Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Elazığ Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

ELAZIĞ YEMEKLERİ

 

HARPUT EKMEK TATLISI ( TAŞ EKMEĞİ)

 

mutfak1.jpg

 

MALZEMELER : 6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.

 

YAPILIŞI :

 

- Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.

- Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.

- Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.

- Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.

 

 

 

HARPUT KÖFTE

 

mutfak2.jpg

 

MALZEMELER :

1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et ölçüsünde ince bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydonoz ve reyhan.

 

YAPILIŞI :

 

- Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.

-Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulgur

yoğrularak ete dahil edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.

- Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur

- Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür.

- Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.

- Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.

 

 

İÇLİ KÖFTE

 

mutfak3.jpg

 

MALZEMELER :

1 kg yağsız kıyma, 500 gr yağlı kıyma, (içinde kullanılır), 1 kg bulgur (ince), 4 baş soğan, 100 gr ceviz ve 1 paket margarin (125 gr) veya sıvı yağ, 1 demet maydanoz, karabiber, 1 kaşık salça, 1 yumurta.

 

YAPILIŞI :

- Soğan küçük küçük doğranır,kıyma margarinle beraber orta dereceli ateşte kızartılır.

- Bir kaşık salça ilave edilerek karıştırılır.Maydanoz, karabiber ve ceviz içi dökülerek tekrar karıştırılıp ateşten alınır ve donmaya bırakılır. .

 

DIŞI

 

- Yağsız kıymaya tuz atılarak biraz yoğrulur.Hafif sulandırılan kıymaya bulgurun tamamı ilave edilip yumurta kırılarak iyice yoğrulur.

- Ceviz kadar parçalar alınarak daha önce hazırlanan iç harçtan parmak yardımıyla açılan köftelerin içine birer kaşık konularak kapatılır.

- Köfte yapımı bitince genişçe bir tavaya margarin veya sıvı yağ konup eritilir, bir kaşık salça konularak karıştırılır, buna bir litre su konup kaynatılır.

- Kaynayan salçalı suya köfteler tek sıra dizerek on dakika pişirilir.

- Sıcak olarak servis yapılır.

 

 

GÖMME

 

mutfak4.jpg

 

MALZEMELER :

1500 gr un (kepekli un), 750 gr kıyma veya kavurma, 200 gr ceviz, 100 gr tereyağı,bir miktar pul biber ve tuz.

 

YAPILIŞI :

- Kepekli una bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.

- Ayrı bir kapta kıyma veya kavurma bir miktar kavrulur.

- Soğan küçük küçük doğranarak yine ayrı bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pişirilir.

- (Pembeleşmeyecek şekilde) soğan,kavrulan kıymaya veya kavurmaya eklenerek isteğe bağlı olarak pul biber katılır.

- Ceviz havanda dövülür.

- Fırın tepsisinin altı yağlanır.Daha önce hazırlanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak serilir.

- Üzerine hazırlanan kıyma veya kavurma soğanlı harçtan yapılır.Harçın üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanın üzerine ise dövülmüş ceviz serilir.

- Böylece bir harçlı, bir ceviz olmak üzere 25-30 adet olacak şekilde hazırlanır.

- En üste gelecek yufka biraz kalınca açılıp yayıldıktan sonra üzeri hafifçe yağlanıp bıçakla ortadan ikiye bölünerek fırına atılır , altı ve üstü kızarınca fırından çıkarılıp en üsteki kalın yufka kaldırılır.

- Çatalla kazınarak tabağa konulmadan tepsi içerisinde servis yapılır.

 

 

ERISTE ÇORBASI

 

ERISTE_CORBASI.jpg

 

MALZEMELER:

-1 Kase eriste

-1 bas sogan

-1 kasik margarin

-Salça, tuz ve nane

 

YAPILISI:

-Bir tencereye sogan küçük küçük dogranir, bir kasik margarin veya kavurma konularak orta ateste pembelestirilir.

