Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Giresun Mutfağı


_asi_

Önerilen İletiler

GİRESUN YEMEKLERİ

 

ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI

 

Malzemeler: 1/2 kg. çileklik(Çalıçileği) / 2 adet soğan / 1 çay bardağı mısır yarması / 1 kaşık şalça / 1 su bardağı kuru fasulye / 1 adet yeşil soğan / 2 kaşık tereyağı

 

Hazırlanışı: Ayıklanmış çalıçileğini kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave ederek 10 dakika pişirilir. Doğranmış çilekler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir.Diğer taraftan ince bir şekilde kıyılmış soğan penbeleşene kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır.

 

 

FINDIKLI ACİBADEM

 

Malzemeler: 1 kg fındık unu / 1250 gr. şeker / 20 yumurta akı

 

Hazırlanışı: Fındık unu şeker ve yumurta akları karıştırılır. Kısık ateşte sürekli karıştırarak haşlanır. Soğumaya bırakılır. Krema torbasıyla bir tepsiye yuvarlak yuvarlak sıkılarak dizilir.tepsi fırına konularak 25 dakika normal ısıda pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.

 

 

HAMSİLİ MISIR EKMEĞİ

 

Malzemeler: 1 kg. mısır unu / 500 gr hamsi / 1 çay kaşığı karabiber / 1 demet maydonoz / 5-6 sap yeşil nane / tuz

Hazırlanışı: Önceden yoğrulmuş ve mayalanmış hamurun içine kılçığı çıkarılmış hamsi ve ince kıyılmış maydonoz eklanerek karıştırılır.Sac ateşte iyice kızılır sonra üzeri yağlanıp unlanır, un pembe bir renk alıncaya kadar harızlanmış olan hamur birkaç parça halinde saca savrulur ve elle üçgen biçimi verilir. Alt yüzü kızarınca çevrilir ve ikinci yüzüde kızarınca servis yapılır.

 

 

KARALAHANA DİBLESİ

 

Malzemeler: 1 bağ karalahana / 2 su bardağı pirinç / 2 çorba kaşığı tereyağı / 4 adet soğan / yarım kaşık tuz / 1 adet acı biber

 

Hazırlanışı: Yıkanmış karalahanalar iyice kıyılır. tencereye bir kat karalahana , bir kat pirinç ve soğan konulur. üst kısma lahana yayılarak tuzlanır ve ağzı kapatılarak ateşe oturtulur. pişmeye yüz tutuğunda karıştırılır, kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzzı kapatılarak dinlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak sofraya çıkarılır.

 

 

MENDEK ÇORBASI

 

Malzemeler: 1 bağ mendek / 1 fincan pirinç / 1 adet soğan / 1 bardak et suyu / 1 su bardağı kuru fasulye / 2 yemek kaşığı tereyağı / 2 fincan mısır unu biber / su

 

Hazırlanışı: Bir tencereye et suyu katılarak kaynatılır. Ayıklanmış yıkanmış doğranmış mendek, kaynayan suyun içine ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler ilave edilir. Biraz pişince ellle yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Unun topaklanmamasına dikkat edilir. Pirinçi ilave edilir.Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir. Diğer yanda yağ ile beraber soğan ve biberler pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir. Tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

 

 

ETLİ PANCAR DOLMASI

 

Malzemeler: 2 demet karalahan / 1 kg. kıyma / 1,5 su bardağı pirinç / yarım demet maydonoz / 2 baş soğan / 2 kaşık salça / tuz

 

Hazırlanışı: Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır. Pirinçler yıkanır, soğanlar ince ince doğranır ve kıymaya katılır. Maydonoz ve tuz ilave edilerek yoğrulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür ve içlerine hazırlanan kıymadan bir miktar koyularak sarılır. Sarmalar tencereye dizilir. Üzerine sulandırılmış salça, tuz ve sıcak su konularak pişirilir. Et yerine pirinçli iç hazırlanarak zeytinyağlı olarakta yapılabilir veya üzün yaprağı (tevek yaprağı ) ile de sarılmak suretiyle aynı şeyler uygulanarak da yapılabilir.

 

 

FINDIKLI GÜLLAÇ

 

Malzemeler: 1,5 bardak kıyılmış fındık / 1 litre süt / bir bardak şeker / 1/2 paket güllaç.

Hazırlanışı: Süt ve şeker karıştırılarak ateşte ısıtılır.Güllaç yaprakları dörde bölünür. Bir parça alınır ve süte batırılıp, ısıtılarak içine bir miktar fındık konup, dolma gibi sarılır. Kalan süt üzerinde gezdirilerek dökülür.

