Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hakkari Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

HAKKARİ YEMEKLERİ

 

Doğaba (Hakkari)

 

MALZEMELER

1.5 su bardağı aşurelik buğday

750 gr kemikli et (kol veya kaburga)

500 gr süzme yoğurt

1 yumurta

1 çorba kaşığı un

2 çorba kaşığı tereyağı

Nane, kekik, kırmızı pulbiber

Tuz

Köfte malzemesi:

500 gr kıyma

1 su bardağı pirinç

 

YAPILIŞI

Buğdayı akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp süzün. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurun. Buğdayı ve kemikli eti ilave edip kısık ateşte pişirin.

Köfte için; pirinci 1-2 saat ıslatın. Süzüp robottan geçirin. Kıyma, tuz ve baharat ekleyip yoğurun. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın.

Süzme yoğurdu bir kaba alın. Yumurta ve unu ekleyip çırpın. Biraz su ekleyip boza kıvamında bir karışım elde edin. Yoğurtlu karışımı etli buğdaya ilave edin. Kaynamaya başlayınca köfteleri ekleyip pişirin. Tencereyi ocaktan alın. Tavada 2 kaşık tereyağını kızdırın. Tuz ve baharat ekleyip karıştırın. Hazırladığınız sosu yemeğin üzerine gezdirip servis yapın.

Soğani

 

MALZEMELER

6 iri soğan

500 gr kıyma

1 su bardağı pirinç

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sıvıyağ

1.5 çorba kaşığı biber salçası

1.5 çorba kaşığı domates salçası

Karabiber, kırmızı pulbiber

1 su bardağı tane sumak

Tuz, nane, kekik, kimyon

 

YAPILIŞ TARİFİ

Soğanların alt kısımlarını biraz kesip kabuklarını soyun. Bütün olarak sıcak

suda haşlayıp süzgece alın. Hafif sıkıp katlarını ayırın. Pirinci bol suyla

yıkayıp süzün. Sumağı sıcak suda 15 dakika bekletip süzün.

Tavada tereyağı ve sıvıyağı kızdırın. Salça, tuz ve baharatları ekleyip

karıştırın. Tavayı ocaktan alın. Kıyma ve pirinci ilave edip karıştırın.

Hazırladığınız iç malzemeyle soğanları (veya kurutulmuş biber ve

patlıcanları) doldurup geniş bir tencereye dizin. Sumak suyunu ekleyin. Su

kaynayınca kapağı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin. Servis

tabağına alıp sıcak olarak servis yapın

 

Kiriş (Hakkari)

 

MALZEMELER

500 gr kemikli et

2 büyük kuru soğan

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı sıvıyağ

3 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı besni üzümü

1 su bardağı nohut

1 su bardağı ceviz içi

1 su bardağı sumak

Nane, kekik

Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber

İçli köfte malzemesi:

500 gr orta yağlı kıyma

2 su bardağı pirinç

Tuz

İç malzemesi:

500 gr kıyma

1 soğan

1 çorba kaşığı sıvıyağ

Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

Nane, kekik, kimyon

Tuz, karabiber, kırmızıbiber

 

YAPILIŞ TARİFİ

Nohudu, 2 su bardağı pirinci ve ceviz içini akşamdan ayrı kaplarda ıslatın.

Ertesi gün nohutun suyunu değiştirip haşlayın. Üzümü bol suyla yıkayıp 1 saat suda bekletin. 1 su bardağı sumağı 3-4 bardak kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzün. Bir tencerede kemikli eti pişirin.

İç malzeme için; soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Tavada sıvıyağı kızdırıp kavurun. Kıyma ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edin.

Ceviz içini ekleyip tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

İçli köfte için; pirinci robottan geçirin. Kıyma ve tuz ilave edip yoğurun.

Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizi ıslatıp parçaları yuvarlayın. Baş parmağınızla ortasını çevirerek açın.

Hazırladığınız iç malzemeden 1 kaşık koyup köfteyi kapatın. Malzeme bitinceye kadar işleme devam edin.

İki soğanı temizleyip küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede tereyağı ve sıvıyağı kızdırıp soğanı kavurun. 3 kaşık domates salçasını ekleyip karıştırın.

Tencereye sırasıyla, tuz, baharat, sumak suyu, kemikli et, nohut ve ceviz içini ilave edin. Su kaynayınca köfteleri ve üzümü ekleyin. Kısık ateşte 1 saat pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

Lalaped

 

MALZEMELER

2 çorba kaşığı yoğurt

4 yumurta

1 kahve fincanı süt

2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Bir tutam tuz

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 kahve fincanı çekilmiş ceviz içi

Kızartmak için:

Sıvıyağ

Şerbet için:

1.5 su bardağı tozşeker

1.5 su bardağı su

 

YAPILIŞ TARİFİ

Yoğurdu derin bir kaba alın. Yumurta, süt, tereyağı ve bir tutam tuz

ekleyip çırpın. Un ve kabartma tozunu harmanlayıp yoğurtlu karışıma ilave

edin ve hızla karıştırın.

Derin bir tavada sıvıyağı kızdırın. Karışımdan kaşık kaşık dökerek kızartın.

