Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Iğdır Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

IĞDIR YEMEKLERİ

 

BOZBAŞ

 

Malzemeler: Yarım kg et, 1 baş kuru soğan, Yeteri kadar yağ, 2-3 adet patates, 1-2 tane domates, Bir yemek kaşığı salça, Lepe (Nohutun kırılmışı)

 

Yapılışı: Önce normal bir tencereye soğanları küçük küçük kıyıp koyun. Eti normal büyüklükte doğrayın, yağla birlikte hafif kızartın. Sonra domatesi doğrayıp, salçayı da hafif sulandırıp tencereye dökün. Tencerenin yarısına gelecek şekilde su koyun. Bir taşım kaynadıktan sonra lepeyi (isterseniz nohut kırılmadan da konur). Patatesleri dörde bölüp tuzunu da ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Altını da hafif kısarak yarım saat kadar pişmesini bekleyin. İçi biraz çukur yemek tabaklarda servis yapın.

 

Not: İçine tandır ekmeği doğranıp yenirse lezzetine lezzet katılır. Tabiki yanında yeşil soğanı veya salatayı eksik etmeyin.

 

TAŞ KÖFTE

 

Malzemeler: 1 kg parça et, Yeteri kadar yağ, 3 adet patates, 1-2 adet domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 baş kuru soğan, 1 çay bardağı pirinç, 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı lepe (Nohutun kırılmışı), Yeteri kadar nane, tuz, kırmızıbiber ve karabiber

 

Yapılışı: Düz bir taşın üzerine eti koyup iyice ezin. Sonra etin içerisine istenirse soğanları ve lepeyi ezebilirsiniz. Eğer etin içine ezmezseniz, eti taşın üzerinden alıp, içine soğanı küçük küçük doğrayın. Soğanı katıp elinizle hepsini iyice yoğurun. Diğer tarafta normal bir tencereye yağı ve kıyıp ayırdığınız soğanları koyun ve hafif kavurun. Sonra domatesleri doğrayıp salçayı da sulandırarak ilave edin. Tencerenin yarısına kadar su koyun ve bir taşım kaynatın. Yoğurduğunuz eti elinizle normal büyüklükte yuvarlayın ve kaynayan suyun içine atın. Patatesleri de dörde bölüp tencereye koyun yarım saat kadar pişmesini bekleyin. Çukur yemek tabaklarında servis yapın.

 

YOĞURT ÇORBASI

 

Malzemeler: Yarım kg yoğurt, Yarım kg ıspanak, 1 demet maydanoz, 1 çay bardağı pirinç, Tuz,

 

Yapılışı: Normal bir tencereye bir miktar su koyun kaynasın. Sonra içerisine yıkanmış pirinci ilave edin, bir miktar kaynadıktan sonra daha önce yıkayıp küçük küçük doğradığınız ıspanakları ve maydonozu ilave edin. Üzerine biraz daha su koyup karıştırın. Kaynamasına yakın tuzunu koyun. 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra ocağın üzerinden alın, serin bir yere bırakın soğusun. Büyük bir tabakta yoğurdu iyice çırpın. Üzerine soğumuş ıspanağı ilave edin ve iyice karıştırın. Çorba eğer katıysa biraz su ve tuz koyup kıvamını yakalayın.

 

QATIĞAŞI

 

1 Su bardağı pirinç ve lepe

1 Demet kazayağı

1 Demet maydanoz

1 Demet dereotu

½ Demet salmanca

1 Su bardağı et suyu

2 Su bardağı su, yeteri kadar tuz

1 Kg. yoğurt

 

Tencereye su, lepe/lapa, pirinç kurutularak ateş üzerine alınır. Kaynayınca kazayağı, salmanca, dereotu, maydanoz sırasıyla küçük küçük doğranarak ilave edilir. Sebzeler piştikten sonra tuz eklenir. Ateşten alınır. Ateşten alınan karışım buzdolabında veya soğuk bir yerde soğumaya bırakılır. Diğer tarafta yoğurt iyice çarpılır. Soğuyan karışım porselen bir kâsede yoğurt ve soğumuş et suyu ile karıştırılır. Tuzu eklenir. (Fazla karıştırılmaz; çünkü sebzelerin rengi yoğurda çıkabilir.) Katı olmuşsa su ilave edilir.

