Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Fincanda Pişen Dibek kahvesi


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Fincanda Pişen Dibek kahvesi
Bu kahvenin özelliği eski Osmanlı usulü pişirilmesi ,özel imalat dibek kahvesinin cezvede değil de direk ateşin üzerinde pişmesi. Şekerini, kahvesini, suyunu fincana katıp karıştırılması ve direk ateşin üzerine koyulup içime sunulması
Menengic-dibek-kahvesi.jpg


Osmanlı Usulü Fincanda Pişen Dibek kahvesi
Sizde benim gibi kahve tutkunuysanız sanırım sizin içinde Türk kahvesinin yeri ayrıdır.Bizim kültürümüzde neleri neleri simgeler,misafirververlik göstergesi,sohbetin en keyifli parçası,yorgunluğu alan mucize bir içecek:)Şimdi asıl konu bizim izmir'deki dibek kahvemiz geleneksel Türk kahvesi cezvede pişirilirken bizim izmirde fincandada pişirilir kısık ateşte yanan mangalın üzerine porselen fincan konuyor ve o inanılmaz köpüklü inanılmaz derecede sıcak kahve önünüze geliyor.İzmirde bulunursanız mutlaka deneyin derim.Ayrıca bizim izmirde çok meşhur paket halinde satılan dibek kahvelerinide burada yerinde içebilirsiniz.Ayrıca aromalılarıda var,kakuleli,bademli,siyah üzüm çekirdekli benim en sevdiklerim damla sakızlı ve çikolatalı olanlar:)ımmmm...Kemeraltında kahvelerinin satıldığı yerde kocaman ve tabii artık otomatik dibekleri görmeniz mümkün.hatta oraya yaklaştığınızı seslerden dahi anlayabilirsiniz:)gümm! gümmm !! ve oraya kadar gitmişken fincanda dibek kahvesi yapan yerlerden Asmaaltı cafe de mutlaka oturup bir fincan hüpletin pişman olmazsınız...

Kızlarağası Hanı
KIZLARAĞASI HANI, İzmir’deki hanların en büyüğü ve en görkemlisidir. Anıtsal bir özelliğe sahip olduğu gibi, mimari özelliği bakımından tek örnek olması Osmanlı hanları arasında ona özgünlük kazandırmaktadır.
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sırf kahveyi bu usül pişirebilmek için özel ateşe dayanıklı fincanlarım var benim...:) enfes olur...:)

 

yanlız içerken dikkat etmek lazım fincan uzun süre sıcaklığını korur...Bir kere ben acele ettim dudağım fincana yapışmıştı...:D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evet fincan sıcak olduğundan ilk kazalar yaşandı smile.gif

 

:lol:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O halde bende size Manisa'nın meşhur Cilveli Kahvesinden ikram edeyim :clover:

 

cilve2.jpg

 

Manisa'nın tarihi ve turistik mekanlarından olan Yenihan'da içebilirsiniz. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlana bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

 

CİLVELİ KAHVE NASIL HAZIRLANIYOR?

 

Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor.

 

Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Antep'in Menengiç kahvesi ve yanında kara üzümüde mutlaka denemelisiniz.
 

23044716.jpg
Menengiç, yabani aşılanmamış antepfıstığına verilen isimdir. Latincede pistacia terebinthus olarak anılan menengiç bazı yörelerde çitlembik, çıtlık, çitemik, çetene, bıttım gibi farklı isimlerle tanınmaktadır. Menengiç, ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçasıdır.Kahve severlerin kesinlikle tatması gereken farklı bir kahve türüdür Menengiç Kahvesi.
Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgelerinin Dağlık ve Kırsal alanlarında ekimi yapılmadan yabani olarak yetişen Menengiç ağacından toplanan menengiç meyveleri, yıkandıktan sonra bir kaç gün güneş altında kurumaya bırakılır. Daha sonra menengiçler geniş bir tavada rengi koyu kahverengiye dönene kadar kavrulur. Kavurma işleminden sonra macun kıvamına gelene kadar ezilmesiyle menengiç kahvesi meydana gelir. Menengiç kahvesi yaparken, Türk kahvesi yapımında dikkat edilmesi gereken şeylere menengiç kahvesi yapımında da dikkat edilmesi gerekir. Menengiç Kahvesi kısık ateşte kendi halinde pişirilmelidir. Kahve yapılırken su yerine süt de koyulabilir. Bir fincan menengiç kahvesi kalori olarak yaklaşık 50 Kaloridir (Kcal/Kj).

İçerik : Kavrulmuş, öğütülmüş menengiç.

Hazırlanışı :

Her fincan için yeteri kadar süt ve bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi cezveye koyarak kısık ateşte kaynatınız. İsteğe göre şeker ilave ederek servis yapınız.(Menengiç kahvesini kullanmadan önce kavanozu iyice karıştırınız.)
Pratik olarak hazırlamak için fincan içerisine bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi, iki tatlı kaşığı kahve kreması (süt tozu) ve yeteri kadar şeker üzerine kaynar su ilave ederek servis yapınız. (Menengiç kahvesini kullanmadan önce kavanozu iyice karıştırınız.)

MENENGİÇ KAHVESİNİN ÖZELLİKLERİ :

-Kafein içermez. İçimi yumuşaktır
-Öksürüğü keser, balgam söktürür.
-Nefes açıcıdır, nefes darlığına iyi gelir.
-Antiseptik özelliği vardır, göğsü yumuşatır, solunum yollarına faydası vardır.
-Yaraları tedavi edici özelliği vardır.
-Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
-Ses tellerine ve ses kısıklığına iyi gelir.
-Mide ağrılarını ve mide bulantısını dindirmeye yardımcı olur.
-Afrodizyak(Cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır.

Menengiç Kahvesi içinde kimyasal madde yoktur % 100 doğaldır.
Bünyesindeki doğal antepfıstığı yağı sayesinde, yüksek E vitamini ve doymamış yağ asidi içerir. Kandaki kolesterolü düşürmeye, kalp ve damar sertliğini önlemeye yardımcı olur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Egelilerin iyi bildiği süvari kahvesinide unutmamalı.

 

svarikahvesi.jpg

 

Özellikle Ege Bölgesi’nde yaygın olan bir kültürdür süvari kahvesi. Ege’deki Efeler nargilenin yanında mutlaka sade süvari kahve içer. Neden mi? Nargile, 2-3 saat gibi uzun sürede içilen tütündür. Son deminde süvari kahve Efe’ye getirilir. Efe, bunu yarım saatte içer. Tütün ve kahve ayrı bir keyf verir. Süvari kahve Ege Bölgesi’nde Efelerin kahvesidir. Çakırcalı, Yörük Ali Efe gibi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...
Misafir Erol Egemen İNCİOĞLU

Menengiç kahvesi (çedene diye tanıdım ben) fıstık değil kenevir çekirdeğinden yapılır. Kenevir yaprağı etkisini vermez rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sadece bu notu düşmek istedim... Ayrıca romatizma ve birçok fiziksel hastalığa iyi gelir çedene. Kuru yemiş olarak da kullanılabilen bir çekirdektir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.