-Salça ilave edilip 4 kase su konularak kaynatilir.

-Eriste döküldükten sonra 15 dakika pisirilir.

-Ocaktan alindiktan sonra bir tutam nane atilip tencerenin kapagi kapatilir ve 10 dakika sonra servis yapilir.

 

 

KOFIK DOLMASI

 

KOFIK_DOLMASI.jpg

 

MALZEMELER:

-25'er adet kofik (kurutulmus dolmalik biber ve patlicanin mahalli adi)

-750 gr Pirinç

-5 adet kuru sogan

-2 su bardagi zeytinyagi

-Yeteri kadar tuz

-Karabiber, kirmizi biber

-7 türlü bahar

-Kus üzümü ve nane

 

YAPILISI:

-Kofikler sicak suda haslanir.

-Ayri bir tencerede ince ince kiyilan soganlar pembelesince

-Yikanmis pirinç ve diger baharat ve tuz karistirilarak kavrulur.

-Pirinç ölçüsü ile bir ölçü su ilave edilerek suyunu çekene kadar pisirilir.

-Bu pilav haslanan kofiklerin içerisine doldurulur.

-Bir ölçü suyla da kofikler pisirilir

 

 

KURUTLU ÇORBA

 

KURUTLU_CORBA.jpg

 

MALZEMELER:

-3 Adet büyük kurut,

-Eriste,

-Nane,

-Yag ve tuz.

 

YAPILISI:

 

-Kurut ilik suda ezilerek ayrana dönüstürülür.

-Eristeler makarna gibi haslandiktan sonra süzülerek genis bir kaba alinir.

-Hazirlanan ayran ateste devamli karistirilarak iltilir.

-Haslanan eriste ilitilan ayran üzerine ilave edildikten sonra

-Ayri bir kapta yagla nane kavrulup üzerine dökülür.

-Servis yapilir.

 

 

PESTILLI YUMURTA

 

PESTILLI_YUMURTA.jpg

 

MALZEMELER:

-2 Kalip dut pestili,

-1 kasik margarin veya tuzsuz tereyagi,

-3 adet yumurta,

 

YAPILISI:

 

-Pestiller küçük parçalara bölünerek ilik suda 5 dakika bekletilip süzgece dökülür.

-Süzgeçten alinan pestiller temiz bir bezin arasina konularak suyu alinir.

-Bir tavaya margarin veya tereyagi konup eritilir.

-Pestiller yagin içerisine dökülerek 5 dakika kavrulur.

-yumurtalar tek tek pestilin üzerine kirilarak karistirilir.

-Yumurtalarda pisince ocaktan indirilir ve servis yapilir.

 

 

BAKLAVA

 

BAKLAVA.jpg

 

MALZEMELER:

Yeteri kadar un, nisasta ve ceviz içi

1 paket sanayagi

1 adet yumurta

1 kase yogurt , 1 çay kasigi karbonat

Yarim su bardagi yag

 

YAPILISI:

1.Yumurta, yogurt ve sivi yag karistirilarak içerisine yeteri kadar un konulup karbonat ilave edilerek yumusak bir hamur yapilir.

2.Hazirlanan hamur topaklara ayrilarak nisasta ile açilir.Tepsi yaglanarak yufka serilir.Yufkanin üzerine havanda dövülmüs ceviz serpilir.Bu isleme yufkalar bitene kadar devam edilir.

3.Yufkalar bittikten sonra istenilen sekilde kesilerek üzerine , bir paket sanayagi eritilip iyice kizartildiktan sonra dökülür ve kizgin firinda kizartilir.

4.Kizartma islemi tamamlandiktan sonra sogutulur ve hazirlanan surup sicak olarak üzerine dökülür.

 

 

DILBER DUDAGI

 

DILBER_DUDAGI.jpg

 

MALZEMELER:

Yeteri kadar un

2 adet yumurta

1 çay bardagi süt ve sivi yag

1 paket margarin

Nisasta ve ceviz

 

YAPILISI:

1.Bir tepsi içerisine un , yumurta , sivi yag ,süt ve nisasta konulup birlikte yogrularak yumusak bir hamur hazirlanir.

