Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Hasta çok, organ yok"


Radya

Önerilen İletiler

"Hasta çok, organ yok"

 

 

 

Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği olan 10 hastadan ancak 1'i için organ bulunabiliyor, organların yüzde 75'i canlı kaynaktan temin ediliyor.

 

 

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, kronik böbrek yetmezliğinin Türkiye'de salgına dönüşen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

 

Prof. Dr. Süleymanlar, kronik böbrek yetmezliğinin tedavisinin diyaliz veya böbrek nakli olduğunu belirterek, ''Ülkemizde 10 hastadan ancak 1'i için organ bulunabiliyor, organların yüzde 75'i canlı kaynaktan temin ediliyor'' dedi.

 

Kronik böbrek yetmezliği hastalığının ölümler ve sakatlıklara neden olmasının yanı sıra tedavi için büyük miktarlarda harcama yapılmasını gerektirdiğini ifade eden Prof. Dr. Süleymanlar, şöyle konuştu:

 

''Kronik böbrek yetmezliği, dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik böbrek yetmezliği, giderek artan, yüksek sakatlık ve ölüm oranları, yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ciddi toplumsal yükü olan bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi ya diyaliz ya da böbrek naklidir. Böbrek nakli, hiç kuşku yoktur ki son dönemde böbrek yetmezliğinin en seçkin tedavi yöntemidir. Bu tedavi ile hem hastanın yaşam kalitesi artmakta hem de yaşam süresi belirgin olarak uzamaktadır. Ayrıca, böbrek naklinin birinci yıldan sonraki maliyeti diyalize göre yarı yarıya düştüğü için ekonomiktir.''

 

 

 

LİSTEYE HER YIL 5-6 BİN KİŞİ EKLENİYOR

 

Prof. Dr. Süleymanlar, Türkiye'de kronik böbrek yetmezliği olan hastalara her yıl 5-6 bin kişinin eklendiğini, böbrek nakli sayısında artış olduğunu fakat ihtiyacı karşılamadığını söyledi.

 

Türkiye'de organ nakil merkezlerinin sayısının 43'e ulaştığını, bu merkezlerde geçen yıl bin 600 dolayında böbrek nakli gerçekleştirildiğini ifade eden Süleymanlar, Türkiye'de böbrek nakli uygulamalarının yetersiz olduğunu belirtti.

 

Süleymanlar, böbrek nakli için iki yol olduğunu, bunlardan birinin beyin ölümü gerçekleşmiş bireyler yani kadavra, diğerinin sağlıklı canlı vericiler olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

 

ORGAN TİCARETİNE DÖNÜŞÜYOR

 

''Batı ülkelerinde yüzde 80'e çıkan kadavradan böbrek nakli oranı ülkemizde yüzde 25 dolayında. Kadavradan organ bağışının yetersizliği ülkemizde organ nakliyle ilgili sorunların temelini oluşturuyor. Türkiye'de kadavradan organ bağışının yetersizliği nedeniyle böbrek nakillerinin yüzde 75'i canlı kaynaklardan sağlanmaktadır. Canlıdan böbrek temini ise esas olarak kan bağı olan akrabalardan olmaktadır. Akrabadan da böbrek temininin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle akraba dışı kaynaklardan böbrek temini arayışı tartışılmaya başlanmıştır. 2004 yılının haziran ayına kadar akraba dışı kişilerden organ alınması söz konusu değildi. Yönerge değişikliğiyle koşullu olarak akraba dışı canlı vericilerden de böbrek alınmasının yolu açıldı.''

 

Prof. Dr. Süleymanlar, hasta için akraba dışı vericilerden böbrek alınmasının hassas bir konu olduğunu, kuralları, koşulları ve denetimi iyi olmadığında organ ticaretine dönüşebildiğini, bazı kişileri organ ticareti yapmaya yönlendirebildiğini sözlerine ekledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ORGAN BAĞIŞININ YASAL DAYANAĞI

 

Türkiye'de 1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğin, iki tanık önünde, sözlü olarak yapılması,genişletilmiş gönüllülük ve ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterlidir. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak "Doku ve Organ Bağış Belge"si alınabilir. Bu belge, genellikle nüfus kimlik cüzdanı yanında taşınarak, herhangi bir kaza durumunda doktorların, gerekli organları kurtarması sağlanmaktadır.

 

2238 sayılı yasanın bazı maddeleri

 

Madde 3- Bir bedel veya başkaca çıkar karşılığı organ ve doku alınması ve satılması yasaktır.

