Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alaskadaki Buzullar


_asi_

Önerilen İletiler

Alaskadaki Buzullar

 

Bering Buzulu

 

Bering_buzulu.jpg

 

Bering Buzulu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletindeki bir buzuldur. Şu anda, Wrangell-St. Elias Milli Parkı'nın güneyindeki Vitus Gölü'nde, Alasaka Körfezi'nden 10 kilometre uzaklıkta sonlanmaktadır. Buzulu besleyen karın toplandığı Bagley Buzbölgesi'yle beraber düşünüldüğünde Bering, Kuzey Amerika'nın en büyük buzuludur. Son yüzyılda yükselen sıcaklıklar ve değişen yağış rejimi buzulu birkaç yüz metre inceltmiştir. 1900 yılından beri buzulun son noktası 12 kilometre geri çekilmiştir. Alaska sahillerindeki pekçok buzul da Bering Buzulu'yla beraber geri çekilmektedir.

 

Çekilen buzulun ilginç bir yan etkisi vardır-bölgede depremler artmıştır. Bering Buzulu'nu oluşturan Wrangell ve St. Elias dağ sıraları, Pasifik ve Kuzey Amerika tektonik plakalarının üstüste gelmesiyle şekillenmişlerdir. Buzuldaki büyük miktardaki buzun ağırlığı Dünya'nın kabuğu'nu bastırmakta, iki tektonik plaka arasındaki sınırı sabitleştirmekteydi. Buz miktarı azaldıkça bu sabitleştirme etkisi de kaybolmakta, fay hatlarının daha rahat hareket etmesine ve daha fazla deprem olmasına sebep olmaktadır.

 

 

Brady Buzulu

 

800px-Landsat_GlacierBay_01aug99.jpg

 

Brady Buzulu Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletindeki, Glacier Bay Milli Parkı'nın sınırları içinde bulunan 39 kilometrelik bir buzuldur. Buzulun ismi misyoner, kâşif ve daha sonra da Alaska Valisi olan John Green Brady onuruna verilmiştir.

 

 

Malaspina Buzulu

 

800px-Malaspina_Glacier_from_space.jpg uzaydan görünümü

 

Malaspina Buzulu, Alaska'nın Pasifik sahillerinde yer alan bir buzul. Yeryüzünün en büyük kıyı buzullarından biridir. İsmini italyan denizcisi Alessandro Malaspina'dan alır.

 

Saint Elias Dağları'nin eteklerinde, çok sayıdaki buzulun birleşmesinden oluşur. En büyük kolu, 80 km uzunluğundaki Seward Buzulu'dur. Malaspina Buzulu 4.000 kilometrekare bir alanı kaplar ve Alaska Körfezi 'ne dökülür. Buzulun bir özelliği vadi buzulunun üzerindeki doğal buz baraj gölleridir.

 

 

Mendenhall Buzulu

 

Gletscher.jpg

 

'Mendenhall Buzulu, Alaska'nın başkenti Juneau şehir merkezine 21 km mesafedeki bir buzul. 4 000 kilometrekarelik Juneau Icefieldin kollarından biridir. Buz mavisi rengi ile üçbinlik dağlar ile çevrilidir. 67 m yüksekliği, 2,4 km genişliği ile muazzam bir kütlesi olsa da Juneau Icefield ile mukayese edilince bu kütle küçük gözükür.

 

Çevredeki Taku, Eagle, Herbert ve 38 diğer buzulun kaynağıda Juneau Icefield 'dir.

 

Alaska'nın iklim şartları sebebiyle, meydana gelen buzul erimeleri tüm Dünya'da gözlenen buzul çekilmeleri kadar büyük boyutta değildir. Ama yine de buradaki buzullar yıllık olarak ortalama 10 ile 15 m geriye çekilir. Mendelhall buzulu, bundan 250 yıl önceki ilk bilimsel incelenmesinden bugüne bariz bir şekilde küçülmüştür. Bu yıllar içinde buzul yaklaşık 800 m geriye çekilmiştir.

 

 

Chenega Buzulu

 

Bir kıyı buzulu olan Chenega Buzulu, Amerika Birleşik Devletleri'nin bir eyaleti olan Alaska'daki Kenai Yarımadası'ndaki Prens Wiliams Boğazı'nda yer almaktadır.

 

Adını 1905 yılında Chenega Adası'ndan ve bu adanın civarındaki Chenega Körfezi'nden almaktadır. Çok ilgi çekici turistik bir yer olan buzul her sene bir çok kanocuyu ve gezinti teknesini okyanusla kavuştuğu Nassa Fiyordu'na çekmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.