2.Hamur yirmi parçaya bölünerek yufka açilir.Bu yufkalar üst üste konarak su bardagi ile kesilir.(agiz tarafi ile)

3.Kesilen yufkanin içine dövülmüs ceviz konarak dudak seklini alacak sekilde katlanir.Üzerine margarin eritilerek dökülür ve firina atilarak 20 dakika kizartildiktan sonra hazirlanan surubu ilave edilip servis yapilir.

 

 

DOLANGER

 

DOLANGER.jpg

 

MALZEMELER:

1 çay bardagi yogurt , 1,5 su bardagi su

1 yumurta , 50 gr sanayagi

1 çay kasigi kabartma tozu ,bir miktar tuz

Dövülmüs ceviz , 1 fincan zeytinyagi

Açmak için nisasta ve un

NOT:Serbet için 6 su bardagi seker , 5 su bardagi su , 6 damla limon

 

YAPILISI:

1.Malzemelere göre yumusak bir hamur yogrulur.

2.Hamurdan ceviz büyüklügünde yumaklar yapilir.Her yumak oklava yardimiyla yufkaya dönüstürülür.

3.Yufka ortadan ikiye kesilip üzerine dövülmüs ceviz serpilir.

4.Yufka yuvarlak kenarindan oklavaya sarilip yuvarlanir.Oklava üzerinde el yordamiyla iki taraftan hafif sikistirilir ve yaglanmis tepsiye dizilir.

5.Her yumak için ayni islem uygulanir.

6.Tepsi dolduktan sonra sivi yag dökülüp firinda kizartilir.Firindan çiktiktan sonra serbeti verilir.

 

 

GÜL TATLISI

 

GUL_TATLISI.jpg

 

MALZEMELER:

-Yeteri kadar un

-Sivi yag

-Karbonat , seker ve ceviz

 

YAPILISI:

1.Un ile sivi yag karistirilarak iyice yogrulur.1 çay kasigi karbonat ilave edilerek tekrar yogrulur.

2.Elde edilen bu hamur yufka seklinde açilir.2,5 santim genisliginde seritler halinde kesilir.Bu seritlere gül sekli verilerek bir kapta kizgin bir sekilde ortasindan çatalla tutularak kizartilir.

3.Önceden hazirlanan soguk surubun içerisine atilip bir süre bekletilir.Üzerine ceviz , findik , fistik ve benzeri seyler dövülür , üzerine serpilir.

 

 

HALBUR HURMASI

 

HALBUR_HURMASI.jpg

 

MALZEMELER:

Yeteri kadar un

1 çay bardagi yogurt

1 adet yumurta

Yarim çay bardagi süt ve zeytinyagi

1 çay kasigi karbonat ve tuz

2 çorba kasigi seker

 

YAPILISI:

1.Malzemelerin hepsi karistirilarak kulak memesi yumusakliginda bir hamur hazirlanir.

2.Hazirlanan hamur ceviz büyüklügünde parçalara bölünerek üç parmagin ve halburun izi çikacak sekilde yuvarlak sekle getirilir.

3.Bu sekle getirilen hamur bol ve kizgin yagda kizartilir ve önceden hazirlanan surubun içerisine atilir.

4.Daha sonra servis tabagina alinip istege bagli olarak süslendikten sonra servis yapilir.

5.Surubun Yapilisi:1 su bardagi seker 1 su bardagi suya katilarak 10 dakika kadar kaynatilarak yapilir.

 

 

HESÜDE

 

HESUDE.jpg

 

MALZEMELER:

7 kasik nisasta

1 litre su , yarim paket margarin , yarim paket tereyagi

Yeteri kadar toz seker

1 paket fistik , bir miktar rendelenmis çikolata

 

YAPILISI:

1.Nisasta , bir litre suda bir su bardagi sekerle birlikte bir kabin içerisinde karistirilarak eritilir.