 

Madde 4- Bilimsel, istatistiki ve haber niteliğindeki bilgi dağıtımı halleri ayrık olmak üzere, organ ve doku alınması ve verilmesine ilişkin her türlü reklam yasaktır.

 

Madde 5- Onsekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden Organ ve Doku alınması yasaktır.

 

Madde 6- Onsekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden Organ ve Doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı ve imzalı veya en az iki tanık önünde sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur.

 

Madde 11- Bu konunun uygulanması ile ilgili olarak tıbbi ölüm hali, bilimin ülkede ulaştığı düzeydeki kuralları ve yöntemleri uygulamak suretiyle, biri kardiyolog, biri nörolog, biri nöroşirürjiyen ve biri de anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanından oluşan dört kişilik hekimler kurulunca oy birliği ile saptanır.

 

Madde 12- Alıcının müdavi hekimi ile organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve naklini gerçekleştirecek olan hekimlerin, ölüm halini saptayacak hekimler kurulunda yer almaları yasaktır.

 

Madde 15- Bu kanuna aykırı şekilde organ ve doku alan, saklayan, aşılayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya bunun komisyonculuğunu yapanlar hakkında, fiil daha ağır bir ceza gerektirmediği takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ağır para cezasına hükmolunur.

 

Organ bağışlarının azlığı

 

Organ bağışında, dünya çapında bir yetersizlik vardır. Bu nedenle bekleme listeleri uzadıkça uzamaktadır. Örneğin Almanya'da böbrek nakli için bekleme süresi 2005 yılı verilerine göre yaklaşık 6 ila 8 yıl arasında değişmektedir. Kalp, karaciğer ve akciğer organ bekleme listelerindeki birçok hasta, zamanında bir organ bulunamadığı için ölmektedir. Uzun bekleme sürelerinin oluşma nedeni, diğer başka nedenlerin yanı sıra, ölümcül trafik kazalarının azalması, fakat buna karşılık sadece organ nakli ile iyileştirilebilecek hastalıkların da çoğalmasıdır. Ayrıca genelde yaşam beklentilerinin yükselmesi ve teknolojinin gelişmesi sonucu, tıbbın giderek daha çok hastalığa organ nakli yapılabilir gözüyle bakmasıdır. Organ bağışlarının azlığına başka bir neden de, bazı devletlerdeki yasal düzenlemelerin bağışların yapılmasına engel olmasıdır.

 

ABD'de ise organ bağışını teşvik için vergi indirimleri ve iş kaybını karşılama yöntemlerine başvurulmaktadır. [1]

 

Organ bağışı yöntemleri

 

Temelde organ bağışı ile ilgili dört yöntem vardır.Bu yöntemler,bağış yapan kendi isteği ile organ bağışı yapmaya hazır olmadığı zamanlarda devreye girer. Bu düzenlemeler şimdilik her yerde aynı şekilde kullanılmıyor. Her ülke kendi kararlarını kendisi veriyor.

 

İtiraz Yöntemi

 

Genişletilmiş İtiraz Yöntemi

 

Gönüllülük Yöntemi

 

Genişletilmiş Gönüllülük Yöntemi

 

Bunların içerisinde İtiraz Yöntemi en geniş kapsamlı yöntemdir. Bu yöntemde sağlığında kesin itirazı olmayan herkesin organı bağış olarak kabul edilir.

 

Genişletilmiş İtiraz Yöntemi ayrıca şöyle bir hakkı da içerir: Bağışçının ölümünden sonra, potansiyel bağışçının akrabaları organ bağışını, ölen kişinin, yaşarken yaptığı vasiyet olarak kabul ederler.

 

Gönüllülük Yöntemi ise bağışçının yaşarken organlarını bağışlayacağını kabul etmiş olması zorunluluğunu getirir. Kesin bir organ bağışı yapmayı kabul etme prosedürü gerektirir. Bu nedenle çok dar kapsamlıdır.

 

Genişletilmiş Gönüllülük Yöntemi'nde bağışçının ölümünden sonra, ailesi de bağış için onay verebilir. Bu uygulama Gönüllülük Yöntemi'ni genişletmektedir.

 

Bu dört yöntemin yanı sıra iki istisna yöntem daha vardır: Bilgilendirme Yöntemi ve Acil Durum Yöntemi

 

Bilgilendirme Yöntemi'nde bağışçının izni şarttır. Eğer potansiyel bağışçının yanında, organ bağışı yapmak istemesi ile ilgili herhangi bir yazılı belge yoksa, bağışçı olmak istemiyordur. Bu durumda ailesine bilgi verilmesi gerekir. Ailenin itiraz etme hakkı vardır.