Lokmaları tencereye alıp soğutun.

Şerbet için şeker ve suyu kaynatın. Soğumuş lokmaların üzerine sıcak

şerbeti dökün. Şerbeti çekince servis tabaklarına alın. Çekilmiş ceviz içi

serpip servis yapın.

 

Doleme (Hakkari)

 

1 kg kabak

4 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı domates salçası

1 çorba kaşığı biber salçası

Nane, kekik, kırmızı pulbiber

1 tutam tozşeker

Tuz

 

Köfte malzemesi:

 

500 gr kıyma

1 su bardağı pirinç

Tuz, nane, kekik, karabiber

 

1. Köfte için; pirinci ıslatıp 1-2 saat bekletin. Süzüp robottan geçirin. Kıyma, tuz ve baharat ekleyip yoğurun. Köfte harcından fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak yuvarlayın.

2. Kabakları temizleyip küp küp doğrayın. Bir tencerede tereyağını kızdırıp salçaları ekleyin ve karıştırın. Tuz ve baharat ilave edin. 1 sıra kabak, 1 sıra köfte olacak şekilde malzemeyi yerleştirin. Bir tutam şeker ve tuz serpin. Bir miktar kaynamış su ekleyin. Kısık ateşte suyunu kontrol ederek yarım saat pişirin.

 

Köftesir (Hakkari)

 

500 gr köftelik ince bulgur

1 su bardağı un

3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

Bir tutam tuz

 

Kavurmalı sos için:

 

100 gr kavurma

2 soğan

1 çorba kaşığı tereyağı

1 çorba kaşığı sıvıyağ

1 çorba kaşığı domates salçası

Nane, kekik, kırmızı pulbiber

 

Üzeri için: Sarımsaklı yoğurt

 

1. İnce bulguru tepsiye alın. Eritilmiş tereyağını ekleyin. Azar azar un ve su serperek içli köftenin dış kısmı kıvamında yoğurun. Malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi ıslatarak avuç içinde şekillendirin. Malzeme bitinceye kadar işlemi sürdürün. Bir tencerede su kaynatıp köfteleri haşlayın.

2. Kavurmalı sos için; soğanları temizleyip kıyın. Kavurmayı küçük küçük doğrayın. Tereyağı ve sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı kavurun. Salça, kavurma ve baharatı ekleyip karıştırın.

3. Köfteleri servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Yoğurdun üzerine kavurmalı sosu ekleyip servis yapın.

 

Hakkari Usulü Otlu Peynir

 

MALZEMELER:

Süt

Peynir mayası

İsteğe göre siyabo, mend, so, sirk v.b otlar

 

HAZIRLANIŞI:

Büyük bir tencere dolusu sütü ateşin üzerine koyun. Kaynatmadan, ılınınca ocaktan indirin. Mayayı ilave edip 30 dakika bekleyin. 30 dakikadan sonra katılaşan yumuşak peynirleri kırın. Daha sonra 10 dakika daha öylece bırakın. (Kırdınlmanın sebebi katılaşan sütün oluşturduğu suyun üste çıkmasıdır.) Daha sonra suyu dökün. Kalan kısmı daha tam katılaşmadan peynirin içine isteğe göre siyabo, mend, so, sirk v.b yöresel otlar katın. (Hepsi bir arada konulmaz, tercih evden eve değişir) daha sonra peyniri bir torbanın içine döküp, ağzını bağlayın. Torbayı düz, geniş bir taşa yerleştirip üzerine ağır bir taş koyun. Bir tam gün beklemeye bırakın. Ertesi günü peyniri taşın altından alın. Tekerlek büyüklüğünde olan peyniri düz bir kaba alıp tuzlayın ve keserek servis edin.

 

Cembeli Tatlısı (Hakkari)

 

Malzeme

Bayat ekmek

Tereyagi

Pekmez

 

Yapılışı:

Bayat ekmekleri ceviz biyuklugunde kucuk parçalara ayiriniz 250 gram teteyagini bir tavada eritiniz ekmekleri tavadaki yaga ekleyiniz hafif kizarincaya kadar karistiriniz ekmekler tereyagini çektigizaman ustune bir su bardagi pekmezi ekleyiniz ve birkac dakika kisik ateste karistirdiktan sonra servis yapiniz.

 

Cevirmali Pilav (Hakkari)

 

Malzeme

2 patlıcan

3 patates

5-6 carlıston bıber

1 bütün tavuk

karabıber

tuz

yag

1 kg pırınc

 

Yapılışı:

Sebzeleri dogradıktan sonra kızartıyoruz. bu arada pirincimizi kaynamış tuzlu suda bekletıyoruz daha sonra tavugumuzu haşlayıp onuda kızartıyoruz kızarmış tavuk ve sebzemızi tencerenın dıbıne düzgün bür şekilde yerleştırıyoruz.daha sonra suda beklettıgımız pırıncı yıkayıp karabıber tuz ekleyıp onuda malzememızın üstüne boşaltıyoruztabi sırayı bozmuyacak şakılde bır cay bardagı sıvı yag ve yeterınce su ekleyıp kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen pilavımızı servıs ıcın bır tepsıye ters bır şekılde boşaltıyoruz

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.