2.Margarin (tuzsuz tereyagi) genisçe bir tavada eritilir.Daha önceden hazirlanan nisasta , yagin içerisine dökülerek kisik ateste kati hamur kivamina gelene kadar karistirilip pisirilir.

3.Atesten alip tabaklara konulup yaga batirilan kasikla düzeltilip üzerine dövülmüs fistik ve rendelenmis çikolata serpilir.

4.Ilik veya sogukken servis yapilir.

 

 

PEYNIRLI KADAYIF

 

PEYNIRLI_KADAYIF.jpg

 

MALZEMELER:

1 kg. tel kadayif

1,5 kg. toz seker

250 gr. taze tuzsuz beyaz peynir

200 gr. margarin veya tereyagi

 

YAPILISI:

1.Tel kadayif bir tepsinin içerisine konularak eritilen margarin veya tuzsuz tereyagi kasikla üzerine serpistirilir.

2.Iyice karistirilip ovulur baska bir tepsinin alti yaglanarak kadayifin yarisi tepsiye dösenir.

3.Bir tepsinin alti yikanip kurulandiktan sonra dösenmis kadayifin üzerine tersiyle bastirilip döndürülerek sikistirilip düzeltilir.Tuzsuz peynir çok ince dilimlere ayrilarak dösenmis olan kadayifin üzerini kapatacak kadar bir sira dizilir.

4.Geri kalan kadayif peynirin üzerine serilerek düzeltilip sikistirilir.Kizgin firinda pisirilip sogumaya birakilir.

5.Serbetin yapilisi:1,5 kg. sekere 2,5 litre su konulup 45 dakika kaynatilir.2 kasik limon suyu ilave edilip iki tasim daha kaynatilip atesten alinir.10 dakika sonra dilimlenmis peynir kadayifin üzerine tamami dökülüp soguduktan sonra servis yapilir.

 

 

UN HELVASI

 

UN_HELVASI.jpg

 

MALZEMELER:

2 paket sanayagi

1 kase toz seker

1 kase un

2 kase süt

 

YAPILISI:

1.Yag eritilip un katildiktan sonra 45 dakika kavrulur.

2.Seker ile sütü birbirine karistirarak sekerin erimesi saglanir.Daha sonra hazirlanan sekerli süt kavrulan una katilarak karistirilir.

3.Un sütü çekene kadar düsük ateste kavrulur ve ocaktan indirilerek dinlenmeye birakilir.

 

 

ZERDE

 

Zerde.jpg

 

MALZEMELER:

1 çay bardagi kiriksiz iyi cins pirinç

2 su bardagi toz seker

1 kasik nisasta

5 su bardagi su

Üzerine;findik,fistik,üzüm,nar tanesi,

tarçin tozu,agartilmis badem,zerdeçal

 

YAPILISI:

1.Bes bardak su içerisine yikanmis pirinç katilir.Pirinç taneleri yumusayincaya kadar haslanir.Sekeri katilir,tekrar kaynatilir.

2.Evvelce suda islatilip ,eritilmis zerdeçal (sicak suda eritilerek kullanilir) haslanan pirince dökülür.Kaynamaya birakilir.

3.Kaynamakta olan zerdenin içerisine suda ezilmis bir kasik nisasta ilave edilerek tekrar bir iki tasim kaynatilir.

4.Pismesi tamamlanan zerde servis kaselerine alinir.Üzerine dövülmüs findik , dövülmüs fistik ,agartilmis dövülmüs badem , tarçin tozu , nar taneleri , kaynatarak kabartilmis kusüzümü vs. ne istenirse serpistirilir.Arzuya göre gülsuyu da konur.

