Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bingöl Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

BİNGÖL YEMEKLERİ

 

İÇLİ KÖFTE

 

Malzemesi

4 su bardağı köftelik ince bulgur

1 kilo yağsız kıyma (iki kez çekilmiş)

Yarım kilo yağlı kıyma

Aldığı kadar su

1 yumurta,

4 soğan

4 çorba kaşığı margarin

1 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı domates salçası

8 damla limon suyu

1 çorba kaşığı pulbiber

1 çorba kaşığı ufalanmış reyhan

karabiber

 

İç malzemesini hazırlamak için; soğanları ince kıyın. Margarin, yağlı kıyma ve soğanları tavaya alıp kavurun. Yarım çorba kaşığı domates salçası, yarım çorba kaşığı biber salçası, pulbiber, reyhan, tuz ve karabiber ekleyip kavurmaya devam edin. Ateşten alıp soğutmaya bırakın. Elinizle top şekline getirip buzlukta 1 saat bekletin.

Yağsız kıymayı bir tepsiye alıp bulguru ilave edin. Yumurta ve bir miktar tuz ekleyin. Azar azar su serperek hamur kıvamına gelinceye kadar iyice yoğurun.

Yoğurduğunuz köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde baş parmağınız içinde kalaraLfincelterek şekil verip içli köftenin dışını hazırlayın.Ortasındaki boşluğa donmuş olan iç malzemeden bir tatlı kaşığı koyarak köfteyi kapatın. Hepsini bu şekilde hazırlayıp un serpilmiş tepsiye dizin.

Geniş bir tencereye yarısına kadar su doldurup kaynatın. Limon suyunu ekleyin. Köfteleri dörder-beşer tencereye alıp 10 dakika kadar haşlayın, kevgirle alın. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

ŞİLKİ

 

Malzemesi

1 su bardağı un

1 yumurta

1 tatlı kaşığı kuru maya

1 çay bardağı

2 çorba kaşığı tereyağı

Yarım su bardağı pekmez

Yarım su bardağı su

 

1 çay bardağı ılık suda mayayı eritin. 10 dakika bekletip yumurtayı ilave ederek karıştırın. Unu derin bir kaba alıp mayalı karışımı ekleyin. Lokma hamuru kıvamında sıvı bir hamur elde edecek kadar ılık su ilave ederek iyice karıştırın.

Teflon tavayı veya sacı ısıtın. Hamurdan bir kepçe alıp tavaya boşaltarak yayın. Krep şeklinde iki taraflı pişirin.

Krepleri dilediğiniz şekilde keserek bir tepsiye yerleştirin. Tereyağını bir tavada kızdırıp kreplerin üzerine gezdirin.

Su ve pekmezi karıştırıp şerbeti hazırlayın. Kreplerin üzerine gezdirip servis yapın.

 

 

GÖMME

 

Malzemesi

2 su bardağı un

Aldığı kadar su

2 su bardağı yoğurt

2 çorba kaşığı tereyağı

4 diş sarımsak

 

Unu hamur yoğurma kabına alıp su ekleyerek yoğurun. Kalın ve yuvarlak bir ekmek şekli verin. Fırın tepsisini hafifçe yağlayıp hamuru tepsiye yayın. Önceden ısıtılmış 180-200 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin.

Pişen ekmeği fırından çıkarıp soğumaya bırakın. Yoğurda koyu ayran kıvamını alacak kadar su ekleyip çırpın. Sarımsakları ezip ayrana ekleyin ve iyice karıştırın.

Ekmeği ufak ufak doğrayıp genişçe bir tabağa alın. Üzerine sarımsaklı ayranı gezdirerek dökün. Tereyağını tavada eritip ayranlı ekmeklerin üzerine gezdirin. Hoşaf eşliğinde sıcak olarak servis yapın.