 

Acil Durum Yöntemi'nde, bağışçının kendisinden veya ailesinden bir itiraz olsa bile, her durumda organ alınır.

 

Nakledilebilir (Transplantasyona müsait) Organlar

 

Tıpdaki gelişmelerin bugün geldiği noktada, insan vücudunun birçok organı nakledilebilmektedir. Burada sadece ölümden sonra bağışlanabilecek organlarla, yaşarken de bağışlanabilir organlar arasında bir ayrım yapmak gerekiyor.

 

Yaşarken bağışlanabilir organlarda, yaşayan bir insan,diğer bir insana gerekli olan organı veya hücreyi bağışlar. Bu organlar çift veya tabaka halinde olan veya kendini yenileme özelliğine sahip olan organlardır. Örneğin böbrek, karaciğer ve yenilenebilir özelliğe sahip hücreler veya kan, ilik ve üreme hücreleri gibi dokular. Burada bağış yapanın yaşından ziyade organın durumu çok önemlidir;fakat genelde 70 yaş üstündekilerin organları çok nadir durumlarda alınmaktadır.

 

Ölümden sonra bağış kabul edilebilecek organlar ve dokular: pankreas, damar, bağırsak, kulak kemikcikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, gözün saydam tabakası , kemikdokusu, kıkırdakdokusu, karaciğer, akciğer, böbrek, kas ve beyin zarının bir kısmı.

 

Yaşarken yapılabilen bağış

 

Yaşarken yapılabilen organ bağışlarında,vücudumuzda çift olması ve bağış yapanın organını vermekle, fonksiyonlarını kaybetmemesi nedeniyle, böbrek transplantasyonları başı çekmektedir. Giderek taransplantasyonu çoğalan diğer organ ise, yüksek oranda yenilenebilir özelliği olan karaciğerdir. Ancak karaciğerin tamamı bağışlanamaz. Sadece bir kısmı alınabilir.

 

Bağış yapan 18 yaşını doldurmuş ve karar verebilecek durumda olmalıdır. Bağış yapan, yapılacak müdahelenin şekli, büyüklüğü, olası tehlikeleri ve sağlığına şimdi ve daha sonra gelebilecek zararlar konusunda bir doktor tarafından,başka bir doktorunda bulunduğu ortamda aydınlatılmalıdır.

 

Ölümden sonra bağış

 

Ölümden sonra nakil için organın alınması, ancak beyin ölümünün kesin tespit edilmesi ve izin alındıktan sonra mümkündür. Türkiye'de genişletilmiş gönüllülük yöntemi yürürlüktedir. Buna göre ortada Doku ve Organ Bağış Belgesi varsa, nakledilmek için gerekli organlar alınır, yoksa ölen kişinin akrabalarının rızası olursa ancak alınabilir. Önce ölüden kan örneği alınır. Kan grubu ve doku özellikleri tespit edilir. Bu veriler alınan organın kime nakledilebileceğinin tespiti için çok önemlidir. Ayrıca organın nakledileceği hastayı tehlikeye sokabilecek herhangi bir bulaşıcı hastalık veya organda tümor olup olmadığı da burada tespit edilir.

 

Beyin ölümünün tespiti

 

Ağır baş yaralanmaları, beyin kanaması, felç, beyin tümörü veya oksijen eksikliği nedeniyle beynin hasar görmesi (hipoksi), kan dolaşımının durması ve şok nedeni ile beyin ölümü (beyin fonksiyonlarının geri dönüşü kesin olmayacak şekilde kaybı) gerçekleşir. Zehirlenme, sinirlerin bloke olması,donma veya hormon/metabolizma koması gibi durumlar sonucu beyin ölümü yanıltıcı olabilir. Aslında bu beyin ölümü olmayabilir.

 

Bazı insanlar beyin ölümünün tespitine kuşku ile bakmaktadırlar. Bunlar organların alınması uğruna, beyin ölümünün erken tespit edilmiş olabileceği endişesini taşıyorlar. 2008 mart ayında Amerika'da 21 yaşındaki bir genç,yaptığı bisiklet kazası sonucunda, komaya girdi ve bir süre sonra beyin ölümü tespiti yapıldı. Ailesi organ bağışı için izin verdi. Fakat organ alımı işleminden çok kısa bir süre önce bir uyarıya tepki gösterdi ve 2 ay sonra taburcu edildi.