 

 

AYRANLI ÇORBA

 

MALZEMELER:

-1 Kg Yogurt

-1 Kase dögme,

-1'er Çay Bardagi Nohut,

-Fasülye,

-1 Kasik Un,

-1 Adet Yumurta,

-Yeteri Kadar Nane,

-Yarpuz ve Tuz

 

YAPILISI:

-Dögme, nohut ve fasülye ayiklanip yikandiktan sonra, 4 kase suda 40 dakika kadar kaynatilir.(Suyunu çekene kadar)

-Yogurt 2 ölçü su ile sulandirilarak içine yumurta konularak çirpilir.

-Bir kasik un ilave edilerek karistirilir.

-Pismis olan dögme, fasulye ve nohut karisimina ayran ilave edilerek kaynayana kadar yaklasik 25 dakika kaynatilir.

-Nane veya yarpuz ilave edildikten sonra servise sunulur.

 

 

DILIM DOLMA

 

MALZEMELER:

-500 Gr. yagsiz kiyma,

-750 Gr. ince bulgur,

-1 bas kuru sogan,

-3 ortaboy patlican,

-3 adet yesil biber,

-4 adet iri domates,

-2 çay bardagi sumak,

-Yeteri kadar margarin,

-Salça,

-Tuz ve karabiber.

 

YAPILISI:

-Tencereye yarim sana yagi konulup eritilir.

-Bir kasik salça ilave edilerek ocaktan alinir.

-Bir kabin içerisine çok küçük dogranan sogan ,kiyma,kirmizi biber,tuz ve bulgur ilave edilerek az su ile yogrulup bir kenara toplanir.

-Patlicanlar önce yuvarlak olarak 4-5'e bölünür.

-Daha sonra bölünen patlicanlar dikdörtgen seklinde 1cm.kalinliginda kesilir.

-Domates ile biber de yemeklik seklinde dogranir.

-Yogrulan kiymadan küçük parçalar alinarak avuç içinde sikilir harci hazir olan tencereye dizilir.

-Üzerine patlican,domates ve biber serpistirilir.

-Kiyma bitene kadar bu isleme devam edilir. Kiyma bitince sicak su ilave edilerek pisirilir.

-Ocaktan indirmeden sicak suya konularak sumak süzülerek bir tasim daha kaynatilir ve ocaktan alinarak servis yapilir.

 

ESKILI KÖFTE

 

MALZEMELER:

-500 gr kiyma,

-500 gr patlican,

-250 gr yesil biber,

-1 çorba kasigi margarin,

-1 çorba kasigi salça,

-1 bas sogan,

-1 demet maydonos,

-Yeteri kadar tuz ve kirmizibiber,

 

YAPILISI:

-Ince kiyilan sogan ,tuz, kiyma,bulgur ve salça karistirilarak 5 dakika yogrulur.

-Yogurulan karisim parça parça yuvarlatilarak köfteler yapilir.

-1 Çorba kasigi yagda ince kiyilmis sogan pembelesince salça ilave edilir.

-Daha sonra 1 litre su ilave edilerek kaynatilir.

-Ayri bir kapta 2 çorba kasigi sumak yarim litre su ile kaynatilip süzülür.

-Diger tarafta kaynayan suya köfteler atildiktan sonra sumakli su üzerine dökülür.

-20 Dakika kadar pisirildikten sonra servis yapilir.

 

 

GAYGANA

 

MALZEMELER:

-1 Yemek kasigi yogurt,

-2 Adet yumurta,

-Yeterince un,

-Karbonat, tuz ve yag,

 

YAPILISI:

-Yumurta, yogurt, tuz, karbonat, ve alabildigince un konulup çirpilir.

-Diger tarafta kizdirilmis yaga hazirlanmis olan karisimdan kasik kasik dökülüp kizartilip,

-Servis yapilir.

 

 

GINDIK KÖFTE

 

MALZEMELER:

-1 ölçü bulgur,

-1 ölçü kaynatilmis su,

-Orta boy iki bas kurusogan,

-3 yemek kasigi un,

-1 çay kasigi tuz,

-Maydanoz,

-Yeteri kadar tereyagi,

-1 yemek kasigi domates salçasi.

