Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

DGS 2010- DGS Yönetmeliği Değişti


bursercan

Önerilen İletiler

Yönetmelikte değişen maddenin eski haline bakalım:

Madde 8 - ÖSYM, başvurma koşullarını taşıyan adayları, tercihlerini, yerleştirme puanlarını ve lisans programlarının kontenjan ve koşullarını gözönünde tutarak lisans programlarına yerleştirir. Her ne sebeple olursa olsun boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme yapılmaz

 

Yeni hali:

 

 

“MADDE 8 – ÖSYM, başvurma koşullarını taşıyan adayları, yerleştirme puanları ve lisans programlarının kontenjan ve koşullarını göz önünde tutarak, Üniversite Seçme Sınavı sonuçları açıklandıktan sonra yapacakları tercihleri göz önüne alınarak, lisans programlarına yerleştirir. Boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ek yerleştirme yapılabilir.”

 

1-Ek yerleştirme artık resmileşti

2-DGS tercihleri artık ÖSS bittikten sonra yapılacak, bu maddenin önemini Canber Hocanın hazırladığı ağustos raporundan okuyalım;

b. 2009 DGS Tercihlerinin ÖSS Yerleştirme Sonuçları açıklanmadan önce yapılmış olması: Bu yıla kadar DGS de tercihler Mayıs ayı başında yapılır ve adaylar girmedikleri sınavın tercihlerini yapıp sonucu beklerlerdi. Bu Mayısta Yapılan düzenleme ile tercihler sınavdan sonraya alındı. Ancak Takvimi planlayanların gözden kaçırdıkları bir şey vardı ki bu yıl yüzlerce kontenjanın boşa gitmesine sebep oldu. Birçok DGS adayı ÖSS sınavına da girer. Bu yıl ÖSS de kontenjanlar ciddi oranda artırıldığı için de birçok DGS adayı ÖSS ile de bir lisans programına yerleşti. Ancak DGS tercihleri 10 Ağustosta bitip ÖSS Yerleştirme sonuçları 12 Ağustosta açıklanınca birçok aday işini garantiye almak için DGS tercihleri de yaptı. Size sadece bir örnek vereceğiz.

 

Türkiye 2009 DGS Eşit Ağırlık 26. sı olan aday ÖSS ile Bilkent Üniversitesi Burslu Muhasebe Finansman Programına yerleşirken DGS ile de YTÜ İşletme Programına yerleşti. Adayımız haklı olarak Bilkent’e gitmeye karar verdi. Bu aday eğer ÖSS ile Bilkent’e yerleştiğini bilerek DGS tercihi yapacak olsa tek tercihi Galatasaray İşletme olacaktı. Şimdi sormak gerekiyor Ek Yerleştirme gibi bir uygulamanın da olmadığı (olmamasının bir gerekçesi varsa bunu da bilmek isteriz) DGS’de boşa giden bu kontenjanın sorumlusu aday mıdır sistem midir? Bunun bir istisna olduğunu düşünenlere benzer yüzlerce örnek gösterilebilir

Bunlar DGS sorunları içinde küçük sayılacak problemler, bu gelişmelerin bizi mutlu eden kısmı, görüşmelerimiz sonucunda somut sonuçlar elde etmek, verilen sözlere güvenebilmek... Burada yüzlerce mesaj yazdınız YÖK' e iletilmek üzere, en yetkili kişiler tarafından okundu mesajlarınız, 2004 yılından beri yapmaya çalıştığımız köprüyü bu sene resmen oluşturduk...

 

Bunun ne kadar önemli olduğunu 1 aydır anlatmaya çalıştım, çalıştık, sonuç almaya başladık, bunun ne kadar büyük mutluluk olduğunu, ne kadar önemli olduğunu anlatamıyorum, edebi yönüm çok zayıf sanırım, benim noksanlığım.

