Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mersin Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

MERSİN YEMEKLERİ

 

TANTUNİ

 

Malzemeler

1 kg. kuzu kuşbaşı

1 yemek kaşığı margarin

1 adet kuru soğan

2 adet yeşil soğan

2 adet domates

1 adet yeşil soğan

1 yemek kaşığı toz biber

1 tatlı kaşığı tuz

 

Yemeğin Tarifi

Kuşbaşı etleri küçük küçük doğrayın. Yıkayıp, süzdükten sonra saca koyun, margarin ekleyin. Etler suyunu bırakıp, çekene kadar bekleyin. Kavrulmaya başlayınca devamlı karıştırarak kavurmaya devam edin. 1 yemek kaşığı toz biber atıp, ocağın altını kapatın. Etleri kenara alın. Saca yeşil soğan, kuru soğan, domates ve yeşil biber doğrayıp, kalan yağın içinde 5 dakika karıştırarak kavurun. Etleri tekrar saca koyup karıştırın. Pide ekmeklerinin içine koyarak servis yapın.

 

TOPALAK CORBASI

 

Malzemeleri:

1 kg bulgur, 150 gr nohut, 500 gr et, 1 tatlı kasığı karabiber ve kimyon, 2 kasık salca, 1

bas soğan, 1 miktar kuru nane (2 corba kasığı), 2 adet limon, 250 gr irmik, 1 su bardağı

un, yeteri kadar tuz.

 

Yapılısı:

 

Ayıklanmıs nohut bir tencere icerisinde haslanır ve bir miktar karıstırdıktan sonra et ilave

edilerek birlikte haslanması sağlanır. Diğer taraftan genisce bir kap icerisine bulgur alınır.

Bir kasık salca kıyılmıs soğan, kimyon, karabiber ilave edilerek yoğrulur. Biraz

yoğrulduktan sonra irmik ve un ilave edilerek hepsi birden yoğrulmaya baslanır. Đyice

yumusadıktan sonra fındık buyukluğunde avunc icerisinde yuvarlanır. Daha once

haslanan nohut ve et ile hazırlanan topalaklar birlikte kaynatılır. 20 dakika kaynatıldıktan

sonra eksisi ve tuzu atılır. Atesten indirilir. Yağ ve salcası kuru naneyle tavada eritildikten

sonra corbanın uzerine ilave edilir. Corba servise hazır hale gelmistir.

 

YUZUK ÇORBASI

 

Malzemeleri:

Yarım kilo kıyma, 2 bas soğan, l tatlı kasığı karabiber ve tuz, bir demet maydanoz, 1

yemek kasığı salca,1 kg un, 250 gr nohut, 3 limon, 1 yemek kasığı kuru nane, 1 cay

bardağı katı yağ, 2 yemek kasığı biber salcası, yeteri kadar su ve tuz.

 

Yapılısı:

 

Un bir tepside kulak memesi yumusaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamuru

hazırladıktan sonra aynı tepsi icerisinde uzerine nemli bir bez ortulerek biraz bekletilir.

Soğan ile maydanoz kıyılır, kıyma, karabiber, tuz, biber salcası ile bir karısım haline

gelecek sekilde hepsi birden karıstırılır. Hazırlanan kıyma bir tabak icerisine alınarak

kaldırılır. Bekletilen hamur bezeler halinde tahta uzerinde acılarak kucuk kareler halinde

kesilir. Kesilen kareler icerisine hazırlanan kıymadan az az alınarak konulur. Kare

hamurun dort kosesi bir araya getirilerek kapatılır. Bu sekilde hazırlanan corba unlanarak

bir kenara bırakılır. Diğer taraftan tencere icerisine bir miktar su konarak ayıklanan

nohutlar haslanır. Baska bir tencereye bir miktar su konularak kaynatılır, daha sonra

nohutla hazırlanan yuzuk corbası (sekillendirilmis hamur) kaynayan suyun icinde dokulur.

20 dakika kaynatılır o kaynarken sıkılan limonlar dokulerek atesten indirilir. Hava

icerisine konan yağ eritilir. Eriyen yağa salca ilave edilir, nanesiyle birlikte corbanın

uzerine dokulur. Tabaklara konarak servis yapılır.

 

İÇLİ KOFTE

 

Malzemeleri:

3 kilo bulgur, 1 kilo kıyma et, yarım kilo doğmelik et, yeteri kadar soğan, bir tatlı kasığı

karabiber, 1 tatlı kasığı kırmızı biber, 1 ,5 yemek kasığı biber salcası, 1 ,5 su bardağı katı

yağ, 2 demet maydanoz, 3 bardak un.

