Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Trabzon Köprüleri


_asi_

Önerilen İletiler

 

Trabzon Köprüleri

 

Bol akarsular ve derin vadilerin bulunduğu Trabzon’da, fethinden sonra pek çok köprü yapılmışsa da bunlardan pek azı günümüze gelebilmiştir.

 

 

Ardıçyayla Köprüsü (Maçka)

 

00020309.jpg

 

Trabzon ili Maçka ilçesi Krantaş Köyü ile Ardıçyayla köyleri arasında, Akarsu Deresi üzerinde bulunan bu köprünün kitabesi günümüze gelememiştir. Bu bakımdan yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Yapı üslubundan XIX. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 

Köprü moloz taştan, tek gözlü olarak yapılmıştır. Üzerindeki yoldan ötürü kavislidir. Hasar gören köprü değişik dönemlerde onarılmıştır.

 

 

 

Zağanos Paşa Köprüsü (Merkez)

 

Trabzon’un içerisinden geçen, küçük bir akarsu üzerindeki bu köprü Ortahisar ile Atapark arasında ulaşımı sağlamaktadır. Tarihi kaynaklarda Zağanos Paşa Köprüsü’nün bulunduğu yerde Trabzon Pontus İmparatorluğu zamanında açılıp kapanabilen ahşap bir köprünün varlığından söz edilmektedir. Savaş sırasında bu köprü açılır, kale ile dış mahallelerin bağlantısı kesilirdi.

 

Trabzon’un fethinden sonra Zağanos Paşa tarafından1467 yılında yaptırılan bu köprü kesme taştan iki gözlüdür. Köprü ayaklarında Roma ve Bizans dönemine ait yapı izleri dikkati çekmektedir. Bu da köprünün Roma döneminde yapılıp, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarılarak kullanıldığını göstermektedir.

 

Kalenin Zağanos burcunun 100 m. Doğusundan başlayarak engebeli vadiyi boydan boya geçen köprünün altından yağmur sularının meydana getirdiği bir dere akmaktadır. Bugün yaklaşık 20-25 m. yüksekliğindeki köprünün uzunluğu 50-60 m.dir.

 

 

 

Tabakhane Köprüsü (Merkez)

 

Trabzon’un içerisinden geçen, küçük bir akarsu üzerindeki bu köprü Ortahisar ile Atapark arasında ulaşımı sağlamaktadır. Zağanos köprüsü ile aynı caddede bulunan Tabakhane Köprüsü değişik dönemlerde yapılan onarım ve genişletmelerle bugünkü durumuna gelmiştir. Köprünün ilk yapılışı I. yüzyılda, Roma dönemine tarihlendirilmektedir. Evliya Çelebi Karakoyunlular döneminde yapıldığını ileri sürmektedir. Bugünkü köprü XIX. yüzyıl Osmanlı yapısıdır.

 

Köprü kesme taştan iki kademeli olup, ilk kademesinde yuvarlak kemerli bir göz bulunmaktadır. Bunun üzerine de altı kemerli bir göz daha yerleştirilmiştir.

 

 

 

Değirmendere Köprüsü (Merkez)

 

Trabzon il merkezinde olan bu köprü Nemlizadeler tarafından 1891 yılında yaptırılmıştır.

 

Kesme taştan dört gözden meydana gelen köprünün üç gözü birbirine eşit, dördüncü gözü ise küçük ölçüdedir. Günümüzde kullanılan köprünün batı yönüne bir de tahliye kemeri eklenmiştir.

 

 

 

Alçalı (Uzungöl) Köprüsü (Çaykara)

 

Trabzon ili Çaykara ilçesi Uzungöl Bucağında bulunan bu köprünün yapım tarihi kesinlik kazanamamakla beraber MÖ. II. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Trabzon Pontus İmparatorluğu zamanında da kullanılan köprü yıkılmış ve günümüze gelememiştir. Köprü ile ilgili kaynaklarda da yeterli bilgi bulunmamaktadır.

 

 

 

Altındere Köyü Köprüsü (Maçka)

 

Trabzon ili Maçka ilçesi Altındere Vadisi’nde, Cami Boğazı Yaylası’na giden yol üzerinde bulunan bu köprü XIX. yüzyılda yapılmıştır. Kitabesi bulunmadığından banisi ve yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.

 

Düzgün kesme taştan yapılmış olan köprünün köşe dolguları moloz taştandır. Tek gözlü ve basık yuvarlak kemerlidir.

 

 

 

Bağışlı Köyü Köprüsü (Maçka)

 

Trabzon ili Maçka ilçesinde, Trabzon-Gümüşhane yolu yakınında, Değirmendere üzerinde bulunan bu köprünün de kitabesi günümüze gelememiştir. Bu nedenle yapım tarihi ve banisi bilinmemektedir. Yapı üslubundan XIX. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.

 

Düzgün kesme taştan tek gözlü olarak yapılmıştır. Köprünün yapımında yer yer moloz taş ta kullanılmıştır. Köprü günümüzde harap durumdadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.