 

 

ISIRGAN YEMEĞİ

 

Malzemeler: 1 kg. ısırgan otu / 4 dış sarımsak / 1 çay bardağı un / 3 kaşık tereyağı / tuz / nane / su /

 

Hazırlanışı: Isırgan iyice yıkanır ve kaynar suda haşlanarak süzülür. Sonra tel süzgeçten elle ezilerek geçirilir. Ezilen ısırgan tencereye alınarak ateşe oturtulur. Eğer kıvamı koyu ise arzuya göre biraz su ialave edilir. Tuzu konur. 2-3 dakika piştikten sonra karıştırılarak azar azar unu ilave edilir. Unu topak olmamasına dikkat edilir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Ayrı bir kapta ince doğranmış sarımsak yağda kavrulur ve ısırgana ilave edilir. Üzerine nane serpilerek servis yapılır. Arzu edilirse üzerine süt ilave edilerek de yenebilir.

 

 

KATMER

 

Malzemeler: 1 kg un / 1 çorba kaşığı tuz / 3 bardak un / 2 bardak çekilmiş ceviz / 250 gr tereyağı

 

Hazırlanışı: Un, tuz, su kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ve bu hamur 4 eşit parçaya bölünür. hamur taşında hamur 3mm kalınlığında açılır. Ayrı bir kapta tereyağı eritilerek açılan hamurun üzerinde gezdirilir. Hamur el ile açıldığı kadar yeniden açılır. Üzerine ceviz serpilerek, sağlı, sollu, ortaya doğru katlanır. Sonra öteki uçlardanda katlanır. Dinlendirdikten sonra biraz daha incelenerek sac üzerinde iki yüzü tereyağı ile yağlanır ve kızartılır.

 

 

MENEVCEN KAVURMASI

 

Malzemeler: 1 kg merevcen / 2 baş soğan 1 kaşık tereyağı / 1 adet domates / tuz / maydonoz

 

Hazırlanışı: Merevcenler bol su ile yıkandıktan sonra kaynayan su ile haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve doğranır. İnce kıyılmış soğanlar iyice pembeleşinceye kadar kavrulur. İyiye sıkılmış merevcenler kavrulmuş soğana katılarak iyice karıştırılır ve tuzu ilave edilerek 2-3 dakika pişirilir. servis tabağına alınarak üzeri maydonoz ve domates ile süslenir.

 

 

FASULYE DİBLESİ

 

Malzemeler: 1 kilo gr yesil fasulye, yikanmis, uc ve kenarlari alinmis, 1 ser cm boyunda kesilmis /

2 orta boy sogan, kucuk doğranmış / 1 bardak pirinc, yikanmis ve suzulmus / 1 bardak su

100 ml zeytinyağ (veya tereyağ) / 1 tk tuz / 1/2 tk karabiber

 

Hazırlanışı: Bir tencereye doğranmış fasulyenin yarısı konulur, üzerine yıkanmış pirinç ilave edilir. tekara bir sıra fasulye konulur. En üste soğan ilave edilerek pirinçler uzayıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.Ayrı kabta eritilerek yağ diblenin üzerine ilave edilir.Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir. Arzuya göre 1 havuç küplere bölünerek ilave edilebilir.

 

 

FIRIN KURUSU FASULYE

 

Malzemeler: 1/2 kg fırın kurusu fasulyesi/ 1 su bardağı kuru fasulye / 2 kaşık pirinç / 1 çay bardağı mısır yarması / 1 avuç mısır unu / 2 adet soğan / 1 atalı kaşığı salça / 2 yemek kaşığı tereyağ / 2 yemek kaşığı sıvı yağ

 

Hazırlanışı: Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve doğaranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede tereyağ eritilir, soğan ve salça konularak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın fasulyeler ilave edilerek bir süre kavrulur. üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unuda ilave ettikten sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir.

 

 

TEL KADAYIFKİRAZ TUZLUSU KAVURMASI

 

Malzemeler: 4 kase tuzlu kiraz / 3 adet soğan / 2 kaşık tereyağı /1 fincan tereyağı / tuz

Hazırlanışı: Tuzlaması: Kirazlar yıkanıri bütün olarak kavanoza konulur. Üzerine kalın tuz serpilir. Tekrar kiraz konur tuz serpilir. bu işleme kap dolana kadar devam edilir.

Kavurması: Kirazların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkarılması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Kirazlar üzerine konulur ve karıştırılarak kavrulur.

 

 

MEREVCEN MÜCVERİ

 

Malzemeler: 1 kg merevcen / 2 adet orta boy soğan / 1 çay bardağı pirinç / 1 adet yumurta / tuz / karabiber / sıvı yağ / nane

 

Hazırlanışı: Merevcenler iyice yıkanır. Doğranmış soğan,pirinç, yumurta, tuz, nene ve karabiberler menevcene ilave edilerek iyice harmanlanır. Kızarma tavasında yağ kızartılır. Hazırlanan harç tavaya düzgünce yayılır. Alt üst edilerek iki tarafının da kızarması sağlanır. Sıcak sıcak servise çıkarılır.