 

 

DÖĞME ÇORBASI

 

2 su bardağı döğme

1 su bardağı nohut

500 gr kemikli kuzu eti

8 su bardağı su

1 soğan,

2 sivri biber

4 domates

2 çorba kaşığı margarin

Yarım çorba kaşığı domates salçası

Yarım çorba kaşığı biber salçası

Tuz

Kekik

Pulbiber

 

Nohutu ve döğmeyi akşamdan ıslatın. Nohutun suyunu süzüp haşlayın.

Soğan ve biberleri temizleyip kıyın. Domatesleri soyup küp küp doğrayın. Kemikli eti düdüklü tencerede 8 bardak su ilavesiyle 15 dakika kaynatın. Elde ettiğiniz et suyunu bir kaba alın.

Margarini tenceredeki etlere ilave edip biraz kavurun. Soğan ve biberleri ^kleyip karıştırarak birkaç dakika daha kavurun. Domates ve biber salçası ile pul biberi kavrulmakta olan ete ilave edip karıştırın. Doğranmış domatesleri ekleyip 10 dakika pişirin. Tuz, karabiber ve kekik ekleyin.

Nohut ve döğmeyi süzüp etlere ilave edin. Et suyunu da ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve 40 dakika kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

MASTUVA

 

1 su bardağı pirinç

2 kase yoğurt

2 çorba kaşığı un

3 su bardağı su

Tuz

Üzeri için:

Tereyağı

Pul biber

 

Pirinç yıkanır bir tencereye aktarılır. Üzerine 1 su bardağı su eklenir. Suyu çekene kadar kısık ateşte haşlanır, ateşten alınır. Ilıyınca yoğurt, 2 su bardağı su, un ve tuz konur. Tekrar ateşe konur. Koyulaşana dek pişirilir. Servis yapılacağı zaman üzerine yakılmış pul biberli tereyağı gezdirilir.

 

 

CEVİZLİM

 

bir su bardağı yoğurt

üç yumurta

iki su bardağı un

üç bardak şeker

üç su bardağı ceviz(Mercimek büyüklüğünde çekilecek)

bir çay bardağı sıvı yağ

kabartma tozu

şerbeti için:

üç su bardağı şeker

üç su bardağı su

yarım limon

 

Kek kıvamında hazırladığımız harcımızı önceden ısıtılmış fırında pişirelim.

Cevizlimiz soğuk iken dilimleyip,ılık şerbetimizi döküp arzuya göre süsleyerek servis yapalım.

 

 

FIRINLANMIŞ PATLICAN MENEMEN

 

fırınlanmış patlıcan

sivri biber

domates

yumurta

pulbiber

tuz

yağ

 

Fırınlanmış patlıcanlar soyulup ufak ufak doğranarak eritilen yağda iyice kızartılır yayvan bir tencereye alınır,sırayla doğranmış biberler kızartılıp patlıcanların üzerine dökülür.Domatesler sos halinde pişirilir pulbiber ve tuz ilave edilerek kenardaki diğer malzemelerin üzerine alınır.Çırpılmış yumurtalar kızartılmış sebzelerimizin üzerine dökülerek orta hardaki ateşte pişirilir. Ayran ile servis yapılır.

 

 

XILLİKTE GÜVEÇ

 

patlıcan

dolmalık biber

domates

çepik eti

yağ

az salça

pulbiber

 

Fırınlanmış yağlanmış xıllike önce etler üzerine domates,onların üstüne tamamen soyulup acısı alınmış parmak büyüklüğünde doğranmış patlıcan, üstüne doğranmış biber, yine üstüne domates gelecek şekilde malzemeler konur.

En üstte bir bardak kadar sulandırılmış salçalı su alınır pul biber serpilir tuz ilavesi ve yağ eklenerek üstü alimünyum folyo ile kapatılıp (özellikle ateş yani ekmek fırınında )fırında hiç karıştırılmadan pişirilir.

Arzuya göre bu yemeğe patates ilaveside yapılabilinir.