 

Not: Kazayağı ve salmancanın her mevsim bulunmaması ayrıca mevsiminde bulunsa bile toplanmasının zor olması nedeniyle bunların yerine ıspanak kullanılmaktadır.

 

KELECOŞ

 

1 Çay bardağı bulgur

1 Su bardağı lepe

1 Orta boy patates ve soğan

5 Tane kurut

2 Yarım kaşık margarin

Tuz – 1 tatlı kaşığı pul biber

 

Tencereye bulgur, lepe konularak pişirilir. Patates kare şeklinde küçük küçük doğranıp bulgur ve lepe eklenir. Daha sonra kurut bu karışıma eklenerek kaynatılır. Diğer yanda soğan küçük küçük kıyılıp yağda kavrulur. Pul biber eklenerek pişen çorbanın üstüne gezdirilir.

 

Not: Kurut kış hazırlıkları bölümünde hazırlanmıştır.

 

AYRANAŞI

 

1 demet emen kömeci

1 demet yarpız

1 demet evelik

6 dal pancar yaprağı

2 kg yoğurt

1 su bardağı bulgur

7 su bardağı su

3 diş sarımsak

4 kaşık un

 

Tencereye su konularak bulgur kaynatılır. Buna ince ince doğranmış bütün otlar ilave edilip iyice pişirilir. 4 kaşık un su da ezilerek karışıma ilave edilir. Diğer tarafta ayran hazırlanır sarımsaklar ezilerek ayrana katılır. Pişirilen karışıma sonra ayran eklenir. Bir iki taşım kaynatılıp ateşten alınır.

 

SABAHAŞI

 

3 su bardağı çiğden (olmamış buğdayın dövülmüş hali)

2 lt. su, 1 tatlı kaşığı tuz

4 parça kemikli et

 

Bütün malzemeler güvece konulduktan sonra güveç tandıra yerleştirilir. Etler iyice eriyip su ve buğdayla karışıncaya kadar kaynaması beklenir. Yaklaşık iki saat kaynadıktan sonra tandırdan çıkarıp servis edilir.

 

Not: Çorbanın özelliğinin başında tandırda pişmesi gelir. Ayrıca diğer bir özelliği ise çok kaynamasıdır. O kadar kaynar ki malzemeler tanınmaz hale gelir.

 

PERZANA

 

1 su bardağı pirinç

½ ltd. et suyu

1 ltd. su

5-6 tane kuru erik

½ demet maydanoz

2 tatlı kaşığı margarin

İsteğe göre tuz

1 adet yumurta

4 yemek kaşığı yoğurt

 

Tencereye pirinç, et suyu, su, kuru erik ince kıyılmış maydanoz margarin konularak kaynatılır. Pişene yakın tuz eklenir.(Eğer kıvamına gelmemişse un suda iyice ezilerek eklenir.) Diğer yanda yumurta ile yoğurt terbiye edilerek çorbaya ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşten alınır.

 

TAŞ KÖFTE

 

500 gr kemiksiz et

1 çay kaşığı sarıkök

1 tatlı kaşığı salça

1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

1 çay kaşığı karabiber

3–4 dal maydanoz

½ kuru soğan

1 çay bardağı lepe

1 çay bardağı pirinç

1 yumurta

1 orta boy patates

1 yemek kaşığı margarin

 

Et dövme taşında tokmakla dövülür. (Kıyma olarak da kullanılabilir.) Et iyice dövüldükten sonra salça ayçiçeği yağı, ince ince kıyılmış maydanoz, lepe, pirinç ete karıştırılıp yoğrulur. Yoğrulmuş etin üzerine sarı kök, karabiber serpilip yumurta kırıldıktan sonra tekrar yoğrulur. (Köftelerin pişerken dağılmaması için iyice yoğrulması gerekir.) Yoğrulduktan sonra et avuç içinde yuvarlanarak orta boy bir patates büyüklüğünde köfteler hazırlanır. Diğer yanda margarinle ince kıyılmış soğan kavrulur. Salça, su eklenip suyun kaynaması beklenir. Su kaynayınca köfteler suya ilave edilip beş dakika kadar kaynatılır. Sonra patatesler 5–6 parçaya bölünerek Yemege eklenir. Tuzu da eklenip bir süre daha kaynatılır. Patatesler pişince ateşten alınır.