 

 

FASULYE TURŞUSU KAVURMASI

 

Malzemeler: 2 tabak fasulye turşusu / 2 adet orta boy soğan / 1 kaşık tereyağ / 1-2 kaşık sıvı yağ

 

Hazırlanışı: Fasulye turşusu bol suda yıkanır. Tuzu çıkınca küçük parçalar halinde doğranır. Tavada eritilmiş terayağın içinde ince doğranmış soğanlar ve sıvı yağ ilave edilerek pembeleşinceye kadar karıştırılır. Daha önceden doğranmış turşular katılarak kavrulur., ateşin altı kısılarak tavanın kapağı kapatılır ve 5-10 dakika pişmeye bırakılır. Sıcak olarak servis yapılır.

 

 

HAMSİ BÖREĞİ

 

Malzemeler: 1,5 kg hamsi / 3 su bardağı pirinç / 1/2 su bardağı sıvı yağ / 1 demet maydonoz / 1 tatlı kaşığı karabiber / 1 çorba kaşığı şeker / 1 çay bardağı kuş üzümü / 1 çay bardağı mısır unu / su

 

Hazırlanışı: Hamsi ayıklanır , yıkanır, kılçıkları çıkarılır ve tuzlanır. Pirinç yeterli yumuşaklığa erişinceye kadar haşlanır ve süzülür. Haşlanmış pirinçe kıyılmış maydonoz, ince doğranmış soğan, karabiber , şeker, kuru üzüm , tuz ve yağın üçte biri eklenerek karıştırılır. kalan yağın gerisi bir tepsiye konularak kızdırılır ve hamsinin yarısı una bulanarak aralıksız sırtı tepsiye gelecek şekilde dizilir. Üzerine hazırlanan harç dökülür. ve düzce yayılır. Kalan hamsiler aynı şekilde una bulanarak sırtı üste gelecek şekilde dizilir ve fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

 

 

KARALAHANA ÇORBASI

 

Malzemeler: 1 bağ karalahana / 2 adet soğan / 1 kase mısır yarması / 1 kase kuru fasulye / 1 kaşık tereyağı / yarım fincan zeytin yağı / 1 su bardağı mısır unu / acı biber

 

Hazırlanışı: Lahanalar doğranıp kaynamış suyun içine atılır. İçine haşanmış yarma ve fasulye konulur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir. Topaklanmamasına dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve yeteri kadar tuz ilave edilir. Çorba pişince ateşten alınır.

Not: Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır.

 

 

MANTAR KAVURMASI

 

Malzemeler: 2 yemek tabağı mantar / 2-3 adet orta boy soğan / 2 adet sivri biber / 1 adet domates / 2 kaşık tereyağı

 

Hazırlanışı: Mantarlar temizlenir, bol suda iyice yıkanır küçük doğranır. Soğanlar küçük doğaranarak yağda kavrulur. Küçük doğranan biber ve domates rendelenerek soğana ilave edilir. 1-2 dakika karıştırılır ve mantarlar ilave edilir, karıştırılarak pişirilir. arzuya göre su ilave edilir. Su konulmadan da pişirilebilir.

 

Not: Aynı şekilde mantar tuzlusu kavurması da yapılır. Bu durumda mantarlar akşamdan suya konularak tuzunun çıkması sağlanır.

 

 

MISIR UNU EKMEĞİ

 

Malzemeler: 500 gr mısır unu / 1 tatlı kaşığı tuz / su / sıvı yağ

 

Hazırlanışı: Un ve tuz bir kap içine konur, ılık suda karıştırılarak orta sertliktebir hamur yapılır. tavaya biraz yağ konur.Hamur tavya düzenle yayılır. ters yüz yapılarak pembe renkte pişirilir. İsteğe göre fırın tespisine döşeyerek fırında pişirilerek de yapılır.

Not: Özellikle balık ve yoğurt yanına çok yakışır, sıcak olarak çok daha lezzetliir.

 

 

PEZİK MÜCVERİ

 

Malzemeler: 1/2 bağ pezik (pazı) / 1 çay bardağı pirinç / 2 adet soğan / 1 yumurta / maydonoz / nane / tuz / karabiber / sıvı yağ

 

Hazırlanışı: Pezik ayıklanır, yıkanır ve doğranarak haşlanır. Diğer taraftan pirinçler yıkanır ve haşlanır.Daha sonra pezik doğranmış soğan maydonoz, yumurta, tuz, pirinç, karabiber ve nane karştırılır. Hazırlanan karışım tavaya eşit şekilde yayılır ve kızartılır. Kapakla çevirilerek diğer tarafıda kızartılır. sıcak servis yapılır.

