Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Başkent Santo Domingo


_asi_

Önerilen İletiler

Santo Domingo

 

Santo Domingo, Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti.Avrupalıların Batı Yarıküre'de kurdukları en eski sürekli yerleşmedir.Hispaniola Adası güneydoğu kıyısında yer alır.

 

1496'da Kristof Kolomb'un kardeşi Bartolomeo tarafından Yenidünya'daki ilk İspanyol kolonisinin yönetim merkezi olarak kuruldu.Başlangıçta Ozama Irmağının doğu yakasında yer alan kente, Kastilya ve Aragon Kraliçesi I. Isabel'in onuruna Nueva Isabela adı verildi. Bir kasırgada yıkılınca, ırmağın sağ yakasındaki bugünkü yerinde yeniden kuruldu (1502).Öteki Batı Hint Adaları'yla Amerika Kıtasına yönelik birçok keşif ve fetih seferi buradan başlatıldı.Zamanla Amerika'daki İspanyol topraklarının yönetim merkezi durumuna gelen kent, bugün Meksika ve Peru sınırları içinde bulunan toprakların fethedilmesinden sonra önemini yitirdi.

 

1795-1809 arasında Fransızların egemenliğinde kalan Santo Domingo, kısa bir süre İspanyollar tarafından yönetildikten sonra komşu Haiti'ye bağlandı.1844'te bağımsızlığına kavuştu ve yeni Dominik Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.1936'da diktatör Rafael Trujillo tarafından adı Ciudad Trujillo olarak değiştirildiyse de, Trujillo'nun 1961'de öldürülmesinden sonra yeniden eski adını aldı.

 

Santo Domingo günümüzde ülkenin sanayi, ticaret ve finans merkezidir.Hidroelektirk santrallarının yapımı sanayinin hızla gelişmesini sağlamıştır. Ülkenin metalurji, petrokimya, tekstil, gıda işleme, plastik ve çimento gibi en önemli sanayileri burada toplanmıştır. Limandaki yolcu ve yük trafiği çok yoğundur.

 

Kentteki yükseköğretim kurumları, Batı Yarıküre'nin en eski yükseköğretim kurumu olan Özerk Santo Domingo Üniversitesi (1538), Pedro Henriquez Urena Ulusal Üniversitesi (1966) ve teknoloji üniversitesidir. Kültürel kuruluşlar arasında Ulusal Tiyatro-Güzel Sanatlar Okulu, müzik konservatuvarı ve Ulusal Senfoni Orkestrası, Kolomb öncesi dönemden kalma yapıtların sergilendiği Dominik İnsanı Müzesi ve Ulusal Kütüphane sayılabilir. Kristof Kolomb'un mezarının bulunduğu Santo Domingo Katedrali'yle Hint Adaları genel valisi Diego Colombo'nun sarayı sömürge döneminden kalma başlıca yapılardaır.Nüfus 2,253,437 (2007).

 

 

800px-Zona_Colonial_2.jpg

 

 

800px-Building_in_Zona_Colonial%2C_Santo_Domingo.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.