 

TAVUK ŞORVA

 

1 tavuk

1 orta boy soğan

1 çay kaşığı tuz

125 gr margarin

1 Çay kaşığı sarıkök

1 orta boy domates

3 sivri biber

1 orta boy patates

½ su bardağı lepe

1,5 lt su

 

Öncelikle tavuk parçalara ayrılarak bir tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. İnce ince kıyılmış soğan ve tuz, hazırlanan karışım içine konarak tencerenin kapağı kapatılır. Lepenin pişmesi beklenir. Lepe pişince rendelenmiş domates, halkalar halinde doğranmış biber ve patates eklenerek bir süre kaynatılır. Daha sonra yağı konularak, üzerine sarıkök serpiştirilir. Patatesler ve tavuk pişince ateşten alınır.

 

TANDIR ŞİŞ

 

500 gr kemiksiz et

6 adet domates

6 adet sivribiber

Tuz

 

Et kuşbaşından büyük olacak şekilde doğranır. 2 m uzunluğunda ucu çengelli bir şişe dizilir. Diğer yandan domatesler ve biberler bütün halinde diğer şişlere dizilir. Şişler tandıra sarkıtılır. Piştikten sonra geniş bir tabağa domatesler ve biberler doğranıp yerleştirilir. Tabağın bir kenarına etler de yerleştirilerek servis yapılır. (Genelde ayranla ikram edilir.)

 

EKŞİLİ

 

500 gr kemiksiz et

1 Su bardağı lepe

1 domates veya 1 çay kaşığı salça

5 gr limontuzu

2 su bardağı su

1 çay kaşığı sarıkök

1 yemek kaşığı margarin

Tuz

 

1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi “Yöresel bir ot” Et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır.

 

İŞKEMBE KAVURMA

 

500 gr işkembe

3 orta boy patates

1 orta boy soğan

2 adet domates

3 adet sivribiber

2 yemek kaşığı margarin

1 yemek kaşığı tuz

 

İşkembe iyice yıkanıp temizlendikten sonra kaynar su hazırlanır. İşkembe bu suya batırılıp çıkarılarak yeşil kısmı bıçakla kazınarak temizlenir. Temizlenmiş işkembe kuşbaşı büyüklüğünde parçalara ayrılıp tencereye konulur ve haşlanır. Diğer yanda ince ince kıyılmış soğan ve biberler, küçük karelere bölünmüş patates ve domatesler bir tencerede margarinle kavrulur. Daha sonra haşlanmış işkembe kavrulan karışıma eklenir. Patatesler pişince tuz ilave edilerek ateşten alınır

 

ETLİ SARMA

 

500 gr et (kıyma)

1 çay kaşığı sarıkök

1,5 yemek kaşığı salça

1 yemek kaşığı Ayçiçeği

4 dal dereotu

4 dal maydonoz

½ kuru soğan

½ kg salamura yaprak

½ su bardağı lepe

1 su bardağı pirinç

Tuz, sarabiber

1 yemek kaşığı karabiber

 

Sosu için:

½ kg yoğurt, 2 diş sarımsak

 

Öncelikle lepe ve su bir tencerede kaynatılarak pişirilir. Dereotu, maydonoz, soğan ince ince kıyılır. Bunlar kıyıldıktan sonra kıyma, ayçiçeği, soğan, dereotu, maydonoz haşlanmış lepe, pirinç, karabiber karıştırılıp yoğrularak iç hazırlanır. Salamura yapraklar haşlandıktan sonra tek tek açılır. İç konarak sarılır. Sarılan dolmalar tencereye dizilerek sarıkök, tuz, salça, margarin ve sarmaların üstünü kapatacak şekilde su konarak ateş üzerine alınır. Pişince sarımsak yoğurt yapılır. Üzerine dökülerek servis edilir.

 

CILVIR

 

1 kg kazayağı

1,5 su bardağı pirinç

2 yumurta

2 yemek kaşığı margarin ve tuz

 

Öncelikle kazayağları ve pirinçler ayıklanıp yıkanır. Kazayağları ince ince kıyılır. Sonra bunlar bir tencereye konulur. Tencere ateş üzerine alınır. Biraz pişirildikten sonra üstüne yumurtalar kırılır. Tuzu, margarini eklenerek karıştırılır. Üzerini örtecek kadar su ilave edilir. Kapağı kapatıp, pişmeye bırakılır. Pişince ateşten alınır.