 

Yapılısı:

 

Soğanlar doğranarak kıyılır. Salcası, yağı, tuzu, biberi ve karabiberi kıymayla birlikte ilave

edilir. Kıyılan soğan ve kıyma pembemsi bir renk alana kadar kavrulur ve soğumaya

bırakılır. Diğer tarafta bulgur ıslanır, doğmelik et, un ilave edilerek belli bir kıvama kadar

yoğrulur. Yumurta buyukluğunde bezelere ayrılır. Bezeler fincan sekline gelinceye kadar

parmakla oyulur. Oyulduktan sonra soğuyan kıyma oyulan koftenin icerisine bir miktar

konur ve ağzı kapatılır. Bu suretle olusturulan kofteler kaynayan suyun icerisine atılır. 15-

20 dakika sonra cıkarılarak servis yapılır

 

TATAR CORBASI

 

Malzemeleri:

250 gr kıyma et, 1 bas soğan, 1 yumurta, 1 kilo un, 50 gr yağ

 

Yapılısı:

Yumurta, tuz , su ve un"dan elde edilen hamur ıslatılmıs bir pecete ile sarılarak 10 dakika

bekletilir. Bilahire tahta uzerinde yufka seklinde acılan hamur kucuk kareler halinde

kesilir. Diğer tarafta yağda kavrulan soğan kıyma ve tuz hamurların ortasına konarak

ucgen sekline getirilip kapatılır. Kaynamakta olan et suyuna atılıp pisirilir. Bir sure

soğumaya bırakılır. Bu esnada yağ eritilir. Salca ilave edilir, nane atılır. Yağ, salca ve

nane karısımı uzerine dokulur. Servis esnasında cırpılmıs yoğurt ilave edilerek sofraya

konur.

 

SUSAMLI KOFTE

 

Malzemeleri:

1 kilo bulgur, 250 gr susam, 2 cay bardağı sıvı yağ, 2 bas soğan, 1 kasık salca, 1 tatlı

kasığı kimyon ve yeteri kadar tuz, 1 bağ maydanoz

 

Yapılısı:

 

l kilo bulgur bir tepsi icerisine ılık sula ıslanıp ustu ortulur. 250 gr susam kavrularak

dovulur. Soğanlar ince sekilde doğranarak 2 cay bardağı yağ ile kavrulur. Uzerine salca

ilave edilir ve kavrulmaya devam edilir. Islanmıs olan bulgurun uzerine doğulmus olan

susam ilave edilir. Tavada hazırlanan yağ soğan ve salca beraberce yoğrulur. Biraz

yoğrulduktan sonra ince kıyılmıs maydanoz ve kimyon ilave edilerek yoğrulmaya devam

edilir. Belirli bir yumusaklığa geldikten sonra servis yapılır.

 

ETLİ DÖĞME PİLAVI

 

malzemeleri:

200 gr nohut, 1 kilo dovmelik buğday, 200 gr kus bası et, bir miktar tuz, bir miktar katı

yağ, yeteri kadar su.

yapılışı:

 

Secilen nohut bir tencere icine konur. Tencerenin yarısına kadar su doldurularak yuksek

ateste kaynatılır. Nohut tam olarak pistikten sonra uzerine tuz ile birlikte dovmelik

buğday ilave edilir. Đlave edilen malzemeler kaynayana kadar kusbası haslanır. Haslanan

et ayrı bir tabağa alınır. Diğer tarafta pisen doğmenin altı sondurulur. Bir tava icerisinde

yağ eritilerek pilava ilave edilir. Servis tabağına konur. Servis tabağına konan pilavın

uzerine kusbası haslanmıs et dokulerek servis yapılır.

 

 

SARI KABAK KOMPOSTOSU

 

Kabaklan soyup ceviz tanesi kadar doğrarız, guzelce yıkarız. Yarım kilo sekeri kabakların

uzerine ekerek bir, iki saat dinlendiririz. Bilahare ocağa koyup bir iki defa kaynatırız.

Kaynadıktan sonra 250 gr cekirdeksiz uzum koyup kabaklar pisinceye kadar kaynatırız.

Ocaktan indiririz sonra tabaklara servis yaparak 250 gr ceviz icini doverek baharatı ile

birlikte uzerine serperiz ve servise hazır.

 

DOMATES RECELİ

 

Malzemeleri:

4 kilo linda tipi domates, 1 kilo kirec suyu, 4 kilo seker, 150 gr fındık veya badem ve 1

adet limon.

 

Yapılısı:

 

Sert ve kırmızı 4 kilo linda tipi domatesin kabuğu ince ince soyulur, soyulduktan sonra

dolma oyacağı ile oyulur gibi cekirdeği ayıklanır. Bilahare altı saat kirec suyuna bırakılır, o

kirecte ıslanırken 4 kilo domates 4 kilo seker konduktan sonra koyduğumuzun sekerin

uzerine goz kararı su ilave edilir. Birkac defa taklalandıktan sonra domatesi guzelce

yıkanır. Yıkandıktan sonra badem veya fındık doldurulur. Kaynamıs suyun icine atılır, o

kaynatılmaya baslanır. Kaynarken 1 adet limon un suyu sıkılır, kabuğu da icerisine

doğranır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servise hazır demektir

 

HUMUS

 

Malzeme:

Nohut, tahin, limon, sarımsak, maydanoz, sumak, kimyon, kırmızı toz biber, katı yağ.

