montana Amerika'nın en geniş alana sahip 4. eyaletidir. Montana iki bölgeye ayrılabilir: Great Ovalar bölgesi eyaletin doğusunun beşte üçünü, Rocky Mountains ise batının beşte ikisini kaplar. Çorak alanlar olarak bilinen ve renkli taş formasyonlarına sahip olan bölge eyaletin uzak doğu bölümünde bulunur. Great Ovalar bölümünde buğday tarımı ve sığır çiftlikleri gözdedir. Bears Paw, Highwood, Big Snowy ve Little Rocky Dağlarını da içeren birkaç alçak dağ, batıdaki ovalardan yükselmektedir. Rocky Mountain sırasına mensub 50'den fazla dağ - çoğu kuzeybatıdan güneydoğuya doğru- Montana'da yer almaktadır. Kuzey Amerika Great Ovaları ve Pacific Sahil bölgesini oluşturan bir sınır olan Continental Bölümü batı dağları boyunca zikzak çizer. Montana'nın en önemli nehirleri Missouri ve Yellowstone'dur. 490 bin km2 'lik bir sahayı kaplayan Flathead Gölü eyaletin en büyük doğal gölüdür. Başlıca şehirleri, Billings, Great Falls, Butte-Silver Bow, Missoula, Helena (başkent) ve Bozeman'dır. Nüfusu 800.000 civarındadır.

 

Montana, yaklaşık 17 community kolej ve mesleki okulun yanında 10 civarında kolej ve üniversiteye sahiptir. Eyalet kurumları; Missoula'da Montana Üniversitesi, Bozeman'da Montana State Üniversitesi, Billings'te Eastern Montana Koleji, Dillon'da Western Montana Koleji, Havre'de Northern Montana Koleji ve Butte'de Montana Tech'tir. Özel kurumlar, Helena'da Carroll Koleji, Great Falls'ta Great Falls Üniversitesi ve Billings'teki Rocky Mountain Kolejidir.

 

Montana iklimi, farklılıklarıyla bilinir. Continental bölgesinin batısı ağır çökelmeler sonucu genelde diğer kesimlere nazaran daha ılımlı bir havaya sahiptir. Ocak ayında batıda görülen sıcaklıklar -7oC iken doğuda -10oC'dir. Batı dağarındaki Temmuz sıcaklıkları ortalama 18oC iken, doğuda 22oC'dir. Kışın, batı ovaları bazen Kanada'dan gelen sert kar fırtınaları ve şiddetli rüzgarlara maruz kalır. En çok yağış kışın ve yazın ilk dönemlerinde görülür ve en çok kar dağlara düşer.

 

Billings'te düzenlenen sanat organizasyonları arasında Billings Senfoni Orkestrası ve Actors Theatre Montana vardır. Cascade Dörtlüsü ve Great Falls Senfoni Birliği Great Falls'ta konserler verir. Bozeman'daki Montana Bale Kuruluşu hem geleneksel hem de modern dans gösterileri sunar. Ayrıca, eyalet çapında her yıl, yerel müzik ve tiyatro programları düzenlenir. Montana'nın müzeleri arasında Great Falls'daki C.M. Russell Müzesi, Browning'de Plains Indian ve Craft Merkezi ve Bozeman'da bulunan Montana State Üniversitesi kampüsündeki Rockies Müzesi yer alır.

 

Montana 11 milli park, 16 devlet parkı ve birçok dinlenme sahasına sahiptir. Glacier Milli Parkı eyaletin kuzeybatı bölümünde Rocky Dağlarındadır. Bighorn Canyon National Recreation Area ve Absoraka-Beartooth Kırları da sık ziyaret edilen hoş manzaralı yerlerdendir. Eyaletin popüler açık hava etkinlikleri kamp, balık tutma, avcılık, kayık, yürüyüş, ata binme ve yaban hayatı seyridir.

 

 

Map_of_USA_highlighting_Montana.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.