Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mersin Kanlıdivane Harabeleri


_asi_

Önerilen İletiler

Kanlıdivane Harabeleri

 

Kanlıdivane Erdemli-Silifke karayolunun 3 km. kuzeyindedir. Antik çağdaki adı, Kanytelis olan kent büyük bir obruğun etrafına kurulmuştur. Burası Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim merkezi olarak kullanılmıştır. Hellenistik Kule, bazilikalar ve nekropoller en önemli arkeolojik kalıntılardır.

 

1148_127.JPG

Kanlıdivane Çukuru

 

 

1148_132.JPG

Çukurun kuzey tarafında Bir kilise

 

 

1148_138.JPG

Kanlıdivane'den genel bir görünüş

 

 

1148_150.JPG

Çanakçı kaya mezarları

 

 

1148_155.JPG

Çukurun başka bir görüntüsü

 

 

Bu çöküğe şu sebepten “Kanlıdane” demişler: Hristiyanlık’ın henüz serbest olmadığı zamanlarda, inananları bu çukura atıp aslanlara parçalatıyorlarmış. Başka yerlerde de buna benzer şeylerin yapıldığını okumuştum. Üç yüz yıllık yasak Hristiyanlık döneminde çok görülmüş bu gibi şeyler. Bir anlatışa göre Kanlıdivane ismi buradan gelme. Başka bir anlatışa göre ise, yukardan akan suların etkisiyle kaya kızıla boyanmış ve kayada, divana oturmuş insan rölyefleri var. Önce “kanlı divan” imiş, sonradan “kanlıdivane” olmuş.

 

1148_164.JPG

Çukurun batı tarafındaki büyük kilise

 

 

Bu antik yerleşim yeri, 19. asırda Fransız tarihçi Langlois tarafından keşfedilmiş. 70 li yıllarda Prof. Semavi Eyice burada kazı yapmış.

 

 

1148_162.JPG

Bir kilise kapısı

 

 

Belgelerde anlatıldığına göre obruk çok öncelerden beri kutsal sayılan bir yermiş ve bu kutsiyet Roma ve Bizans çağlarında da devam etmiş.

 

1148_136.JPG

kilise

 

 

Üç ayrı çağdan kalma yapılar var burada. Birincisi, Helenistik Çağ; ikincisi, Roma Çağı; üçüncüsü, Bizans Çağı. Buranın Helenistik ve Roma dönemlerindeki adı Kanytelleis’dir, Bizans döneminde ise Neopolis olmuş.

 

1148_158.JPG

Helenistik Kule

 

 

İlk göze çarpan Helenistik Dönem’den kalma bir kule olup yarıya yakını yıkılmış durumdadır. Kule, o dönemin stili olan poligonal duvarla yapılmış, tarihleme olarak, İ.Ö. 2. yy’a tarihlenmektedir. Kuledeki bir taşa, Olba’daki rahip-kral Teokritler’in simgesi olan triskeles, öteki adıyla çarkıfelek işareti kazınmış ve yan tarafındaki başka bir taşta ise “Tanrı Zeus için rahip-krallardan Olbalı Tarkyaris’in oğlu Teukros tarafından yaptırılmıştır,” yazılıdır.

 

1148_156.JPG

Kilise Sütunları

 

 

1148_140.JPG

Lahit

 

 

1148_146.JPG

Çanakçı kaya mezarlarından bir kabartma

 

 

1148_129.JPG

Romalı asker Trogomon

 

 

çöküğün içinde ve güney yüzündeki kayaya resmedilmiş kürsüde oturan ana, baba ve dört çocuğun rölyefleridir. Üstündeki bir kitabede belirtildiğine göre Armaronxas adlı bir ailenin bu kabartma.

 

1148_128.JPG

Armaronxas ailesi

 

 

1148_141.JPG

Aba Ailesi'nin anıt mezarı

 

Kanlıdivane’de, sağlam olarak ayakta kalabilmiş başka bir Roma kalıntısı, Aba ve ailesinin anıtmezarıdır. Obruğun iki yüz metre kadar kuzey batısında bulunmaktadır o da. Anıtmezar, “Aba, kocası ve iki oğluna aittir” denmektedir. Ama bu Aba ile Olba Kraliçesi Prenses Aba ayrıdır. Olba Kraliçesi olan Aba İ.Ö. 1. yy ortalarında yaşamış, bu Aba ise İ.S. 2.yy da yaşamış.

 

 

1148_144.JPG

Roma Mezarı

 

 

1148_139.JPG

Roma döneminden bir anıt mezar

 

 

1148_149.JPG

Çanakçı kaya mezarları

 

 

çöküğün 250 metre kadar batısında kalan Çanakçı Kaya Mezarları Roma Dönemi eserleridir. Buradaki kabartmalar İ.S. 2. yy ait olup, kabartmaların altında o kişilerin, kayaya oyma mezarları bulunmaktadır. Ayrıca bu mezarların yağmalanmasını önlemek veya boşaltılıp içine başkalarının ölüleri konmaması için lanetleyici sözlerin yazıldığı kitabeler kazınmıştır yanıbaşlarına.

 

 

Kanlıdivane’deki en kalabalık ve en ayakta kalabilmiş eserler ise Bizanslılar’dandır. Çöküğün kutsallığı sebebiyle olsa gerek ki, Bizans İmparatoru II. Theodosius (408-450) burayı önemli bir Hristiyanlık merkezi haline getirmiştir. Adı da “Yenişehir” anlamına “Neopolis” olarak değiştirilmiş ondan sonra.

 

 

1148_131.JPG

Su sarnıcı

 

 

Biri Kanldivane’ye varmadan önce, biri çöküğün doğu tarafında, biri de Çanakçı Kaya Mezarları’nın bulunduğu yer olmak üzere üç tane nekropolu (mezarlık) var Neopolis antik şehrinin.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.