 

 

PEZİK KÖKÜ TURŞUSU

 

Malzemeler: 1 kg pezik kökü / 1 kg. kırmızı pancar / 4 su bardağı üzüm sirkesi / 2 adet sarımsak / 3 yemek kaşığı toz şeker / 6 yemek kaşığı tuz / 6 adet acı biber / su

 

Hazırlanışı: Pezik ve kırmızı pancarlar yıkanır ve bir tencereye alınır, üzerini ürtecek kadar su ilave edilip yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzgece alınır suyu süzülür ve peziklerin kabukları temizlenir. Pezikler ortadan ikiye bölünerek kesilir ve pancarlarla birlikte kavanoza konulur. Diğer taraftan sarımsaklar ayıklanıp havada dövülür. Biraz diri bırakılmalıdır. Sarımsak, tuz, biber ve şeker kavanoza konulur üzerini örtecek kadar su eklenip ağzı sıkıca kapatılarak ışık almayan yerde saklanır.

 

 

PEZİK MIHLAMASI

 

Malzemeler: 1 bağ pezik / 3 adet soğan / 4 adet yumurta / 2 çorba kaşığı tereyağı / 1 fincan sıvı yağ / karabiber / tuz

 

Hazırlanışı: Pezik yıkanır, ayıklandıktan sonra doğranarakhaşlanır ve süzülür. İnce doğranmış soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna haşlanmış pezik ilave edilerek karıştırılır. Tuzu ve karabiberi atılır. Üzerine yumurtalar kırılır. Pişene kadar hafif ateşte tutulur.

 

 

SAKARCA KIZARTMASI

 

Malzemeler: 1 kg sakarca / 1 çay bardağı mısır unu / 2 adet yumurta / tuz / sıvı yağ

 

Hazırlanışı: Sakarcalar temizlenir ve haşlanır. Süzüldükten sonra sıkılarak fazla suyu giderilir. Un tuz ve yumurta ilave edilerek karıştırılır. Kızgın yağlı tavaya yayılarak arkalı önlü kızartılır. Sıcak servis yapılır.

 

 

SAMAKSA

 

Malzemeler: 1 kg. kırmızı üzüm / 2-3 kaşık un / süt

 

Hazırlanışı: Saplarından ayıklana ve iyice temizlenen üzümler kaynayan suda haşalanır. Süzgeçte süzülür ve kaşık yardımı ile iyice ezilerek geçmesi sağlanır. Kıvamının koyuluğuna göre az su ilave edilir. Buğday unu konularak iyice karıştırılır. Altı yanmamalı, un iyice ezilmeli ve un pürtük pürtük olmamasına dikkat edilmelidir.Sonra ateş üzerinde karıştırılarak koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Üzüm çok ekşi ise bir miktar şeker ilave edilir. Çukur bir cam kaba dökülür. Arzuya göre soğuduktan sonra üzerine bol soğuk süt veya hindistan cevizi ile servis yapılır. Ancak samaksa süt ile daha lezzetli olur.

 

 

SİRON

 

Malzemeler: 1 kg. yufka / 1 baş soğan / 2 kase yoğurt / 1 kaşık tereyağı / tuz

 

Hazırlanışı: Yufkalar ince rolo şeklinde sarılır. 3-4 cm uzunluğunda kesilir. Kesilen parçalar bir tepsiye dik olarak dizilir. Üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurtun üzerine kızartılmış tereyağı gezdirilir ve servis yapılır.

 

 

TAFLAN TUZLUSU KAVURMASI

 

Malzemeler: 4 kase taflan / 3 adet soğan / 2 kaşık tereyağ / 1 fincan sıvı yağ / tuz

 

Hazırlanışı: Taflanların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konulur ve karıştırılarak kavrulur.

 

 

YAĞLAŞ

 

Malzemeler: 4 kase taflan / 3 adet soğan / 2 kaşık tereyağ / 1 fincan sıvı yağ / tuz

 

Hazırlanışı: Taflanların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra suya konularak tuzunun çıkması sağlanır. Tencerede yağ eritilir. İnce doğranmış soğanlar yağa ilave edilerek kavrulur. Taflanlar üzerine konulur ve karıştırılarak kavrulur.

 

 

YEŞİL DOMATES KAVURMASI

 

Malzemeler: 8 adet yeşil domates / 2 adet orta boy soğan /1 kaşık tereyağı / 1-2 kaşık tereyağı

 

Hazırlanışı: Tuzlu domates bol su içine konulur ve tuzun çıkması sağlanır. tuzu çıkınca domatesler bütün ise istenilen büyüklükte doğranır. Tencere eritilen yağda soğanlar kavrulur ve domatesler ilave edilir. Karıştırılarak pişirilir. Altı kısılır. Tencerenin kapağı kapatılarak 5-10 dakika pişirilir.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.