 

YAPILISI:

-Bulgur,tuz kaynatilmis su ile isitilip 15 dakika bekletilir.

-Islatilan bulgura un karistirilip iyice yogrulur.

-Findik büyüklügünde parçalar alinarak yuvarlanir.

-Tuzlu suda 10 dakika haslandiktan sonra köfteler sudan çikarilir.

-Kuru soganlar küçük küçük dogranir ve tereyaginda pembelesinceye kadar kavrulur.

-Bu karisima salça ilave edilir.

-Daha önce haslanan köfteler hazirlanan sosun içerisine dökülerek karistirilir.

-Üzerine ince ince kiyilmis maydanoz serpilerek servise hazir hale getirilir.

 

 

GÖMBE

 

MALZEMELER:

-1.5 Kg. un,

-750 Gr. kiyma veya kavurma,

-200 Gr. ceviz,

-750 Gr. sogan,

-100 Gr. tereyagi,

-Bir miktar pul biberi,

-Tuz.

 

YAPILISI:

-Kepekli un'a bir miktar su ilave edilerek kulak memesi yumusakliginda hamur yapilir.

-Ayri bir kapta kiyma veya kavurma bir miktar yagda kavrulur.

-Sogan küçük küçük dogranarak yine ayri bir kapta kavrulup su ilave edilerek hafifçe pisirilir.

-Sogan, kavrulan kiymaya veya kavurmaya eklenerek istaga bagli olarak pul biber katilir.

-Ceviz havanda dövülür.

-Firin tepsisinin alti yaglanir. Daha önce hazirlanan hamurdan yumurta büyüklügünde parçalar alinarak yufka açilip tepsinin altina serilir.

-Üzerine hazirlanan kiyma veya kavurma soganli harçtan yayilir.Harcin üzerine bir yufka daha serilip bu yufkanin üzerine ise dövülmüs ceviz serilir.

-Böylece bir harcli ,bir cevizli olmak üzere 25-30 adet olacak sekilde hazirlanir.

-En üste gelecek yufka biraz kalinca açilip yayildiktan sonra üzeri hafifçe yaglani biçakla ortadan ikikye bölünerek firina atilir.

-Alti ve üstü kizarinca firindan çikarilip en üstteki kalin yufka kaldirilir.

-Çatalla kazinarak tabaga konulmadan tepsi içerisinde yenir.

 

 

ISKINLI YUMURTA

 

MALZEMELER:

- 500 Gr. Iskin,

-3 Adet yumurta,

-3 Yemek kasigi yag,

-1 Çay kasigi tuz.

 

YAPILISI:

-Iskinlar soyulup küçük küçük dogranir.

-Tavada eritilen yaga dökülerek yumusayincaya kadar piser.

-Arzu edilirse ezilir.

-Pisen iskinin üzerine yumurtalar kirilir ve tuzu atilir.

-Tavanin agzi kapatilarak pisinceye kadar ates üzerinde kalir.

-Sicak servis yapilir.

 

 

KABURGA DOLMASI

 

MALZEMELER:

-2.5 Kg. kaburga (Koyun eti,sag gögüs kismi)

-750 Gr. pirinç,

-300 Gr. kiyma,

-1 bas sogan,

-150 Gr.kabugu soyulmus badem içi,

-250 Gr. tereyagi,

-2 kasik salça,

-1 demet maydanoz,

-Yeteri kadar tuz,

-Kirmizi biber,karabiber.

 

YAPILISI:

 

-Kaburganin yagli kismindan agzi açilir. Tencerede kabuklari soyulmus badem ile kiyma yagda kavrulur.

-Sogan ilave edilip kavrulmaya devam edilir. Daha sonra pirinç, baharatlar ve tuz katilarak kavurma islemi tamamlanir.

