Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Isparta Müzesi


_asi_

Önerilen İletiler

Isparta Müzesi

 

Isparta ilinde ilk müzecilik hareketi 1933 yılında açılan Halk Evinde başlamıştır. O zamanki halk evi binasının bir odası müze salonu olarak düzenlenmiştir. Çevreden toplanan arkeolojik eserler burada sergilenmiştir. Halk evlerinin kapatılmasıyla birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmış, eserlerin bir kısmı zamanla kaybolmuş ya da zarar görmüşlerdir. Uzun yıllar müzesiz kalan Isparta ilinde 1971 yılında müze binasının temeli atılmış, inşaat 1984 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce tamamlanarak, 8 Mart 1985 yılında Etnoğrafya Müzesi olarak açılmıştır. Müzeye 1989 yılında Arkeoloji Bölümü olarak küçük bir salon daha eklenmiştir. l999 yılında başlatılıp 2003 yılında bitirilen onarım, teşhir-tanzim çalışmaları sonucunda müzeye arkeolojik ve etnoğrafik eserler ile Isparta ve civarında elde edilen halıların sergilenmesi için yeni salonlar düzenlenmiştir. Müzedeki eser sayısı 16.283 adettir.

 

k10_isparta_muzesi_tyke_heykeli.jpg

 

Müzenin salon girişlerinde Aksu ilçesi sınırları içinde Timbriada Sofular ve Senitli Yaylasından elde edilen Pisidia mezar taşlarının küçük boyutlu örnekleri sergilenmektedir. Arkeoloji salonunda 1989 yılından beri Atabey İlçesi Göndürle I Höyüğü Mezarlığında yapılan kurtarma kazıları sonucunda ortaya çıkarılan İlk Tunç Çağ Mezarlığı’na ait (MÖ 3000-2000) bir kesit 5 adet küp mezarla canlandırılmıştır. Salonda ayrıca Aksu Zindan Mağarası önünden getirilen Eurymedon heykeli, Perge ekolünden mermer heykeller ile Senirkent Yassıören’den elde edilen Geç Arkaik Dönem Greko-Pers (MÖ 530-510) mezar steli sergilenmektedir.

 

k30.jpg

 

 

I Nolu Vitrin: Göndürle Küp Mezarlarının içinden çıkan gaga ağızlı testiler, ağırşaklar, taş baltalar, idoller ve bronz yüzük, küpe, iğne vb. süs takıları sergilenmektedir.

 

 

k31.jpg

 

 

II Nolu Vitrin: MÖ 8. ve 4. yüzyıllar arası döneme ait pişmiş toprak eserler teşhir edilmektedir.

 

III Nolu Vitrin: Hellenistik (MÖ 334-MÖ 30) ve Roma Dönemine (MÖ 30 - MS 395) tarihlenen pişmiş toprak kaplar, kandiller ve figürinler teşhir edilmektedir. Özellikle terra sıgılata seramikler ve Güneykent Kalburcu mevkiinden çıkan geniş tabaklar yoğunluktadır.

 

IV Nolu Vitrin: Bronz ve mermer malzemeler sergilenmektedir. Mermerler arasında Ana Tanrıça heykelleri, bronzlar içinde ise Roma Dönemine ait kandiller, ok uçları ve tıp aletleri bulunmaktadır.

 

 

k9_isparta_muzesi_bronz_eser_vitrini.jpg

 

 

V Nolu Vitrin: Takı vitrini olarak düzenlenen bu vitrin içinde altın, yüzük ve yüzük kaşları, küpe, kolye, bronz fibula, ayna, cam boncuk ve bilezikler sergilenmektedir.

 

 

k32.jpg

 

k33.jpg

 

k34.jpg

 

 

VI Nolu Vitrin: Roma Dönemine ait cam örnekleri teşhir edilmektedir.

 

VII Nolu Vitrin: Bu vitrinde müzenin sahip olduğu iki define sergilenmektedir. Eğirdir definesi 374 adet altın Osmanlı sikkesinden oluşmaktadır. Eğirdir’de bulunan ve Burdur’a götürülen define 1989 yılında Burdur Müzesinden Isparta Müzesine getirilmiştir. Diğer define ise 1995 yılında Karaağaç Mahallesindeki caminin inşaat temellerinin kazımı sırasında bulunmuş ve müzeye kazandırılmıştır. Defineden elde edilen 468 adet Osmanlı gümüş sikkesi yapılan temizlik ve konservasyon çalışmalarından sonra ziyarete sunulmuştur.

 

 

k38.jpg

 

k39.jpg

 

 

VIII Nolu Vitrin: Bu vitrinde İslami sikkeler kronolojik bir düzen içinde sergilenmektedir. Abbasî, Sasanî, Büveyhoğulları, Selçuklu, Memluk, İlhanlı, Timurilere ait altın ve gümüş sikkeleriyle birlikte 16 Osmanlı padişahının altın ve gümüş sikkelerinin yanı sıra II. Mahmud’un (1808-1839) bastırdığı sikkeler sergilenmektedir.

 

 

k40.jpg

 

 

IX Nolu Vitrin: Bu vitrinde Pisidia Bölgesi Şehir Sikkeleri (MÖ 100-MS 300), Roma İmparatorluk Dönemi Sikkeleri (MÖ 30-MS395-423), Bizans Dönemi Sikkeleri (MS 500 - I500) ve Venedik Sikkeleri (MS500-1500) sergilenmektedir.

 

 

k35.jpg

 

k36.jpg

 

k37.jpg

 

 

Etnografya Salonu: Aydınlatma araçları, giysiler, işlemeler, takılar, saat ve köstekleri, tesbihler, ağızlıklar, kaplar, kahve kültürü ile ilgili malzemeler, ölçü-tartı aletleri, silahlar ve topak ev sergilenmektedir.

 

 

k14_.jpg

 

k55.jpg

 

k56.jpg

 

k57.jpg

 

 

Halı Salonu: Isparta çevresine ait geleneksel, Şark Halı Dönemi ve sonrası halılar (19. yy.ın son çeyreği-20. yy.ın ikinci çeyreği); kilimler, cicimler, zililer (19. yy.ın son çeyreği-20.yy.ın ilk çeyreği); Uşak, Aksaray, Ladik (Konya), Karapınar, Kırşehir, Yuntdağı, Yağcıbedir-Bergama, Çanakkale, Döşemealtı halıları (16.yy.ın son çeyreği-20.yy.ın ilk çeyreği); hurç, yastık yüzü, çuval, eğer örtüsü, heybe, torba, kolan, halı tezgahı, kilim tezgahı ve dokuma aletleri sergilenmektedir.

 

Ön ve Arka Bahçede: Ön bahçede Sidemara lahit parçaları, Yassıören mezar stelleri ve ostotek örnekleri sunulmaktadır. Arka bahçede ise Pisidia bölgesi mezar taşı örnekleriyle mimari parçalar, Yunanca kitabeler, İslami mezar taşlarından oluşan zengin bir koleksiyon sergilenmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.