 

Bu raporda yazılanlar ağustosta yazıldı, kasımda kontenjanların açıklanmasını talep ettik, neden sizce ? Farzedelim çok düşük kontenjanlar açıklandı, DGS' ye talep KPSS' nin olduğu sene yüzde 50 kadar azalırdı, Caner Hoca yayıncı yayınlarına olan talep yarı yarıya azalırdı, sitenin hitleri dibe vururdu, ağır konuşacağım zor tutuyorum kendimi bir sürü iftira atıldı, şahsım adına konuşuyorum ben yıprandım, bir sürü yazılacak şey var laf gelmesin diye yazamıyoruz, kasımda kontenjan açıklanmasını istememizin tek nedeni sizin önünüzü görerek seçim yapmanızı sağlamaktı, ne olur sadece bu örnekten samimiyetimize inanmaya bize güvenmeye çalışın...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Öncelikle tüm sorunlarımızla yakından ilgilenip çözmeye çalışan, YÖK başkan yardımcısı ve başdanışmanı Sayın Metin BAĞDAT' a yüzbinlerce kişi adına teşekkür ederiz.

 

Bu sabah İntibak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Caner Bahçeci Hocanın, YÖK' de DGS' den sorumlu yürütme kurulu üyesi sayın Prof. Dr. Durmuş Günay ile yaptığı görüşmeden gelişmeler hakkında bilgiler.

 

Kontenjanlar: Sınavsız geçişin kaldırılması gerekiyor yeni DGS kontenjanlarının düzenlenmesi için, yasa şu an mecliste, meclis 1 ekimde açılacak, YÖK, köşk ve hükümetin uyumlu olmasından dolayı bu yasanın kasım veya aralıkta geçmesi bekleniyor, yasa kabul edildiğinde DGS yönetmeliği 5. madde değiştirilecek, ilgili maddenin yürürlükteki hali:

Madde 5 - Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olanların, bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına dikey geçiş yapmaları amacı ile lisans programlarında kontenjan ayrılır. Bu kontenjanlar, sınavsız olarak meslek yüksekokulları programlarına devam ederek mezun olan öğrencilerin yüzde onundan az olmaz. Meslek yüksekokulu ve açıköğretim ön lisans mezunlarından örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmak üzere başvurma şartlarını taşıyanlar için hangi lisans programlarının açılacağı, açılacak lisans programlarına meslek yüksekokulları ve açıköğretimin hangi programını bitirenlerin başvurabileceği, bu programların kontenjanları ve programlara yapılacak yerleştirmede kullanılacak puan türleri, dikey geçiş yapılacak üniversitelerin görüş ve önerileri de dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulunca belirlenir ve ilan edilir.

 

Şu anda sınavsız geçiş yapıp mezun olanların yüzde onu kadar kontenjan ayrılıyor, bu madde de geçen koyulaştırılmış cümle şu şekilde değişecek ilgili yasa onaylandığında:

 

" DGS kontenjanları, ÖSS tercih kılavuzunda belirlenmiş lisans bölümü kontenjanlarının en az yüzde onu kadar olacaktır"

 

Bu maddenin anlamı şudur; boğaziçi işletme 100 öğrenci alıyorsa ÖSS ile, en az yüzde onu kadar yani en az 10 kontenjan ayırmak zorunda olacak üniversite.

 

Puan Kesilmesi: En son yapılan YÖK genel kurulunda öğrenci lehine olduğu sebep gösterilerek red edilmiştir, bu konunun takipçisi olacağımızdan emin olabilirsiniz, tekrar yök genel kuruluna sunulacaktır bu öneri.

 

Şimdilik bu kadar, diğer gelişmeleri de bu şekilde duyuracağız size.

 

Not: Biz haberi yayınladıktan sonra devletin resmi haber ajansı Anadolu Ajansından da açıklama geldi, hayırlı olsun, bu gurur hepimizin...[/b]

 

Resmi Haber Ajansı TIKLA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Merhabalar,benim bi sorum olcaktı.Ben 2009 dgsye ek kontenjanla özel ünv tercih ettim ve geldi ancak bazı sebeplerden dolayı gitmedim.2010 dgsye girdiğimde puan düşmesi olmuyormuş ama ben bu yıl hem öss ye hemde dgsye gircem.acaba dgsden tercih edip gitmediğim için össden puanım kesilir mi.Yani iki sınav birbirini etkiliyor mu.Ösymyi aradım şuanda bilemyrz dediler.Çok çelişkide kaldım eğer bu konu hakkında bilginiz varsa lütfen bana yardımcı olun.Ona göre çalışcam össyi.belirsizlikler içinde sınava girmek istemyrm :((((

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.