 

 

ETLİ PATATES DİBLESİ

 

Kuşbaşı et

Patates

acı sivri biber

yağ

salça

bulgur

domates

soğan

pul biber

 

Kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişirilir tuzu yağı konur birazda onlarla kavrulur,üzerine soğan rendelenir kabuğu soyulmuş domatesler dökülür ve domates suyunu çekene kadar ara sıra karıştırılarak pişirilir salçası acı biberi konup küp halinde doğranan patatesler eklenip az biraz su ile pişmeye bırakılır. diğer yandan yıkanan bulgur bu pişen yemeğe eklenerek bulgurun pilavlık kıvama gelmesi sağlanır.yanında illakide olmazsa olmazımız turşu ile servis yapılır.

 

 

KELDOŞ

 

un

yağ

tuz

su

kısırlık bulgur

yoğurt

sarmısak

sos için tereyağ

 

Malzemeler normal olarak yoğrulup,yağlanmış tepsiye konur.

Kuzine yada normal fırında pişirilir.Pişen ekmeğimiz derince bir kaba ufak ufak doğranır.üzerine çırpılıp iyice ayran haline getirilen yoğurt dökülür en üstte ise dağlanmış tereyağı dökülür.

 

 

AYRAN AŞI

 

1 bardak buğday

4 bardak yayık ayranı

Az tereyağı

Az aş otu veya maydanoz

1 kaşık un

2 adet yumurta

 

Buğdayı suda haşlayıp pişirin. Ayrana un, yumurta ve tuzu koyun. Kaynayan buğdaya bu karışımı ve üstüne de yağda aş otu kızdırıp dökün. Sıcak servis yapın.

 

 

SELİM TAVA

 

Çepic eti

domates

salça

yeşil dolmalık ve sivri biber

yağ

tuz

pul biber

 

Çepic eti kibrit kutusu büyüklüğünde doğranır tepsiye dizilir. Üzerine biberler usun uzun doğranıp,onun üstüne domatesler küp halinde doğranır sırayla dökülür az salçalı su hazırlanıp pul biberleride katılarak tepsiye dökülür. Yağ ve tuz ilave edilerek fırına sürülür.

 

 

TUTMAÇ ÇORBASI

 

500 gr. Un

1 kg. yoğurt

2 baş sarımsak

1 kaşık tereyağı

200 gr. Kavurma

Yeteri kadar toz biber, nane ve tuz

 

Un biraz su ve tuz ile yoğrulur. Hamur kağıt inceliğinde yufkalar halinde açılarak bir bez üzerine tek tek istenilen büyüklükte kesilir. Önceden hazırlanmış yoğurda bir miktar su katılarak hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar ilave edilir. Bir miktar kavurma içine atılarak 15 dakika sonra ateşten indirilir. Tavada eritilen tereyağına isteğe göre acı biber, nane konarak ateşte kavrulur. Tabaklara konan çorbaya bu sos ilave edilerek servis yapılır.

 

 

TUTMAÇ ÇORBASI 2

 

2 su bardağı yoğurt

1 kase tutmaç

5 su bardağı su

1 çay bardağı haşlanmış nohut

1 adet yumurta sarısı

1 çorba kaşığı aruh

kırmızı pul biber, tuz

1 çay bardağı un

Tutmaç hamuru için;

2 su bardağı un

yeteri kadar su

tuz

 

Hamur malzemesiyle sert bir hamur yapılır. 2 parçaya ayrılır, olabildiğince ince açılır, 2x2 cm. kareler kesilir makarna gibi kurutulur. Yoğurda 3 su bardağı su, yumurta sarısı, un konur, kıvam alana kadar pişirilir, 5 su bardağı su eklenir, kaynayınca haşlanmış nohut ve tutmaç atılır, tutmaç yumuşayana kadar pişirilir. Servis esnasında üzerine aruh, pulbiber ve yakılmış yağ gezdirilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.