-Pirinç miktari kadar su ilave edilerek pirinç açilincaya kadar düsük ateste pisirilir,üzerine maydanoz ilave edilir. Hazirlanan bu pilav açilan kaburgaya doldurulur ve etin agzi dikilir.

-Etin iki tarafina salça sürülerek yagda kizartilir.

-Daha sonra tencereye yaridan fazla su konularak en az 3 saat pisirilir.

 

 

KELLECOS

 

MALZEMELER:

-1 Kg. kurut,

-3 bas sogan,

-250 gr. kavurma,

-2 adet tandir ekmegi,

-250 gr. tereyagi,

 

YAPILISI:

-Kurut bir kap içerisinde suyla ayran olacak sekilde ovalanir. Tandir ekmegi genis bir kap içerisine dogranir.

-Diger taraftan soganlar küçük küçük dogranarak tereyagi ve kavurma ile pembelesinceye kadar kavrulur.

-Hazirlanan bu karisim, tandir ekmeginin üzerine, onun üzerinede kurut ayrani isitilip dökülür ve servis yapilir.

 

 

KESKEK

 

MALZEMELER:

-500 gr.dögme

-1 kasik tereyagi

-1 bas sogan

-Yarim kasik salça

 

YAPILISI:

-Dogranan sogan yagda pembelesinceye kadar kavrulur.

-Yarim kasik salça ilave edilip karistirilir.

-Iki litre su konularak kaynatilir.

-Dögme katilarak,kapagi açilmadan suyunu çekene kadar kisik ateste pisirilir.

-Servis tabagina alinarak üzerine tereyagi dökülür.

-Sicak sicak servis yapilir.

 

 

KISIR

 

MALZEMELER:

- 5 çay bardagi köftelik bulgur,

-2 su bardagi kaynatilmis su,

-1 çay kasigi tuz,

-100 Gr.domates salçasi,

-100 Gr. biber salçasi,

-2 çay kasigi baharat,

-1 demet maydanoz,

-200 Gr. taze sogan,

-2 adet limon,

-2 çay bardagi zeytinyagi

 

YAPILISI:

-Köftelik bulgur genis bir kapta sicak su ile 15 dakika bekletilir.

-Salçalar, baharatlar ve tuz ile iyice karistirilir.

-Ince kiyilmis maydanoz, sogan, limon ve zeytinyagi yukarida hazirlanan bulgura ilave edilip karistirilir.

-Yesillik, tursu ile süslendikten sonra soguk olarak servise sunulur.

 

 

KUZU TANDIR

 

MALZEMELER:

-1 Kg. kuzu eti,

-4 bas kuru sogan.

 

YAPILISI:

-Kuzu eti ve soganlar tüm olarak suda haslanir.

-Haslanan et bir tepsiye dizilerek üzerine tereyagi sürülür.

-Tepsi firina verildikten sonra kizarincaya kadar beklenir.

-Sicak sicak servis yapilir.

 

MUKASERLI BULGUR PILAVI

 

MALZEMELER:

-1 Kase pilavlik bulgur,

-2 Yemek kasigi tereyagi,

-Yeterince mukaser,

-Kara nohut,

-Tuz ve su.

 

YAPILISI:

-Erimis tereyagi ile bulgur kizartilir,üzerine mukaser ilave edilip karistirilir,

-Sonra tuz ve su konularak hafif ateste suyunu çekene kadar pisirilir.

-Ve servis yapilir.

 

 

PATATES DOLMASI

 

MALZEMELER:

-300 Gr. kiyma,

-15 adet patates,

-1 kasik salça,

-1 bas sogan,

-2 kasik margarin,

-1'er tutam karabiber,

-Kimyon ve tuz.

 

YAPILISI:

-Patatesler soyulduktan sonra içleri oyularak kizartilir.

-Kiymaya yarim su bardagi su ve yarim kasik tuz konularak dogranmis soganla birlikte kavrulur ve bu arada salça ilave edilir.