 

 

Eğer organ alınacak hasta, başka hücrelere de yayılma gösteren kanser hastalıklarından (metastas) birisine, HIV virüsü (Aids) 'ne veya Creutzfeld - Jacob hastalığının aktif virüslerine veya organları kronik fonksiyon bozukluklarına sahipse, organ alınamaz.

 

Beyin ölümü tanısını, ülkemizde esas olarak 4 branştan oluşan beyin ölümü tespit kurulu koyar.Kurul nöroloji, nöroşirürji, anestezi ve kardiyoloji uzmanlarından oluşur. Bu tanının konması, geri dönüşü mümkün olmayan bir ölüm sürecinin başladığı anlamına gelir. O sırada kalp çarpıyor, solunum makineler yardımıyla sürdürülüyor olsa bile beynin kalıcı hasar gördüğü ve kişinin yaşama geri dönme olasılığının kalmadığı kabul edilmiş olur. Örneğin Almanya'da ayrıca beyin ölümü tanısını koyan doktorların, organ alımı ve nakli ekibinde yer almamaları gerekiyor.

 

Türkiye'de şehirlere göre organ bağışı (2008, 6 ay)

 

Adana 822, Adıyaman 36, Afyon 12, Ağrı 0, Amasya 63, Ankara 442, Antalya 483, Artvin 0, Aydın 398, Balıkesir 470, Bilecik 0, Bingöl 2, Bitlis 41, Bolu 236, Burdur 0, Bursa 144, Çanakkale 99, Çankırı 85, Çorum 273, Denizli 345, Diyarbakır 0, Edirne 128, Elazığ 26, Erzincan 9, Erzurum 0, Eskişehir 301, Gaziantep 27, Giresun 146, Gümüşhane 0, Hakkari 27, Hatay 0, Isparta 9, Mersin 0, İstanbul 14 bin 958, İzmir 670, Kars 1, Kastamonu 111, Kayseri 221, Kırklareli 0, Kırşehir 9, Kocaeli 161, Konya 351, Kütahya 209, Malatya 224, Manisa 1968, Kahramanmaraş 16, Mardin 211, Muğla 134, Muş 0, Nevşehir 202, Niğde 61, Ordu 88, Rize 8, Sakarya 0, Samsun 79, Siirt 0, Sinop 75, Sivas 15, Tekirdağ 17, Tokat 34, Trabzon 278, Tunceli 0, Şanlıurfa 106, Uşak 12, Van 5, Yozgat 13, Zonguldak 159, Aksaray 22, Bayburt 0, Karaman 16, Kırıkkale 116, Batman 0, Şırnak 0, Bartın 35, Ardahan 0, Iğdır 0, Yalova 3, Karabük 22, Kilis 5, Osmaniye 12, Düzce 14.

 

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre organ bekleyen hasta sayısındaki en büyük artış böbrek konusundadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bırakın sizin sağlıklı organlarınızla başkaları hayat bulsun..

 

organ bağışı hayat bağışıdır.. organ bağışı hayat kurtarır..

 

 

ben organ bağışında bulunacağım. ya siz?

 

ölümü aklıma bile getirmem ama ölümümden sonra sağlıklı organlarımın başkalarında hayat bulmasını istiyorum..

 

yaşarken bağış yaparmıyıö, durum ne gösterir bilemiyorum..

 

 

siz de hayat kurtarın..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

fakültedeyken görmüştük organ naklini.. yaşama hakkı vs..

 

organ naklinde insanların tereddütlerini, çekincelerini incelemiştik..

 

o gün o dakika ben organlarımı bağışlayacağım ve başkaları hayat bulacak demiştim..

 

hocamız şu hatırlatmayı yapmıştı.. "organ bağışı hayat kurtarır. evet , doğru.. ama organ ve doku bağış belgesini yanınızda taşımayın."

 

neden dedik.. kaza geçirseniz, acilde ölüme terkedilirsiniz dedi..

