Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sinop Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

SİNOP YEMEKLERİ

 

Çerkez Pastası (Sinop)

 

Zeynep Kakınç

 

MALZEMELER:

1 su bardağı fırınlanmış mısır unu

5 bardağı su

Tuz

1-2 çorba kaşığı tereyağı.

 

HAZIRLANIŞI:

Suyu tencereye koyup kaynatın. Tuzunu ekleyin. Mısır ununu kaşık kaşık ekleyerek sürekli karıştrrın. Tüm mısır ununu koyduktan sonra karıştırmaya devam edin. Koyulaşınca ateşten alın. Bir tabağa kubbe şeklinde koyup ortasını açın ve tereyağını koyup erimeye bırakın. Tabaktan kaşıkla alarak yiyin.

 

MISIR ÇORBASI (SİNOP)

 

MALZEME:

1 su bardağı mısır yarması

1/2 su bardağı barbunya fasulyesi

1 soğan

8 su bardağı su

500 gr. kemikli kuzu eti

4 çorba kaşığı katı yağ

1/2 çorba kaşığı domates salçası

tuz

 

Mısır yarmasını ve barbunyaları 1 gece önceden ıslatın, ince kıyılmış soğanı, yağda pembeleştirin. Salçayı da katıp karıştırın. Etleri ekleyip, biraz renk alıncaya kadar kızartın. Kavrulmuş etlere mısır yarmasını ve barbunyayı da katın. Suyunu koyup tuzunu ayarlayın. Bir taşım kaynatıp, köpüğünü alın. Ateşi kısıp, yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.

 

MISIR PASTASI (SİNOP)

 

Malzemeler:

4,5 su bardağı su,

2,5 su bardağı mısır unu,

2 yemek kaşığı tereyağı,

2 adet yumurta,

tuz,

pul biber.

 

Yapılışı:

Kaynayan tuzlu suya mısır unu eklenir. Karıştırarak iyice koyulaşması sağlanır. Ayrı bir yerde tereyağına yumurta kırılır. Mısırın üzerine yerleştirerek servis edilir. Üzerine tuz, pul biber serpilir. Tereyağında yumurtanın alternatifleri var. Dövülmüş biber salçası da eklenerek bol soğanlı kıyma kavrulur.

 

SIRKELI PIRASA (Sinop)

 

MALZEMELER

 

1 bağ pırasa

250 gr yoğurt

2 diş sarmısak

bir tutam kırmızı pul biber

1 çorba kaşığı sirke

 

HAZIRLANIŞI

 

Pırasaların sadece soğan kısmını 7-8 cm.uzunlığunda doğrayın, bol suda haşlayın. İyice yumuşadıktan sonra süzgece alın ve suyunu iyice çektirin. Elinizle her bir pırasayı yassı hale getirdikten sonra una bulayıp kızgın yağda kızartın. Soğuduktan sonra çatalla lif hale gelinceye kadar ezin. İçine 1 çorba kaşığı sirke konmuş sarmısaklı yoğurtla pırasaları karıştırın.. Tabağa aldıktan sonra kızartma yağından biraz alın içine kırmızı pul biber karıştırıp üzerinde gezdirin. Bu Sinop ilinin bir yemeğidir. Aynı tarifi patlıcanla da yapabilirsiniz.

 

GERZE NOKULU (Sinop)

 

MALZEMELER

1 adet yumurta,

1 çay bardağı sıvı yağ,

1 çay bardağı ılık su

2 çorba kaşığı sirke

yarım paket kabartma tozu

bir tatlı kaşığı tuz

alabildiği kadar un

İÇ MALZEMESİ:

Yarım kilo kıyma

1 ortaboy soğan

 

HAZIRLANIŞI

Yumurta, su, sıvı yağ, sirke ve tuz bir kap içinde karıştırılır. Alabildiği kadar un ve yarım paket kabartma tozu ilave edilip hamur yoğurulur. Kıyma, soğan ile kavrulup iç malzeme hazırlanır ve soğutulur.biraz karabiber ilave edilir.Hazırlanan hamur 6 bezeye ayrılır.Her beze ayrı ayrı tepsi büyüklüğünde açılıp iç malzeme serpilerek rulo şeklinde bükülür.Bükülen hamur, eşit büyüklükte parçalara ayrılarak tepsiye dizilir. Yumurta sürülür ve üzerine çörekotu serpilerek orta ısıdaki fırında pişirilir.

 

İçli tava (Sinop)

 

Hamsiler ayıklanır, kılçıkları da çıkarılır. Diğer tarafta soğanlar kavrulur, pirinç eklenir ve pirinç de biraz kavrulur. Tuz, karabiber ve şeker de eklenerek üzerini kapatacak kadar su konularak pişirilir. Pilav suyunu çekince maydanoz, dereotu, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tavaya sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir. Dinlenmiş pilav bunun üzerine dökülür ve yerleştirilir. Kalan hamsiler pilavı tamamen kapatacak şekilde dizilir. Kısık ateşte çevire çevire pişirilir. Altı piştikten sonra ters yüz yapılarak üst tarafı pişirilir.

 

İçi etli hamur (kulak hamuru) (Sinop)

 

Yumurta, tuz ve suyla sert bir hamur yoğurulur ve pazılara ayrılır. Oklavayla yeterince incelikte açılır ve orta büyüklükte karelere bölünür. Karelerin içine kıyma, soğan, tuz ve karabiberden oluşan karışımdan konur. Üçgen şeklinde katlanarak uzun uçları biraraya getirilir. Katlanan mantılar kaynayan tuzlu suya atılır. Bir iki taşım kaynadıktan sonra pişip pişmediği kontrol edilerek tencerenin altı kapatılır ve yapışmaması için üzerine soğuk su dökülür. İki ayrı tabağa alınan mantılardan birinin üzerine sarımsaklı yoğurt, diğerine de ceviz serpilir. Üzerlerine kızdırılmış tereyağ dökülür.

 

Nokul (Sinop)

 

Un, su, tuz karışımıyla kulak memesi yumuşaklığında mayalı bir hamur yoğurulur. Orta büyüklükte pazılara bölünür, oklavayla açılır. Diğer tarafta ince doğranmış soğanlar yağla sararıncaya kadar kavrulur. Kıyma, karabiber ve tuzla içi hazırlanır. Açılan yufka yağlanır, üzerine hazırlanan içten bir miktar konup dağıtılır ve yufka içle birlikte rulo şeklinde yuvarlanır. Kızdırılmış ve yağlanmış tepsiye nokullar döşenir ve pişirilir. İç malzemesi olarak üzüm ceviz karışımı ya da süzme yoğurt da konulabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.