 

Yapılısı:

 

Nohut suda iyice kaynayacak soğuduktan sonra, suzek veya et makinesinde guzelce

macun seklinde olacak ayrı bir kapta tahin, limonla sarımsak dovulerek kimyonda

karıstırılarak ezilmis nohutla beraber karıstırılacak, tavada yağ eriyecek toz biber yağda

yanacak servis yapılmıs malzemenin uzerine yeteri miktarda dokulecek ayrı yeten uzerine

kıyılmıs maydanoz, sumak konarak yemeğe hazırlanmıs olur ve servis hazır demektir.

 

ZEYTİNYAĞLI İMAM BAYILDI

 

Malzemeleri:

 

1 kilo patlıcan, 4 adet soğan, bir miktar zeytinyağı, 5 dis sarımsak, 4 domates, bir miktar

et suyu ve tuz.

 

Yapılısı:

 

Sapları ayırmadan patlıcanlar dorde bolunur. Yuvarlak doğranan soğanlar zeytinyağı ile

sarartılır ve icine sarımsaklar doğranarak tekrar hafifce kavrulur. Bu malzeme daha sonra

zeytinyağında cevrilen patlıcanların arasına doldurulur ve tuz ile biber ilave edilir. Yağsız

et suyunun kaynamasından sonra hafif ateste pisirilir. Domatesle suslenerek servis

yapılır.

 

DOLMA

Yoremizde patlıcan, domates, kabak ve dolmalık biberden dolma yapılır.

 

Malzemeler ve Yapılısı :

Hangi sebzeden dolma yapılacaksa 1 kilo alınır. Buna ic olarak 200 gr pirinc, 4 adet

domates,1 bağ maydanoz, 250 gr kıyma, 5 dis sarımsak, 1 tatlı kasığı tel nane, yeteri

kadar baharat ve tuz atılarak karısım sağlanır. Bu karısımdan patlıcan dolduruyorsak ici

oyulan patlıcanın icine, biber dolduruyorsak ici oyulan biberin icerisine hazırlanan ic

doldurulur. Bilahare tencere icine uygun sekilde dizilir. Su ilave edilir, pisinceye kadar

kaynatılır, indirilir. 15-20 dakika dinlendirilir servis yapılır

 

UN HELVASI

 

Malzemeleri:

1 kilo un, uc bardak su, 100 gr cay sekeri, 200 gr susam.

 

Yapılısı:

1 kilo unu bir tencerede kızarıncaya kadar kavurup, unu bir tencereye bosaltıp soğumaya

bırakılır. Bilahare pekmez suyu karıstırıp kavrulmus olan unun uzerine dokerek yoğrulur

bir sure sonra susam da uzerine dokulup yoğrulma isine devam edilir. Susam ve un

birbirine iyice karısınca ciğkofte gibi sıkılır. Servis yapılır.

 

PALIZA

 

İyice olgunlasmıs uzum toplanır. Bir torba icerisinde suyu sıkılarak cıkarır. Bu su kazan

icerisine dokulerek bir miktar beyaz toprak ilave edilir. Bu uzum suyu durulunca baska bir

kazana alınır. Normal bir ateste pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra

indirilip biraz bekletilir. Đcerisine yeteri kadar nisasta ve seker ilave edilir. Bu karısım

yaklasık iki saat kaynatılır. Uzum suyunun bu sekilde hazırlanısına palıza, onceden

hazırlanmıs ipteki ceviz veya fındık "in kaynatılan palızanın icerisine batırılıp cıkarıldıktan

sonra bir yere asılarak bir hafta kurutulmus haline bandırma, palızanın temiz bir bez

uzerine yufka ekmek kalınlığında serilmisine bu sekilde kurutulmus halinin kucuk kareler

seklinde kesilerek icine ceviz ici veya fındık ici konularak ucgen seklinde durulup piyasaya

verilmis haline muska denir.

 

MAHLUTA

 

Secilmis cekik mercimek kaynar su icine atılır tuz ilave edilir. Mercimek tam pisinceye

kadar kaynatılır. Piserken ara sıra kopuğu alınır. Ayrı bir tavada yağ cintilmis soğan ile

kavrulur. Salca ilave edilir. Soğan pembelestikten sonra haslanmıs (pisirilmis) kırık

mercimek uzerine dokulup karıstırılır. Bu sekilde hazırlanan yemek turune mahluta denir.

 

BABAKANNUS(patlıcan gömmesi)

Cekirdeklenmis olan iri patlıcanlar fırına yahut ta koze gomulur. Tam pistikten sonra

patlıcanların kabuklan soyularak sapları kopartılıp havanda iyice dovulur. Bir miktar

domates ve sarımsak da dovulup tuz sirke eksi konduktan sonra karıstırılıp uzerine

maydanoz konularak servis yapılır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.