 

o günden beri kafamda soru işaretidir.. yeminle göreve gelen doktorlarımız gerçekten bunu yaparlar mı? organları almak için yaşama ihtimali olan bir hastayı ölüme terkederler mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Organ Bağışı

 

 

Genel Bilgiler

 

İleri kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Bugün ülkemizde böbrek bekleyen 17 - 18 bin hasta vardır. Diyaliz bu hastalarda yardımcı bir tedavi şeklidir ancak kalp, karaciğer hastalarının diyaliz gibi bir yardımcı tedavi olanakları da yoktur. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar böbrek, kalp, karaciğer gibi organlarını bağışlayarak başka hastalara hayat verebilirler. Ülkemizde organ bağışları henüz istenilen seviyeye ulaşamamıştır. Bu nedenle organ bağışının yaygınlaşması gereklidir. Ben organlarımı bağışlayalı 18 yıl oldu. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastalarda adından da anlaşılabileceği gibi beyin fonksiyonları tamamen ve geri dönmeyecek biçimde kaybolmuştur. Yani bu kişilerin bilinci yerinde değildir ve ancak solunum makinesi desteği ile yaşamlarının sürmesi mümkündür. Kişilerin ben gerçekten ölmeden organlarımı alırlar korkusu yersizdir çünkü beyin ölümüne karar verecek ekip ile organ naklini yapacak ekip ayrı doktorlardan oluşur.

 

Organ bağışı benim tıbbi bakımımı etkiler mi?

- Hayır. Organ bağışlayan kişinin organlarının kullanılması ancak o kişiye tıbben yapılacak tüm tedaviler uygulandıktan sonra gündeme gelir.

 

Organ bağışı dini inançlara aykırı mıdır?

-Kesinlikle hayır. İslam dini de dahil olmak üzere tüm büyük dinlerde organ bağışına aykırı bir durum yoktur. Ayrıca tüm büyük dinler organ ticaretini lanetlemektedir.

 

Organlarımı bağışlamak için ne yapmalıyım?

-Bir organ bağış kartı alıp yanınızda taşımanız yeterlidir. Organ bağış kartlarını hastanelerden temin edebilirsiniz. Kart temini konusunda daha ayrıntılı bilgi için Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği ( 0 212 635 85 85 ) temasa geçebilirsiniz. Organlarını bağışlayan bir kişinin bu durumdan ailesini önceden haberdar etmesinde yarar vardır.

 

Ben sadece böbreklerimi bağışlamak, diğer organlarımı bağışlamamak istiyorum, ne yapmalıyım?

-Bağış kartında bunu belirtmeniz yeterlidir.

 

Organlarımı bağışlamıştım, vazgeçebilir miyim?

-Evet. Bu iş yanınızda taşıdığınız bağış kartını yırtıp atmanız yeterlidir.

 

Organ bağışı için yaş sınırı var mıdır?

-Hayır. Beyin ölümü gerçekleşmiş 18 yaşından küçüklerin organlarının kullanılması için ebeveynleri izin vermelidir.

 

Bağışladığım organlarım para ile bir başkasına satılabilir mi?

-Hayır. Türkiye’de bugüne kadar böyle bir olay olmamıştır ve olamaz. Medyaya yansıyan organ ticareti haberleri tek böbreklerini para ile satan insanları anlatmaktadır.

 

 

www.tip2000.com web sitesinden alıntıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Organ naklinde yeni şartlar

 

Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre en az iki yıl fiilen yaşadığı eşten ve dördüncü derece akrabadan organ nakli yapılabilecek.

 

Sağlık Bakanlığı, eşler arasında organ nakli için en az iki yıl fiilen birlikte yaşama şartı getirdi. Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik değişikliğiyle akraba dışı canlıdan organ nakli ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Buna göre, canlıdan organ nakli, alıcının en az iki yıldan beri fiilen birlikte yaşadığı eşi, dördüncü dereceye kadar (dördüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından yapılabilecek.

 

Söz konusu canlı verici olabileceklerin haricinde canlıdan nakil yapılabilmesi için; naklin yapılacağı ilde oluşturulacak etik komisyonunun verici ile alıcı arasında, bu yönetmeliğe ve diğer ilgili mevzuata aykırı herhangi bir hususun bulunmadığını ve etik açıdan organ bağışının uygunluğunu onaylaması gerekecek.

 

 

Nakil için alıcı ve verici, il sağlık müdürlüğü aracılığıyla şu belgelerle birlikte öncelikle komisyona başvuracak;

 

-Alıcı ve vericinin T.C. kimlik numarası,

-Vericinin mümeyyiz olduğuna dair rapor,

-Veriden alınmış, en az iki tanıklı hekim onaylı, muvafakat belgesi,

-Verici ve alıcının hekim onaylı bilgilendirme formu,

-Verici ve alıcının nakile uygunluğunu bildiren sağlık raporu,

-Alıcı ile vericinin yakınlığının nereden kaynaklandığını gösteren dilekçe ve mevcut ise belgelendirmesi,

-Alıcının ve vericinin gelir düzeyini gösteren beyan,

-Vericinin borcunun olup olmadığına dair beyan,

-Alıcının ve vericinin ikametgah beyanı,

-Komisyon gerekli görmesi halinde bu belgeler dışında bilgi ve belgeler de talep edebilecek.