 

EKŞİLİ PİLAV

 

3 su bardağı pirinç

3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı

6 su bardağı su, süzülecekse 10 su bardağı su

Tuz

 

Sosu için: Et yemeklerinde geçen ekşili aynı zamanda bu pilava olarak kullanılmaktadır.

 

Not: Ekşili pilav iki yöntemle yapılmaktadır. Süzülerek ve kavrularak

 

1. YÖNTEM: Tencereye yağ konulur. Pirinçler kızgınlaşan kuma ilave edilir. Bir süre kavrulduktan sonra diğer yanda kaynamış su veya soğuk su kavrulan pirincin üzerine boşaltılır. Tuzu eklenir. Pişince ateş kısılır. Bir süre dinlendirilip ateşten alınır.

 

2. YÖNTEM: Büyükçe bir tencerede pilav suyu kaynatılır. Kaynatılan suyu tuz ve pirinç eklenerek pişmeye bırakılır. Pirinçler tam pişmeden ateşten alınıp süzülür. Diğer yanda margarin tavada eritilerek hazırlanır. Süzülen pilav bir tencereye alınarak kısık ateşin üzerine konulur. Erimiş yağ pilavın üzerine dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzına temiz bir kâğıt yerleştirerek kapağı kapatılır. Dinlendirerek iyice pişmesi sağlanır.

 

Not: Süzme pilavın dinlendirilmesi genelde köz üzerinde yapılır. Bu nedenle yapılması zordur. Daha çok düğünlerde yapılır. Evlerde kavurarak hazırlanır. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın pilav servis edilirken üzerine ekşili konulur.

 

FETİR

 

400 gr tereyağı

250 gr şeker

7 su bardağı un

Süt (3 veya 4 su bardağı)

40 gr kuru maya

1 tutam tuz

250 gr yoğurt

2 yumurta

Öncelikle ½ bardak sütte maya ezilir. 6 bardak una tuz maya eklenerek geri kalan sütle kulak memesinden yumuşak hamur hazırlanır ve mayalanmaya bırakılır. Diğer tarafta içi için yağ eritilir. Eritilen yağa un ilave edilip kavrulur. Pembeleşince şeker eklenir çok az su dökülerek yumuşak bir hamur haline getirilir. İçi bir tarafta soğutulurken, mayalanan hamur yumruk büyüklüğünde bezelere ayrılır. Ayrılan bezeler elle biraz açıldıktan sonra hazırlanan iç konulup tekrar beze haline getirilir. Tekrar elle 1 cm kalınlığında 15 cm çapında açılarak üstüne önceden hazırlanmış yoğurt yumurta sarısı karışımı sürülür. Tandıra yapıştırılır. Kızarınca alınır.

 

KUYMAK

 

2 yemek kaşığı tereyağı

1 kahve kaşığı sarıkök

3 su bardağı un

1 çay kaşığı tuz

250 gr kepleme

Su

Tavaya yağ konularak eritilir. Eritilen yağa sarıkök ilave edilir. Diğer tarafta bir kap içerisinde hazırlanmış su, un, tuz karışımı erimiş yağın içine yavaş yavaş dökülüp hızlı hızlı karıştırılır. Pişince ateşten alınıp üstüne kepleme dökülür. “kepleme”: Nabat şekeri, tarçın, akkök, muğek ve karabiberden oluşan, İrandan gelen bir karışımdır.

 

OMAÇ HELVASI

 

2 kg un

1 kg şeker

2 margarin

Su

Un az su ile ovalanarak kalburdan veya elekten geçirilir. İri parçalarla küçük parçalar birbirinden ayrılır. Tencereye yağ konulur. Erimeye başlayınca önce büyük parçalar eklenerek kavrulur. Pembelenmeye başlayınca küçük parçalara ilave edilip dibi tutmaması için çok hızlı karıştırılır. Kahverengi bir renk almaya başlayınca diğer tarafta ılık suda eritilmiş şeker una dökülür. Katılaşıncaya kadar çok hızlı karıştırılır. Katılaşınca ateşten alınır.

 

KAVUT

 

1 su bardağı mısır

1 su bardağı buğday

1 su bardağı susam

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

Mısır, buğday ve susam kavrulur. Kavrulduktan sonra öğütülüp un haline getirilir. Diğer tarafta hazırlanan şekerli su unun üzerine dökülerek yoğrulur. Suyunu iyice çekince toplar haline getirilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.