-Önceden hazirlanan patateslerin içerisine alacak kadar kiyma doldurulur.

-Agiz kisimlari üste gelmek suretiyle bir tavaya dizilir.

-Hazirlanan sos dizilen patateslerin üzerine dökülür.

-15 dakika pisirilerek servis yapilir.

 

 

PATILA

 

MALZEMELER:

(4 Kisilik)

-1 kg. tuzsuz taze peynir,

-600 gr toz seker,

-1 kg mayali ekmek hamuru

(250*4) adet,

 

YAPILISI:

Elazig'a ait olan ve genellikle pide(açik ekmek) ekmegi yapan firinlarda yapilan peynirli ekmek, evlerde de yapilmaktadir.

 

-Normal mayali ekmek hamuru yuvarlak veya elips seklinde açilip tazepeynir ufalanarak açilan hamurun üzerine yayilir. Hamurun kenari kivrilarak peynirin üzerine tozseker serpilir ve firinda yeteri kadar ekmek gibi pisirilir.

-Pistikten sonra firindan çikarilarak kesilip servis yapilir.

 

 

PEYNIRLI EKMEK

 

MALZEMELER:

-Un,

-Peynir,

-Su,

-Eksi hamur,

-Maydanoz.

 

YAPILISI:

 

-Un,su ve eksi hamur karisimiyla, yumusak bir hamur yapilir.

-2 mm kalinliginda yufkalar açilip ikiye bölünür. Bölünen yufkalara rendelenmis peynir ve maydanoz serilerek üzeri yufkanin diger yarisiyla kapatilir.

-Hafif ateste saç üzerinde pisirilir.

-Sicak sicak yaglanip servis yapilir.

NOT:Hazirlanan iç kavurmali ve patatesli de olabiliir.

 

 

SIRIN

 

MALZEMELER:

-1 kg un,

-2 bardak su,

-1 çay kasigi tuz,

-2 kg yogurt,

-6 dis sarmisak,

-250 gr tereyagi.

 

YAPILISI:

- 1kg un,su ve tuz katilarak hamur yapilir.

-Hazirlanan hamurdan orta büyüklükte yufkalar açilarak sac üzerinde pisirilir.

-Pisirilen yufkalar düzgün biçimde katlanarak esit büyüklükte kesilir.

-Kesilen yufkalar bir tabak içerisine dizilir, üzerine hafif sivilastirilmis yogurt ile dövülmüs sarimsak karistirilarak dökülür.

- Daha sonra tereyagi bir tavada eritilerek ilave edilir.

 

 

SÜSLÜ FIDOS

 

MALZEMELER:

-500 gr kiyma,

-500 gr patlican,

-250 gr yesil biber,

-1 çorba kasigi margarin,

-1 çorba kasigi salça,

-1 bas sogan,

-1 demet maydonos,

-Yeteri kadar tuz ve kirmizibiber,

 

YAPILISI:

-Kiyma, kuru sogan, kirmizibiber, tuz ve maydonoz karistirilip yogrularak harç yapilir.

-Harçtan küçük parçalar alinarak sekil verilir.

-Patlican halka seklinde dogranip yagda hafif kizartilir.

-Dogranmis olan yesilbiber, domates, patlican ve köfteler sira ile tepsiye dizilir.

-Ilik suda yapilan salça üzerine dökülerek firina atilir.

-10 dakika firinda pisirilir ve sicak servis yapilir.

 

 

TAS EKMEGI

 

MALZEMELER:

-6 Adet yumurta,

-Süt,

-Un,

-Tuz,

-Yag ve seker.

 

YAPILISI:

-Süt veya su, un ile karistirilarak civik olacak sekilde bir hamur yapilir.

-Bu hamurun içerisine yumurtalar kirilip iyice çirpilir.

-Sacin üzerine civik hamur bir tasla dökülerek pisirilir.

-Pisen ekmegin üzerine yag ve seker sürülerek servis yapilir.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.