 

Komisyona sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştıracak, alıcı ve verici arasında etik ve yasal olmayan bir durumun bulunmadığı kanaati hasıl olduğunda naklin etik açıdan uygunluğuna karar verecek. Kararlar tam üye sayısının üçte iki oy çoğunluğu ile alınacak. Acil nakil gereken hasta için başvuru olması halinde komisyon ivedilikle toplanıp karar alacak.

 

ÇAPRAZ NAKİLLERE DEDÜZENLEME GELİYOR

Buna göre, ''Organ nakli olmayı bekleyen iki hastanın bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen niteliklere haiz kişilerin birbirlerinin alıcılarına karşılıklı organ verdikleri nakil türü'' olarak tanımlanan çapraz nakiller, herhangi bir organ nakli merkezine kayıtlı hastalar arasında karşılıklı rıza ile komisyona başvurmaksızın yapılabilecek.

 

Nakil merkezi yaptığı çapraz nakillerle ilgili şu belgeleri nakilden itibaren en geç bir hafta içinde Bakanlığa gönderecek:

 

-Alıcı ve vericilere ait il sağlık müdürlüğünce onaylı nüfus cüzdanı fotokopisi ve akrabalık derecelerini gösteren belge ve bilgiler,

-Çapraz olarak eşleşen alıcı ve vericiye ait izleme formu,

-Alıcı ve vericinin nakil merkezi sorumlusu tarafından onaylanmış olurluk raporu,

-Alıcının, yapılacak organ nakliyle ilgili olarak bilgilendirildiğini; eşleşmeyle belirlenen vericisinin karşı tarafa organ verecek olan akrabasıyla aynı sağlık koşullarına sahip olduğunu ve bu durumu kabul ettiğini gösteren kendisi tarafından imzalanmış belge,

-Nakil merkezi sorumlusunun yapacağı çapraz nakille ilgili her iki tarafın alıcı ve vericisine ayrıntılı bilgi verdiğini gösteren imzalı belge ile çapraz olarak eşleşen alıcı ve vericiler arasında oluşan yaş, tıbbi koşul eşitsizliği gibi farklılıklar ile bu farklılıkların neden olabileceği tıbbi sonuçlar hakkında alıcı ve vericilerine ayrıntılı bilgi verdiğini gösteren imzalı belge.

 

AMAÇ ORGAN TİCARETİNİ ÖNLEMEK

Sağlık Bakanlığı, geçen yılın sonlarında organ ticareti ile ilgili iddialar üzerine akraba dışı organ nakilleri konusunda bazı tedbirler almıştı.

 

Bu tedbirler kapsamında organ nakli merkezlerinin bünyelerindeki yerel etik kurulların onay verdiği akraba dışı nakiller durdurulmuş, akraba dışı organ nakilleri için bölgesel etik kurulları oluşturulmuştu.

 

Bu düzenlemeden sonra yerel etik kurul kararları bölgesel etik kurullara, bunlar da uygun bulunursa Ulusal Koordinasyon Kurulu'na gönderilmeye başlanmıştı.

 

 

 

 

 

ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Hayatıyla yaptığı fedakarlık boşa gitti

 

12 yaşında bir kız, babasının ve kardeşinin yaşaması için hayatına son verdi ancak amacına ulaşamadı.

Mumpy adındaki Hindistanlı kız, babasının ve erkek kardeşinin sağlık sorunlarına kendisi çare bulmaya çalıştı. Bütün gün evde, babasının görmeye devam etmesi için göz nakline, kardeşininde yaşayabilmek için böbrek nakline ihtiyacı olduğunu dinleyip duran küçük kız ailenin imkanları olmadığı için onları kurtarmak için tek çare olduğunu düşündü.

 

Bunun üstüne problemleri kendi yoluyla çözmeye karar veren küçük kız kendi hayatına son verip sevdiklerinin hayatını destekleyecekti.

 

 

Mumpy planını gerçekleştirdi ama içine intihar nedenini ve son isteklerini yazdığı mektup, ancak kendisi Hindistan inançları gereğince yakıldıktan sonra evin bir köşesinde bulundu.

 

110708_cremation.hlarge.jpg

 

 

ntvmsnbc

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.